Robert Kubica

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Kubica
Henkilötiedot
Koko nimi Robert Józef Kubica
Syntynyt7. joulukuuta 1984 (ikä 39)
Krakova, Puola
Kansalaisuus  Puola
Formula 1 -ura
Auton numero 88
Aktiivivuodet 20062010, 2019, 2021
Talli(t) BMW Sauber (20062009)
Renault (2010)
Williams (2019)
Alfa Romeo (2021)
Kilpailuja 99
Maailman­mestaruuksia 0
Voittoja 1
Palkintosijoja 12
Paalupaikkoja 1
Nopeimpia kierroksia 1
MM-pisteitä 274
Ensimmäinen kilpailu Unkarin GP 2006
Ensimmäinen voitto Kanadan GP 2008
Viimeinen voitto Kanadan GP 2008
Viimeinen kilpailu Italian GP 2021
Sijoitus kaudella 2021 20. (0 p.)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Robert Kubica
Robert Kubica Saksan rallissa vuonna 2014.
Robert Kubica Saksan rallissa vuonna 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Kansalaisuus  Puola
WRC-ura
Aktiivivuodet 20132016
Nykyinen talli Robert Kubica
Entiset tallit Citroën Total WRT
M-Sport World Rally Team
Kilpailuja 33
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 0
Palkintosijoja 0
Erikoiskoevoittoja 14
MM-pisteitä 43
Ensimmäinen kilpailu Portugalin ralli 2013
Viimeinen kilpailu Monte Carlo -ralli 2016
Sijoitus kaudella 2016 NC (0 p.)

Robert Józef Kubica (lausutaan 'robɛrt ku'bit͡sa, s. 7. joulukuuta 1984 Krakova, Puola)[2] on puolalainen autourheilija.

Kubica ajoi ensi kerran Formula 1 -sarjassa Unkarin GP:ssä kaudella 2006. Hän on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa puolalainen Formula 1 -kuljettaja.[3] Hän ajoi BMW Sauberilla kaudet 2006–2009, kunnes siirtyi Renault’lle kaudeksi 2010. Kubican oli tarkoitus jatkaa Renault’lla myös kaudella 2011,[4] mutta 6. helmikuuta 2011 hän loukkaantui vakavasti Ronde Di Andorra -rallikilpailussa Italiassa. Kubica sai onnettomuudessa vakavia vammoja käteensä ja jalkaansa, eikä voinut osallistua seuraavalle kaudelle.

Kubica palasi kilpa-autoiluun vuonna 2012 ajaen rallia. Vuonna 2013 Kubica kilpaili Rallin MM-sarjassa ja ERC-sarjassa. Vuonna 2014 Kubica jatkoi Rallin MM-sarjassa siirtyen M-Sport Fordin tiimiin.

Kubica toimi kilpakuljettajana Williamsilla kautena 2019 Formula 1 -sarjassa.[5]

Kubica on saavuttanut F1-urallaan yhden paalupaikan, yhden voiton ja 11 muuta palkintokorokesijoitusta. Hänen voittonsa on BMW Sauber -tallin historian ainoa osakilpailuvoitto.

Kubican managerina on vuodesta 2001 lähtien toiminut Daniele Morelli.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karting[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kubica aloitti uransa jo varsin nuorena.[6][7] Hän voitti kuusi kertaa Puolan kartingmestaruuden[6][7] ja vuonna 1998 ensimmäisenä ulkomaalaisena Italian kartingmestaruuden.[6] Hän sijoittui myös toiseksi Euroopan kartingsarjassa.[6]

Formula Junior[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartinguransa jälkeen Kubica aloitti ammattilaisuran vuonna 2000 ajamalla testikuljettajana Formula Renault 2000 -autoa.[2][7] Vuonna 2001 hän pääsi kilpakuljettajaksi ja otti heti paalupaikan ensimmäisessä kilpailussaan.[2] Samana vuonna hän liittyi Renault’n nuorten kuljettajien kehitysohjelmaan.[7] Vuonna 2002 hän voitti neljä kilpailua ja sijoittui toiseksi Italian Formula Renault 2000 -sarjassa.[2][8]

