Jenson Button

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Jenson Button

Jenson Button bahrain 2012.jpg

Formula 1 -ura
Kansalaisuus Iso-Britannia
Auton numero 22
Nykyinen talli McLaren (2010
Entiset tallit Williams (2000)
Benetton (2001)
Renault (2002)
BAR (20032005)
Honda (20062008)
Brawn (2009)
Kilpailuja 278 (275 starttia)
Maailmanmestaruuksia 1 (2009)
Pisteitä 1 204
Voittoja 15
Palkintosijoja 50
Paalupaikkoja 8
Nopeimpia kierroksia 8
Ensimmäinen Grand Prix Australian GP 2000
Ensimmäinen voitto Unkarin GP 2006
Viimeisin voitto Brasilian GP 2012
Sijoitus kaudella 2014 8. (126 p.)

Jenson Alexander Lyons Button[1] MBE[2] (s. 19. tammikuuta 1980 Frome, Englanti, Iso-Britannia[3]) on brittiläinen autourheilija ja Formula 1 -sarjan maailmanmestari.

Button aloitti Formula 1 -uransa 20-vuotiaana Williams-tallissa kaudella 2000.[4] Sen jälkeen hän on ajanut useissa talleissa, kuten Benettonilla, Renault'lla, BAR-tallissa, Hondalla, Brawnilla ja McLarenilla. Ensimmäisen osakilpailuvoittonsa Button ajoi kauden 2006 Unkarin Grand Prix'ssa pitkän odotuksen jälkeen.[5] Ennen ensimmäistä voittoaan hän oli kilpaillut 112 osakilpailua[5] keräten 13 palkintokorokesijaa. Tämänkin jälkeen Buttonin seuraavaa osakilpailuvoittoa saatiin odottaa kolme kautta.

Kaudella 2009 Hondan jäätyä pois F1-sarjasta, Button jatkoi tilalle tulleen Brawn GP:n kuljettajana, saavuttaen heti voiton tallin debyyttikilpailussa Melbournessa. Kauden aikana hän ajoi vielä viisi voittoa lisää ja varmisti maailmanmestaruutensa toiseksi viimeisessä osakilpailussa Brasiliassa. Kauden päätyttyä McLaren-talli julkisti tehneensä monivuotisen sopimuksen Buttonin kanssa kaudesta 2010 eteenpäin.[6]

Monien muiden F1-kuljettajien tapaan Button asuu Monacossa.

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jenson Button syntyi Fromen kaupungissa Somersetissa autokauppias John ja kotiäiti Simone Buttonin perheeseen, johon jo ennestään kuului kolme tyttöä; Tanya, Samantha ja Natasha.[4] Isä John seurasi innokkaasti moottoriurheilua ja ajoi itsekin kohtalaisella menestyksellä rallicrossia, sijoittuen kerran "kuplavolkkarilla" jopa toiseksi Britannian mestaruuskisoissa.[7] Yksi Johnin rakkaimmista kilpailukumppaneista oli tanskalainen Erling Jensen. John piti Jensen-nimestä ja halusi antaa sen pojalleen. Lopulta Jensen kuitenkin vaihtui Jensoniksi, koska Jensen oli myös urheiluauton nimi, eikä isä-John halunnut antaa sellaista nimeä pojalleen.[4]

Jenson Button aloitti mikroautoilun 8-vuotiaana isänsä osastamalla kartingautolla ja voitti heti ensimmäisen kilpailun, johon osallistui. Seuraavana vuonna hän voitti kartingissa British Super Prix -kilpailun. Kilpailu kilpailulta Buttonin suoritukset paranivat ja Buttonin ollessa 10-vuotias, vuonna 1990, hän voitti Britannian karting-mestaruuden. Vuonna 1991 hän johti British Cadet Kart -sarjaa, voittaen kaikki sen 34 osakilpailua sekä British Open -kilpailun. Varmat suoritukset jatkuivat seuraavana vuonna ja hänelle tuli Britannian kartingmestaruus junioriluokassa, sekä jälleen voitto British Openissa. Vuosi 1993 ei ollut enää yhtä menestyksekäs, mutta Button onnistui kuitenkin saamaan jo kolmannen voittonsa British Open-kisassa. Seuraavana vuonna jo 14-vuotias Button oli neljäs RAC:n Britannian mestaruuskisoissa.

Vuodeksi 1995 Jenson Button siirtyi Euroopan kilparadoille ja samalla mestaruudet jatkuivat. Ensin tuli Italian karting-mestaruus ja sen jälkeen hopeaa formula A-luokan MM-kisoissa. Vuosi 1996 toi silloin 16-vuotiaalle Buttonille kolmannen sijan Italian karting-sarjassa ja saman sijan World Cup -kilpailussa. Vuonna 1997 hänestä tuli nuorin European Super A -sarjan voittanut kuljettaja. Samana vuonna hän myös voitti Ayrton Senna Memorial Cupin.

