Felipe Massa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Felipe Massa

Felipe Massa podium - 2014 Italian Grand Prix (02).jpg
Massa vuonna 2014.

Formula 1 -ura
Kansalaisuus Brasilian lippu Brasilia
Auton numero 19
Nykyinen talli Williams (2014–)
Entiset tallit Sauber (2002, 20042005)
Ferrari (20062013)
Kilpailuja 237 (235 starttia)
Maailmanmestaruuksia 0
Pisteitä 1 108
Voittoja 11
Palkintosijoja 41
Paalupaikkoja 16
Nopeimpia kierroksia 15
Ensimmäinen Grand Prix Australian GP 2002
Ensimmäinen voitto Turkin GP 2006
Viimeisin voitto Brasilian GP 2008
Sijoitus kaudella 2015 6. (121 p.)

Felipe Massa (s. 25. huhtikuuta 1981 São Paulo, São Paulo, Brasilia) on brasilialainen Formula 1 -kuljettaja. Kaudella 2015 hän ajaa Williamsilla.

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massa aloitti uransa kotimantereellaan Etelä-Amerikassa. Hän ajoi vuosina 19981999 Formula Chevrolet Brazil -sarjassa, jonka mestaruuden hän voitti 1999. Kaudeksi 2000 Massa siirtyi Eurooppaan kilpailemaan Formula Renault -sarjaan. Hän voitti heti ensimmäisenä vuotena sekä Euroopan että Italian Formula Renault -mestaruudet. Kaudella 2001 Massa ajoi Formula 3000 -Eurosarjan mestariksi. Hän voitti kauden kahdeksasta kilpailusta kuusi, lähti kuusi kertaa paalupaikalta ja ajoi viisi nopeinta kierrosta. Syksyllä Massa testasi Sauberin F1-autoa, ja kilpailukuljettajan paikka tallista irtosi miltei heti.

Formula 1 -ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sauber (2002, 2004−2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massa teki debyyttinsä Formula 1 -sarjassa kaudella 2002 sveitsiläisessä Sauber-tallissa. Nuorta brasilialaista oltiin viemässä tulevaisuuden Ferrari-kuljettajaksi jo ennen kuin hän oli edes ehtinyt kilpailla F1-autolla. Ferrari-yhteyksiä helpotti se, että hänen managerinaan toimii Ferrarin silloisen tallipäällikön Jean Todtin poika Nicolas Todt. Tulokaskauden aikana ennakko-odotukset eivät kuitenkaan täysin täyttyneet Massan tekemien ajovirheiden vuoksi. Syksyllä Peter Sauber ilmoitti, ettei halua jatkaa sopimusta Massan kanssa, ja hän siirtyi vuodeksi Ferrarin testikuljettajaksi hankkimaan lisäkokemusta.

Kaudeksi 2004 Massa palasi takaisin Sauberille kilpakuljettajaksi ja osoitti kehittyneensä selvästi. Hän keräsi kauden aikana 12 MM-pistettä. Seuraavalla kaudella Massa jatkoi tasaisia suorituksia Sauberin kuljettajana. Hän saavutti 11 MM-pistettä ja osoitti pääsääntöisesti olevansa nopeampi kuin tallikaverinsa, vuoden 1997 maailmanmestari Jacques Villeneuve.

Ferrari (2006−2013)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massan ura jatkui Ferrarilla Michael Schumacherin tallikaverina. Kauden avauskilpailuun Massa lähti eturivistä Schumacherin startattua paalupaikalta. Massan kilpailu hankaloitui spinnauksella ja hitaalla varikkopysähdyksellä kilpailun ensimmäisellä kierroksella. Maalissa Massa oli yhdeksäs. Seuraavassa kilpailussa Malesiassa Massa oli viides. Australian aika-ajoissa Massa ajoi seinään ja joutui lähtemään kilpailuun 16:sta ruudusta. Brassin kilpailu jäi kesken heti avausmutkassa kolariin Nico Rosbergin ja Christian Klienin kanssa. Euroopan GP:ssä Massa saavutti uransa ensimmäisen palkintopallisijansa ollen kolmas. Monacon aika-ajoissa Massa ajoi seinään ja oli kilpailussa yhdeksäs.

