Romain Grosjean

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Romain Grosjean
Romain Grosjean Malesiassa vuonna 2016.
Romain Grosjean Malesiassa vuonna 2016.
Henkilötiedot
Koko nimi Romain Grosjean
Syntynyt17. huhtikuuta 1986 (ikä 37)
Geneve, Sveitsi
Kansalaisuus  Ranska
 Sveitsi
Formula 1 -ura
Auton numero 8
Aktiivivuodet 2009, 20122020
Talli(t) Renault (2009)
Lotus (20122015)
Haas (20162020)
Kilpailuja 181 (179 starttia)
Maailman­mestaruuksia 0
Voittoja 0
Palkintosijoja 10
Paalupaikkoja 0
Nopeimpia kierroksia 1
MM-pisteitä 391
Ensimmäinen kilpailu Euroopan GP 2009
Viimeinen kilpailu Bahrainin GP 2020
Sijoitus kaudella 2020 19. (2 p.)
Aiheesta muualla
www.romaingrosjean.com
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Geneve [1]
Moottoriurheilija
Aikaisemmat sarjat
2003
2004–2005
2004–2005
2006–2007
2008, 2011
2008–2011
Sveitsin Formula Renault 1.6
Ranskan Formula Renault
Formula Renault Eurocup
Formula 3 Eurosarja
Aasian GP2
GP2
Mestaruudet
2003
2005
2007
2010
2008, 2011
2011
Sveitsin Formula Renault 1.6
Ranskan Formula Renault
Formula 3 Eurosarja
Auto GP
Aasian GP2
GP2
Aiheesta muualla
www.romaingrosjean.com

Romain Grosjean (s. 17. huhtikuuta 1986 Geneve, Geneven kantoni, Sveitsi)[2] on sveitsiläis-ranskalainen rata-autoilija. Hänellä on sekä Sveitsin että Ranskan kansalaisuudet, mutta hän ajaa ranskalaisella lisenssillä.

Grosjean ajoi Formula 1 -sarjassa Haas F1 Team -tallissa kauden 2020 loppuun, mutta talli ei uusinut hänen sopimustaan.[3] Hän on voittanut sekä Formula 3 Euro Series -sarjan että Aasian GP2-sarjan kaudella 2007. Kaudella 2009 Grosjean ajoi seitsemän osakilpailua Formula 1 -sarjassa Renault-tallissa. Grosjean palasi GP2-sarjaan voittaen sarjan mestaruuden vuonna 2011.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grosjeanin ura alkoi kartingista vuonna 2000.[4] Vuonna 2003 hän voitti ylivoimaisesti Sveitsin Formula Renault 1.6 -sarjan mestaruuden, voittaen kauden kymmenestä osakilpailusta jokaisen.[4] Samalla hän ajoi jokaisessa kilpailussa myös kilpailun nopeimman kierroksen.[4] Vuodeksi 2004 hän siirtyi isompiin formuloihin Ranskan Formula Renault -sarjaan. Ensimmäisellä kaudella ei vielä tullut mainittavaa menestystä, mutta kausi 2005 päättyi Grosjeanin mestaruuteen.

Kaudeksi 2006 oli taas aika siirtyä pykälää isopiin formuloihin, ja Grosjean ajoi Formula 3 Eurosarjaa. Kauden päätteeksi hän pääsi Renault’n nuorten kuljettajien kehitysohjelmaan, josta F1-tasolle on noussut muun muassa Heikki Kovalainen ja Franck Montagny.

Kaudella 2007 Romain Grosjean voitti Formula 3 Eurosarjan mestaruuden ASM Formule 3 -tallissa. Hän voitti toiseksi sijoittuneen Sébastien Buemin 11 pisteellä. Kaudella 2008 Grosjean ajoi kilpaa GP2-sarjassa ART Grand Prix -tallissa voittaen kaksi kilpailua. Hän voitti Aasian GP2 -sarjan mestaruuden kaudella 2008. Grosjean jatkoi GP2-sarjassa kaudella 2009 Addax Teamissä voittaen kaksi kilpailua.

Grosjean Singaporen GP:ssä 2009.