Hän jätti mikroautot vuotta myöhemmin siirtyäkseen isompien autojen luokkiin. Samana vuonna (1998) hän voitti arvostetun British Formula Ford -sarjan Haywood Racingin -tallissa. Vuosi oli muutenkin menestyksen sävyttämä, sillä myös formula Ford Festival-kisassa tuli voitto ja Euroopan formula Ford-sarjassa tuloksena oli toinen sija. Tämän seurauksena Button valittiin Britannian moottoriurheilun vuoden tulokkaaksi. Menestys alkoi herättää tallien, sponsoreiden ja managerien kiinnostuksen ja Button siirtyikin vuodeksi 1999 Formula 3 -sarjaan, jossa hän saavutti kolme osakilpailuvoittoa ja kolmannen sijan sarjassa.

F1-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Williams (2000)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Williams FW22 kaudella 2000

McLaren palkitsi Autosport-lehden vuoden nuoreksi kuljettajaksi valitun Buttonin tämän ensimmäisellä Formula 1 -testillä vuonna 1999.[5] Button testasi myös Prost-tallin autoa[4] ja oli heti nopeampi kuin Alain Prostin perustaman F1-tallin vakituinen kuljettaja kokenut Jean Alesi. Hänen ajotaitonsa huomasi tässä vaiheessa Williams-tallin tallipäällikkö Frank Williams, joka halusi nuorukaisen testikuljettajakseen. Button osoittautui kuitenkin tallin kakkoskuljettajaksi kaavailemaa Bruno Junqueiraa nopeammaksi, mutta Junqueiralla oli kuitenkin huomattavasti enemmän kokemusta auton säätämisestä, olihan hän työskenellyt vuoden tallin testikuljettajana. Lopulta Williams kuitenkin totesi Buttonin paremmaksi vaihtoehdoksi kuin Junqueira, joten hänet valittiinkin yllättäen tallin kakkoskuljettajaksi Ralf Schumacherin rinnalle kaudelle 2000. Junqueira jatkoi tallin testikuljettajana. Ensimmäisellä kaudellaan Button sijoittui MM-sarjassa kahdeksanneksi kahdellatoista (12) MM-pisteellään. Kauden parhaaksi sijoitukseksi jäi neljäs sija Saksan GP:stä. Williams sijoittui 36 MM-pisteensä turvin valmistajien MM-sarjassa kolmannelle sijalle.

Benetton (2001)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Button Benettonilla Ranskan Gp:ssä kaudella 2001

Kaudella 2001 Button joutui väistämään kun Williams-talli palkkasi hänen tilalleen talliinsa Yhdysvalloissa menestyneen Juan Pablo Montoyan. Button siirtyi Benetton-talliin. Benettonin tallipäällikkönä toimi tuolloin Flavio Briatore ja kauden parhaaksi sijoitukseksi muodostui Saksan GP:n viides tila, mutta sijoitus MM-sarjassa oli 17:s kahdella MM-pisteellä. Button on itse kuvannut hieman vaisua kautaan näin: "On ollut selvästi vaikeata, vaikeampaa kuin uskoin sen olevan. Pelkästään auto ei ole ollut toivottujen sijoitusten ulkopuolella kauden aikana, vaan myös kykyni työskennellä sen ratkaisemiseksi .. Olen nyt kuitenkin saanut enemmän otetta siihen ja ymmärrän insinöörejäni paremmin, mikä todellakin auttaa ... Luotettavuus oli parempaa kauden loppupuoliskolla ja kykenimme ajamaan niin monta kierrosta kuin halusimme tiedon keräämiseksi."[8] Benetton sijoittui 10 MM-pisteensä turvin seitsemänneksi valmistajien sarjassa.

Renault (2002)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2002 Renault osti Benetton-tallin, ja tallin nimi vaihtui Renault'ksi. Vaikka Buttonin tallikaveri Jarno Trulli oli usein aika-ajoissa nopeampi, päättyivät kisat useimmiten Buttonin hyväksi. Malesian GP:ssä Button oli jo lähellä ensimmäistä sijoitustaan kolmen parhaan joukkoon, mutta Michael Schumacher ohitti rengasvioista kärsineen Buttonin viimeisellä kierroksella. Pistesijoja tuli kauden aikana, mutta korkeammat palkinnot jäivät saavuttamatta. Kauden mestaruustaistossa Button sijoittui seitsemänneksi neljällätoista (14) pisteellään, ja parhaiksi suorituksiksi jäivät Malesian GP:n ja Brasilian GP:n neljännet sijat. Renault saavutti 23 MM-pistettä, jotka oikeuttivat neljänteen sijan valmistajien MM-sarjassa.

BAR (2003 - 2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Button Yhdysvaltain Gp:ssä kaudella 2004
Button Britannian GP:ssä 2005