Formula Renault’n jälkeen Kubica siirtyi Formula 3 Eurosarjaan. Ennen kauden alkua Kubica joutui pahaan onnettomuuteen, jossa hän katkaisi toisen kätensä.[2] Debyytissään Norisringilla Kubica ajoi kilpailun voittoon. Kädessään hänellä oli muovituki ja 18 titaanivalmisteista ruuvia.[2] Hän sijoittui sarjassa lopulta 12:nneksi. Toisella kaudellaan Formula 3 Euroseriesissä hän ajoi Mercedesillä seitsemänneksi.[8] Marraskuussa 2004 hän otti paalupaikan Macaon Formula 3 -kilpailussa rikkoen samalla kierrosennätyksen. Kilpailussa hän sijoittui lopulta toiseksi.[2][7]

Vuonna 2005 Kubica voitti World Series by Renault -sarjan mestaruuden Epsilon Euskadi -tallissa ja sai testata Renault’n ja Minardin F1-autoja.[8][2]

Formula 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BMW Sauber (2006–2009)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kubica ajamassa Yhdysvaltain GP:n harjoituksissa kaudella 2006.

Kaudelle 2006 Kubica sai sopimuksen uuden BMW Sauber -tallin testi- ja kolmoskuljettajaksi.[2] Ennen Unkarin GP:tä hänet ylennettiin kilpakuljettajaksi Jacques Villeneuven saatua potkut.[9][10] Kubica ajoi uransa ensimmäisessä kilpailussa heti seitsemänneksi, mutta hänen ajosuorituksensa hylättiin kaksi kiloa liian alipainoisen auton vuoksi.[11][12] Entinen F1-kuljettaja Niki Lauda ylisti Kubicaa ja laittoi hylkäyksen kokemattomuuden syyksi.[12] Laudan mielestä Kubican hylkäys johtui siitä, että Kubica oli unohtanut kerätä jäähdyttelykierroksella kuminpaloja ja irtosoraa renkaisiin.[12] Seuraavassa osakilpailussa, Turkin GP:ssä, Kubica sijoittui kahdenneksitoista.

Italian GP:ssä, uransa kolmannessa kilpailussa F1-sarjassa, Kubica ylsi palkintokorokkeelle ollen kilpailun kolmas.[13] ”Olen todella yllättynyt kolmossijasta. Tiesimme, että meillä olisi täällä hyvät renkaat sekä kisaan että aika-ajoon, toisin kuin Istanbulissa. Olimme vähän huolestuneita ennen aika-ajoa, mutta kun huomasimme olevamme kilpailukykyisiä ja pääsimme kolmanteen osioon, tiesimme, että auto olisi vakaa ja hyvä kilpailussa”, Kubica kertoi lehdistötilaisuudessa kilpailun jälkeen.[14] Kauden kolmessa viimeisessä osakilpailussa Kubica ei yltänyt enää pisteille.

Kubica saavutti kuuden kilpailun mittaiselta tulokaskaudeltaan kaikkiaan kuusi pistettä, jotka oikeuttivat kuudenteentoista sijaan kuljettajien MM-sarjassa.[15] Lisäksi F1 Racing palkitsi Kubican vuoden tulokkaana.[3]

Kausi 2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kubica F1.07:n ratissa Kanadan GP:ssä kaudella 2007.

Kausi 2007 alkoi Australian GP:n keskeytyksellä ja Malesian GP:n kahdeksannellatoista sijalla. Bahrainin GP:ssä Kubica pääsi ensimmäistä kertaa kaudella pisteille oltuaan kilpailun kuudes. Seuraavassa osakilpailussa, Espanjan GP:ssä, Kubica paransi sijoitustaan kahdella sijalla sijoittuen kilpailussa neljänneksi. Monacon syheröisellä katuradalla Kubica ylsi viidenneksi.