Yhdysvaltain GP:ssä Massa ajoi uransa toistaiseksi parhaan sijoituksensa ollen toinen Michael Schumacherin voitettua. Myös Ranskassa ja Saksassa Massa ajoi palkinnoille. Turkin osakilpailussa Massa ajoi uransa ensimmäiseen osakilpailuvoittoon paalupaikalta. Kiinassa Massa osui yhteen David Coulthardin kanssa ja joutui keskeyttämään kilpailun varikkosuoralle. Japanissa Massa ajoi toiseksi. Kauden päätösosakilpailussa Brasiliassa Massa ajoi uransa toiseen voittoon. Kauden 2006 aikana Massa saavutti kaksi osakilpailuvoittoa, ja sijoittui MM-pisteissä kolmanneksi päihittäen muun muassa molemmat McLarenit ja Renault’n Giancarlo Fisichellan.

2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massa Britanniassa kaudella 2007

Massa jatkoi Ferrarilla myös kaudella 2007 saaden uudeksi tallikaverikseen McLarenilta siirtyneen Kimi Räikkösen. Ensimmäisessä aika-ajossa Massa kärsi vaihdelaatikko-ongelmista ja jäi ruutuun kuusitoista, mutta hänet pudotettiin viimeiseksi. Kilpailussa Massa nousi kuudenneksi, tallikaveri Kimi Räikkösen voitettua kilpailu. Malesiassa Massa ajoi paalupaikalle, mutta tippui kilpailussa viidenneksi ajaen mutkan 4 leveäksi yrittäessään ohitusta McLarenin Lewis Hamiltonista. Seuraavan osakilpailun Bahrainissa Massa voitti. Hän jatkoi voittoputkeaan myös seuraavassa kilpailussa Espanjassa. Monacossa Massa oli kolmas. Kanadan GP:ssä Massa hylättiin, hänen ajaessaan punaisia valoja päin varikkosuoralla.

Euroopan osakilpailussa Massa johti pitkään kilpailua, mutta Fernando Alonso ohitti Massan viimeisillä kierroksilla osuen yhteen Massan kanssa. Massa oli maalissa toinen ja kävi Alonson kanssa kilpailun jälkeen kiivasta keskustelua italiaksi. Edellisen kauden tapaan Massa voitti myös Turkin GP:n. Ferrarin kotiradalla Italiassa Massa joutui keskeyttämään. Belgiassa Massa ajoi toiseksi. Myös Kiinassa Massa ajoi palkintopallille, kolmanneksi ja kauden päättävässä Brasilian kilpailussa hän ajoi toiseksi, tallikaveri Kimi Räikkösen voitettua kilpailun ja varmistettuaan maailmanmestaruuden. Massa sijoittui MM-pisteissä 4:ksi 94 pisteellään.

2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2008 Massa ajoi uransa ensimmäistä kertaa mestaruudesta ja vielä kauden viimeisessä kilpailussakin mestaruus oli avoin joko hänelle tai Lewis Hamiltonille. Massa ajoi voiton Brasiliassa, mutta McLarenin Lewis Hamilton ohitti edellä ajaneen Timo Glockin viimeisellä kierroksella radan viimeisessä mutkassa sijoittuen viidenneksi ja vei näin maailmanmestaruuden pisteen erolla Massaan. Hamilton johti MM-sarjaa seitsemällä pisteellä ennen viimeistä kilpailua. Koska Hamiltonin ohitus Glockista tapahtui vasta viimeisessä mutkassa, ehdittiin Ferrarin tallin tiloissa hetken aikaa juhlia maailmanmestaruutta ja ilmoittaa tästä Massalle. Palkintopallilla hän itki avoimesti osakilpailuvoitostaan huolimatta.[1] Monen mielestä Massan mestaruussaumat menivät hänen keskeytettyä johtopaikalta Unkarin kilpailussa vain kolme kierrosta ennen maalia. Myöhemmin Singaporen kolariskandaalin jälkeen Massaa pidettiin kauden oikeana mestarina.

