Pastor Maldonado

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pastor Maldonado
Maldonado Malesian GP:ssä vuonna 2015.
Maldonado Malesian GP:ssä vuonna 2015.
Henkilötiedot
Syntynyt9. maaliskuuta 1985 (ikä 39)
Maracay, Venezuela
Kansalaisuus  Venezuela
Formula 1 -ura
Aktiivivuodet 20112015
Talli(t) Williams (20112013)
Lotus (20142015)
Kilpailuja 96 (95 starttia)
Maailman­mestaruuksia 0
Voittoja 1
Palkintosijoja 1
Paalupaikkoja 1
Nopeimpia kierroksia 0
MM-pisteitä 76
Ensimmäinen kilpailu Australian GP 2011
Ensimmäinen voitto Espanjan GP 2012
Viimeinen voitto Espanjan GP 2012
Viimeinen kilpailu Abu Dhabin GP 2015

Pastor Rafael Maldonado Motta (s. 9. maaliskuuta 1985 Maracay, Aragua, Venezuela[1]) on venezuelalainen rata-autoilija.

Hän ajoi GP2 -sarjassa vuosina 2007–2010 ja voitti sarjan mestaruuden kaudella 2010. Vuonna 2011 hän siirtyi Formula 1 -sarjaan. Vuodet 2011–2013 Maldonado kilpaili Williamsin F1-tallissa. Kausina 20142015 hän ajoi Lotuksen F1-tallissa.

Pastor Maldonado tunnettiin F1-uransa aikana lempinimellä Crashtor, koska hän keskeytti 29 ajamistaan 96 kilpailusta saaden 39 erillistä rangaistusta.[2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maldonado ART-tallin GP2-auton ratissa kaudella 2009.

Maldonado aloitti uransa kartingissa, joita hän ajoi vuosina 1993–2001. Kaudella 2002 Maldonado ajoi Italian Formula Renault -talvisarjassa, jossa hän voitti sarjan mestaruuden. Hän ajoi myös samalla kaudella kotimaansa Formula Ford 2000 -sarjassa. Kaudella 2003 hän jatkoi uraansa Italian Formula Renault -sarjassa. Hän voitti toisen kerran peräkkäin talvisarjan mestaruuden ja Italian Formula Renault 2.0 -sarjassa hän sijoittui loppupisteissä seitsemänneksi. Maldonadon ura jatkui Formula Renault -sarjoissa myös kaudella 2004. Hän sijoittui kahdeksanneksi Eurocup Formula Renault 2.0 -sarjassa, voitti mestaruuden Italian Formula Renault 2.0 -sarjassa ja sijoittui Formula Renault V6 -sarjassa sijalle 20. Hän testasi samalla kaudella Minardin F1-autoa.

Kaudeksi 2005 Maldonado siirtyi World Series by Renault -sarjaan, jossa hän sai neljän kilpailuviikonlopun mittaisen kilpailukiellon törmättyään ratavirkailijaan Monacossa. Onnettomuus sattui, kun Maldonado ei ollut hidastanut vauhtiaan keltaisista lipuista huolimatta.[3][4] Hänen sijoituksensa sarjassa oli vasta 25. Kaudella 2006 Maldonado jatkoi uraansa World Series by Renault -sarjassa. Tällä kerralla hän ajoi kauden alusta loppuun, sijoittuen sarjassa loppupisteissä kolmanneksi. Vaikka Maldonado sijoittuikin sarjassa kolmanneksi, monet pitivät häntä kuitenkin sarjan nopeimpana koko kauden ajaneista kuljettajista.lähde?

