Nico Rosberg

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nico Rosberg

Nico Rosberg Stars and Cars 2014 amk.jpg

Formula 1 -ura
Kansalaisuus Saksan lippu Saksa
Suomen lippu Suomi[1]
Auton numero 6
Nykyinen talli Mercedes (2010–)
Entiset tallit Williams (20062009)
Kilpailuja 190[2]
Maailmanmestaruuksia 0
Pisteitä 1 309,5[2]
Voittoja 18[2]
Palkintosijoja 45[2]
Paalupaikkoja 24[2]
Nopeimpia kierroksia 16[2]
Ensimmäinen Grand Prix Bahrainin GP 2006
Ensimmäinen voitto Kiinan GP 2012
Viimeisin voitto Venäjän GP 2016
Sijoitus kaudella 2015 2. (322 p.)

Nico Erik Rosberg (s. 27. kesäkuuta 1985 Wiesbaden, Hessen, Länsi-Saksa) on saksalainen Formula 1 -kuljettaja ja GP-voittaja. Hän on edustanut Mercedes-tallia kaudesta 2010 lähtien.[3]

Rosberg voitti GP2-sarjassa mestaruuden kaudella 2005 ART Grand Prix -tallissa. Marraskuussa 2005 Rosberg teki sopimuksen Formula 1 -sarjan Williams-tallin kanssa kilpakuljettajan paikasta kaudelle 2006.

Nico Rosbergin isä on kauden 1982 F1-maailmanmestari Keijo "Keke" Rosberg. Nico Rosbergilla on kaksoiskansalaisuus, sillä hän on sekä Saksan että Suomen kansalainen. Rosberg on sanonut olevansa täysin saksalainen. Hän kilpailee Saksan lipun alla mutta on pienemmissä luokissa edustanut myös Suomea.[4]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nico Rosbergin isä on kauden 1982 F1-maailmanmestari Keijo "Keke" Rosberg ja äitinsä saksalainen Sina Rosberg (ent. Gesine Gleitsmann-Dengel). Rosbergilla on kaksoiskansalaisuus, sillä hän on sekä Saksan että Suomen kansalainen. Hän kilpailee Saksan lipun alla mutta on pienemmissä luokissa edustanut myös Suomea.[4] Rosberg puhuu saksaa, ranskaa, italiaa ja englantia, muttei suomea. Nico Rosberg pitää itseään 100-prosenttisesti saksalaisena, vaikka ei kasvanutkaan Saksassa, vaan Monacossa.[5][6][7]

Rosberg aloitti kilpa-autoilun 11-vuotiaana kartingilla vuonna 1996. Vuonna 2000 hän ajoi mikroautoilun Formula A -luokassa EM-kakkoseksi.

Rosberg vuonna 2002

Rosberg siirtyi Saksan Formula BMW -sarjaan vuonna 2002 ja voitti mestaruuden saavutettuaan kauden aikana yhdeksän osakilpailuvoittoa. Tässä vaiheessa Williamsin F1-tallikin jo heräsi huomaamaan nuorukaisen kyvyt - ja markkina-arvon. Joulukuussa 2002 ajettu Williams-testi teki Nico Rosbergista kaikkien aikojen nuorimman F1-autoa testanneen kuljettajan. Tuo testi ylitti kaikki ennakkoarviot: Rosberg pääsi erittäin nopeasti sinuiksi F1-auton kanssa ja ajoi ensikertalaiseksi hyviä kierrosaikoja.

Ura jatkui Team Rosbergin tallissa Euroopan Formula 3 -sarjassa, jossa hän oli kahdeksas vuonna 2003 ja voitti Le mansin osakilpailun.

Vuonna 2004 Rosberg jatkoi kilpailemista F3-luokassa. Hän voitti kolme osakilpailua ja sijoittui sarjan neljänneksi.

GP2-ura (2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosberg kilpaili GP2-sarjassa kaudella 2005 ART Grand Prix -tallissa. Hän toimi myös Williams F1-tallin virallisena testikuljettajana kauden aikana.

Rosberg aloitti kauden melko heikosti. Hän oli kauden avaavassa San Marinon pidemmässä kisassa 8. ja pisteillä. Sprinttikisassa hän keskeytti. Espanjassa hän lähti paalulta, mutta oli kisassa vasta 9. Sprinttikisassa hän oli neljäs. Monacossa ja Saksassa Rosberg ajoi kuitenkin jo palkintopallille ja kolmanneksi.