2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2009 alkoi Massan ja Ferrarin kannalta mollivoittoisesti. Niin Australian, Malesian kuin myös Kiinan osakilpailut menivät pieleen. Ensimmäinen osakilpailu, jossa Massa ylsi kolmen nopeimman joukkoon käytiin Saksassa Nürburgringin radalla.

Unkarin GP:n aika-ajojen toisessa vaiheessa Massa ajoi ulos rengasvalliin, kun Rubens Barrichellon autosta irronnut 800 gramman painoinen jousi osui hänen kypäräänsä 240 kilometrin tuntivauhdissa.[2] Massa menetti tästä tajuntansa ja ajoi ulos radalta. Massan kalloon tuli murtuma silmäkulman kohdalle ja kallonpohjaan, ja hän sai myös aivotärähdyksen. Hänet jouduttiin leikkaamaan kiireellisesti.[3] Massa oli onnettomuuden seurauksena loppukauden kilpailuista sivussa. Hänelle ei jäänyt onnettomuudesta pysyviä vammoja[4], ja hänen ilmoitettiin ajavan Ferrarin toista kilpa-autoa kaudella 2010.

2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massa Malesiassa kaudella 2012.

Kaudella 2010 Massan tallikaveri Kimi Räikkönen vaihdettiin Fernando Alonsoon. Ferrarit saavuttivat heti kauden ensimmäisessä kilpailussa Bahrainissa kaksoisvoiton Alonson voitettua ja Massan oltua toinen. Seuraavassa kilpailussa Australiassa Massa oli kolmas. Hän nousi MM -sarjan kärkeen sijoituttuaan seitsemänneksi Malesiassa. Saksan kilpailussa Massa nousi lähdössä tallitoverinsa Fernando Alonson edelle ja kilpailun kärkeen. Massa joutui kuitenkin päästämään Alonson edelleen kyseenalaisella tallimääräyksellä. Alonso voitti kilpailun Massan sijoituttua toiseksi. Tapauksen seurauksena Ferraria kritisoitiin Alonson suosimisesta ja Massan suosio laski kotimaassaan. Massa itse kiisti olevansa kakkoskuljettaja. Unkarin GP:ssä Massa ajoi neljänneksi sivuten parasta sijoitustaan Unkarin kilpailussa. Italian ja Korean kilpailuissa Massa sijoittui kolmanneksi. Loppupisteissä Massa sijoittui kuudenneksi.

2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2011 Massa saavutti tasaisia pistesijoja sijoittuen toistamiseen MM-sarjan kuudenneksi.

Kaudella 2012 Massa saavutti kaksi palkintosijaa ja 122 pistettä sijoittuen MM-sarjan seitsemänneksi.

Massa jatkoi Ferrarilla kaudella 2013 saavuttaen parhaimmillaan yhden kolmossijan Espanjan GP:stä sijoittuen MM-pisteissä kahdeksanneksi.[5] Massa ilmoitti vuoden 2013 syyskuussa lähtevänsä Ferrarilta kauden päätteeksi.

Williams (2014-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massa Williamsin väreissä kaudella 2014.

Vuonna 2014 Massa siirtyi Williams -talliin tallikaverinaan suomalainen Valtteri Bottas. Itävallan GP:ssä Massa otti ensimmäisen paalupaikkansa sitten vuoden 2008. Kilpailussa hän jäi kuitenkin neljänneksi. Italian GP:ssä Massa ajoi kolmanneksi ja otti ensimmäisen palkintokorokesijansa uudessa tallissaan. Kauden päättävässä Abu Dhabin GP:ssä Massa ajoi toiseksi. MM-sarjassa Massa sijoittui pisteissä seitsemänneksi.