Grosjeanin ura Formula 1 -kilpakuljettajana alkoi Euroopan GP:ssä 2009, kun hän korvasi Renault’lla potkut saaneen Nelson Piquet’n. Hän ei saavuttanut pisteitä, vaan parhaaksi tulokseksi jäi Brasilian Grand Prix’n 13. sija.

Paluu alempiin luokkiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romain Grosjean DAMS-tallin ratissa kaudella 2011.

Kaudella 2010 Grosjean kilpaili FIA:n GT1-luokan MM-sarjassa. 20. heinäkuuta ilmoitettiin että Grosjean palaa GP2-sarjaan DAMS-talliin korvaten Hockenheimssa Jerome d'Ambrosion. Hän ei saavuttanut pisteitä. Myöhemmin elokuun lopussa Grosjean pääsi jälleen ajohommiin Spassa tuuraten tällä kertaa Hungaroringillä loukkaantunutta Ho-Pin Tungia. Hän ajoi sijoille kolme ja kuusi paluukilpailussaan. Grosjean ajoi vielä Italian ja Abu Dhabin kilpailuissa saavuttaen yhteensä kaksi kolmossijaa ja 14 pistettä.

Grosjean voitti Auto GP -sarjan mestaruuden kaudella 2010, vaikka ajoi vain kahdeksan kilpailua kahdestatoista aloittaen kesken kauden DAMS:n kuljettajana. Grosjean ajoi kaudella 2011 täyden kauden GP2-sarjassa DAMS-tallissa ja samalla hän toimi kaudella 2011 Lotus-Renault-tallin testi- ja varakuljettajana. Hän ajoi Formula ykkösten kahdessa viimeisissä perjantain harjoituksissa. Grosjean kilpaili myös kaudella 2011 Aasian GP2-sarjassa voittaen jo toiseen kertaan sarjan mestaruuden. Grosjean hallitsi myös Euroopan GP2-sarjaa ja varmisti sarjan mestaruuden jo Belgian pitkässä kilpailussa sijoittumalla kolmanneksi. Hän voitti kauden aikana viisi kertaa ja lähti yhden kerran paalupaikalta.

Paluu Formula ykkösiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lotus (2012–2015)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romain Grosjean kaudella 2012.

Kaudella 2012 Grosjean teki paluun Formula ykkösiin ajaen Lotus F1 Teamin kuljettajana Kimi Räikkösen tallikaverina. Hän yllätti monet ajamalla heti ensimmäisessä aika-ajossaan paluunsa jälkeen Australiassa kolmanteen ruutuun.[5] Kilpailussa hän joutui keskeyttämään kolaroituaan Pastor Maldonadon kanssa. Grosjean keskeytti ulosajoon myös kauden toisen osakilpailun Malesiassa.

Kiinan GP:ssä Grosjean saavutti ensimmäiset pisteensä ajamalla kuudenneksi. Seuraavassa Bahrainin GP:ssä Grosjean saavutti ensimmäisen palkintosijansa ajamalla kolmanneksi. Samaisessa kilpailussa hänen tallikaverinsa Räikkönen ajoi toiseksi. Espanjan GP:ssä Grosjean oli neljäs. Monacon GP:ssä Grosjean aiheutti ensimmäiseen mutkaan vaaratilanteen, jonka takia Kamui Kobayashi joutui keskeyttämään. Myös Grosjean keskeytti ensimmäiseen mutkaan. Kanadan GP:ssä Grosjean ajoi yllättäen toiseksi. Euroopan GP:ssä Grosjean oli vahvasti ajamassa toiseksi ja taistelemassa jopa voitosta, mutta joutui keskeyttämään moottorin laturin hajoamiseen.[6]

Belgian GP:n lähdössä Grosjean aiheutti kolarin, jossa muun muassa sekä Lewis Hamilton että Fernando Alonso joutuivat keskeyttämään. Tilanne oli Grosjeanin kauden kolmas keskeytys ensimmäisellä kierroksella. Tuomaristo langetti hänelle rangaistuksena yhden kilpailun kilpailukiellon Italian GP:n ajaksi.[7] Kyseessä oli ensimmäinen kerta kauden 1994 jälkeen, jolloin kilpailukieltoa on käytetty rangaistuksena.[8] Hänen tuuraajanaan ajoi tallin varakuljettaja Jérôme d’Ambrosio.

