Kiinan Grand Prix 2006

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kiinan lippu   Kiinan Grand Prix 2006
Kilpailun tiedot
16. osakilpailu 18 osakilpailusta kaudella 2006
Circuit Shanghai.png
Päivämäärä 1. lokakuuta 2006
Sijainti Shanghai International Circuit, Shanghai, Kiina
Ratatyyppi Moottorirata
Radan pituus 5,451 km
Kilpailun pituus 56 kierrosta, 305,066 km
Sää Weather-overcast.svg Pilvinen
Paalupaikka
Kuljettaja Espanjan lippu Fernando Alonso Renault
Aika 1.43,951
Nopein kierros
Kuljettaja Espanjan lippu Fernando Alonso Renault
Aika 1.37,586 (kierroksella 49)
Palkintokoroke
Ensimmäinen Saksan lippu Michael Schumacher Ferrari
Toinen Espanjan lippu Fernando Alonso Renault
Kolmas Italian lippu Giancarlo Fisichella Renault

Kiinan Grand Prix 2006 on Formula 1 -sarjan Shanghain moottoriradalla 29. syyskuuta1. lokakuuta 2006 ajettu kauden 16. kilpailu. Red Bull Racing -talli korvasi kauden aiemmissa kilpailuissa ajaneen itävaltalaisen Christian Klienin hollantilaisella Robert Doornbosilla.

Raportti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten muutamaa kilpailua aikaisemmin Unkarin Grand Prix 2006 -kilpailussa, myös Kiinassa nähtiin vesisateen ansiosta mielenkiintoinen kilpailu. Kilpailun voitto ratkaistiin maailmanmestaruudesta taistelevien Renault'n Fernando Alonson ja Ferrarin Michael Schumacherin sekä Renault'n toisen kuljettajan Giancarlo Fisichellan välillä. Renault'n ongelmien ja virheiden ansiosta suurimman osan kilpailusta Renault-kaksikon takana ajanut Schumacher onnistui kilpailun loppupuolella nousemaan kärkeen, ja ajamaa kauden seitsemännen voittonsa. Alonso oli toinen ja Fisichella kolmas. Tulos tarkoitti sitä, että Schumacher ja Alonso olivat nyt tasapisteissä MM-sarjassa, mutta koska Schumacherilla oli kaudelta seitsemän voittoa Alonson kuutta vastaan, tämä siirtyi ensimmäistä kertaa tuolla kaudella sarjan johtoon.

Jo pelkät lähtöasetelmat sunnuntain kilpailuun olivat jännittävät, sillä Ferrarin, Williamsin, Toyotan, Spyker Midlandin sekä Super Agurin rengastoimittajan Bridgestonen renkaat osoittautuivat toimivan selvästi huonommin sadekelillä kuin sen kilpailijan Michelinin renkaat. Vesisateessa ajetussa aika-ajossa ero oli murskaava, ja pudotuspelin ensimmäisen viisitoistaminuuttisen tuloksissa olivat kaikki Bridgestonen renkailla ajaneet kuljettajat peränpitäjinä. Renault-kuljettajat Alonso ja Fisichella hallitsivat kaikkia kolmea osiota, ja Alonso nappasi tallilleen sen historia viidennenkymmenennen paalupaikan, Fisichellan täydentäessä eturivin kakkospaikallaan. Pienoisena yllätyksenä kolmanteen ruutuun ajoi Hondan Rubens Barrichello, ja tämän tallikaveri Jenson Button oli neljäs. Michael Schumacher oli parhaana Bridgestone-tallin kuljettajana kuudes, kun toiseksi parasta vauhtia Bridgestoneilla piti tämän tallikaveri Felipe Massa, joka oli vasta kolmastoista. Massa, kuten myös Super Agurin Takuma Sato, kuitenkin pudotettiin lähtöruudukossa kymmenen pykälää alaspäin moottorinvaihdon seurauksena. Kolmas rangaistu kuljettaja oli Midlandin Christijan Albers, jonka kaikki ajat poistettiin, syynä auton punnitukseen tulematta jättäminen.