Ranskassa Rosberg ilmoittautui mukaan mestaruuskamppailuuun kun hän voitti sprinttikisan. Hän jatkoi hyvää vauhtiaan Silverstonessa ajaen paalupaikalle ja voittaen kisan. Sprintissä hän ajoi neljänneksi. Hockenheimissä Rosberg ajoi jälleen paalulta voittoon ja alkoi lähestyä MM -pisteissä kovinta kilpakumppaniaan Heikki Kovalaista.

Hungaroringillä Rosberg ajoi viidenneksi ja sprinttikisassa toiseksi. Turkissa hän ajoi paalulle. Kisa meni kuitenkin pieleen Rosbergin oltua 17. Sprintissä hän ajoi kuitenkin jälleen palkintopallille ja kolmanneksi. Monzassa hän ajoi molemmissa kisoissa toiseksi. Sateisen Span viikonlopun jälkeen Rosberg ohitti Kovalaisen MM -pisteissä, kun kautta oli jäljellä enää yksi viikonloppu.

Rosberg varmisti mestaruutensa ajamalla suvereenisti paalulta voittoon Bahrainissa. Hän voitti vieläpä sprinttikisan.

Rosberg voitti viisi kilpailua ja vei mestaruuden 15 pisteen erolla toiseksi tulleeseen Heikki Kovalaiseen. Marraskuussa 2005 Rosberg teki sopimuksen Formula 1 -sarjan Williams-tallin kanssa kilpakuljettajan paikasta kaudelle 2006.

Formula 1 -ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Williams 2006 - 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosberg Kanadan GP:ssä 2006

Rosberg debytoi Formula 1:ssä kaudella 2006. Hänen tallikaverinaan oli Mark Webber. Kauden avauskilpailussa Bahrainissa ja uransa ensimmäisessä F1-kilpailussa Rosberg ajoi heti pisteille sijoituttuaan seitsemänneksi. Hän on historian kolmanneksi nuorin pisteille yltänyt kuljettaja. Rosberg otti myös kilpailun nopeimman kierroksen nimiinsä historian nuorimpana kuljettajana. Seuraavassa kisassa Malesiassa Rosberg ajoi aika-ajoissa kolmanneksi, joten Rosbergin F1-ura oli lähtenyt loistavasti käyntiin. Siitä eteenpäin kausi sujui kuitenkin vaisummissa merkeissä Williams-auton lukuisten teknisten vikojen mutta myös Rosbergin omien ajovirheiden johdosta.

Seuraavan kerran Nico selviytyi pisteille kauden viidennessä osakilpailussa Nürburgringilla ollen kisan seitsemäs. Loppukauden aikana pisteitä ei kertynyt lisää, sillä auto osoittautui epäluotettavaksi ja muut tallit pystyivät myös kehittämään autojensa nopeutta kauden mittaan enemmän kuin Williams.

Rosberg sijoittui MM-pisteissä 17:nneksi kerätessään neljä pistettä.

2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudelle 2007 Rosberg sai tallikaverikseen Williamsin edellisen kauden testikuljettajan, itävaltalaisen Alexander Wurzin. Nico ajoi kaudella tasaisen varmasti ja osoitti monesti olevansa huomattavasti tallitoveriaan nopeampi. Wurz oli kuitenkin pitkään edellä pisteissä sijoituttuaan hyvin erikoisissa Kanadan ja Euroopan GP:ssa. Belgian GP:n kuudennella sijallaan Nico nousi kuljettajien MM-sarjassa Wurzin ohi yhdeksänneksi. Uran siihen saakka paras kisasijoitus – neljäs – tuli kauden päättäneessä Brasilian GP:ssa. Kaudella 2007 Rosberg murtautui väkevästi F1-sarjan parhaiden kuljettajien kastiin seitsemällä pistesijoituksellaan ja rohkeilla ohituksillaan. MM-loppupisteissä hän oli yhdeksäs.

Kauden aikana Rosbergia pyydettiin toistamiseen F1-sarjan ajajayhdistyksen (GPDA) johtoon. Hän kuitenkin kieltäytyi tehtävästä, mutta sanoi, että asia voisi olla ajankohtaisempi muutaman vuoden päästä.[8] Kauden jälkeen Rosberg neuvotteli kuljettajapaikasta McLareniin, mutta hän päätyi tekemään uuden parannetun sopimuksen Williams-tallin kanssa. Kuljettajasopimusta olisi ollut vielä jäljellä kaudelle 2008, mutta uudella sopimuksella pituutta jatkettiin kauden 2009 loppuun. Samalla kaksi vuotta sitten tehdyn sopimuksen ehtoja parannettiin merkittävästi.[9] Tammikuussa 2012 Rosberg kertoi, että McLaren olisi ollut halukas ottamaan hänet vuodeksi 2008 Lewis Hamiltonin tallikaveriksi, mutta Frank Williams ei halunnut päästää Rosbergia menemään.[10]

2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosberg Monacon GP:ssä 2008

Kaudella 2008 Rosberg ajoi Australian osakilpailussa ensimmäistä kertaa F1-urallaan palkintosijalle oltuaan kilpailussa kolmas. Muissa kilpailuissa Nicon saaliina oli neljä pistesijaa ja kaksi keskeytystä.