Kaudeksi 2007 Maldonado siirtyi GP2-sarjaan. Hän voitti kauden aikana yhden osakilpailun Monacon katuradalla. Maldonadon viimeiseksi kisaksi kaudella 2007 jäi Hungaroringilla ajettu kilpailu. Vähän aikaa myöhemmin Maldonado loukkaantui polkupyöräonnettomuudessa, ja hän joutui jättämään kauden loput kisat ajamatta. Kaudella 2008 Maldonado jatkoi uraansa GP2-sarjassa. Hän aloitti kauden vahvasti ottamalla paalupaikan ensimmäisenä viikonloppuna Espanjassa, mutta hänen autonsa jäi ensimmäisessä lähdössä heti lähtöruutuun. Toisessa kisassa hän taisteli pistesijoista, mutta kolaroi kisan loppuvaiheessa tallikaverinsa Andreas Zuberin kanssa. Maldonado voitti kaudella vain Belgiassa ohittaen kilpailua pitkään johtaneen Jérôme D'Ambrosion viimeisellä kierroksella. Kaudella 2009 Maldonado siirtyi ART-talliin Nico Hülkenbergin kanssa. Maldonado voitti kaksi kilpailua kaudella, Monacossa ja Silverstonessa. Maldonado ajoi myös yhden kilpailun Euroseries 3000 -luokassa voittaen kyseisen kilpailun.

Kaudella 2010 Maldonado jatkoi GP2-sarjassa ja ajoi Rapax Teamin kuljettajana. Hän ajoi uransa viidennen GP2-voiton Turkin Istanbulissa. Maldonado teki kaudella uuden ennätyksen ajamalla kuusi peräkkäistä pitkän kilpailun voittoa sivuten samalla Giorgio Pantanon voittoennätystä. Voittojen arvoa kuvastaa se, ettei Maldonado lähtenyt paalupaikalta yhteenkään näistä kilpailuista. Maldonado varmisti kauden 2010 mestaruuden kauden toiseksi viimeisenä kisaviikonloppuna Monzassa, kun sekä hän että Sergio Pérez joutuivat keskeyttämään kolarien seurauksena, jolloin Maldonado siirtyi tavoittamattomaan 27 pisteen johtoon.

Formula 1 -ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Williams (2011–2013)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maldonado ajaa Williamsia Malesiassa kaudella 2011.

Kauden jälkeen Maldonado testasi Hispanian ja Williamsin F1-autoja kolmepäiväisissä testeissä Abu Dhabissa. Myöhemmin 1. joulukuuta Williams vahvisti Maldonadon F1-sopimuksen. Maldonadosta tuli näin ensimmäinen venezuelalainen F1-kuljettaja sitten Johnny Cecotton ja vuoden 1984 Britannian GP:n.

Maldonado toi mukanaan venezuelalaisen öljy-yhtiön PDVSA:n Williamsin viralliseksi sponsoriksi. Sponsorituki oli peräti 37 miljoonaa euroa kaudessa.[2][5]

Williams-auto kuitenkin osoittautui kauden aikana vaisuksi, eikä Maldonado saavuttanut pisteitä viidestä ensimmäisestä kisasta. Monacon GP:ssä hän oli lähellä ottaa uransa ensimmäiset MM-pisteet, mutta Lewis Hamiltonin aiheuttama kolari pilasi Maldonadon kisan ja hän joutui keskeyttämään vain muutama kierros ennen maalia. Belgian GP:ssä Maldonado otti uransa ensimmäisen MM-pisteen sijoittumalla kilpailussa kymmenenneksi. Loppupisteissä hän sijoittui MM-sarjan 19:nneksi.

2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maldonado Williamsin ratissa Singaporen GP:ssä 2012.

Maldonado jatkoi tallissa kaudella 2012, vaikka hänen oletettiin joutuvan syrjään, kun senaatin oppositiopoliitikot kyseenalaistivat hänen sponsorina toimivan valtiollisen öljy-yhtiö PDVSA:n ja Williamsin sponsorisopimuksen lainvoimaisuuden, koska sitä ei oltu hyväksytty maan senaatissa. Australiassa Maldonado kolaroi itsensä ulos kisasta viimeisellä kierroksella. Hän oli tuolloin kilpailussa kuudentena ja ajamassa uransa parasta F1-kilpailua. Malesian GP:ssä Maldonado keskeytti jälleen pistesijalta toiseksi viimeisellä kierroksella moottorin hajottua.