2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australiassa Massa ajoi aika-ajoissa kolmosruutuun. Kilpailussa Massa menetti kolmannen sijan Sebastian Vettelille ollen lopulta neljäs. Bahrainissa Massa starttasi kilpailuun varikkosuoralta ja ajoi kymmenenneksi. Monacossa Massa kolaroi ensimmäisellä kierroksella Pastor Maldonadon kanssa. Brassi pystyi jatkamaan matkaansa, mutta oli maalissa vasta 15:s. Kanadan aika-ajoissa Massa kärsi ongelmista ja tippui ulos jo Q1:ssä. Kilpailussa Massa nousi kuudenneksi. Seuraavassa osakilpailussa Itävallassa Massa ajoi kauden ensimmäisen palkintokorokesijansa, ollen kolmas. Unkarissa Massa sai rangaistuksen aiheutettuaan ylimääräisen lämmittelykierroksen ruutuihiin ajaessa, jolloin hänen autonsa ei ollut tarpeeksi hyvin hänen lähtöruudussaan.

Italian Grand Prix'ssa Massa ajoi toisen kerran kaudella kolmanneksi. Singaporessa Massa keskeytti vaihdelaatikkovikaan, hänen kolaroituaan aiemmin kilpailun aikana Nico Hülkenbergin kanssa. Japanin GP:ssä Massa osui jo lähtösuoralla yhteen Daniel Ricciardon kanssa, jonka seurauksena Massa kärsi rengasrikon ja oli maalissa vasta 17:s. Venäjällä Massa oli neljäs. Yhdysvaltain GP:ssä Massa törmäsi ensimmäisessä mutkassa Fernando Alonsoon, mutta molemmat pystyivät jatkamaan kilpailuaan. Myöhemmin kilpailussa Massa joutui keskeyttämään mekaaniseen vikaan. Kotikilpailussaan Brasiliassa Massa ajoi maaliin pistesijalla kahdeksantena, mutta parin tunnin päästä kilpailun päättymisen jälkeen hänet hylättiin. Syy oli liian korkea lämpötila oikeassa takarenkaassa.[6] Abu Dhabissa Massa ajoi kahdeksantena ruutulipulle. Massa saavutti kauden aikana kaksi kolmatta sijaa, 121 pistettä ja kuudennen sijan kuljettajien maailmanmestaruuspisteissä.

Formula 1 -tilastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudet numeroina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli Sijoitus Kilpailut Pisteet Voitot Palkinto-
sijat
Paalu-
paikat
Nopeimmat
kierrokset
2002 Sauber-Petronas 13. 16 4 0 0 0 0
2004 Sauber-Petronas 12. 18 12 0 0 0 0
2005 Sauber-Petronas 13. 19 11 0 0 0 0
2006 Scuderia Ferrari 3. 18 80 2 7 3 2
2007 Scuderia Ferrari 4. 17 94 3 10 6 6
2008 Scuderia Ferrari 2. 18 97 6 10 6 3
2009 Scuderia Ferrari 11. 10 22 0 1 0 1
2010 Scuderia Ferrari 6. 19 144 0 5 0 0
2011 Scuderia Ferrari 6. 19 118 0 0 0 2
2012 Scuderia Ferrari 7. 20 122 0 2 0 0
2013 Scuderia Ferrari 8. 19 112 0 1 0 0
2014 Williams-Mercedes 7. 19 134 0 3 1 0
2015 Williams-Mercedes 6. 19 121 0 2 0 0
Yhteensä (13 kautta) 231 1 071 11 41 16 15

Tulokset kilpailuittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Vahvennetut kilpailut tarkoittavat paalupaikkaa ja kursivoidut nopeinta kierrosta)

Vuosi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Pisteet Sijoitus
2002 Sauber AUS
Kesk.
MAL
6
BRA
Kesk.
SMR
8
ESP
5
AUT
Kesk.
MON
Kesk.
CAN
9
EUR
6
GBR
9
FRA
Kesk.
GER
7
HUN
7
BEL
Kesk.
ITA
Kesk.
USA
 