Kaudelle 2003 Button joutui väistämään kun Fernando Alonso palkattiin Renault-talliin ja hän siirtyikin BAR-tallin leipiin. Hänen tallikaverinaan ajoi entinen maailmanmestari Jacques Villeneuve, jonka kanssa välit eivät kuitenkaan pysyneet kunnossa.lähde? Villeneuve vei Buttonilta kauden avauskisassa Australian GP:ssä pisteitä tulemalla varikolle sillä kierroksella, jolloin Buttonin piti tulla sisään. Lehdistössä käytiin tiukkaa sanasotaa läpi kauden, mutta radoilla Button oli lähes jatkuvasti tallikaveriaan edellä. Edelleenkään Button ei onnistunut nousemaan yhdessäkään kilpailussa kärkikolmikkoon, mutta keräsi kuitenkin 17 MM-pistettä ja sijoittui yhdeksänneksi kuljettajien MM-sarjassa. Kauden parhaiksi suorituksiksi jäivät Itävallan GP:n sekä Japanin Gp:n nelossijat. Tallikaveri Jacques Villeneuve ei onnistunut keräämään kuin kuusi MM-pistettä kauden aikana ja sijoittui lopulta kuudenneksitoista MM-sarjassa. Kauden aikana Villeneuve turhautui ja motivaatio heikkeni. Lopulta tämä johti hänen erottamiseensa ennen kauden viimeistä osakilpailua, joka ajettiin Suzukan radalla Japanissa. Tilalle otettiin tallin testikuljettaja Takuma Sato, joka saavutti heti kuudennen sijan ja kolme MM-pistettä, jotka nostivat hänet kahdeksanneksitoista MM-sarjassa. Button, Villeneuve sekä Sato saavuttivat yhdessä 26 MM-pistettä Bar-tallille ja viidennen sijan valmistajien MM-sarjassa.

Kaudella 2004 Button ja BAR-talli nousivat yllättäen aivan sarjan kärkeen. Tallikaverina oli edellisellä kaudella testikuljettaja toiminut Takuma Sato. Button saavutti uransa ensimmäisen paikan palkintokorokkeelle Malesian GP:ssä. Muutamaa kilpailua myöhemmin San Marinossa Button sai jo uransa ensimmäisen paalupaikan sekä kilpailun toisen sijan. Koko kauden aikana Button nousi kymmenen kertaa palkintokorokkeelle ja sijoittuu 85 pistettä keränneenä kolmanneksi kuljettajien MM-sarjassa. Yhdestä paalupaikasta huolimatta kauan kaivattu voitto jäi Buttonilta puuttumaan. Tallikaveri Satokin onnistui kerran nousemaan palkintopalille Yhdysvaltain GP:n kolmannella sijalla ja keräsi kauden aikana 34 MM-pistettä, jotka oikeuttivat kahdeksanteen sijaan MM-sarjassa. Yhteensä Button ja Sato saalistivat talille 119 MM-pistettä ja toisen sijan valmistajien MM-sarjassa.

Kauden 2004 päätyttyä Button ilmoitti solmineensa sopimuksen Williams-tallin kanssa kaudelle 2005. Hänellä oli kuitenkin sopimus myös BAR:n kanssa, joten tallipäällikkö David Richards päätti taistella huippukuljettajansa säilyttämiseksi, ja tapaus siirtyikin Kansainvälisen Autoliiton FIA:n tuomioistuimelle. Milanossa Italiassa pidetyssä istunnossa Button määrättiin jatkamaan BAR-tallissa kaudella 2005. Täten Button joutui muuttamaan suunnitelmiaan ja siirtyminen Williamsille siirtyi seuraavalle vuodelle. Kausi 2005 oli selvästi heikompi edellinen kausi. Buttonin tallikaverina jatkoi Takuma Sato. Surkean alun jälkeen San Marinon GP:ssä Button oli kolmas ja Sato viides, mutta talli hylättiin huijauksen seurauksena ja sille langetettiin kahden kilpailun kilpailukielto. Kauden aikana Button keräsi yhteensä 37 MM-pistettä ja yhdeksännen sijan MM-sarjassa. Hän ylsi kaksi kertaa kertaa kolmanneksi Saksassa ja Belgiassa. Sato ei voinut osallistua kauden toiseen kilpailuun Malesiassa ja hänet korvasi Anthony Davidson, joka kuitenkin keskeytti tekniseen vikaan jo kilpailun alkukierroksilla. Buttonin hieman vaisusta kaudesta huolimatta hän peittosi tallikaveri Saton täysin suvereenisti. Sato oli kerran kahdeksas Unkarin GP:ssä ja keräsi siis kauden aikana vain vaivaisen yhden MM-pisteen, sijoittuen 23:nneksi MM-sarjassa. Tallin kaikki kolme kuljettajaa Button, Sato ja Davidson keräsivät yhdessä kauden aikana 38 MM-pistettä ja kuudennen sijan valmistajien MM-sarjassa. Kauden 2005 jälkeen Honda osti BAR-tallin ja Takuma Sato sai potkut heikkojen suoritusten seurauksena.

Honda (2006 - 2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Button Britannian GP:ssa kaudella 2007
Button Monacon GP:ssä kaudella 2008