Espanjan GP:n aika-ajossa Maldonado ajoi toiseksi nopeimman kierrosajan, ja kun paalupaikalle ajanut Lewis Hamilton pudotettiin viimeiseen lähtöruutuun, Maldonado sai tililleen uransa ensimmäisen paalupaikan. Kyseessä on ensimmäinen ja ainoa venezuelalaiskuljettajan saavuttama paalupaikka. Samassa kilpailussa Maldonadosta tuli ensimmäinen ja ainoa venezuelalainen, joka on voittanut F1-kilpailun.[6] Voitto oli myös Williams-tallin ensimmäinen sitten vuoden 2004 Brasilian GP:n.

Voiton jälkeen Maldonadolla oli pitkään vaikeuksia sijoittua edes pisteille kilpailussa. Euroopan GP:ssä Maldonadolla oli jälleen mahdollisuus palkintopallille, kun hänen edellään ajaneen Hamiltonin renkaista loppui pito. Maldonado yritti ohitusta, jolloin kuljettajat törmäsivät toisiinsa. Hamilton keskeytti, mutta Maldonado pääsi maaliin asti sijoittuen kymmenenneksi. Hän sai kuitenkin kolarista 20 sekunnin aikasakon ja putosi pisteiltä. Singaporen GP:ssä Maldonado starttasi kilpailuun kakkosruudusta, mutta putosi lähdössä viidenneksi ja joutui lopulta keskeyttämään hydrauliikkaongelmaan. Japanin GP:ssä Maldonado onnistui ajamaan vihdoin pisteille ollen kilpailun kahdeksas. Abu Dhabin GP:ssä Maldonado lähti kolmannesta ruudusta ja sijoittui kilpailussa viidenneksi. Kaiken kaikkiaan hän keräsi 45 pistettä sijoittuen loppupisteissä 15:nneksi.

2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pastor Maldonado Malesian GP:n harjoituksissa kaudella 2013.

Vuonna 2013 Maldonado ajoi kolmannen kauden Williamsilla uutena tallikaverinaan F1-debyyttinsä tehnyt suomalainen Valtteri Bottas. Kausi oli Maldonadolle erittäin hankala Williamsin auton huonon suorituskyvyn takia. Maldonado saavutti kauden ainoan pisteensä Unkarin kilpailusta. Loppupisteissä hän jäi tallikaveri Bottaksen taakse, joka keräsi neljä pistettä Yhdysvaltain GP:stä. Kauden jälkeen Maldonado jätti Williamsin ja hänet korvattiin kaudella 2014 Felipe Massalla.

Lotus (2014–2015)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maldonado Lotuksen ratissa Singaporen GP:ssä 2014.

Vuoden 2013 Marraskuun lopussa julkaistiin Maldonadon sopimus Lotuksen F1-tallin kanssa kaudeksi 2014. Hän toi Williams-uraltaan mukanaan tukijansa venezuelalaisen öljy-yhtiön PDVSA:n tallin sponsoriksi. Maldonadon harmiksi Lotuksen auto ei osoittautunut viime vuosien tapaan nopeaksi autoksi. Maldonado saavutti kauden aikana vain kaksi pistettä Yhdysvaltain GP:stä.

2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maldonado jatkoi Lotuksella myös kaudella 2015. Kauden kuudessa ensimmäisessä kilpailuissa Maldonado ei päässyt kertaakaan ruutulipulle asti. Bahrainissa hän sai sijoituksen, vaikka joutui keskeyttämään kilpailun vain kierros ennen maalia. Kanadan GP:ssä Maldonado avasi vihdoin pistetilinsä sijoittuen kilpailussa seitsemänneksi. Hän oli seitsemäs myös Itävallan GP:ssä. Britanniassa Maldonado keskeytti jo avauskierroksella. Maldonado joutui keskeyttämään myös Belgiassa ja Italiassa alkukierroksilla. Singaporessa venezuelalainen ajoi maaliin asti 12:ksi kolaroiden kilpailun aikana Jenson Buttonin kanssa. Japanin osakilpailussa Maldonado ajoi pisteille, kahdeksanneksi, Venäjällä seitsemänneksi, Yhdysvalloissa kahdeksanneksi. Seuraavissa kahdessa kisassa Maldonado oli 11., mutta Brasilian kilpailussa hän nousi viimeiselle pistesijalle Felipe Massan hylkäyksen ansiosta.[7]

Maldonadolla oli sopimus Lotuksen kanssa kaudelle 2016, mutta hänen sponsoriensa maksuvaikeudet estivät uran jatkon. Maldonadon viimeiseksi kilpailukseen jäi Abu Dhabin GP, jonka hän joutui keskeyttämään jo avausmutkaan. Kaudella 2016 hänet korvasi Kevin Magnussen.