Osa kuljettajista olisi halunnut lähteä kilpailuun turva-auton perässä vesisateen takia, mutta tuomaristo päätti aloittaa kilpailun normaalilla tavalla. Vesisade oli niin vähäistä, että kaikilla kuljettajilla oli allaan välikelinrenkaat. Lähtö sujui ilman suurempia vahinkoja, vaikkakin tällä kaudella ensimmäistä kilpailuaan ajanut Red Bull Racingin Robert Doornbos ja BMW Sauberin Robert Kubica osuivat toisiinsa sen verran, että Doornbos joutui tulemaan varikolle paikkailtavaksi. Näyttävimmästä lähdöstä vastasi viidennestä ruudusta startannut McLarenin Kimi Räikkönen, joka ohitti molemmat Hondat, ja oli nousta Fisichellan ohi kakkoseksi, mutta radan ulkoreunaa käyttänyt suomalainen teki pienen virheen ratkaisevalla hetkellä, ja tallikaverinsa ohittanut Button onnistui ottamaan kolmannen sijan. Kierroksen lopussa pitkällä takasuoralla Räikkönen kuitenkin ohitti Buttonin, ja alkukierrokset ajettiin järjestyksessä Alonso, Fisichella, Räikkönen, Button, Barrichello, Schumacher, Pedro de la Rosa (McLaren) ja Robertien törmäilystä hyötynyt Scott Speed (Red Bull). Alonso piti kärjessä ylivoimaista vauhtia, ja viidennellä kierroksella ero Fisichellaan oli 6 sekuntia, ja kahdeksantena olleeseen Speediin peräti 23 sekuntia. Kierroksella 7 Speed, joka ei vielä kertaakaan urallaan ole onnistunut ottamaan MM-pisteitä, joutui antautumaan BMW:n Nick Heidfeldille, jonka tallikaveri, lähdössä seitsemänneksitoista pudonnut Kubica, teki samaan aikaan hurjaa nousua häntäpäässä. Toinen hyvin sijoituksiaan parannellut oli 20. ruudusta lähtenyt Felipe Massa, joka ohitteli autoja samaa tahtia Kubican perässä. Muita myöhempään varikkopysähdyksensä tehnyt Red Bull –kuljettaja David Coulthard taas vastasi ruuhkan syntymisestä kymmenennen sija huonommalle puolelle. Skotti johti pitkään neljän auton letkaa, jossa nähtiin yksi kilpailun viihdyttävimmistä taisteluista, kun nuori Williams-kuljettaja Nico Rosberg yritti monen kierroksen ajan ohittaa kokenutta Coulthardia, siinä kuitenkaan onnistumatta. Kärjessä Schumacher paranteli asemiaan ohittamalla molemman Hondat. Kierroksella 12 Renault'n ylivoima järkkyi, kun Räikkönen ohitti Fisichellan nousten kakkoseksi. Suomalainen takoi jopa kilpailun nopeimman kierroksen jahdatessaan Alonsoa, mutta kierroksella 18 matkanteko jäi kesken moottoriongelmien vuoksi.

Ensimmäinen suunniteltu varikkopysähdys nähtiin kierroksella 15, kun Jenson Button tuli sisään tankkaukseen ja vaihtamaan alleen uudet välikelinrenkaat. Samalla kierroksella Alonso teki ajovirheen radan ensimmäisessä mutkassa, ajautui ulos radalta ja menetti neljä sekuntia kierroksellaan. Vettä ei enää satanut ja radalla alkoi jo näkyä kuivaa ajouraa. Yksi toisensa jälkeen kuljettajat tulivat varikolle, mutta ainoastaan Kubica otti riskin ja vaihtoi välikelinrenkaat kuivankelinrenkaisiin. BMW kuitenkin oli hätäillyt päätöksessään, sillä suurimmaksi osaksi märän radan ensimmäisessä mutkassa puolalainen joutui ajamaan niin hitaasti, että peräti kolme autoa tuli hänestä heittämällä ohi. Kubica pyörähti samalla kierroksella peräti kahdesti, ja suuntasi saman tien takaisin varikolle vaihtamaan alleen uudelleen välikelinrenkaat. Samalla myös kärjessä ajavalla Alonsolla oli ongelmia. Espanjalaisen kierrosajat olivat yhtäkkiä kolme sekuntia takana tulevia Fisichellaa ja Schumacheria hitaampia. Kilpailun jälkeen Alonso selitti hitauden johtuneen välikelinrenkaista, jotka eivät enää toimineet kuivuneella radalla. Johto vaihtui kierroksella 29, kun Fisichella ohitti tallikaverinsa takasuoralla. Hetkeä myöhemmin myös Schumacher tuli Alonsosta helponnäköisesti ohi. Radalla näkyi nyt jo selvä kuiva ajoura, ja kierroksen 30 paikkeilla kuljettajat tulivat yksi toisensa jälkeen varikolle vaihtamaan kuivankelinrenkaita. Kärkikolmikosta Alonso teki pysähdyksensä ensimmäisenä. Renault'n varikkotiimillä oli kuitenkin ongelmia saada auton oikeaa takarengasta kiinni, ja espanjalainen seisoi varikolla lähes 20 sekuntia. Hän palasi takaisin radalle kuudentena, ja nousi muiden varikkopysähdysten jälkeen takaisin kolmanneksi. Muutamaa kierrosta Alonsoa myöhemmin tuli kärkikaksikko varikolle peräkkäisillä kierroksilla järjestyksessä Schumacher, Fisichella. Fisichellan tullessa ulos varikolta hän ajautui ensimmäisessä mutkassa pitkälle ulos kuivalta ajouralta, ja Schumacherin onnistui ohittaa italialainen. Kärjen järjestys oli nyt Schumacher, Fisichella, Alonso, Heidfeld, Barrichello, Button, de la Rosa, Coulthard. Jos tässä järjestyksessä olisi maaliin tultu, olisi Schumacher siirtynyt MM-sarjan johtoon kahden pisteen erolla Alonsoon, joten oli selvää että Fisichella päästäisi Alonson ohitseen, jolloin pisteet olisivat tasan. Kierroksella 49 näin myös kävi.