Edellisen vuoden kiistan pohjalta Buttonilla oli kaudeksi 2006 sopimus Williams-tallin kanssa. Edellinen kausi BAR-tallissa ei mennyt täysin suunnitelmien mukaan ja siksi jatko BAR:issa ei ollut ensimmäinen vaihtoehto. Williamsin luotettava moottorintoimittaja BMW ilmoitti ostavansa Sauber-tallin ja perustavansa sen pohjalta uuden tallin jonka nimeksi tulisi ja tulikin BMW Sauber. Näin Williams joutui tyytymään väliaikaiseen ratkaisuun ja tilaamaan moottorinsa Cosworthilta. Tämän takia Button ei enää halunnutkaan siirtyä Williamsille. Hänellä oli kuitenkin sopimus tallin kanssa ja joutui rikkomaan sääntöjä melko rajusti jotta sai tahtonsa läpi. Button ilmoitti, ettei suostunut siirtymään Williamsille ja joutui tästä syystä maksamaan Williamsille useita miljoonia omista rahoistaan.lähde? Williams sai lisän budjettiinsa ja Button sai pysyä BAR-tallissa. Tämä ratkaisu osoittautui lopulta täysin oikeaksi sillä Williamsin kuljettajat Mark Webber sekä Nico Rosberg onnistuivat yhdessä koko kauden 2006 aikana keräämään viidellä pistesijoituksellaan, vaivaiset 11 MM-pistettä ja kahdeksannen tilan valmistajien MM-sarjassa. Ennen kautta 2006 Bar-tallin moottorintoimittaja Honda ilmoitti ostavansa koko tallin ja nimesi sen Honda Racing F1:ksi. Buttonin tallikaveriksi siirtyi usean vuoden Ferrarilla ajanut konkari Rubens Barrichello. Talvitestien tulokset nostivat Hondan kauden suosikiksi, mutta suurten tallien kehitysvauhti oli niin huimaa että kauden kahden ensimmäisen kilpailun jälkeen Honda oli enää pelkkä "musta hevonen". Kauden aikana Button oli selvästi tallikaveriaan Barrichelloa nopeampi joka ei selvästikään päässyt sinuiksi altavastaajan roolin kanssa. Jo kauden toisessa kilpailussa Malesiassa Button ajoi hyvän auton ansiosta, lupauksia herättävästi kolmanneksi. Button kausi huipentui 6. elokuuta ajettuun Unkarin GP:hen. Hän sijoittui aika-ajoissa neljänneksi, mutta oli joutunut vaihtamaan autoonsa uuden moottorin vapaiden harjoitusten jälkeen, koska edellinen syttyi tuleen vapaissa harjoituksissa, aiheuttaen punaisen lipun. Tämä tarkoitti, että Buttonin aika-ajojen tulokseen lisättiin kymmenen sijoitusta ja hän joutui starttaamaan kisaan kaukaa takaa, vasta neljännestätoista lähtöruudusta. Button sai hyvän startin ja nousi tasaisesti ylöspäin kohti kärkeä. Monien ulosajojen ja yhden "turva-auto-episodin" jälkeen Button nousi yhdeksi voittajasuosikeista. Lopulta Fernando Alonson keskeytys nosti Buttonin kärkeen ja lopulta kilpailun voittoon. Lopultakin Button oli saavuttanut pitkäaikaisen tavoitteensa; GP-voiton. Yhdestä voitosta ja kahdesta kolmannesta sijasta huolimatta, kausi oli Buttonille lievä pettymys, olihan Honda kauden ennakkosuosikki.

Kaudella 2007 Button ajoi kauden ensimmäisen pisteensä Ranskan GP:ssa sijoittumalla kahdeksanneksi. Sen jälkeen hän saavutti pisteitä vain kahdesta kilpailusta. Italian GP:ssä hän oli kahdeksas ja Kimi Räikkösen voittamassa Kiinan GP:ssä viides. Koko kauden aikana Button siis ajoi kolme kertaa pisteille ja saavutti yhteensä kuusi pistettä sekä MM-sarjan 15. sijan. Tallikaveri Rubens Barrichello ei toisella Honda-kaudellaan saavuttanut yhtään MM-pistettä ja Honda sijoittui kuudella pisteellään kahdeksanneksi valmistajien MM-sarjassa.

Kaudella 2008 ei Buttonilla ja Hondalla mennyt paremmin. Ainoat pisteet tulivat kuudennesta sijasta Espanjan GP:ssä keväällä. Kauden lopuksi Honda ilmoitti vetäytyvänsä sarjasta. Tallin tekninen pomo Ross Brawn, oli tästä hyvin harmissaan tietäessään, että ensi kaudelle rakennettu auto olisi voittaja-auto. Niinpä Brawn osti tallin ja nimesi sen itsensä mukaan Brawn GP:ksi.

Brawn (2009)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jenson Button Turkin GP:ssä 2009

Formula 1 -kaudella 2009 Button palasi kärkikuljettajaksi uudessa Brawn GP-tallissa, joka oli ostanut Hondan.[9] Jenson yllätti talvitesteissä ajamalla päivän nopeimman kierrosajan Barcelonan testeissä maaliskuussa[10] ja auton ylivoima alkoi herättää huomiota.[5] Button ajoikin heti ensimmäisessä kilpailussa paalupaikalta ylivoimaiseen voittoon Australian GP:ssä.[11] Näiden lisäksi hän voitti myös Malesian tynkäkisan[12] ja Bahrainin GP:n[13] sekä sijoittui kolmanneksi Kiinan GP:ssä.[13] Tämän jälkeen hän voitti neljä seuraavaa osakilpailua peräkkäin[13][14] ja johti MM-sarjaa 26 pisteellä.[15]

