Sergio Pérez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergio Pérez
Sergio Perez 2016 Malaysia.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Sergio Pérez Mendoza
Syntynyt26. tammikuuta 1990 (ikä 31)
Guadalajara, Meksiko
Kansalaisuus  Meksiko
Formula 1 -ura
Auton numero 11
Nykyinen talli Red Bull (2021–)
Entiset tallit Sauber (20112012)
McLaren (2013)
Force India (20142018)
Racing Point (20182020)
Kilpailuja 215 (212 starttia)
Maailman­mestaruuksia 0
Voittoja 2
Palkintosijoja 15
Paalupaikkoja 0
Nopeimpia kierroksia 6
MM-pisteitä 896
Ensimmäinen kilpailu Australian GP 2011
Ensimmäinen voitto Sakhirin GP 2020
Viimeisin voitto Azerbaidžanin GP 2021
Sijoitus kaudella 2020 4. (125 p.)
Aiheesta muualla
sergioperezf1.com

Sergio ”Checo” Pérez Mendoza (s. 26. tammikuuta 1990 Guadalajara, Jalisco, Meksiko)[1] on meksikolainen rata-autoilija.

Pérez kuului Ferrarin nuorten kuljettaja-akatemiaan. Pérez ajoi kaudet 2011–2012 Formula 1:ssä Sauberilla, ja kaudella 2013 hän ajoi McLarenilla. Vuonna 2014 Pérez siirtyi Force Indialle, joka talli vaihtoi nimensä vuonna 2018 Racing Point Force Indiaksi.[2] Hän ajoi tallissa kauden 2020 loppuun saakka.[3] Hän ajaa kaudella 2021 Red Bullilla Max Verstappenin tallikaverina.[4]

Pérez on kilpaillut Formula BMW -sarjassa vuosina 2005–2006 Team Rosbergin ja Mücke Motorsportin talleissa. Vuosina 2007–2008 Pérez kilpaili Britannian Formula 3 -sarjassa voittaen National Class -sarjan mestaruuden vuonna 2007.

Ennen uransa ensimmäistä GP-voittoa Sakhirissa 2020 Pérez piti nimissään voitottomien kuskien piste-ennätystä.[5]

GP2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 Pérez debytoi GP2-sarjassa Arden-tallissa. Hän saavutti kaudella kaksi palkintosijaa. Kaudella 2010 Pérez ajoi Barwa Addaxin tallissa. Hän ajoi avausvoittonsa Monacon kilpailussa. Lisäksi hän voitti myös Britanniassa, Saksassa, Belgiassa ja Abu Dhabissa. Pérez sijoittui loppupisteissä sarjan toiseksi.

Formula 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sauber (2011–2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pérez Sauberin ratissa Malesian GP:n ensimmäisissä vapaissa-harjoituksissa kaudella 2011.

4. lokakuuta 2010 Pérez nimettiin Sauber-talliin kauden 2011 toiseksi kuljettajaksi tallikaverinaan japanilainen Kamui Kobayashi. Hänestä tuli ensimmäinen meksikolainen kuljettaja F1:ssä sitten vuoden 1981, jolloin kuljettajana oli Hector Rebaque.[6]

Pérez toi mukanaan meksikolaisen tietoliikenne-yhtiön Telmexin Sauberin viralliseksi sponsoriksi.

Kauden avauskilpailussa Pérez ajoi heti MM-pisteille ollen maalissa seitsemäs, mutta myöhemmin kilpailun jälkeen hänet sekä hänen tallikaverinsa hylättiin sääntöjenvastaisista takasiivistä.[7] Malesiassa Pérez joutui keskeyttämään. Lisäksi Kiinasta ja Turkista ei tullut MM-pisteitä. Espanjan GP:ssä Pérez otti yhdeksännen sijan ja ensimmäiset MM-pisteet. Monacon GP:n aika-ajoissa Pérez ajoi rajusti ulos. Hän loukkasi jalkansa ja sai aivotärähdyksen, jonka takia Pérez ei päässyt osallistumaan kilpailuun ollenkaan.[8] Hän sai kuitenkin ajoluvan osallistua seuraavaan Montrealin kilpailuun.