Kanadan Montrealissa Kubica joutui vakavaan onnettomuuteen menetettyään autonsa hallinnan ja iskeytyen betonimuuriin hieman yli 300 km/h nopeudella. Törmäys altisti hänet 75 G:n voimalle Hänen autonsa etusiipi osui Toyota-kuljettaja Jarno Trullin autoon, mikä sai auton downforcen katoamaan.[16] Auto pyöri useita kertoja akselinsa ympäri ja tuhoutui lähes täysin, mutta kuljettaja säästyi vakavilta vammoilta tajunnanmenetyksestä, lievästä aivotärähdyksestä ja nilkan nyrjähdyksestä huolimatta.[17][16]

Onnettomuuden takia Kubica joutui olemaan sivussa Yhdysvaltain Grand Prix’sta, jossa häntä tuurasi saksalaiskuljettaja Sebastian Vettel, mutta jo Ranskan GP:ssä Kubica sai FIA:n lääkäreiltä ajoluvan ja ajoi heti neljänneksi. Britannian GP:ssä Kubica uusi sijoituksensa ja Euroopan GP:ssä Kubica ylsi seitsemänneksi.

Kiinassa Kubica taisteli palkintokorokepaikasta ja hetkellisesti jopa kilpailun voitosta, mutta joutui keskeyttämään kärkipaikalta auton hydrauliikkavian takia. Hän oli ennen keskeytystään käynyt varikolla, joten olisi todennäköisesti ajanut maaliin voittajana. Kauden päätöskilpailussa, Brasilian GP:ssa, Kubica kamppaili parhaimmillaan kolmannesta sijasta Fernando Alonson kanssa. Lopputuloksissa Kubica oli viides, kun vielä Williamsin Nico Rosberg onnistui ohittamaan hänet. Kuljettajien MM-sarjassa hän oli lopulta kuudes.

Kausi 2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden 2008 Kubica aloitti sijoittuen Australian GP:n aika-ajoissa toiseksi. Kilpailu häneltä jäi kuitenkin kesken Williamsia ajaneen Kazuki Nakajiman ajettua hänen peräänsä.[18]

Malesian helteessä hän sijoittui toiseksi ja nousi ensimmäistä kertaa palkintokorokesijalle sitten kauden 2006 Italian GP:n.[19] Kubica kertoi kilpailun jälkeen olonsa olevan heikko, sillä hän oli joutunut pudottamaan painoaan 7 kiloa lyhyen ajan sisällä. Syynä oli se, että BMW Sauber -autoon pystyi lastaamaan yhtä menetettyä kiloa kohden enemmän bensaa. Voidakseen taata tulevaisuudessakin tasaveroisen kilpailutilanteen tallikaverinsa Nick Heidfeldin kanssa, joka oli huomattavasti kevyempi, oli Kubican laihduttava.lähde?

Kauden kolmannessa kilpailussa Bahrainissa Kubica onnistui ajamaan sekä oman F1-uransa että BMW Sauber -tallin historian ensimmäisen paalupaikan.[20] Aika-ajon jälkeen mediaan levisi nopeasti lausahdus ”Pole on pole” (suom. Puolalainen paalupaikalla).[21] Useat lehdet käyttivät lausahdusta otsikkonaan.[21] ITV:n mukaan otsikko oli käytössä 76 sanomalehdessä ja 432 nettisivulla.[21] Kilpailussa hän sijoittui kolmanneksi. Seuraavissa kahdessa kilpailussa hän sijoittui neljänneksi.