Voittoputki katkesi Isossa-Britanniassa kilpailussa Jensonin jäätyä kuudenneksi. Saksassa Brawn GP:n suorituskyky oli edelleen huono ja Button sijoittui viidenneksi. Unkari meni Brawnilta huonosti, kun Button jäi vain sijalle 7 ja tallitoveri Rubens Barrichello pisteiden ulkopuolelle. Valenciassa Buttonin huonot sijoitukset jatkuivat, kun lähdössä Sebastian Vettel oli lähellä törmätä Jensonin autoon, jonka seurauksena Buttonin oli hiljennettävä vauhtiaan välttääkseen kolarin. Lopulta Button sijoittui sijalle 7. Spa:ssa painajainen jatkui, kun Renault-tallin Romain Grosjean kolaroi mutkassa numero 5 Buttonin autoon päättäen molempien kilpailun ensimmäisellä kierroksella. Italian GP:ssä Button oli toinen heti tallitoveri Barrichellon jälkeen. Muissa kilpailuissa Button ajoi tasaisia pistesijoja. Button varmisti maailmanmestaruutensa sijoittumalla viidenneksi Brasiliassa.

McLaren (2010– )[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanmestaruutensa jälkeen Brawn -talli vaihtoi nimensä Mercedes GP:ksi. Button ei jäänyt talliin, vaan siirtyi McLarenille toisen britannialaisen, Lewis Hamiltonin, tallikaveriksi. Ensimmäisessä kilpailussaan tallissa Button jäi seitsemänneksi, häviten kolmanneksi ajaneelle tallikaverilleen, mutta jo toisessa kilpailussaan Australiassa hän onnistui nappaamaan voiton, jonka takasi onnistunut taktiikka renkaiden vaihdossa. Myöhemmin sateen vaivaaman Kiinan GP:n aikana hän onnistui yhdessä tallikaverinsa Hamiltonin kanssa ottamaan McLaren-tallille sen ensimmäisen kaksoisvoiton vuoden 2007 Italian GP:n jälkeen.

Jenson Button Kanadan GP:ssä 2010.

Button ajoi alkukaudesta todella hyvin ja hän välillä jopa johtikin MM-sarjaa. Monacossa tuli kuitenkin ensimmäinen takaisku, kun talli oli unohtanut poistaa moottorinsuojuksen ja tämä johti nopeasti konerikkoon. Turkissa Red Bullin kuskit kolaroivat keskenään ja pelasivat itsensä ulos voittotaistelusta, näin Hamilton ja Button nousivatkin yhtäkkiä sijalle yksi ja kaksi, tallikaverukset taistelivat keskenään jopa voitosta, mutta lopulta pidemmän korren veti Hamilton. Kauden toisella kaksoisvoitolla McLaren nousi valmistajien MM-sarjan kärkeen. Button ajoi hyvin tasaista kautta ja keräsi pisteitä jokaisesta kisasta. Belgiassa Sebastian Vettel pilasi Buttonin kilpailun törmätessään Buttoniin yritettyään ohitusta. Ennen keskeytystä Button ajoi toisella sijalla. Monzassa Button taisteli voitosta Ferrarin Fernando Alonson kanssa, johtaen kilpailua varikkokäynteihin saakka, mutta lopulta Alonso vei pidemmän korren. Button oli tämänkin jälkeen mestaruustaistossa vahvasti mukana, mutta Korean pisteetön kisa tiputti hänet lopullisesti mestaruustaistosta, vaikka hänellä olikin vielä matemaattiset mahdollisuudet taistella maailmanmestaruudesta ja puolustaa edellisvuoden titteliään. Buttonin tallikaverilla Lewis Hamiltonilla oli Buttonia paremmat mahdollisuudet maailmanmestaruuteen, joten Button joutui auttamaan Hamiltonia tämän saavuttamisessa. Brasiliassa Button putosi jo matemaattisestikin pois MM-taistosta. Kauden päätöskisassa Abu Dhabissa Red Bullin Sebastian Vettel voitti kilpailun ja vei maailmanmestaruuden. Button ja Hamilton olivat hänen seuranaan palkintopallilla, Buttonin ollessa kolmas. Button jäi lopulta kuljettajien MM-pisteissä viidenneksi.

Jenson Button USA:n GP:ssä 2012.

Kausi 2011 alkoi Buttonin osalta vaisusti hänen ajettua kuudenneksi avauskilpailussa. Seuraavassa Malesian kilpailussa hän ajoi toiseksi. Kanadan kilpailussa Button kolaroi Hamiltonin kanssa ja putosi kilpailun viimeiseksi saatuaan varikon läpiajorangaistuksen. Tämän jälkeen Button teki hurjan nousun kohti kärkeä ja nousi viimeisellä kierroksella kilpailun johtoon Vettelin tehtyä ajovirheen voittaen kilpailun. Button teki samalla uuden ennätyksen kuudella varikkokäynnillään kilpailun aikana ajaen voittoon. Britannian ja Saksan kilpailuissa Button keskeytti. Unkarin kilpailussa Button ajoi voittoon juhlien samalla uransa 200 kilpailuaan. Voittoon auttoi loistava rengasvalinta, Button otti kuivan kelin renkaat, kun taas tallikaveri Hamilton teki väärän valinnan ottaen välikelin renkaat.[16][17] Button on tunnettu usein loistavana taktikkona vaihtelevissa olosuhteissa, varsinkin rengasvalintojen kanssa (Australia, Kiina, Kanada, Unkari). Loppukauden ajan Button ajoi tasaisia palkintosijoja voittaen Japanin kilpailun sijoittuen lopulta toiseksi MM-taulukossa. Button ajoi paremmin kuin tallikaveri Hamilton, joka joutui toisinaan vaikeuksiin radalla etenkin Felipe Massan kanssa. Hamilton oli 5. MM-taulukossa. Buttonin ero mestaruuden voittaneeseen Vetteliin oli lopulta 122 pistettä, mikä on historian suurin ero MM-sarjan ensimmäisen ja toisen kuljettajan välillä.