Hän oli vielä Kanadan GP:n ensimmäisissä harjoituksissa mukana, mutta myöhemmin hän ei tuntenut oloaan sellaiseksi, että pystyisi jatkamaan viikonloppua. Häntä tuurasi espanjalaiskuljettaja Pedro de la Rosa.[9] Euroopan GP:ssä Pérez palasi jälleen tosi toimiin ja ajoi kilpailussa 11:ksi päihittäen tallikaverinsa Kobayashin. Hän ajoi sen jälkeen pisteille Britanniassa, Singaporessa, Japanissa ja Intiassa. Parhaaksi sijoitukseksi jäi Britannian GP:n seitsemäs sija. Hän keräsi 14 pistettä ja sijoittui MM-sarjan 16:ksi.

2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sergio Pérez haastaa kilpailun kärjessä ajavaa Fernando Alonsoa Malesian GP:ssä kaudella 2012.

Pérez jatkoi Sauberilla kaudella 2012. Kauden toisessa kilpailussa Malesiassa Pérez onnistui sateen ja varikkokäyntien ansiosta nousemaan kilpailun toiseksi ja taisteli kilpailun voitosta Fernando Alonson kanssa viimeisille kierroksille saakka, kunnes hän ajoi mutkan leveäksi. Hän sijoittui kuitenkin kilpailussa toiseksi ollen ensimmäinen meksikolainen palkintopallilla sitten Pedro Rodríguezin ja vuoden 1971. Monacon GP:ssä Pérez ajoi uransa ensimmäisen nopeimman kierroksen. Kanadan GP:ssä Pérez sijoittui kolmanneksi. Italian GP:ssä hän teki hienon nousun ruudusta 13 kilpailun toiseksi. Pérez saavutti 66 pistettä sijoittuen sarjan kymmenenneksi.

McLaren (2013)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pérez McLarenin ratissa Malesian GP:n harjoituksissa kaudella 2013.

28. syyskuuta julistettiin sopimus Pérezin siirtyvän McLarenille 2013, jossa hän korvasi Mercedekselle siirtyneen Lewis Hamiltonin.[10] Ensimmäisessä kilpailussaan Australiassa hän oli yhdestoista. Viikkoa myöhemmin Malesiassa hän ajoi kilpailun nopeimman kierroksen, sijoittuen yhdeksänneksi.

Kausi oli odotuksiin nähden Pérezille pettymys, vaikka suurin osa huonoista suorituksista johtuikin auton huonosta suorituskyvystä. Pérez ajoi kauden parhaan sijoituksensa Intian GP:ssä ajaen maaliin viidentenä. Hän saavutti 49 pistettä sijoittuen MM-sarjassa sijalle 11. Kauden päätteeksi Pérez jätti tallin ja hänet korvattiin tulokaskuljettaja Kevin Magnussenilla.[11]

Force India / Racing Point (2014–2020)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sergio Pérez Force Indian väreissä kaudella 2014.

Joulukuussa 2013 uutisoitiin Pérezin siirtyvän Force Indialle kaudeksi 2014.

2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Force India debyytissään Pérez ajoi kymmenenneksi. Kauden kolmannessa osakilpailussa Bahrainissa Pérez ajoi tallin ensimmäisen palkintosijan sitten vuoden 2009 Belgian GP:n sijoituttuaan kolmanneksi.[12] Monacossa Pérezin matka jäi kesken heti avauskierroksella Jenson Buttonin törmättyä häneen. Kanadassa Pérez ajoi jopa kilpailun voitosta, mutta menetti mahdollisuutensa hyvään tulokseen kolaroituaan viimeisellä kierroksella Felipe Massan kanssa. Pérez sai kymmenen lähtöruudunrangaistuksen kolarin aiheuttamisesta. Itävallan GP:ssä Pérez ajoi uransa kolmannen kilpailun nopeimman kierroksen. Unkarissa Pérez keskeytti. Hän ajoi pisteille loppukaudella lukuun ottamatta Yhdysvaltain kilpailua, jossa Pérez törmäsi Kimi Räikkösen perään, kolaroiden itsensä lisäksi Adrian Sutilin ulos kilpailusta. Myös Brasiliassa Pérez jäi pisteittä ollen 15:s. Pérez saavutti kauden aikana 59 MM-pistettä sijoittuen sarjan kymmenenneksi.

2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sergio Pérez kaudella 2015.