Kauden loppupuoliskolla Rosberg sijoittui Singaporen kisassa toiseksi, Fernando Alonson jälkeen. Kävi kuitenkin ilmi että Alonson talli Renault oli käskenyt Nelson Piquetin kolaroida tahallaan, jotta turva-auto tulisi radalle ja Alonso hyötyisi siitä. Alonsoa uhkasi hylkääminen, mutta sitä ei kuitenkaan toteutettu. Toinen sija oli siihen mennessä Rosbergin toistaiseksi paras sijoitus F1:ssä.

Aika-ajovertailussa Rosberg voitti tallikaverinsa Kazuki Nakajiman luvuin 14–4. Kokonaisuutena kausi oli kuitenkin Rosbergille pettymys, sillä normaaliolosuhteissa Williams-auton vauhti ei riittänyt kärkikahinoihin. MM-pisteitä Rosberg keräsi yhteensä 17. Lopullinen sijoitus MM-sarjassa oli 13:s.

2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden 2009 ensimmäisessä kilpailussa Australiassa Rosberg ajoi pisteille, oltuaan 6. Malesiassa hän pääsi nejännestä ruudusta kärkeen jo startissa ja hallitsi alkukierrokset. Sade pilasi kuitenkin Rosbergin kisan, ja hän jäi sijalle 8. Kiinassa ja Bahrainissa hän ei ollut pisteillä. Rosberg ajoi kuitenkin seuraavaksi peräti kahdeksan kisan pituisen pisteputken. Turkissa ja Britanniassa hän ajoi viidenneksi. Saksassa ja Unkarissa hän oli neljäs.

Saksassa Rosberg oli neljäs yhden pysähdyksen taktiikallaan. Valencian katuradalla Rosberg ajoi viidenneksi ahdistellen vanhaa kilpakumppaniaan Heikki Kovalaista aina radan viimeiseen mutkaan asti. Singaporen GP:ssä Rosberg onnistui ajamaan aika-ajoissa kolmanteen lähtöruutuun. Heti lähdössä hän ohitti Sebastian Vettelin ja lähti ajamaan takaa paalulta lähtenyttä Lewis Hamiltonia. Varikkokäynnin jälkeen Rosberg kuitenkin lipesi ulos varikkoalueelta ja ylitti sulkuviivan, jonka takia hänelle annettiin varikon läpiajorangaistus. Maaliin hän saapui vasta yhdentenätoista. Japanin GP:ssä hän oli viides, mutta ei yltänyt enää pisteille kauden kahdessa viimeisessä kisassa.

Vaikka Rosberg ei kauden aikana yltänyt palkintopallille, oli kausi silti menestys. Rosberg keräsi 34,5 pistettä ja oli MM -sarjan seitsemäs. Rosberg oli läpi kauden selvästi tallikaveriaan Kazuki Nakajimaa nopeampi, joka ei kerännyt yhtään pisteitä. Hyvät otteet toivat paikan hallitsevan mestarin Mercedes GP:n kuljettajaksi kaudelle 2010.

Mercedes 2010–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallinnut valmistajien mestari Brawn GP muuttui Mercedes GP:ksi ja Rosberg kiitti Williamsia yhteisistä vuosista ja siirtyi Mercedes GP:hen kaudelle 2010. Jenson Buttonin jätettyä tallin, Rosbergin odotettiin olevan Mercedeksen ehdoton ykköskuski, kuka tallikaveriksi sitten tulisikaan. Yllätyksekseen Rosberg sai tallikaverikseen paluun radalle tehneen ja 7 -kertaisen mestarin Michael Schumacherin. Rosbergin arveltiin nyt olevan kakkoskuskin roolissa, sillä Mercedeksen tallipäällikkökin oli Schumacherin entinen tekninen johtaja Ross Brawn. Rosbergin auton numeron piti alun perin olla 3, mutta Schumacher halusi parittoman numeron, sillä hänellä on aina ollut pariton numero, kun hän on voittanut F1-mestaruuden. Rosbergin odotettiin vihdoin taistelevan voitoista ja ehkä jopa mestaruudesta, mutta Mercedeksen vauhti ei ollut niin hyvää kuin toivottiin. Kauteen lähdettiin uuden pistejärjestelmän ja monien uusien sääntöjen kera.