Kaudella 2012 Button voitti kolme kilpailua ja saavutti 188 pistettä sijoittuen sarjan viidenneksi.

Kausi 2013 oli Buttonille ja Mclarenille erittäin hankala. Button ei saavuttanut kauden aikana ainuttakaan palkintosijaa, ainoastaan 73 pistettä ja sijoittuen parhaimmillaan neljänneksi kauden päätöskilpailussa. Button jäi lopulta MM-pisteissä yhdeksänneksi.

Kaudella 2014 Button saavutti yhden palkintosijan Australian GP:stä noustuaan neljänneltä sijalta kolmanneksi, kun toiseksi ajanut Daniel Ricciardo hylättiin.[18] Pisteissä Button sijoittui sarjan kahdeksanneksi.

Kaudella 2015 Buttonin tallikaverina ajaa Fernando Alonso. Button saavutti Hondan moottoreihin palanneen McLaren -tallin kauden ensimmäiset pisteet Monacon GP:ssä.

Jenson Buttonin F1-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

F1-kaudet numeroina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli Sijoitus GP:t Pisteet Voitot Palkintosijat Paalupaikat Nopeimmat kierrokset
2000 Williams-BMW 8. 17 12 0 0 0 0
2001 Benetton-Renault 17. 17 2 0 0 0 0
2002 Renault 7. 17 14 0 0 0 0
2003 BAR-Honda 9. 15 17 0 0 0 0
2004 BAR-Honda 3. 18 85 0 10 1 0
2005 BAR-Honda 9. 16 37 0 2 1 0
2006 Honda 6. 18 56 1 3 1 0
2007 Honda 15. 17 6 0 0 0 0
2008 Honda 18. 18 3 0 0 0 0
2009 Brawn-Mercedes 1. 17 95 6 9 4 2
2010 McLaren-Mercedes 5. 19 214 2 7 0 1
2011 McLaren-Mercedes 2. 19 270 3 12 0 3
2012 McLaren-Mercedes 5. 20 188 3 6 1 2
2013 McLaren-Mercedes 9. 19 73 0 0 0 0
2014 McLaren-Mercedes 8. 19 126 0 1 0 0
Yhteensä 15 kautta - 268 1198 15 50 8 8
 • yksi maailmanmestaruuspronssi (2004)
 • yksi maailmanmestaruus (2009)
 • yksi maailmanmestaruushopea (2011)

Tulokset kilpailuittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[19] (Vahvennetut kilpailut tarkoittavat paalupaikkaa ja kursivoidut nopeinta kierrosta)

Vuosi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Pisteet Sijoitus
2000 Williams AUS
Kesk.
BRA
6
SMR
Kesk.
GBR
6
ESP
17*
EUR
10*
MON
Kesk.
CAN
11
FRA
8
AUT
5
GER
4
HUN
9
BEL
5
ITA
Kesk.
USA
Kesk.
JPN
5
MAL
Kesk.
12 8.
2001 Benetton AUS
Kesk.
MAL
11
BRA
10
SMR
12
ESP
15
AUT
Kesk.
MON
7
CAN
Kesk.
EUR
13
FRA
16*
GBR
15
GER
5
HUN
Kesk.
BEL
Kesk.
ITA
Kesk.
USA
9
JPN
7
2 17.
2002 Renault AUS
Kesk.
MAL
4
BRA
4
SMR
5
ESP
12*
AUT
7
MON
Kesk.
CAN
15*
EUR
5
GBR
12*
FRA
6
GER
Kesk.
HUN
Kesk.
BEL
Kesk.
ITA
5
USA
8
JPN
6
14 7.
2003 BAR AUS
10
MAL
7
BRA
Kesk.
SMR
8
ESP
9
AUT
4
MON
DNS
CAN
Kesk.
EUR
7
FRA
Kesk.
GBR
8
GER
8
HUN
10
ITA
Kesk.
USA
Kesk.
JPN
4
17 9.
2004 BAR AUS
6
MAL
3
BHR
3
SMR
2
ESP
8
MON
2
EUR
3
CAN
3
USA
Kesk.
FRA
5
GBR
4
GER
2
HUN
5
BEL
Kesk.
ITA
3
CHN
2
JPN
3
BRA
Kesk.
85 3.
2005 BAR AUS
11*
MAL
Kesk.
BHR
Kesk.
SMR
DSQ
ESP
 