Edelliskauden tapaan Pérez ajoi Australiassa kymmenenneksi, kolaroituaan kilpailun aikana Jenson Buttonin kanssa. Bahrainissa Pérez ajoi kahdeksanneksi. Hän ajoi myös pisteille Monacossa, Itävallassa, Isossa-Britanniassa, Belgiassa ja Italiassa. Unkarissa Pérez keskeytti. Venäjän osakilpailuun Pérez lähti ruudusta seitsemän, mutta nousi turva-auton perässä tehdyn varikkopysähdyksen johdosta palkintopallille, kolmanneksi. Palkintosijoitus oli Pérezille ja Force India -tallille ensimmäinen sitten Bahrainin GP:n 2014, jolloin niin ikään Pérez oli kolmas. Kauden loppupuolella Pérez ajoi tasaisesti hyville pistesijoille, ja saavutti kauden aikana yhteensä 78 pistettä ja MM-sarjan yhdeksännen sijan.

2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pérez ajoi ensimmäistä kertaa pisteille Venäjän GP:ssä, jossa hän sijoittui yhdeksänneksi. Kilpailun ensimmäisellä kierroksella hän kärsi rengasrikon osuttuaan yhteen Daniel Ricciardon kanssa. Pérez ajoi pisteille myös Espanjassa. Monacossa Pérez ajoi kauden ensimmäisen palkintosijansa ollen kolmas. Hän toisti Monacon kolmannen sijansa myös Euroopan GP:ssä. Pérez joutui keskeyttämään ensimmäistä kertaa kauden aikana Itävallassa viimeistä edellisellä kierroksella jarrujen petettyä. Pérez sai kuitenkin sijoituksen, sillä hän ajoi yli 90 % kilpailukierroksista. Pérez ajoi kauden kymmenessä viimeisessä kilpailussa pisteille, ollen parhaimmillaan neljäs, Brasiliassa. Pérez saavutti kauden aikana 101 pistettä ja MM-sarjan seitsemännen tilan.

2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pérez ajoi pisteille kauden viidessä ensimmäisessä kilpailussa ollen parhaimmillaan neljäs Espanjan GP:ssä. Monacossa Pérez jäi ilman pisteitä kolaroituaan Daniil Kvjatin kanssa kilpailun lopulla, ja rikkoen etusiipensä. Kanadassa Péreziä pyydettiin päästämään tallikaveri Esteban Ocon ohi, koska Ocon oli nopeampi. Pérez ei kuitenkaan totellut tallimääräystä ja ajoi maaliin Oconin edellä viidentenä. Azerbaidžanissa Ocon osui Pérezin kanssa yhteen, jonka seurauksena Pérezin auto rikkoutui, ja hän joutui keskeyttämään kolarivaurioihin. Pérez keräsi kauden aikana 100 pistettä sijoittuen sarjan seitsemänneksi.

2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pérez ajoi kolmanneksi Azerbaidžanin GP:ssä, mikä oli myös Force India -tallin viimeinen palkintosijoitus, ennen kuin talli vaihtoi nimensä Racing Pointiksi uuden omistajan myötä. Pérez ajoi kauden aikana 62 pistettä sijoittuen sarjan kahdeksanneksi.

2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pérez ajoi kauden aikana 52 pistettä sijoittuen sarjan kymmenenneksi parhaina tuloksinaan kuudes sija Azerbaidžanin ja Belgian GP:stä.

2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pérez kauden 2020 talvitesteissä Barcelonassa.

Pérez joutui jättämään väliin molemmat Britanniassa ajetut GP:t koronaviruksen takia. Hänen tilallaan ajoi Nico Hülkenberg. Syyskuussa 2020 Pérez ilmoitti jättävänsä Racing Point -tallin kauden 2020 jälkeen.[13]. Turkin GP:ssä Pérez ajoi toiseksi yhden pysähdyksen taktiikalla. Bahrainin GP:ssä Pérez ajoi kolmantena, kunnes joutui keskeyttämään kilpailun kaksi kierrosta ennen maalia moottoririkkoon. Pérez voitti ensimmäisen Formula 1 -kilpailunsa 6. joulukuuta Sakhirin GP:ssä. Pérezistä tuli ensimmäinen meksikolainen GP-voittaja sitten Pedro Rodríguezin ja vuoden 1970 Belgian GP:n ja F1-historian ensimmäinen kuljettaja, joka on voittanut kilpailun oltuaan avauskierroksen jälkeen kilpailun viimeisenä. Voitto oli myös Racing Point -tallin ensimmäinen. Pérez rikkoi myös Mark Webberin nimissä olleen ennätyksen ajamalla uransa avausvoiton 190 kilpailussaan. Kauden päättäneessä Abu Dhabin GP:ssä Pérez joutui keskeyttämään moottoririkkoon. Pérez saavutti kauden aikana 125 pistettä sijoittuen sarjan neljänneksi. Kausi oli myös Pérezin F1-uran tilastollisesti paras.