JPN
Kesk.
4 13.
2004 Sauber AUS
Kesk.
MAL
8
BHR
12
SMR
10
ESP
9
MON
5
EUR
9
CAN
Kesk.
USA
Kesk.
FRA
13
GBR
9
GER
13
HUN
Kesk.
BEL
4
ITA
12
CHN
8
JPN
9
BRA
8
12 12.
2005 Sauber AUS
10
MAL
10
BHR
7
SMR
10
ESP
11
MON
9
EUR
14
CAN
4
USA
DNS
FRA
Kesk.
GBR
10
GER
8
HUN
14
TUR
Kesk.
ITA
9
BEL
10
BRA
11
JPN
10
CHN
6
11 13.
2006 Ferrari BHR
9
MAL
5
AUS
Kesk.
SMR
4
EUR
3
ESP
4
MON
9
GBR
5
CAN
5
USA
2
FRA
3
GER
2
HUN
7
TUR
1
ITA
9
CHN
Kesk.
JPN
2
BRA
1
80 3.
2007 Ferrari AUS
6
MAL
5
BHR
1
ESP
1
MON
3
CAN
DSQ
USA
3
FRA
2
GBR
5
EUR
2
HUN
13
TUR
1
ITA
Kesk.
BEL
2
JPN
6
CHN
3
BRA
2
94 4.
2008 Ferrari AUS
Kesk.
MAL
Kesk.
BHR
1
ESP
2
TUR
1
MON
3
CAN
5
FRA
1
GBR
13
GER
3
HUN
17
EUR
1
BEL
1
ITA
6
SIN
13
JPN
7
CHN
2
BRA
1
97 2.
2009 Ferrari AUS
Kesk.
MAL
9
CHN
Kesk.
BHR
14
ESP
6
MON
4
TUR
6
GBR
4
GER
3
HUN
DNS
EUR
 
BEL
 
ITA
 
SIN
 
JPN
 
BRA
 
ABU
 
22 11.
2010 Ferrari BHR
2
AUS
3
MAL
7
CHN
9
ESP
6
MON
4
TUR
7
CAN
15
EUR
11
GBR
15
GER
2
HUN
4
BEL
4
ITA
3
SIN
8
JPN
Kesk.
KOR
3
BRA
15
ABU
10
144 6.
2011 Ferrari AUS
7
MAL
5
CHN
6
TUR
11
ESP
Kesk.
MON
Kesk.
CAN
6
EUR
5
GBR
5
GER
5
HUN
6
BEL
8
ITA
6
SIN
9
JPN
7
KOR
6
IND
Kesk.
ABU
5
BRA
5
118 6.
2012 Ferrari AUS
Kesk.
MAL
15
CHN
13
BHR
9
ESP
15
MON
6
CAN
10
EUR
16
GBR
4
GER
12
HUN
9
BEL
5
ITA
4
SIN
8
JPN
2
KOR
4
IND
6
ABU
7
USA
4
BRA
3
122 7.
2013 Ferrari AUS
4
MAL
5
CHN
6
BHR
15
ESP
3
MON
Kesk.
CAN
8
GBR
6
GER
Kesk.
HUN
8
BEL
7
ITA
4
SIN
6
KOR
9
JPN
10
IND
4
ABU
8
USA
12
BRA
7
112 8.
2014 Williams AUS
Kesk.
MAL
7
BHR
7
CHN
15
ESP
13
MON
7
CAN
12
AUT
4
GBR
Kesk.
GER
Kesk.
HUN
5
BEL
13
ITA
3
SIN
5
JPN
7
RUS
11
USA
4
BRA
3
ABU
2
134 7.
2015 Williams AUS
4
MAL
6
CHN
5
BHR
10
ESP
6
MON
15
CAN
6
AUT
3
GBR
4
HUN
12
BEL
6
ITA
3
SIN
Kesk.
JPN
17
RUS
4
USA
Kesk.
MEX
6
BRA
DSQ
ABU
8
121 6.
2016 Williams AUS
5
BHR
8
CHN
6
RUS
5
ESP
8
MON
10
CAN
 
EUR
 
AUT
 
GBR
 
HUN
 
GER
 
BEL
 
ITA
 
SIN
 
MAL
 
JPN
 
USA
 
MEX
 
BRA
 
ABU
 
37 7.