Rosberg sijoittui kauden ensimmäisessä kilpailussa Bahrainissa ja toisessa kilpailussa Australiassa viidenneksi. Malesiassa Rosberg ajoi aika-ajoissa ensimmäistä kertaa F1 -urallaan eturiviin. Kisassa Rosberg ajoi palkintopallille ja kolmanneksi. Kiinassa Rosberg ajoi ensimmäistä kertaa peräkkäisen palkintosijan kun hän oli jälleen kolmas. Hän siirtyi jopa hetkellisesti MM -pisteissä toiseksi. Espanjan GP:ssä hän oli vasta 13.

Monacossa hän oli seitsemäs, Turkissa viides, Kanadassa kuudes, mutta Euroopan GP:ssä hän ei päässyt ensimmäistä kertaa Mercedeksellä viimeiseen aika-ajo-osioon ja hän joutui lähtemään matkaan 12. ruudusta. Kisassa hän ajoi kuitenkin pisteille ja oli kymmenes. Britanniassa hän oli kolmas saavuttaen kolmannen palkintosijansa ensimmäisestä kymmenestä kilpailusta. Tämän jälkeen palkintosijoja ei kuitenkaan enää tullut.

Saksassa Mercedeksen vauhti oli kuitenkin jälleen hitaampaa. Rosberg ajoi kahdeksanneksi, mutta oli jälleen edellä tallikaveriaan Michael Schumacheria. Unkarissa vauhti oli parempaa, mutta Rosberg joutui keskeyttämään renkaan lähdettyä irti autosta varikolla. Spassa Rosberg kisasi tiukasti Schumacherin kanssa, mutta oli parempi ja ajoi kuudenneksi. Italiassa Rosberg sai hyvän lähdön ja ajoi viidenneksi. Hän oli viides myös seuraavassa kisassa Singaporessa. Japanin GP:ssä Rosbergilla oli huonoa onnea, kun hänen autostaan lähti jälleen irti rengas ja hän ajoi ulos. Koreassa hän oli vielä epäonnisempi. Hän ajoi hyvin neljäntenä, kunnes Mark Webber spinnasi suoraan Rosbergin eteen ja he kolaroivat.

Brasiliassa Rosberg lähti matkaan 13. ruudusta ja ajoi kuudenneksi, huolimatta huonosta varikkokäynnistä. Kauden päättävässä kisassa Abu Dhabissa hän oli 4.

Rosberg ajoi pisteille yhtä vaille kaikissa kisoissa joissa hän pääsi maaliin. Hän ajoi jatkuvasti parempia sijoituksia kuin Schumacher. Erityisesti aika-ajomenestyksessä oli suuria eroja, ja Rosbergin nopeus ja ylivoima uuteen tallikaveriinsa nähden herätti huomiota pitkin kautta. Rosberg sijoittui MM -sarjassa seitsemänneksi keräten 142 pistettä, lähes puolet tallikaveriaan enemmän. Rosberg oli ensimmäisenä kuljettajana "Schumia" nopeampi samanlaisella kalustolla.

2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosberg Espanjassa kaudella 2011.

Rosberg jatkoi kaudella 2011 Mercedeksellä, yhdessä Michael Schumacherin kanssa. Uusi Mercedes osoittautui nopeaksi talvitesteissä. Kauden alussa kuitenkin huomattiin että ero kärkitalleihin oli vielä liian suuri. Rosberg kuitenkin toivoi jo voittotilinsä avautuvan kauden aikana, onhan hän tämän hetken kokenein F1 -kuljettaja ilman voittoa. Hän ohitti sadan GP:n rajan Unkarissa heinäkuun lopulla. Hänen iässään hänen isänsä ja F1 -maailmanmestari Keke Rosberg ei kuitenkaan ollut vielä edes ajanut F1 -autoa.

Ensimmäistä kerta urallaan Rosberg ei saanut kerättyä pisteitä kauden kahdesta ensimmäisestä kisasta. Kauden avaavassa kisassa Australiassa Rosberg ajoi 7. ruutuun aika-ajoissa, mutta kolaroi kisassa Rubens Barrichellon kanssa ja Malesiassa hän oli 12. Rosberg kuitenkin ylisti avattavaa takasiipeä, uutta järjestelmää jonka toivottiin parantavan ohituksia. Myös KERS -järjestelmä palasi kaudelle 2011.