Red Bull (2021–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudeksi 2021 Pérez sai sopimuksen Red Bullilta.[14] Imolan radalla ajetussa Emilia-Romagnan GP:ssä Pérez starttasi ensimmäistä kertaa urallaan eturivistä hänen hävittyä paalupaikan Hamiltonille vain kolmella sadasosalla. Azerbaidžanin GP:ssä Pérez otti F1-uransa toisen voiton, kun hänen tallikaverinsa Max Verstappen joutui keskeyttämään rengasrikkoon kilpailun lopussa ja Hamiltonin ajettua mutkan pitkäksi hänen yrittäessä ohittaa Pérezin kilpailun uusintastartissa. Voitto oli myös Pérezin ensimmäinen Red Bullilla ja ensimmäinen muun kuljettajan kuin Verstappenin ajama voitto Red Bullilla sitten Daniel Ricciardon ja Monacon GP:n 2018. Elokuussa 2021 Pérez teki Red Bullin kanssa jatkosopimuksen kaudesta 2022.[15]

Formula 1 -tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulokset kilpailuittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihavointi tarkoittaa paalupaikkaa, kursivointi kilpailun nopeinta kierrosta. Muut selitteet löytyvät täältä.

Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Pisteet Sijoitus
2011 Sauber AUS
DSQ
MAL
Kesk.
CHN
17
TUR
14
ESP
9
MON
DNS
CAN
PO
EUR
11
GBR
7
GER
11
HUN
15
BEL
Kesk.
ITA
Kesk.
SIN
10
JPN
8
KOR
16
IND
10
ABU
11
BRA
13
14 16.
2012 Sauber AUS
8
MAL
2
CHN
11
BHR
11
ESP
Kesk.
MON
11
CAN
3
EUR
9
GBR
Kesk.
GER
6
HUN
14
BEL
Kesk.
ITA
2
SIN
10
JPN
Kesk.
KOR
11
IND
Kesk.
ABU
15
USA
11
BRA
Kesk.
66 10.
2013 McLaren AUS
11
MAL
9
CHN
11
BHR
6
ESP
9
MON
16
CAN
11
GBR
20
GER
8
HUN
9
BEL
11
ITA
12
SIN
8
KOR
10
JPN
15
IND
5
ABU
9
USA
7
BRA
6
49 11.
2014 Force India AUS
10
MAL
DNS
BHR
 3
CHN
9
ESP
9
MON
Kesk.
CAN
11
AUT
6
GBR
11
GER
10
HUN
Kesk.
BEL
8
ITA
7
SIN
7
JPN
10
RUS
10
USA
Kesk.
BRA
15
ABU
7
59 10.
2015 Force India AUS
10
MAL
13
CHN
11
BHR
8
ESP
13
MON
7
CAN
11
AUT
9
GBR
9
HUN
Kesk.
BEL
5
ITA
6
SIN
7
JPN
12
RUS
3
USA
5
MEX
8
BRA
12
ABU
5
78 9.
2016 Force India AUS
13
BHR
16
CHN
11
RUS
9
ESP
7
MON
3
CAN
10
EUR
3
AUT
17
GBR
6
HUN
11
GER
10
BEL
5
ITA
8
SIN
8
MAL
6
JPN
7
USA
8
MEX
10
BRA
4
ABU
8
101 7.
2017 Force India AUS
7
CHN
9
BHR
7
RUS
6
ESP
4
MON
13
CAN
5
AZE
Kesk.
AUT
7
GBR
9
HUN
8
BEL
17
ITA
9
SIN
5
MAL
6
JPN
7
USA
8
MEX
7
BRA
9
ABU
7
100 7.
2018 Force India AUS
11
BHR
16
CHN
12
AZE
3
ESP
9
MON
12
CAN
14
FRA
Kesk.
AUT
7
GBR
10
GER
7
HUN
14
62 8.
Force India BEL
5
ITA
7
SIN
16
RUS
10
JPN
7
USA
8
MEX
Kesk.
BRA
10
ABU
8
2019 Racing Point AUS
13
BHR
10
CHN
8
AZE
6
ESP
15
MON
12
CAN
12
FRA
12
AUT
11
GBR
17
GER
Kesk.
HUN
11
BEL
6
ITA
7
SIN
Kesk.
RUS
7
JPN
8
MEX
7
USA
10
BRA
9
ABU
7
52 10.
2020 Racing Point AUS
C
AUT
6
STY
6
HUN
7
GBR
Louk.
ANI
Louk.
ESP
5
BEL
10
ITA
10
TUS
5
RUS
4
EIF
4
POR
7
EMI
6
TUR
2
BHR
18
SKR
1
ABU
Kesk.
125 4.
2021 Red Bull Racing BHR
5
EMI
11
POR
4
ESP
5
MON
4
AZE
1
FRA
3
STY
4
AUT
6
GBR
16
HUN
Kesk.
BEL
19
NED
8
ITA
5
RUS
9
TUR
3
USA
3
MEX
3
SÃP
4
QAT
4
SAU
Kesk.
ABU
 
190 4.