• Abu Dhabin GP:ssä 2014 jaettiin tuplapisteet.[7]

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitot
Nro Kilpailu Lähtöruutu
1 Turkin GP 2006 1.
2 Brasilian GP 2006 1.
3 Bahrainin GP 2007 1.
4 Espanjan GP 2007 1.
5 Turkin GP 2007 1.
6 Bahrainin GP 2008 2.
7 Turkin GP 2008 1.
8 Ranskan GP 2008 2.
9 Euroopan GP 2008 1.
10 Belgian GP 2008 2.
11 Brasilian GP 2008 1.
Paalupaikat
Nro Kilpailu
1 Turkin GP 2006
2 Japanin GP 2006
3 Brasilian GP 2006
4 Malesian GP 2007
5 Bahrainin GP 2007
6 Espanjan GP 2007
7 Ranskan GP 2007
8 Turkin GP 2007
9 Brasilian GP 2007
10 Malesian GP 2008
11 Turkin GP 2008
12 Monacon GP 2008
13 Euroopan GP 2008
14 Singaporen GP 2008
15 Brasilian GP 2008
16 Itävallan GP 2014
Nopeimmat kierrokset
Nro Kilpailu
1 Espanjan GP 2006
2 Unkarin GP 2006
3 Bahrainin GP 2007
4 Espanjan GP 2007
5 Ranskan GP 2007
6 Euroopan GP 2007
7 Belgian GP 2007
8 Kiinan GP 2007
9 Euroopan GP 2008
10 Japanin GP 2008
11 Brasilian GP 2008
12 Monacon GP 2009
13 Australia GP 2011
14 Unkarin GP 2011
15 Kanadan GP 2014

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massa avioitui brasilialaisen Raffaela Bassin kanssa 30. marraskuuta 2007.[8] Heidän lapsensa syntyi 1. joulukuuta 2009.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Massa itki katkeraa pettymystään 2.11.2008. YLE. Viitattu 21.1.2014.
  2. Massan pelastaneessa kypärässä näkyi Schumin kädenjälki 27.7.2009. MTV Sport. Viitattu 21.1.2014.
  3. Felipe Massa in a coma following surgery on fractured skull 26.7.2009. The Guardian. Viitattu 21.1.2014. (englanniksi)
  4. Massan lääkäri: Ei pysyviä vammoja 29.7.2009. MTV Sport. Viitattu 21.1.2014.
  5. Felipe Massa 2013 F1 season form guide F1 Fanatic. Viitattu 21.1.2014. (englanniksi)
  6. Rämänen, Antti: Massa hylättiin kotikisassaan – Williams pitää saavutuksensa 15.11.2015. MTV.fi. Viitattu 17.11.2015.
  7. Straw, Edd: Analysis: The Historical Impact of F1's New Double Points Rule F1 News. 10.12.2013. Autosport.com. Viitattu 27.9.2015. (englanniksi)
  8. Massa Gets Married in Brazil F1 News. 1.12.2007. Autosport.com. Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  9. Massa Becomes a Father F1 News. 1.12.2009. Autosport.com. Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Felipe Massa.
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Williams Martini Racing

Kilpakuljettajat:
19. Brasilian lippu Felipe Massa  · 77. Suomen lippu Valtteri Bottas

Testikuljettajat:
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Paul di Resta  · Kanadan lippu Lance Stroll  · Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Alex Lynn  · Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Gary Paffett

Frank Williams Racing Cars:
FW  · FW04  · FW05

Williams F1:
FW06  · FW07  · FW07B  · FW07C  · FW08  · FW08C  · FW09  · FW09B  · FW10  · FW11  · FW11B  · FW12  · FW12C  · FW13  · FW13B  · FW14  · FW14B  · FW15C
FW16  · FW16B  · FW17  · FW17B  · FW18  · FW19  · FW20  · FW21  · FW22  · FW23  · FW24  · FW25  · FW26  · FW27  · FW28  · FW29  · FW30  · FW31  · FW32  · FW33  · FW34  · FW35  · FW36  · FW37  · FW38

Muut:
BMW V12 LM