Grosjean saavutti kauden aikana 96 pistettä sijoittuen sarjan kahdeksanneksi. Kauden välisissä aika-ajovertailuissa Grosjean oli tasoissa Räikkösen kanssa, 10-10.

2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grosjean Malesiassa kaudella 2013.

Kauden jälkeen Grosjeanin jatkaminen vaikutti epävarmalta hänen aiheuttamiensa kolarien vuoksi. Lotuksen tallipäällikkö ja Grosjeanin manageri Éric Boullier kuitenkin auttoi häntä säilyttämään kilpakuljettajan paikkansa kaudella 2013.[9] Kauden avauskilpailussa hän sijoittui kymmenenneksi lähdettyään kilpailuun kahdeksannesta ruudusta. Malesian GP:ssä Grosjean sijoittui kuudenneksi ja Kiinan GP:ssä yhdeksänneksi. Bahrainin GP:ssä Grosjean ajoi kauden ensimmäisen palkintosijansa sijoittuen kolmanneksi. Kauden toisen palkintosijan Grosjean saavutti Saksan GP:ssä.

Vaikka Grosjeanin alkukausi ei ollut ruusuinen, pääsi hän loistavaan vireeseen lähestyessä kauden loppua. Hän ajoi palkintopallille kolme kertaa peräkkäin Korean, Japanin ja Intian GP:ssä. Intian kilpailuun Grosjean starttasi vasta 17. lähtöruudusta. Japanin kilpailua Grosjean johti 40 kierroksen ajan, mutta joutui myöhemmin antautumaan Red Bullin autoille. Yhdysvaltain GP:ssä Grosjean ajoi kauden parhaan kilpailunsa ajaen maaliin toisena. Grosjean oli loppukaudesta ainoa kuljettaja, joka pystyi useassa peräkkäisessä kilpailussa haastamaan Red Bull -kuljettajat.

2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grosjean Silverstonessa kaudella 2014.

Kaudella 2014 Grosjean sai uudeksi tallikaverikseen Williamsilta lähteneen Pastor Maldonadon, Räikkösen siirrytyä Lotukselta Ferrarille. Lotuksen huonon iskukyvyn takia Grosjean ei onnistunut keräämään kauden aikana kuin kahdeksan pistettä olemalla kahdeksas Espanjan ja Monacon osakilpailuissa. Kauden aikana Grosjean ilmaisi pettymyksensä tiimiradion välityksellä muun muassa moottorin tehoon.

2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grosjean keskeytti kauden ensimmäisen kilpailun Australiassa. Kiinassa Grosjean ajoi ensimmäistä kertaa pisteille. Hän ajoi pisteille myös Bahrainin, Espanjan ja Kanadan osakilpailuissa. Britannian Grand Prix'ssa Grosjean keskeytti avauskierroksella kolaroituaan tallikaverinsa kanssa. Belgiassa Grosjean ajoi kolmanneksi. Palkintosijoitus oli Grosjeanille ensimmäinen sitten Yhdysvaltain Grand Prix'n 2013. Venäjällä Grosjean ajoi rajusti päin seinää ja aiheutti turva-autotilanteen. Grosjean ei loukkaantunut ulosajossa.

Haas (2016–2020)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2016 Grosjean kilpaili uudessa yhdysvaltalaisessa Haas F1 Team -tallissa.[10][11] Grosjean starttasi kauden avauskilpailuun ruudusta 19, mutta nousi punaisen lipun sävyttämässä kilpailussa lopulta kuudenneksi saavuttaen Haasille heti avauskilpailussa pisteitä. Grosjean jatkoi pistekannassa Bahrainin GP:ssä ajettuaan viidenneksi, joka oli kauden paras sijoitus. Grosjean ajoi Venäjällä kahdeksanneksi ja Itävallassa seitsemänneksi. Singaporen GP:n Grosjean ei päässyt osallistumaan jarruongelmien vuoksi. Grosjean joutui keskeyttämään jarruongelmiin myös seuraavassa kilpailussa Malesiassa. Yhdysvaltain GP:ssä Grosjean sai pisteen oltuaan maalissa kymmenes. Brasilian GP:ssä Grosjean pyörähti seinään jo ennen lämmittelykierrosta, eikä voinut osallistua kilpailuun. Grosjean keräsi 29 pistettä Haasin ensimmäisellä kaudella Formula 1:ssä.