• Abu Dhabin GP:ssä 2014 jaettiin tuplapisteet.[16]

Kaudet numeroina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli Sijoitus Kilpailut Pisteet Voitot Palkinto-
pallisijat
Paalu-
paikat
Nopeimmat
kierrokset
2011 Sauber-Ferrari 16. 19 (17 starttia) 14 0 0 0 0
2012 Sauber-Ferrari 10. 20 66 0 3 0 1
2013 McLaren-Mercedes 11. 19 49 0 0 0 1
2014 Force India-Mercedes 10. 19 (18 starttia) 59 0 1 0 1
2015 Force India-Mercedes 9. 19 78 0 1 0 0
2016 Force India-Mercedes 7. 21 101 0 2 0 0
2017 Force India-Mercedes 7. 20 100 0 0 0 1
2017 Force India-Mercedes 7. 20 100 0 0 0 1
2018 Force India-Mercedes 8. 12 30 0 1 0 0
Force India-Mercedes 9 32 0 0 0 0
2019 Racing Point-Mercedes 10. 21 52 0 0 0 0
2020 Racing Point-Mercedes 4. 15 125 1 2 0 0
Yhteensä (10 kautta) 194 (191 starttia) 706 1 10 0 4

Merkkipaalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Merkkipaalu Ajetut GP:t Osakilpailu
1 Ensimmäinen kilpailu 1 Australian GP 2011
2 Ensimmäinen palkintosija 21 Malesian GP 2012
3 Ensimmäinen nopein kierros 25 Monacon GP 2012
4 100 MM-pistettä 45 Singaporen GP 2013
5 200 MM-pistettä 85 Itävallan GP 2015
6 100 osakilpailua 100 Venäjän GP 2016
7 300 MM-pistettä 104 Euroopan GP 2016
8 400 MM-pistettä 122 Espanjan GP 2017
9 500 MM-pistettä 150 Belgian GP 2018
10 600 MM-pistettä 182 Unkarin GP 2020
11 700 MM-pistettä 193 Sakhirin GP 2020
12 Ensimmäinen voitto 193 Sakhirin GP 2020
13 10 palkintosijaa 193 Sakhirin GP 2020
14 800 MM-pistettä 202 Steiermarkin GP 2021

Kilpailuinsinöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudet Kilpailuinsinööri Talli
2011–2012 Sveitsi Marco Schüpbach[17] Sauber
2013 Yhdistynyt kuningaskunta Andy Latham[18] McLaren
2014 Italia Gianpiero Lambiase Force India
2015– Yhdistynyt kuningaskunta Tim Wright[19] Force India

Henkilökohtaiset kuntovalmentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudet Kuntovalmentaja Talli
2013 Suomi Antti Vierula McLaren

A1 Grand Prix -tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Pisteet Sijoitus
2006–2007 Meksiko NED
SPR

 
NED
FEA

 
CZE
SPR

 
CZE
FEA

 
CHN
SPR

 
CHN
FEA

 
MAL
SPR

 
MAL
FEA

 
IDN
SPR

 
IDN
FEA

 
NZL
SPR

PO
NZL
FEA

PO
AUS
SPR

PO
AUS
FEA

PO
RSA
SPR

 
RSA
FEA

 
MEX
SPR

PO
MEX
FEA

PO
CHN
SPR

15
CHN
FEA

Kesk.
GBR
SPR

 
GBR
SPR

 
35 10.