MON
 
EUR
10
CAN
Kesk.
USA
DNS
FRA
4
GBR
5
GER
3
HUN
5
TUR
5
ITA
8
BEL
3
BRA
7
JPN
5
CHN
8
37 9.
2006 Honda BHR
4
MAL
3
AUS
10*
SMR
7
EUR
Kesk.
ESP
6
MON
11
GBR
Kesk.
CAN
9
USA
Kesk.
FRA
Kesk.
GER
4
HUN
1
TUR
4
ITA
5
CHN
4
JPN
4
BRA
3
56 6.
2007 Honda AUS
15
MAL
12
BHR
Kesk.
ESP
12
MON
11
CAN
Kesk.
USA
12
FRA
8
GBR
10
EUR
Kesk.
HUN
Kesk.
TUR
13
ITA
8
BEL
Kesk.
JPN
11*
CHN
5
BRA
Kesk.
6 15.
2008 Honda AUS
Kesk.
MAL
10
BHR
Kesk.
ESP
6
TUR
11
MON
11
CAN
11
FRA
Kesk.
GBR
Kesk.
GER
17
HUN
12
EUR
13
BEL
15
ITA
15
SIN
9
JPN
14
CHN
16
BRA
13
3 18.
2009 Brawn AUS
1
MAL
1
CHN
3
BHR
1
ESP
1
MON
1
TUR
1
GBR
6
GER
5
HUN
7
EUR
7
BEL
Kesk.
ITA
2
SIN
5
JPN
8
BRA
5
ABU
3
95 1.
2010 McLaren BHR
7
AUS
1
MAL
8
CHN
1
ESP
5
MON
Kesk.
TUR
2
CAN
2
EUR
3
GBR
4
GER
5
HUN
8
BEL
Kesk.
ITA
2
SIN
4
JPN
4
KOR
12
BRA
5
ABU
3
214 5.
2011 McLaren AUS
6
MAL
2
CHN
4
TUR
6
ESP
3
MON
3
CAN
1
EUR
6
GBR
Kesk.
GER
Kesk.
HUN
1
BEL
3
ITA
2
SIN
2
JPN
1
KOR
4
IND
2
ABU
3
BRA
3
270 2.
2012 McLaren AUS
1
MAL
14
CHN
2
BHR
18*
ESP
9
MON
16*
CAN
16
EUR
8
GBR
10
GER
2
HUN
6
BEL
1
ITA
Kesk.
SIN
2
JPN
4
KOR
Kesk.
IND
5
ABU
4
USA
5
BRA
1
188 5.
2013 McLaren AUS
9
MAL
17*
CHN
5
BHR
10
ESP
8
MON
6
CAN
12
GBR
13
GER
6
HUN
7
BEL
6
ITA
10
SIN
7
KOR
8
JPN
9
IND
14
ABU
12
USA
10
BRA
4
73 9.
2014 McLaren AUS
3
MAL
6
BHR
17*
CHN
11
ESP
11
MON
6
CAN
4
AUT
11
GBR
4
GER
8
HUN
10
BEL
6
ITA
8
SIN
Kesk.
JPN
5
RUS
4
USA
12
BRA
4
ABU
5
126 8.
2015 McLaren AUS
11
MAL
Kesk.
CHN
14
BHR
DNS
ESP
16
MON
8
CAN
Kesk.
AUT
Kesk.
GBR
Kesk.
HUN
9
BEL
 
ITA
 
SIN
 
JPN
 
RUS
 
USA
 
MEX
 
BRA
 
ABU
 
6 17.*

Merkkipaaluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Merkkipaalu Ajetut GP:t Osakilpailu
1 Ensimmäinen kilpailu 1 Australian Grand Prix 2000
2 Ensimmäinen piste 2 Brasilian Grand Prix 2000
3 Ensimmäinen palkintosija 69 Malesian Grand Prix 2004
4 Ensimmäinen paalupaikka 71 San Marinon Grand Prix 2004
5 100 MM-pistettä 79 Saksan Grand Prix 2004
6 10. palkintosija 84 Japanin Grand Prix 2004
7 100. kilpailu 100 Brasilian Grand Prix 2005
8 Ensimmäinen voitto 115 Unkarin Grand Prix 2006
9 200 MM-pistettä 116 Turkin Grand Prix 2006
10 Ensimmäinen hattutemppu 156 Malesian Grand Prix 2009
11 Ensimmäinen nopein kierros 156 Malesian Grand Prix 2009
12 20. palkintosija 158 Bahrainin Grand Prix 2009
13 300 MM-pistettä 163 Britannian Grand Prix 2009
14 Ensimmäinen maailmanmestaruus 172 Abu Dhabin Grand Prix 2009
15 400 MM-pistettä 179 Turkin Grand Prix 2010
16 30. palkintosija 181 Euroopan Grand Prix 2010
17 500 MM-pistettä 187 Singaporen Grand Prix 2010
18 600 MM-pistettä 197 Espanjan Grand Prix 2011
19 10. voitto 199 Kanadan Grand Prix 2011
20 200. kilpailu 200 Euroopan Grand Prix 2011
21 700 MM-pistettä 206 Singaporen Grand Prix 2011
22 40. palkintosija 206 Singaporen Grand Prix 2011
23 800 MM-pistettä 211 Brasilian Grand Prix 2011
24 900 MM-pistettä 223 Belgian Grand Prix 2012
25 1 000 MM-pistettä 232 Australian Grand Prix 2013
26 50. palkintosija 248 Australian Grand Prix 2014
27 250. kilpailu 250 Bahrainin Grand Prix 2014
28 1 100 MM-pistettä 253 Monacon Grand Prix 2014
29 1 200 MM-pistettä 274 Monacon Grand Prix 2015