2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australian GP:n aika-ajoissa Grosjean ajoi itsensä kuudenteen ruutuun, mutta joutui keskeyttämään kilpailun teknisiin ongelmiin. Grosjean saavutti kauden ensimmäiset pisteensä Bahrainissa ollen kahdeksas. Seuraavassa kilpailussa Venäjällä hän kolaroi ensimmäisellä kierroksella Jolyon Palmerin kanssa ja joutui keskeyttämään kilpailun. Itävallan GP:ssä Grosjean oli kuudes. Grosjean keräsi kauden aikana 28 pistettä sijoittuen MM-sarjan 13:nneksi.

2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italian GP:ssä Grosjean ajoi kuudenneksi, mutta hänet hylättiin auton pohjalevyn laittomuuden takia.[12] Grosjean saavutti kauden aikana 37 pistettä sijoittuen sarjan 14:nneksi parhaana tuloksenaan Itävallan GP:n neljäs sija.

2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grosjean saavutti kauden aikana yhteensä 8 pistettä sijoittuen sarjan 18:nneksi parhaana tuloksenaan Saksan GP:n seitsemäs sija.

2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grosjean vuonna 2020.

Grosjean saavutti kauden ainoan pistesijansa Eifelin GP:stä, jossa hän ajoi yhdeksänneksi.[13] Myöhemmin ilmoitettiin, että Grosjean ei jatka enää Haas-tallissa kauden jälkeen.

Bahrainin GP:ssä Grosjean joutui pahaan onnettomuuteen hänen osuttua yhteen Daniil Kvjatin kanssa yrittäessään ohittaa häntä ja osuttuaan metalliseen turva-aitaan 220 km/h vauhdilla, minkä seurauksena auto katkesi kahtia syttyen räjähdysmäisesti tuleen ja auton keula ja ohjaamo läpäisivät aidan. Grosjean selvisi kuin ihmeen kaupalla oltuaan 28 sekuntia liekkimeren armoilla saaden palovammoja käsiinsä ja jalkoihinsa. Tämän seurauksena Grosjean joutui jättämään väliin Sakhirin GP:n ja kauden päätöskilpailun Abu Dhabin GP:n. Grosjeanin tilalla ajoi loppukauden Pietro Fittipaldi.[14] Tutkimusten mukaan Halo-turvakaari saattoi pelastaa Grosjeanin hengen. Aikaisemmin vastaavissa onnettomuuksissa vuoden 1973 ja 1974 Yhdysvaltain GP:issä François Cevert ja Helmuth Koinigg menehtyivät vammojensa seurauksena[15].

F1-uran jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Formula 1:ien jälkeen Grosjean siirtyi IndyCariin kaudeksi 2021.[16] Toukokuussa 2021 uutisoitiin, että Grosjean sai mahdollisuuden ajaa testikierroksia Mercedeksen kauden 2019 autolla Ranskan osakilpailun aikaan.[17] Testi jouduttiin kuitenkin perumaan matkustusrajoitusten ja koronakaranteenien vuoksi.[18]

Tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GP2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihavointi tarkoittaa paalupaikkaa, kursivointi kilpailun nopeinta kierrosta. Muut selitteet löytyvät täältä.