GP2-tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Pisteet Sijoitus
2009 Arden International ESP
FEA

14
ESP
SPR

17
MON
FEA

12
MON
SPR

9
TUR
FEA

Kesk.
TUR
SPR

16
GBR
FEA

4
GBR
SPR

6
GER
FEA

8
GER
SPR

20
HUN
FEA

Kesk.
HUN
SPR

16
EUR
FEA

3
EUR
SPR

2
BEL
FEA

Kesk.
BEL
SPR

4
ITA
FEA

Kesk.
ITA
SPR

Kesk.
POR
FEA

Kesk.
POR
SPR

11
22 12.
2010 Barwa Addax Team ESP
FEA

4
ESP
SPR

Kesk.
MON
FEA

1
MON
SPR

6
TUR
FEA

DSQ
TUR
SPR

7
EUR
FEA

11
EUR
SPR

16
GBR
FEA

5
GBR
SPR

1
GER
FEA

2
GER
SPR

1
HUN
FEA

3
HUN
SPR

Kesk.
BEL
FEA

7
BEL
SPR

1
ITA
FEA

Kesk.
ITA
SPR

13
ABU
FEA

1
ABU
SPR

Kesk.
71 2.

Aasian GP2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Pisteet Sijoitus
2008–2009 Campos Grand Prix CHN
FEA

Kesk.
CHN
SPR

7
DUB
FEA

6
DUB
SPR

C
BHR1
FEA

8
BHR1
SPR

1
QAT
FEA

2
QAT
SPR

1
MAL
FEA

Kesk.
MAL
SPR

6
BHR2
FEA

12
BHR2
SPR

9
26 7.
2009–2010 Barwa Addax Team ABU1
FEA

 
ABU1
SPR

 
ABU2
FEA

12
ABU
SPR

4
BHR1
FEA

7
BHR1
SPR

17
BHR2
FEA

 
BHR2
SPR

 
5 15.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.escuderiatelmex.com/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=27&Itemid=58&lang=en
 2. Force India become Racing Point for 2019 | Formula 1® www.formula1.com. Viitattu 10.9.2020. (englanniksi)
 3. F1-kuski kertoo tylyjen potkujen taustat – puhelu tuli tuntien varoitusajalla: "Kukaan ei kertonut mitään" www.iltalehti.fi. Viitattu 10.9.2020.
 4. Sergio Perez ensi kaudella Red Bullin F1-kisakuljettajaksi yle.fi. 18.12.2020. Yle. Viitattu 18.12.2020.
 5. STATS F1: Statistics Drivers - Points - Without win • STATS F1 www.statsf1.com. Viitattu 11.8.2017. (englanniksi)
 6. Steven De Groote: Sauber sign Telmex-backed Sergio Pérez to race in 2011 F1technical.net. 4.10.2010. Viitattu 30.6.2015.
 7. F1-tulokset muuttuivat - supertulokas hylättiin mtv3.fi. Viitattu 27.3.2011.
 8. http://www.mtv3.fi/urheilu/f1/uutiset.shtml/2011/05/1336997/perezilla-aivotarahdys---f1-kisa-jaa-valiin
 9. http://www.mtv3.fi/urheilu/f1/uutiset.shtml/2011/06/1344000/aivotarahdyksen-karsinyt-f1-kuski-ei-pysty-ajamaan
 10. Sergio Pérez gets Lewis Hamilton's McLaren seat
 11. http://www.mtv.fi/sport/f1/uutiset.shtml/2013/11/1831654/perez-jattaa-mclarenin Pérez jättää McLarenin]
 12. Bahrain GP: Lewis Hamilton beats Nico Rosberg in thrilling race Viitattu 6.4.2014
 13. https://www.iltalehti.fi/formulat/a/d49398f5-4dae-45ec-be3d-aa3b8e465345
 14. https://yle.fi/urheilu/3-11706555
 15. https://www.iltalehti.fi/formulat/a/68c6d46e-949f-4dd7-ba67-48bd1b93193d
 16. Straw, Edd: Analysis: The Historical Impact of F1's New Double Points Rule F1 News. 10.12.2013. Autosport.com. Viitattu 27.9.2015. (englanniksi)
 17. Stubbs: Sauber engineer has Habs in his heart
 18. Class of 2013 – Meet the Race Engineers at Mercedes, Lotus & McLaren
 19. Pérez und sein neuer Renningenieur im Doppelinterview

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävalta Red Bull Racing Honda

Tallipäällikkö:
Yhdistynyt kuningaskunta Christian Horner

Kilpakuljettajat:
11. Meksiko Sergio Pérez · 33. Alankomaat Max Verstappen

Testikuljettajat:
23. Thaimaa Alexander Albon · Sveitsi Sébastien Buemi

Formula 1 -autot:
RB1 · RB2 · RB3 · RB4 · RB5 · RB6 · RB7 · RB8 · RB9 · RB10 · RB11 · RB12 · RB13 · RB14 · RB15 · RB16 · RB16B