Kanadan GP:ssä Kubica kohautti formulamaailmaa nousemalla kilpailun voittoon. Rata oli sama, jolla hän oli vuotta aiemmin ajanut vakavan onnettomuutensa. Kubica lähti kilpailuun toisesta lähtöruudusta, edessään Lewis Hamilton ja takanaan Kimi Räikkönen. Kaikki kolme tulivat varikolle samaan aikaan ja Kubica onnistui ohittamaan Hamiltonin. Varikkovalon ollessa punainen joutui Kubica pysähtymään varikon ulostuloviivalle odottamaan. Kimi Räikkönen, joka oli myös ohittanut Hamiltonin, jäi hänen vierelleen. Silloin takana tullut Hamilton, joka ei ollut huomannut punaista valoa, törmäsi Räikkösen perään. Tämän jälkeen Kubicalla ei ollut vaikeuksia ajaa voittoon, jonka vakavimpana uhkaajana oli vain hänen tallikaverinsa. Voittonsa myötä Kubica nousi samalla MM-sarjan kärkeen.

Kanadan voiton jälkeen Kubican kurssi kääntyi laskuun. Seuraavassa Ranskan GP:ssä Kubica oli viides jääden voittajalle yli 30 sekuntia. Britannian GP:ssä Kubica ajoi ulos 21 kierrosta ennen maalia. Myös Unkarin GP meni häneltä penkin alle, kun hän putosi 4. lähtoruudusta vasta kahdeksanneksi. Samppanjan makuun Kubica pääsi uudella Valencian katuradalla, kun hän oli Euroopan GP:n kolmas.

Kausi 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kubica F1.09:n ratissa Turkin GP:ssä kaudella 2009.

Kubica lähti kauteen 2009 yhtenä mestarisuosikkina, vaikka talvitestit kertoivat muuta, sillä BMW Sauber oli keski-kastissa testeissä.

Kauden avauskilpailussa Australiassa Kubica ajoi aika-ajoissa neljänteen ruutuun. Kilpailussa hän olisi viimeisillä kierroksilla taistellut jopa voitosta, mutta Sebastian Vettel ajoi mutkassa hänen kylkeensä ja sen seurauksena sekä Kubica että Vettel joutuivat keskeyttämään kilpailun radan reuna-aitaan.[22]

BMW:n ilmoitettua lopettavansa tallinsa kyseiseen kauteen alkoivat huhut Kubican seuraavan kauden tallipaikan ympärillä liikkua. Kubican sopimus Renault’n kanssa paljastettiin 7. lokakuuta 2009.

Renault (2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kubica Renault:n ratissa kauden 2010 avauskilpailussa Bahrainin GP:ssä.

Pisteettömän avauskilpailun jälkeen Kubica ajoi toiseksi Australian osakilpailussa. Hän ylsi palkintokorokesijoille myös Monacossa ja Belgiassa. Kubica saavutti kauden aikana tasaisia pistesijoja. Kanadan osakilpailussa Kubica ajoi uransa ensimmäisen kilpailun nopeimman kierroksen. Unkarin osakilpailussa Kubica keskeytti varikolla kolaroituaan Adrian Sutilin kanssa. Hän oli alkukaudesta toistuvasti tallikaveriaan Vitali Petrovia nopeampi. Kubicaa oltiin huhujen mukaan viemässä kaudeksi 2011 Ferrarille Felipe Massan tilalle, mutta nämä huhut tyrmättiin.

Rallionnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kubican oli tarkoitus jatkaa Renault-tallissa kaudella 2011. Ennen kauden alkua 6. helmikuuta 2011 hän joutui ralli-onnettomuuteen Italiassa osallistuessaan Ronde Di Andorra -ralliin. Hän osui rajusti kaideseinään, jonka osumisen seurauksena kaide meni autosta läpi ja melkein lävisti hänen jalkansa ja pahemmanpuoleisesti kätensä.

Kubicaa leikattiin noin seitsemän tuntia italialaisessa sairaalassa. Hoitavan lääkärin mukaan on todennäköistä, että käsi palautuu entiselleen. Vuonna 2012 Kubica kuitenkin totesi, ettei käden liikkuvuus vielä riitä Formula 1 -auton ratin käyttämiseen[23].