 • FEA = lauantain kilpailu
 • SPR = sunnuntain sprinttikilpailu
Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Pisteet Sijoitus
2008 ART Grand Prix ESP
FEA

5
ESP
SPR

13
TUR
FEA

2
TUR
SPR

1
MON
FEA

Kesk.
MON
SPR

10
FRA
FEA

Kesk.
FRA
SPR

Kesk.
GBR
FEA

5
GBR
SPR

8
GER
FEA

2
GER
SPR

4
HUN
FEA

17
HUN
SPR

12
EUR
FEA

3
EUR
SPR

Kesk.
BEL
FEA

1
BEL
SPR

9
ITA
FEA

4
ITA
SPR

3
62 4.
2009 Barwa Addax ESP
FEA

1
ESP
SPR

2
MON
FEA

1
MON
SPR

17
TUR
FEA

Kesk.
TUR
SPR

12
GBR
FEA

5
GBR
SPR

4
GER
FEA

18
GER
SPR

5
HUN
FEA

10
HUN
SPR

4
EUR
FEA

 
EUR
SPR

 
BEL
FEA

 
BEL
SPR

 
ITA
FEA

 
ITA
SPR

 
POR
FEA

 
POR
SPR

 
45 4.
2010 DAMS ESP
FEA

 
ESP
SPR

 
MON
FEA

 
MON
SPR

 
TUR
FEA

 
TUR
SPR

 
EUR
FEA

 
EUR
SPR

 
GBR
FEA

 
GBR
SPR

 
GER
FEA

20
GER
SPR

19
HUN
FEA

 
HUN
SPR

 
BEL
FEA

3
BEL
SPR

6
ITA
FEA

13
ITA
SPR

17
ABU
FEA

6
ABU
SPR

3
14 14.
2011 DAMS TUR
FEA

1
TUR
SPR

10
ESP
FEA

DSQ
ESP
SPR

9
MON
FEA

4
MON
SPR

3
EUR
FEA

1
EUR
SPR

Kesk.
GBR
FEA

4
GBR
SPR

1
GER
SPR

3
GER
SPR

1
HUN
FEA

1
HUN
SPR

3
BEL
FEA

3
BEL
SPR

4
ITA
FEA

3
ITA
SPR

21
89 1.

Aasian GP2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihavointi tarkoittaa paalupaikkaa, kursivointi kilpailun nopeinta kierrosta. Muut selitteet löytyvät täältä.

 • FEA = lauantain kilpailu
 • SPR = sunnuntain sprinttikilpailu
Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Pisteet Sijoitus
2008 ART Grand Prix DUB1
FEA

1
DUB1
SPR

1
IDN
FEA

4
IDN
SPR

4
MAL
FEA

9
MAL
SPR

2
BHR
FEA

1
BHR
SPR

Kesk.
DUB2
FEA

1
DUB2
SPR

Kesk.
61 1.
2011 DAMS ABU
FEA

2
ABU
SPR

Kesk.
ITA
FEA

1
ITA
SPR

4
27 1.

Formula 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulokset kilpailuittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[19][20]

Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Pisteet Sijoitus
2009 Renault AUS
 