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitot

Nro Kilpailu Lähtöruutu
1 Unkarin GP 2006 14.
2 Australian GP 2009 1.
3 Malesian GP 2009 1.
4 Bahrainin GP 2009 4.
5 Espanjan GP 2009 1.
6 Monacon GP 2009 1.
7 Turkin GP 2009 2.
8 Australian GP 2010 4.
9 Kiinan GP 2010 5.
10 Kanadan GP 2011 7.
11 Unkarin GP 2011 3.
12 Japanin GP 2011 3.
13 Australian GP 2012 2.
14 Belgian GP 2012 1.
15 Brasilian GP 2012 2.

Paalupaikat

Nro Kilpailu
1 San Marinon GP 2004
2 Kanadan GP 2005
3 Australian GP 2006
4 Australian GP 2009
5 Malesian GP 2009
6 Espanjan GP 2009
7 Monacon GP 2009
8 Belgian GP 2012

Nopeimmat kierrokset

Nro Kilpailu
1 Malesian GP 2009
2 Turkin GP 2009
3 Euroopan GP 2010
4 Kanadan GP 2011
5 Singaporen GP 2011
6 Japanin GP 2011
7 Australian GP 2012
8 Intian GP 2012

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Jenson Button MTV3. Viitattu 16.5.2009.
 2. Kuningatar palkitsi Buttonin MTV3. Viitattu 2.6.2010.
 3. F1-Online.fi » Jenson Button Viitattu 7.11.2008.
 4. a b c d Hall of Fame: Jenson Button Formula1.com.. Viitattu 20.11.2012.
 5. a b c d Tallit ja kuskit: Jenson Button MTV3.. Viitattu 20.11.2012.
 6. Button vei Kovalaisen McLaren-paikan 18.11.2009. MTV3. Viitattu 18.11.2009.
 7. Jenson Button's Father John Dies at the Aged 70 F1 News. 13.1.2014. Autosport.com. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)
 8. Jenson Button Q&A F1 News. 14.12.2001. Autosport.com. Viitattu 8.7.2015. (englanniksi)
 9. Brawn GP korvaa Hondan F1-sarjassa MTV3.fi. Viitattu 25. marraskuuta 2012.
 10. Brawn GP keskiviikon nopein - McLaren hitain MTV3.fi. Viitattu 25. marraskuuta 2012.
 11. Brawn GP kaksoisvoittoon - Räikkönen seinään MTV3.fi. Viitattu 25. marraskuuta 2012.
 12. Button sai voitostaan puolikkaat pisteet MTV3.fi. Viitattu 25. marraskuuta 2012.
 13. a b c Jenson Button's Results Archive for 2009 Formula1.com.. Viitattu 25.11.2012.
 14. Buttonille jo neljäs peräkkäinen voitto MTV3.fi. Viitattu 25. marraskuuta 2012.
 15. Turkin GP:n lehdistötilaisuus: Buttonilla vuoden paras auto MTV3.fi. Viitattu 25. marraskuuta 2012.
 16. Noble, Jonathan & Elizalde, Pablo: Jenson Button Celebrates 'Amazing' Weekend after Win in 200th GP Start F1 News. 31.7.2011. Autosport.com. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)
 17. Beer, Matt: Hamilton: Radio Glitch Caused Hungary Strategy Mistakes F1 News. 31.7.2011. Autosport.com. Viitattu 8.7.2015. (englanniksi)
 18. Anderson, Ben: Australian GP: Daniel Ricciardo's Red Bull Excluded over Fuel Flow F1 News. 16.3.2014. Autosport.com. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)
 19. Formula 1® - The Official F1® Website

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jenson Button.
Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Jenson Button -sitaatteja.
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu McLaren

Henkilökunta:
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Ron Dennis  · Ranskan lippu Éric Boullier

Kilpakuljettajat:
14. Espanjan lippu Fernando Alonso  · 22. Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Jenson Button

Testikuljettajat:
Tanskan lippu Kevin Magnussen  · Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Oliver Turvey  · Belgian lippu Stoffel Vandoorne

Formula 1 -autot:
M2B  · M4B  · M5A  · M7A  · M7C  · M9A  · M14A  · M7D  · M14D  · M19A  · M19C  · M23  · M26  · M28  · M29  · M30  · M29F  · MP4/1  · MP4/1B  · MP4/1C  · MP4/1E  · MP4/2  · MP4/2B  · MP4/2C  · MP4/3  · MP4/4  · MP4/5  · MP4/5B
MP4/6M  · MP4/6B  · MP4/7A  · MP4/8  · MP4/9  · MP4/10  · MP4/10B  · MP4/10C  · MP4/11  · MP4/11B  · MP4/12  · MP4/13  · MP4/14  · MP4/15  · MP4-16  · MP4-17  · MP4-17D  · MP4-18  · MP4-19  · MP4-19B  · MP4-20  · MP4-21  · MP4-22  · MP4-23  · MP4-24  · MP4-25  · MP4-26  · MP4-27  · MP4-28  · MP4-29  · MP4-30