Onnettomuuden jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 Kubica palasi kilpa-autoilun pariin ajamalla marraskuussa kaksi rallia Citroënin autolla. Jälkimmäisen kilpailun hän joutui keskeyttämään ajaessaan johdossa.[24] Vuonna 2013 Kubica pääsi testaamaan Mercedeksen DTM-autoa.[25] Testeistä huolimatta hän ei saanut paikkaa sarjasta.

Rallin MM-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kubica Suomen rallissa vuonna 2013.

Vuonna 2013 Kubica debytoi Rallin MM-sarjassa ja ajoi kauden aikana yksittäisiä kilpailuja oman tiiminsä autolla. Hän sijoittui yhdeksänneksi Sardinian rallissa saavuttaen kaksi pistettä ollen historian kolmas kuljettaja Carlos Reutemannin ja Kimi Räikkösen lisäksi, joka on saavuttanut pisteitä sekä F1- että Rallin MM-sarjassa. Saksan rallissa Kubica ajoi kauden parhaan kilpailunsa sijoittuen viidenneksi. Rallin päätösviikonloppuna Kubica kilpaili Citroënin tehdastiimin autolla, mutta joutui keskeyttämään kilpailun. Kubica sijoittui MM-sarjan kokonaispisteissä 13:nneksi.

Kubica voitti kauden 2013 WRC2-sarjan mestaruuden. Hän voitti kauden aikana viisi kertaa: Kreikassa, Sardiniassa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa.[26]

Kausi 2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2014 Kubica siirtyi Mikko Hirvosen tallikaveriksi M-Sport -talliin Fordille. Hänestä tuli kauden avanneessa Monte Carlon -rallissa ensimmäinen puolalaiskuljettaja, joka on voittanut kaksi peräkkäistä erikoiskoetta MM-rallissa. Hän saavutti 14 pistettä sijoittuen sarjapisteissä 16:nneksi.

Paluu Formula 1:iin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2017 hän palasi F1-auton rattiin testatessaan Renault-tallin vuoden 2017 väreihin maalattua vuoden 2012 Lotusta.[27]

Kubica sai kilpakuljettajan paikan Williams Racingilta kaudeksi 2019 oltuaan tallin testikuljettajana edellisellä kaudella.[28][29] Sateisessa Saksan GP:ssä Kubica sijoittui 12:nneksi, mutta hän nousi kilpailun jälkeen viimeiselle pistesijalle kymmenenneksi Räikkösen ja Giovinazzin aikarangaistusten myötä. Pistesija oli Kubicalle ensimmäinen paluunsa jälkeen ja ensimmäinen sitten Abu Dhabin GP:n 2010. Kubica rikkoi samalla Lucien Bianchin nimissä olleen ennätyksen, pisin aika kahden pistesijan välillä: 8 vuotta, 8 kuukautta ja 14 päivää.[30]

Kaudella 2020 Kubica toimi Alfa Romeon kolmoskuskina ajaen viisissä ensimmäisissä vapaissa harjoituksissa ja osan talvitesteistä helmikuussa Kataloniassa.[31][32]

Kaudella 2021 Kubica jatkoi Alfa Romeo Racingin kolmoskuskina ajaen kolmissa ensimmäisissä vapaissa harjoituksissa ja osan talvitesteistä Kataloniassa. Hän tuurasi koronavirustartunnan saanutta Kimi Räikköstä Hollannin ja Italian osakilpailussa.[33]

Kaudella 2022 Kubica jatkoi vielä Alfa Romeon kolmoskuskina, ajaen Espanjan ja Abu Dhabin ensimmäiset vapaat harjoitukset Guanyu Zhoun ja Ranskan ja Unkarin Valtteri Bottaksen autolla.[34]

Kestävyysajot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kubica voitti LMP2-luokassa mestaruuden European Le Mans Series -sarjassa kaudella 2021.[35]

Formula 1 -tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulokset kilpailuittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihavointi tarkoittaa paalupaikkaa, kursivointi kilpailun nopeinta kierrosta. Muut selitteet löytyvät täältä.

Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Pisteet Sijoitus
2006 BMW Sauber BHR
TD
MAL
TD
AUS
TD
SMR
TD
EUR
TD
ESP
TD
MON
TD
GBR
TD
CAN
TD
USA
TD
FRA
TD
GER
TD
HUN
DSQ
TUR
12
ITA
3
CHN
13
JPN
9
BRA
9
6 16.
2007 BMW Sauber AUS
Kesk.
MAL
18
BHR
6
ESP
4
MON
5
CAN
Kesk.
USA
Loukk.
FRA
4
GBR
4
EUR
7
HUN
5
TUR
8
ITA
5
BEL
9
JPN
7
CHN
Kesk.
BRA
5
39 6.
2008 BMW Sauber AUS
Kesk.
MAL
2
BHR
3
ESP
4
TUR
4
MON
2
CAN
1
FRA
5
GBR
Kesk.
GER
7
HUN
8
EUR
3
BEL
6
ITA
3
SIN
11
JPN
2
CHN
6
BRA
11
75 4.
2009 BMW Sauber AUS
14
MAL
Kesk.
CHN
13
BHR
18
ESP
11
MON
Kesk.
TUR
7
GBR
13
GER
14
HUN
13
EUR
8
BEL
4
ITA
Kesk.
SIN
8
JPN
9
BRA
2
ABU
10
17 14.
2010 Renault BHR
11
AUS
2
MAL
4
CHN
5
ESP
8
MON
3
TUR
6
CAN
7
EUR
5
GBR
Kesk.
GER
7
HUN
Kesk.
BEL
3
ITA
8
SIN
7
JPN
Kesk.
KOR
5
BRA
9
ABU
5
136 8.
2018 Williams AUS
 
BHR
 
CHN
 
AZE
 
ESP
TD
MON
 
CAN
 
FRA
 
AUT
TD
GBR
 
GER
 
HUN
 
BEL
 
ITA
 
SIN
 
RUS
 
JPN
 
USA
 
MEX
 
BRA
 
ABU
TD
2019 Williams AUS
17
BHR
16
CHN
17
AZE
16
ESP
18
MON
18
CAN
18
FRA
18
AUT
20
GBR
15
GER
10
HUN
19
BEL
17
ITA
17
SIN
16
RUS
Kesk.
JPN
17
MEX
18
USA
Kesk.
BRA
16
ABU
19
1 19.
2020 Alfa Romeo Racing AUS
 