MAL
 
CHN
 
BHR
 
ESP
 
MON
 
TUR
 
GBR
 
GER
 
HUN
 
EUR
15
BEL
Kesk.
ITA
15
SIN
Kesk.
JPN
16
BRA
13
ABU
18
0 23.
2011 Renault AUS
 
MAL
 
CHN
 
TUR
 
ESP
 
MON
 
CAN
 
EUR
 
GBR
 
GER
 
HUN
 
BEL
 
ITA
 
SIN
 
JPN
 
KOR
 
IND
 
ABU
TD
BRA
TD
2012 Lotus AUS
Kesk.
MAL
Kesk.
CHN
6
BHR
3
ESP
4
MON
Kesk.
CAN
2
EUR
Kesk.
GBR
6
GER
18
HUN
3
BEL
Kesk.
ITA
EX
SIN
7
JPN
19
KOR
7
IND
9
ABU
Kesk.
USA
7
BRA
Kesk.
96 8.
2013 Lotus AUS
10
MAL
6
CHN
9
BHR
3
ESP
Kesk.
MON
Kesk.
CAN
13
GBR
19
GER
3
HUN
6
BEL
8
ITA
8
SIN
Kesk.
KOR
3
JPN
3
IND
3
ABU
4
USA
2
BRA
Kesk.
132 7.
2014 Lotus AUS
Kesk.
MAL
11
BHR
12
CHN
Kesk.
ESP
8
MON
8
CAN
Kesk.
AUT
14
GBR
12
GER
Kesk.
HUN
Kesk.
BEL
Kesk.
ITA
16
SIN
13
JPN
15
RUS
17
USA
11
BRA
17
ABU
13
8 14.
2015 Lotus AUS
Kesk.
MAL
11
CHN
7
BHR
7
ESP
8
MON
12
CAN
10
AUT
Kesk.
GBR
Kesk.
HUN
7
BEL
3
ITA
Kesk.
SIN
13
JPN
7
RUS
Kesk.
USA
Kesk.
MEX
10
BRA
8
ABU
9
51 11.
2016 Haas AUS
6
BHR
5
CHN
19
RUS
8
ESP
Kesk.
MON
13
CAN
14
EUR
13
AUT
7
GBR
Kesk.
HUN
14
GER
13
BEL
13
ITA
11
SIN
DNS
MAL
Kesk.
JPN
11
USA
10
MEX
20
BRA
DNS
ABU
11
29 13.
2017 Haas AUS
Kesk.
CHN
11
BHR
8
RUS
Kesk.
ESP
10
MON
8
CAN
10
AZE
13
AUT
6
GBR
13
HUN
Kesk.
BEL
7
ITA
15
SIN
9
MAL
13
JPN
9
USA
14
MEX
15
BRA
15
ABU
11
28 13.
2018 Haas AUS
Kesk.
BHR
13
CHN
17
AZE
Kesk.
ESP
Kesk.
MON
15
CAN
12
FRA
11
AUT
4
GBR
Kesk.
GER
6
HUN
10
BEL
7
ITA
DSQ
SIN
15
RUS
11
JPN
8
USA
Kesk.
MEX
16
BRA
8
ABU
9
37 14.
2019 Haas AUS
Kesk.
BHR
Kesk.
CHN
11
AZE
Kesk.
ESP
10
MON
10
CAN
14
FRA
Kesk.
AUT
16
GBR
Kesk.
GER
7
HUN
Kesk.
BEL
13
ITA
16
SIN
11
RUS
Kesk.
JPN
13
MEX
17
USA
15
BRA
13
ABU
15
8 18.
2020 Haas AUS
C
AUT
Kesk.
STY
13
HUN
16
GBR
16
ANI
16
ESP
19
BEL
15
ITA
12
TUS
12
RUS
17
EIF
9
POR
17
EMI
14
TUR
Kesk.
BHR
Kesk.
SKR
Louk.
ABU
Louk.
2 19.

• Abu Dhabin GP:ssä 2014 jaettiin tuplapisteet.[21]

Kaudet numeroina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli Sijoitus Kilpailut Pisteet Voitot Palkinto-
pallisijat
Paalu-
paikat
Nopeimmat
kierrokset
Pistesijat
2009 Renault 23. 7 0 0 0 0 0 0
2012 Lotus-Renault 8. 19 96 0 3 0 1 10
2013 Lotus-Renault 7. 19 132 0 6 0 0 13
2014 Lotus-Renault 14. 19 8 0 0 0 0 2
2015 Lotus-Mercedes 11. 19 51 0 1 0 0 10
2016 Haas-Ferrari 13. 21 (19 starttia) 29 0 0 0 0 5
2017 Haas-Ferrari 13. 20 28 0 0 0 0 8
2018 Haas-Ferrari 14. 21 37 0 0 0 0 7
2019 Haas-Ferrari 18. 21 8 0 0 0 0 3
2020 Haas-Ferrari 19. 15 2 0 0 0 0 1
Yhteensä (10 kautta) 181 (179 starttia) 391 0 10 0 1 59

Merkkipaalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Merkkipaalu Ajetut GP:t Osakilpailu
1 Ensimmäinen kilpailu 1 Euroopan GP 2009
2 Ensimmäiset MM-pisteet 10 Kiinan GP 2012
3 Ensimmäinen palkintosija 11 Bahrainin GP 2012
4 Ensimmäinen nopein kierros 12 Espanjan GP 2012
5 100 MM-pistettä 29 Malesian GP 2013
6 200 MM-pistettä 44 Abu Dhabin GP 2013
7 10 palkintosijaa 75 Belgian GP 2015
8 300 MM-pistettä 85 Bahrainin GP 2016
9 100. osakilpailu 100 Japanin GP 2016

Kilpailuinsinöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudet Kilpailuinsinööri Talli
2009 Yhdistynyt kuningaskunta Phil Charles Renault
2012–2014 Japani Ayao Komatsu[22] Lotus F1 Team
2015 Ranska Julien Simon-Chautemps[23] Lotus F1 Team
2016–2020 Yhdistynyt kuningaskunta Gary Gannon Haas

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b (en) Driver DatabaseView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
 2. Romain Grosjean – Driver profile Formula1.com. Viitattu 5.8.2010. (englanniksi)
 3. F1-talli vaihtaa molemmat kuljettajansa – ”Kirja on valmis” Ilta-Sanomat. 22.10.2020. Viitattu 9.11.2020.
 4. a b c Romain Grosjean – Biography formula1.com. Viitattu 5.8.2010. (englanniksi)
 5. Räikkösen tallikaveri järjesti jättiyllätyksen 17.3.2012. mtv.fi. Viitattu 3.9.2015. [vanhentunut linkki]
 6. Vettelin ja Grosjeanin keskeytyksille löytyi syntipukki 26.6.2012. MTV.fi. Viitattu 3.9.2015. [vanhentunut linkki]
 7. Grosjean määrättiin kilpailukieltoon 2.9.2012. mtv.fi. Viitattu 3.9.2015. [vanhentunut linkki]
 8. Belgian GP:n topit ja flopit: Tuomariston mitta tuli täyteen 3.9.2012. mtv.fi. Viitattu 3.9.2015. [vanhentunut linkki]
 9. Tallipäällikkö pelasti Grosjeanin potkuilta 12.03.2013. mtv.fi. Viitattu 3.9.2015. [vanhentunut linkki]
 10. Haas Formula 1 team announces Romain Grosjean as first driver F1 News. 29.9.2015. Autosport.com. Viitattu 30.9.2015. (englanniksi)
 11. Haas F1 Team Selects Grosjean as Driver News. 29.9.2015. Haas F1 Team. Viitattu 30.8.2016. (englanniksi)
 12. Hylkäys! Romain Grosjeanin auto rikkoi F1-sääntöjä MTVUutiset.fi. 2.9.2018. Viitattu 3.5.2021.
 13. Grosjean feared he’d broken finger before scoring first points of 2020 Formula1.com. 11.10.2020. Formula One World Championship Limited. Viitattu 3.5.2021. (englanniksi)
 14. Romain Grosjeanin tuuraaja saa viikonloppuna uuden mahdollisuuden MTVUutiset.fi. 10.12.2020. Viitattu 3.5.2021.
 15. "Grosjean's miracle leaves F1 with soul searching to do". BBC Sport
 16. 'Delighted' Grosjean to race IndyCar in 2021 after recovering from fiery Bahrain GP crash Formula1.com. 3.2.2021. Formula One World Championship Limited. Viitattu 16.1.2022. (englanniksi)
 17. Romain Grosjean to make fairy-tale return to F1 with special one-off Mercedes test Formula1.com. 5.5.2021. Formula One World Championship Limited. Viitattu 5.5.2021. (englanniksi)
 18. Mercedes forced to delay Grosjean test over travel restrictions Formula1.com. 17.6.2021. Formula One World Championship Limited. Viitattu 26.11.2022. (englanniksi)
 19. Romain Grosjean F1-ruutu. Arkistoitu 3.5.2015. Viitattu 5.8.2010.
 20. Formula1.com-sivuston arkistot Formula1.com. Viitattu 5.8.2010. (englanniksi)
 21. Straw, Edd: Analysis: The Historical Impact of F1's New Double Points Rule F1 News. 10.12.2013. Autosport.com. Viitattu 27.9.2015. (englanniksi)
 22. Romain Grosjean se lleva a su antiguo ingeniero de pista a Haas
 23. Grosjean gets new engineer for 2015

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]