Muiden pistesijojen osalta kilpailu oli kuitenkin vielä täysin kesken. Kilpailun mittaan lähemmäs pistesijoja noussut Massa yritti kierroksella 44 takasuoran päässä kahdeksantena olleen Coulthardin ohi, mutta tiukkaan neulansilmään käännettäessä autojen etupyörät osuivat toisiinsa, ja Massan kilpailu päättyi ripustuksen hajotessa kelvottomaksi. Myös Coulthardin auto kärsi samanlaisia vaurioita, ja skotti joutui luovuttamaan viimeisen pistesijan Williamsin Mark Webberille yhdeksän kierrosta ennen maalia. Suurin draama oli silti vielä näkemättä. Honda-kaksikko Barrichello-Button taisteli pitkään viidennestä sijasta, kunnes Button ajautui leveäksi nopeassa kymmenennessä mutkassa, ja de la Rosa pääsi tästä ohi. Viisi kierosta myöhemmin Button otti paikkansa takaisin. Vesisade alkoi taas, ja aina 15:nneksi asti pudonnut Speed pyörähti samassa kymmenennessä mutkassa. Sade oli kuitenkin vähäistä, eikä kukaan enää tullut vaihtamaan renkaitaan. Kierroksella 53 Christijan Albers ei huomannut sinisiä lippuja, ja takana ajanut Heidfeld hermostui hollantilaiseen. Kun BMW-kuljettaja viimein pääsi Midlandin ohi, hän ajautui ulos radalta ja Albers ohitti hänet. Heidfeld menetti useita sekunteja, ja Barrichellon johtama letka sai häntä merkittävästi kiinni. Kierroksella jääneistä ei kuitenkaan vieläkään ollut päästy kokonaan eroon, sillä viimeisen kierroksen alussa 14:ntenä ajanut Super Agurin Takuma Sato teki käsittämättömän ratkaisun ja kiilasi radan kakkosmutkaan tultaessa suoraan Heidfeldin eteen aiheuttaen ruuhkan takana tuleville. Rytäkässä Button pääsi ohi Barrichellosta. Japanilainen oli joukon edessä vielä pitkän takasuoran päässäkin, jossa tuloslista heitti häränpyllyä. Saton hidastellessa edessä joutui neljäntenä ollut Heidfeld jarruttamaan rajusti, jolloin takana seurannut Barrichello törmäsi saksalaiseen ja menetti etusiipensä. Onnekkain kaikista oli Button, joka onnistui välttämään osumat ja ajamaan muiden ohi helposti neljänneksi. De la Rosakaan ei kolaroinut, mutta hän ajautui ulos radalta väistäessään pyörähtänyttä Heidfeldia. De la Rosa oli viides, Barrichello kuudes, ja takaripustus hajonneena maalin nilkuttanut Heidfeld seitsemäs. Kaukana heidän takanaan Webber ajoi kahdeksanneksi.

Kilpailun jälkeen Albers sai 25 sekunnin aikarangaistuksen ja Sato hylättiin. Molempien rangaistusten syynä oli sinisten lippujen huomioimatta jättäminen.

Aika-ajot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aika-ajot ajettiin lauantaina 30. syyskuuta alkaen klo 14 paikallista aikaa.

Tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Maa Kuljettaja Talli
1. Espanjan lippu Fernando Alonso Renault
2. Italian lippu Giancarlo Fisichella Renault
3. Brasilian lippu Rubens Barrichello Honda
4. Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Jenson Button Honda
5. Suomen lippu Kimi Räikkönen McLaren
6. Saksan lippu Michael Schumacher Ferrari
7. Espanjan lippu Pedro de la Rosa McLaren
8. Saksan lippu Nick Heidfeld BMW Sauber
9. Puolan lippu Robert Kubica BMW Sauber
10. Alankomaiden lippu Robert Doornbos Red Bull
11. Yhdysvaltain lippu Scott Speed Toro Rosso
12. Yhdistyneen kuningaskunnan lippu David Coulthard Red Bull
13. Italian lippu Vitantonio Liuzzi Toro Rosso
14. Australian lippu Mark Webber Williams
15. Saksan lippu Nico Rosberg Williams
16. Saksan lippu Ralf Schumacher Toyota
17. Italian lippu Jarno Trulli Toyota
18. Portugalin lippu Tiago Monteiro MF1
19. Japanin lippu Sakon Yamamoto Super Aguri
20. Brasilian lippu Felipe Massa [1] Ferrari
21. Japanin lippu Takuma Sato [1] Super Aguri
22. Alankomaiden lippu Christijan Albers [2] MF1

Kilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Nro Kuljettaja Talli Kierrokset Aika/Keskeytys Lähtöruutu Pisteet
1 5 Flag of Germany.svg Michael Schumacher Ferrari 56 1.37.32,747 6 10
2 1 Flag of Spain.svg Fernando Alonso Renault 56 +3,121 1 8
3 2 Flag of Italy.svg Giancarlo Fisichella Renault 56 +44,197 2 6
4 12 Flag of the United Kingdom.svg Jenson Button Honda 56 +1.12,056 4 5
5 4 Flag of Spain.svg Pedro de la Rosa McLaren-Mercedes 56 +1.17,137 7 4
6 11 Flag of Brazil.svg Rubens Barrichello Honda 56 +1.19,131 3 3
7 16 Flag of Germany.svg Nick Heidfeld BMW Sauber 56 +1.31,979 8 2
8 9 Flag of Australia.svg Mark Webber Williams-Cosworth 56 +1.43,588 14 1
9 14 Flag of the United Kingdom.svg David Coulthard Red Bull-Ferrari 56 +1.43,796 12
10 20 Flag of Italy.svg Vitantonio Liuzzi Toro Rosso-Cosworth 55 +1 krs. 13
11 10 Flag of Germany.svg Nico Rosberg Williams-Cosworth 55 +1 krs. 15
12 15 Flag of the Netherlands.svg Robert Doornbos Red Bull-Ferrari 55 +1 krs. 10
13 17 Flag of Poland.svg Robert Kubica BMW Sauber 55 +1 krs. 9
14. 21 Yhdysvaltain lippu Scott Speed Toro Rosso 55 +1 krs. 11
15. 19 Alankomaiden lippu Christijan Albers MF1 53 +3 krs. [3] 22
16. 23 Japanin lippu Sakon Yamamoto Super Aguri 52 +4 krs. 19
Kesk. 7 Saksan lippu Ralf Schumacher Toyota 49 Öljynpaine 16
Kesk. 6 Brasilian lippu Felipe Massa Ferrari 44 +12 krs. 20
Kesk. 8 Italian lippu Jarno Trulli Toyota 38 Tekninen vika 17
Kesk. 18 Portugalin lippu Tiago Monteiro MF1 37 +19 krs. 18
Kesk. 3 Suomen lippu Kimi Räikkönen McLaren 18 Kaasu 5
DSQ 22 Japanin lippu Takuma Sato Super Aguri 55 +1 krs. [4] 21

Kilpailun nopein kierros 1.37,586 (Fernando Alonso)

Johtokierrokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[5]

Kuljettaja Johtokierrokset Yhteensä
Espanjan lippu Fernando Alonso 1-22, 24-29 38
Saksan lippu Michael Schumacher 42-56 15
Italian lippu Giancarlo Fisichella 23, 30-41 13


Lähteet/viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Massan ja Saton autoihin on tehty moottorinvaihto, mikä pudottaa heidän lähtöruutuaan 10 pykälällä.
  Massan Ferrariin moottorinvaihto, Schumilla tuskin samaa vikaa, MTV3
  Takuma Saton autoon moottorinvaihto, MTV3
 2. Albers pudotettiin viimeiseen lähtöruutuun, koska hänen autonsa punnitus jätettiin väliin.
  Albers pudottiin hännille, Barrichello välttyi rangaistukselta, MTV3
 3. Christijan Albers sai 25 sekunnin aikarangaistuksen sinisten lippujen huomioittajättämisestä. Se ei kuitenkaan vaikuttanut lopputuloksiin.
 4. Takuma Saton suoritus hylättiin sinisten lippujen huomioittajättämisestä.
 5. Sinopec Chinese Grand Prix 2006 F1 Database. Viitattu 19.4.2009.