Formula 1 -tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulokset kilpailuttain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Pisteet Sijoitus
2011 Williams AUS
Kesk.
MAL
Kesk.
CHN
18
TUR
17
ESP
15
MON
18
CAN
Kesk.
EUR
18
GBR
14
GER
14
HUN
16
BEL
10
ITA
11
SIN
11
JPN
14
KOR
Kesk.
IND
Kesk.
ABU
14
BRA
Kesk.
1 19.
2012 Williams AUS
13
MAL
19
CHN
8
BHR
Kesk.
ESP
1
MON
Kesk.
CAN
13
EUR
12
GBR
16
GER
15
HUN
13
BEL
Kesk.
ITA
11
SIN
Kesk.
JPN
8
KOR
14
IND
16
ABU
5
USA
9
BRA
Kesk.
45 15.
2013 Williams AUS
Kesk.
MAL
Kesk.
CHN
14
BHR
11
ESP
14
MON
Kesk.
CAN
16
GBR
11
GER
15
HUN
10
BEL
17
ITA
14
SIN
11
KOR
13
JPN
16
IND
12
ABU
11
USA
17
BRA
16
1 18.
2014 Lotus AUS
Kesk.
MAL
Kesk.
BHR
14
CHN
14
ESP
15
MON
DNS
CAN
Kesk.
AUT
12
GBR
17
GER
12
HUN
13
BEL
Kesk.
ITA
14
SIN
12
JPN
16
RUS
18
USA
9
BRA
12
ABU
Kesk.
2 16.
2015 Lotus AUS
Kesk.
MAL
Kesk.
CHN
Kesk.
BHR
15
ESP
Kesk.
MON
Kesk.
CAN
7
AUT
7
GBR
Kesk.
HUN
14
BEL
Kesk.
ITA
Kesk.
SIN
12
JPN
8
RUS
7
USA
8
MEX
11
BRA
10
ABU
Kesk.
27 14.

• Abu Dhabin GP:ssä 2014 jaettiin tuplapisteet.[8]
† – keskeytys, ajoi yli 90 % kilpailusta.

F1-kaudet numeroina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli Sijoitus Kilpailut Pisteet Voitot Palkinto-
pallisijat
Paalu-
paikat
Nopeimmat
kierrokset
2011 Williams-Cosworth 19. 19 1 0 0 0 0
2012 Williams-Renault 15. 20 45 1 1 1 0
2013 Williams-Renault 18. 19 1 0 0 0 0
2014 Lotus-Renault 16. 19 2 0 0 0 0
2015 Lotus-Mercedes 14. 19 27 0 0 0 0
Yhteensä (5 kautta) 96 76 1 1 1 0

Merkkipaalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Merkkipaalu Ajetut GP:t Osakilpailu
1 Ensimmäinen kilpailu 1 Australian GP 2011
2 Ensimmäiset MM-pisteet 12 Belgian GP 2011
3 Ensimmäinen paalupaikka 24 Espanjan GP 2012
4 Ensimmäinen voitto 24 Espanjan GP 2012
5 Ensimmäinen palkintosija 24 Espanjan GP 2012

Kilpailuinsinöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudet Kilpailuinsinööri Talli
2011–2012 Espanja Xevi Pujolar[9] Williams
2013 Iso-Britannia Andrew Murdoch[10] Williams
2014–2015 Iso-Britannia Mark Slade Lotus

GP2 -tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Pisteet Sijoitus
2007 Trident Racing BHR
FEA