Seuraavissa kisoissa Rosberg ajoi kuitenkin hyvin ja oli säänöllisesti hyvillä pistesijoilla, ollen jälleen usein tallikaveriaan Michael Schumacheria nopeampi. Kiinassa hän ajoi aika-ajoissa neljänneksi ja kisassa viidenneksi, johtaen aluksi 14 kierrosta. Turkin GP:n aika-ajoissa Rosberg ajoi kolmanteen ruutuun, yli sekunnin nopeampana kuin tallikaverinsa Michael Schumacher, joka oli kahdeksas. Kisassa Rosberg jatkoi hyviä otteitaan ja ajoi viidenneksi. Espanjassa Rosberg oli seitsemäs. Monacossa ja Kanadassa hän jäi niukasti pisteiden ulkopuolelle. Euroopan GP:ssä Rosberg oli seitsemäs ja Britanniassa kuudes. Saksassa hän ajoi seitsemänneksi. Unkarin GP oli Rosbergin sadas Formula 1 -kisa. Sateisissa olosuhteissa Rosberg ajoi tasaisesti ilman suurempia virheitä ja oli yhdeksäs.

Belgiassa Rosberg sai huippulähdön, kun hän starttasi viidennestä ruudusta ja johti kisaa ensimmäisen kierroksen jälkeen. Mercedeksen vauhti oli kuitenkin auttamatta liian hidas ja Rosberg joutui tyytymään kuudenteen sijaan. Italian GP:ssä Rosberg keskeytti avauskierroksella sattuneen kolarin seurauksena. Loppukauden kilpailuissa Rosberg ajoi pisteille. Rosberg saavutti 89 pistettä sijoittuen kolmannen kerran peräkkäin MM-sarjan seitsemänneksi.

2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosberg Malesiassa

Kaudella 2012 Rosberg jatkoi Mercedeksellä Michael Schumacherin kanssa. Mercedes -auto osoittautui talvitesteissä melko nopeaksi ja Rosbergin kausi näytti lupaavalta.

Kisat Australiassa ja Malesiassa päättyivät kuitenkin pettymykseen kun Rosberg ei yltänyt pisteille.

Kiinan GP -viikonloppu oli Rosbergin 111. F1:ssä. Rosberg otti aika-ajoissa uransa ensimmäisen paalupaikan, yli puolen sekunnin erolla tallikaveriinsa Schumiin. Kisassa Rosbergin ei povattu taistelevan kärkisijoista Mercedeksen "renkaita syövän" auton vuoksi. Rosberg kuitenkin voitti kisan yli 20 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Jenson Buttoniin. Näin Rosbergista tuli kaikkien aikojen viides suomalainen F1 -kisan voittanut kuljettaja. Voitto oli Mercedes-tallin ensimmäinen sitten Juan Manuel Fangion ja vuoden 1955 Italian GP:n ja ensimmäinen saksalaiskuljettajan saksalaisella autolla otettu voitto sitten Hermann Langin ja vuoden 1939 Sveitsin GP:n. Lisäksi Nicosta ja hänen isästään Keke Rosbergista tuli F1 -historian kolmas isä-poika pari, joka on kyennyt voittamaan F1-osakilpailun. Monacon kilpailussa Rosberg sijoittui toiseksi.

Rosberg saavutti kaudella 93 pistettä sijoittuen sarjan yhdeksänneksi.

2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosberg kiidättää Mercedestään Malesiassa 2013.

Kaudella 2013 Rosbergin tallikaveri vaihtui Schumacherista Lewis Hamiltoniin. Jo kauden toisessa kilpailussa Malesiassa tallipäällikkö Ross Brawn joutui käyttämään tallimääräystä ja jäädyttämään kuljettajiensa välisen kilpailun; Hamilton sijoittui kolmanneksi ja Rosberg neljänneksi.

Rosberg onnistui ajamaan Mercedeksen kauden ensimmäisen voiton Monacon GP:ssä, jota hän johti lähdöstä maaliin. Rosbergin isä Keke oli voittanut saman kilpailun kaudella 1983, mikä teki Rosbergeista ensimmäisen isä-poika-parin, joka on kyennyt voittamaan Monacon GP:n.[11] Britannian GP:ssä Rosberg ajoi uransa kolmannen voiton hyödyten Lewis Hamiltonin ja Sebastian Vettelin epäonnesta. Hän saavutti vielä kaksi palkintokorokesijaa Intian ja Abu Dhabin kilpailuista sijoittuen MM-sarjan kuudenneksi.

2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosberg Singaporen GP:ssä kaudella 2014

Kausi 2014 alkoi Rosbergilta hienosti, kun hän ajoi voittoon kauden avauskilpailussa Australian GP:ssä. Seuraavassa neljässä kilpailussa Rosberg sijoittui toiseksi tallikaveri Hamiltonin voittaessa kilpailut. Monacon GP:ssä Rosberg nousi voitollaan MM-kärkeen. Britannian GP:ssä Rosberg joutui keskeyttämään moottorivikaan. Saksan GP:ssä Rosberg ajoi voittoon ollen ensimmäinen saksalaiskuljettaja sitten Rudolf Caracciolan ja Saksan GP:n 1939, joka voitti kilpailun Mercedeksellä. Unkarin GP:ssä Rosberg jäi neljänneksi.

Belgian GP:ssä Rosberg osui Hamiltonin autoon ja putosi kilpailun toiseksi. Asiasta nousi kohu kisan jälkeen ja talli antoi Nicolle tallin sisäisen rangaistuksen. Italian GP:ssä Rosberg ajoi mutkan pitkäksi jolloin Hamilton pääsi edelle ja ajoi kilpailun voittoon. Singaporen GP:ssä Rosberg joutui keskeyttämään tekniseen vikaan, jolloin Hamilton nousi voitollaan MM-kärkeen. Rosberg ajoi Brasilian GP:ssä voittoon. Kauden päätöskilpailussa Rosbergilla oli mahdollisuus mestaruuteen jos hän voittaisi ja Hamilton jäisi kolmanneksi. Rosberg lähti paalupaikalta mutta hävisi heti lähdössä sijan Hamiltonille ja lopulta teknisten ongelmien seurauksena putosi sijalle 14 pisteiden ulkopuolelle. Rosberg sijoittui toiseksi MM-sarjassa.

2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden avausosakilpailussa Australiassa Rosberg ajoi toiseksi, hänen tallikaverinsa Lewis Hamiltonin voitettua kilpailu. Rosberg ajoi palkinnoille myös kolmessa seuraavassa kilpailussa. Espanjan osakilpailuun Rosberg starttasi paalupaikalta ensimmäistä kertaa kaudella. Samaisessa kilpailussa Rosberg saavutti kauden avausvoittonsa. Rosberg jatkoi voittoputkeaan seuraavassa kilpailussa Monacossa, johon hän lähti toisesta ruudusta, mutta nousi Lewis Hamiltonin varikkosähläyksen myötä kilpailun kärkeen turva-auton aikana. Kanadassa Rosberg ajoi jälleen toiseksi. Itävallassa Rosberg ajoi aika-ajoissa viimeisellä aikakierroksellaan ulos, ja joutui tyytymään kakkosruutuun. Kilpailussa Rosberg onnistui nousemaan heti startissa kärkeen, pitäen paikkansa ruutulipulle saakka.

Rosberg Malesian GP:n harjoituksissa 2015.

Unkarin GP:ssä Rosberg lähti toisesta ruudusta, ja oli ajamassa kilpailussa toiseksi, kunnes kilpailun viimeisillä kierroksilla Red Bullin Daniel Ricciardo yritti ohitusta, jolloin Rosbergin vasen takarengas osui Ricciardon etusiipeen, ja aiheutti Rosbergille rengasrikon. Rosberg ajoi maaliin lopulta kahdeksantena. Belgiassa Rosberg ajoi toiseksi. Hän joutui keskeyttämään ensimmäistä kertaa kauden aikana Italiassa moottoririkkoon. Singaporessa Rosberg oli neljäs, ja Japanissa toinen lähdettyään kilpailuun toista kertaa kauden aikana paalupaikalta. Venäjällä Rosbergin matka jäi kesken jo alkukierroksilla kaasupolkimen hajottua.[12] Yhdysvaltain osakilpailussa Rosberg ajoi paalupaikalle, mutta tippui ensimmäisellä kierroksella viidenneksi nousten kuitenkin takaisin kärkipaikalle. Kahdeksan kierrosta ennen maalia Rosberg teki ajovirheen, jonka seurauksena Lewis Hamilton ohitti hänet ja ajoi kilpailun voittoon. Rosberg ajoi toiseksi ja menetti teoreettisen mahdollisuutensa maailmanmestaruuden voittamiseen.

Meksikossa Rosberg ajoi kauden neljänteen osakilpailuvoittoonsa. Rosberg jatkoi voittoputkeaan myös Brasiliassa ja päätti kautensa voittoon myös Abu Dhabissa. Rosberg voitti urallaan ensimmäistä kertaa kolme osakilpailua peräkkäin. Lisäksi hän ajoi kuudesti peräkkäin paalupaikalle loppukaudella. Rosberg sijoittui toiseksi kuljettajien mestaruustaistelussa 322 pisteellään.