DNS
BHR
SPR

16
ESP
FEA

Kesk.
ESP
SPR

17
MON
FEA

1
FRA
FEA

10
FRA
SPR

8
GBR
FEA

7
GBR
SPR

2
EUR
FEA

6
EUR
SPR

4
HUN
FEA

Kesk.
HUN
SPR

Kesk.
TUR
FEA

 
TUR
SPR

 
ITA
FEA

 
ITA
SPR

 
BEL
FEA

 
BEL
SPR

 
VAL
FEA

 
VAL
SPR

 
25 11.
2008 Piquet Sports ESP
FEA

12
ESP
SPR

Kesk.
TUR
FEA

Kesk.
TUR
SPR

Kesk.
MON
FEA

2
MON
SPR

Kesk.
FRA
FEA

3
FRA
SPR

7
GBR
FEA

Kesk.
GBR
SPR

15
GER
FEA

6
GER
SPR

17
HUN
FEA

5
HUN
SPR

18
EUR
FEA

2
EUR
SPR

Kesk.
BEL
FEA

3
BEL
SPR

1
ITA
FEA

2
ITA
SPR

4
60 5.
2009 ART Grand Prix ESP
FEA

5
ESP
SPR

6
MON
FEA

8
MON
SPR

1
TUR
FEA

6
TUR
SPR

5
GBR
FEA

7
GBR
SPR

1
GER
FEA

Kesk.
GER
SPR

9
HUN
FEA

4
HUN
SPR

Kesk.
EUR
FEA

DSQ
EUR
SPR

8
BEL
FEA

4
BEL
SPR

Kesk.
ITA
FEA

Kesk.
ITA
SPR

15
POR
FEA

11
POR
SPR

20
36 6.
2010 Rapax Team ESP
FEA

6
ESP
SPR

3
MON
FEA

2
MON
SPR

11
TUR
FEA

1
TUR
SPR

6
EUR
FEA

1
EUR
SPR

4
GBR
FEA

1
GBR
SPR

4
GER
FEA

1
GER
SPR

20
HUN
FEA

1
HUN
SPR

DSQ
BEL
FEA

1
BEL
SPR

Kesk.
ITA
FEA

Kesk.
ITA
SPR

Kesk.
ABU
FEA

17
ABU
SPR

9
87 1.

Aasian GP2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Pisteet Sijoitus
2008–2009 ART Grand Prix CHN
FEA

 
CHN
SPR

 
DUB
FEA

Kesk.
DUB
SPR

C
BHR1
FEA

 
BHR1
SPR

 
QTA
FEA

 
QTA
SPR

 
MAL
FEA

7
MAL
SPR

2
BHR2
FEA

Kesk.
BHR2
SPR

Kesk.
7 15.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://results.motorsportstats.com/drivers/pastor-maldonado/career
  2. a b Davis, Matt: Pastor Maldonado: Why F1 will miss 'Crashtor' BBC. 4.2.2016. Viitattu 5.10.2017. (englanniksi)
  3. Aittoniemi, Janne: Maldonado sai elinikäisen kilpailukiellon - rikas isä auttoi pälkähästä is.fi. 23.5.2012. Ilta-Sanomat. Viitattu 29.10.2019.
  4. Maldonado handed ban after crash BBC Sport. 25.5.2005. Viitattu 29.10.2019.
  5. Onko Maldonado maksukuski? - Näin vastaa tallipäällikkö MTV. 14.5.2012. Arkistoitu 11.10.2017. Viitattu 5.10.2017.
  6. STATS F1: Statistics Nations - Wins - By driver - Venezuela • STATS F1 www.statsf1.com. Viitattu 11.8.2017. (englanniksi)
  7. Massa Excluded from Home Grand Prix F1 News. 15.11.2015. Autosport.com. Viitattu 18.11.2015. (englanniksi)
  8. Straw, Edd: Analysis: The Historical Impact of F1's New Double Points Rule F1 News. 10.12.2013. Autosport.com. Viitattu 27.9.2015. (englanniksi)
  9. Williamsille uusi pääkisainsinööri (Arkistoitu – Internet Archive)
  10. Andrew Murdoch - Senior Performance Engineer - Williams F1 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]