2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosberg aloitti kautensa voittamalla Australiassa startattuaan ruudusta kaksi. Rosberg jatkoi voittoputkeaan myös seuraavassa kilpailussa Bahrainissa. Kiinassa Rosberg voitti ylivoimaisesti. Voitollaan Rosberg siirtyi kaikkien aikojen voittotilastossa britannialaisen Stirling Mossin ohitse. Ennen tätä Stirling Moss oli 16 voitollaan menestyksekkäin niistä kuljettajista, jotka eivät ole voittaneet maailmanmestaruutta. Myös Venäjällä Rosberg jatkoi voittokulkuaan, ottaen jo seitsemännen peräkkäisen voiton, ja neljännen kauden neljännestä kilpailusta. Espanjassa Rosbergin kisa jäi kesken jo avauskierroksella kolariin tallikaveri Lewis Hamiltonin kanssa.

F1-tilastoja ja -tuloksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudet numeroina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli Sijoitus Osakilpailut Pisteet Voitot Palkintopallisijat Paalupaikat Nopeimmat kierrokset
2006 Williams-Cosworth 17. 18 4 0 0 0 1
2007 Williams-Toyota 9. 17 20 0 0 0 0
2008 Williams-Toyota 13. 18 17 0 2 0 0
2009 Williams-Toyota 7. 17 34,5 0 0 0 1
2010 Mercedes 7. 19 142 0 3 0 0
2011 Mercedes 7. 19 89 0 0 0 0
2012 Mercedes 9. 20 93 1 2 1 2
2013 Mercedes 6. 19 171 2 4 3 0
2014 Mercedes 2. 19 317 5 15 11 5
2015 Mercedes 2. 19 322 6 15 7 5
Yhteensä (10 kautta) 185 1 209,5 14 41 22 14

Tulokset kilpailuttain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Vahvennetut kilpailut tarkoittavat paalupaikkaa) (Kursivoidut kilpailut tarkoittavat nopeinta kierrosta)

Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Pisteet Sijoitus
2006 Williams BHR
7
MAL
Kesk.
AUS
Kesk.
SMR
11
EUR
7
ESP
11
MON
Kesk.
GBR
9
CAN
Kesk.
USA
9
FRA
14
GER
Kesk.
HUN
Kesk.
TUR
Kesk.
ITA
Kesk.
CHN
11
JPN
10
BRA
Kesk.
4 17.
2007 Williams AUS
7
MAL
Kesk.
BHR
10
ESP
6
MON
12
CAN
10
USA
16
FRA
9
GBR
12
EUR
Kesk.
HUN
7
TUR
7
ITA
6
BEL
6
JPN
Kesk.
CHN
16
BRA
4
20 9.
2008 Williams AUS
3
MAL
14
BHR
8
ESP
Kesk.
TUR
8
MON
Kesk.
CAN
10
FRA
16
GBR
9
GER
10
HUN
14
EUR
8
BEL
12
ITA
14
SIN
2
JPN
11
CHN
15
BRA
12
17 12.
2009 Williams AUS
6
MAL
8
CHN
15
BHR
9
ESP
8
MON
6
TUR
5
GBR
5
GER
4
HUN
4
EUR
5
BEL
8
ITA
16
SIN
11
JPN
5
BRA
Kesk.
ABU
9
34,5 7.
2010 Mercedes BHR
5
AUS
5
MAL
3
CHN
3
ESP
13
MON
7
TUR
5
CAN
6
EUR
10
GBR
3
GER
8
HUN
Kesk.
BEL
6
ITA
5
SIN
5
JPN
17
KOR
Kesk.
BRA
6
ABU
4
142 7.
2011 Mercedes AUS
Kesk.
MAL
12
CHN
5
TUR
5
ESP
7
MON
11
CAN
11
EUR
7
GBR
6
GER
7
HUN
9
BEL
6
ITA
Kesk.
SIN
7
JPN
10
KOR
8
IND
6
ABU
6
BRA
7
89 7.
2012 Mercedes AUS
12
MAL
13
CHN
1
BHR
5
ESP
7
MON
2
CAN
6
EUR
6
GBR
15
GER
10
HUN
10
BEL
11
ITA
7
SIN
5
JPN
Kesk.
KOR
Kesk.
IND
11
ABU
Kesk.
USA
13
BRA
15
93 9.
2013 Mercedes AUS
Kesk.
MAL
4
CHN
Kesk.
BHR
9
ESP
6
MON
1
CAN
5
GBR
1
GER
9
HUN
19
BEL
4
ITA
6
SIN
4
KOR
7
JPN
8
IND
2
ABU
3
USA
9
BRA
5
171 6.
2014 Mercedes AUS
1
MAL
2
BHR
2
CHN
2
ESP
2
MON
1
CAN
2
AUT
1
GBR
Kesk.
GER
1
HUN
4
BEL
2
ITA
2
SIN
Kesk.
JPN
2
RUS
2
USA
2
BRA
1
ABU
14
317 2.
2015 Mercedes AUS
2
MAL
3
CHN
2
BHR
3
ESP
1
MON
1
CAN
2
AUT
1
GBR
2
HUN
8
BEL
2
ITA
17
SIN
4
JPN
2
RUS
Kesk.
USA
2
MEX
1
BRA
1
ABU
1
322 2.
2016 Mercedes AUS
1
BHR
1
CHN
1
RUS
1
ESP
Kesk.
MON
 
CAN
 
EUR
 
AUT
 
GBR
 
HUN
 
GER
 
BEL
 
ITA
 
SIN
 
MAL
 
JPN
 
USA
 
MEX
 
BRA
 
ABU
 
100 1.

• Abu Dhabin GP:ssä 2014 jaettiin tuplapisteet.[13]

Merkkipaalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Merkkipaalu Ajetut GP:t Osakilpailu
1 Ensimmäinen kilpailu 1 Bahrainin GP 2006
2 Ensimmäiset MM-pisteet 1 Bahrainin GP 2006
3 Ensimmäinen nopein kierros 1 Bahrainin GP 2006
4 Ensimmäinen palkintosija 36 Australian GP 2008
5 100 MM-pistettä 73 Malesian GP 2010
6 200 MM-pistettä 88 Brasilian GP 2010
7 100 kilpailua 100 Unkarin GP 2011
8 300 MM-pistettä 108 Brasilian GP 2011
9 Ensimmäinen paalupaikka 111 Kiinan GP 2012
10 Ensimmäinen voitto 111 Kiinan GP 2012
11 400 MM-pistettä 130 Malesian GP 2013
12 500 MM-pistettä 135 Italian GP 2013
13 10 palkintosijaa 139 Intian GP 2013
14 600 MM-pistettä 144 Malesian GP 2014
15 700 MM-pistettä 149 Kanadan GP 2014
16 20 palkintosijaa 152 Saksan GP 2014
17 10 paalupaikkaa 154 Belgian GP 2014
18 800 MM-pistettä 155 Italian GP 2014
19 900 MM-pistettä 167 Australian GP 2015
20 10 nopeinta kierrosta 168 Malesian GP 2015
21 30 palkintosijaa 170 Bahrainin GP 2015
22 10 voittoa 172 Monacon GP 2015
23 1 000 MM-pistettä 172 Monacon GP 2015
24 1 100 MM-pistettä 180 Japanin GP 2015
25 20 paalupaikkaa 183 Meksikon GP 2015
26 40 palkintosijaa 184 Brasilian GP 2015
27 1 200 MM-pistettä 185 Abu Dhabin GP 2015
28 1 300 MM-pistettä 189 Venäjän GP 2016

Ennätykset toistaiseksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosberg saavutti kilpailun nopeimman kierroksen kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana ensimmäisessä kilpailussaan, Bahrainin GP:ssa 2006.[2] Rosberg on kaikkien aikojen nuorin F1-autoa testannut kuljettaja.[1]

Kiinan GP:ssä kaudella 2016 Rosbergista tuli 17-voitollaan menestyksekkäin niistä kuljettajista, jotka eivät ole voittaneet maailmanmestaruutta. Ennen Rosbergia tämän tilaston kärkinimi oli brittiläinen Stirling Moss, joka saavutti urallaan 16 voittoa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosberg avioitui 11. heinäkuuta 2014 saksalaisen Viviane Siboldin kanssa [14] ja heille syntyi 30. elokuuta 2015 Alaïa -niminen [15] tyttölapsi, joka on Rosbergin esikoinen. [16]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nico Rosberg.
Saksan lippu Mercedes AMG Petronas F1 Team

Tallipäälikkö:
Itävallan lippu Toto Wolff

Kilpakuljettajat:
6. Saksan lippu Nico Rosberg  · 44. Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Lewis Hamilton

Testikuljettajat:
? Ei julkistettu

Formula 1 -autot:
W166  · MGP W01  · MGP W02  · F1 W03  · F1 W04  · F1 W05  · F1 W06 Hybrid  · F1 W07 Hybrid