AUT
 
STY
TD
HUN
TD
GBR
 
ANI
TD
ESP
 
BEL
 
ITA
 
TUS
 
RUS
 
EIF
 
POR
 
EMI
 
TUR
 
BHR
TD
SKR
 
ABU
TD
2021 Alfa Romeo Racing BHR
 
EMI
 
POR
 
ESP
TD
MON
 
AZE
 
FRA
 
STY
TD
AUT
 
GBR
 
HUN
TD
BEL
 
NED
15
ITA
14
RUS
 
TUR
 
USA
 
MEX
 
SÃP
 
QAT
 
SAU
 
ABU
 
0 20.
2022 Alfa Romeo BHR
 
SAU
 
AUS
 
EMI
 
MIA
 
ESP
TD
MON
 
AZE
 
CAN
 
GBR
 
AUT
 
FRA
TD
HUN
TD
BEL
 
NED
 
ITA
 
SIN
 
JPN
 
USA
 
MXC
 
SÃP
 
ABU
TD

Kaudet numeroina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli Sijoitus Kilpailut Pisteet Voitot Palkinto-
pallisijat
Paalu-
paikat
Nopeimmat
kierrokset
Pistesijat Keskeytykset
2006 BMW Sauber 16. 6 6 0 1 0 0 1 0
2007 BMW Sauber 6. 16 39 0 0 0 0 11 3
2008 BMW Sauber 3. 16 75 1 7 1 0 14 2
2009 BMW Sauber 14. 17 17 0 1 0 0 5 3
2010 Renault 8. 19 130 0 3 0 1 15 3
2019 Williams-Mercedes 19. 21 1 0 0 0 0 1 2
2021 Alfa Romeo Racing-Ferrari 20. 2 0 0 0 0 0 0 0
Yhteensä (7 kautta) 99 274 1 12 1 1 47 13
Lähde:[36]

Ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pisin aika kahden perättäisen pistesijan välillä: 8 vuotta, 8 kuukautta ja 14 päivää.[30]

Rallin MM-sarjan tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulokset kilpailuittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kolmas pisteille sijoittunut F1-kuljettaja rallin MM-sarjassa.
Kausi Talli Auto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Pisteet Sijoitus
2013 Robert Kubica Citroën DS3 RRC MON
 
SWE
 
MEX
 
POR
19
ARG
 
GRE
11
ITA
9
FIN
9
GER
5
AUS
 
FRA
9
ESP
9
18 13.
Abu Dhabi Citroën Total WRT Citroën DS3 WRC GBR
Kesk.
2014 RK M-Sport World Rally Team Ford Fiesta RS WRC MON
Kesk.
SWE
24
MEX
Kesk.
POR
Kesk.
ARG
6
ITA
8
POL
20
FIN
34
GER
Kesk.
AUS
9
FRA
Kesk.
ESP
17
GBR
11
14 16.
2015 Robert Kubica Ford Fiesta RS WRC MON
Kesk.
SWE
20
MEX
18
ARG
 
POR
9
ITA
30
POL
8
FIN
Kesk.
GER
35
AUS
 
FRA
22
ESP
11
GBR
8
11 12.
2016 BRC Racing Team Ford Fiesta RS WRC MON
Kesk.
SWE
WD
MEX
 
ARG
 
POR
 
ITA
 
POL
 
FIN
 
GER
 
CHN
 
FRA
 
ESP
 
GBR
 
AUS
 
0 NC

Merkkipaaluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Merkkipaalu Ajetut rallit Ralli
1 Ensimmäinen kilpailu 1 Portugalin ralli 2013
2 Ensimmäiset MM-pisteet 3 Sardinian ralli 2013
3 Ensimmäinen erikoiskoevoitto 9 Monte Carlo -ralli 2014

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kubica asuu tällä hetkellä Krakovassa Puolassa. Hän on siviilisäädyltään poikamies, ja hän harrastaa tietokonepelejä, pokeria, keilailua ja kartingia.[37]

Ajotyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kubican ajotyyliä on luonnehdittu hänen entiseen tallikaveriinsa Nick Heidfeldiin verrattuna aggressiivisemmaksi.[38] Kubicaa on myös kehuttu erittäin nopeaksi.[39] Hänellä oli kuitenkin vaikeuksia renkaidensa kanssa kaudella 2007, koska hänen ajotyylinsä ei soveltunut renkaille.[39]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robert Kubica - WRC (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. a b c d e f g h i Robert Kubica F1-Online.fi. Arkistoitu 14.3.2008. Viitattu 19.5.2008.
  3. a b Robert Kubica MTV3.fi. Viitattu 19.5.2008.
  4. Kubica ottaa Alonson paikan MTV3.fi. 7.10.2009. Viitattu 7.10.2009.
  5. Aittoniemi, Janne: Puolan F1-tähti Robert Kubica ulos Williamsilta – saattaa vaihtaa tallia ja myös sarjaa Ilta-Sanomat. 19.9.2019. Viitattu 19.9.2019.
  6. a b c d Robert Kubica Sportinglife.com. Arkistoitu 20.11.2008. Viitattu 21.5.2008.
  7. a b c d e Robert Kubica PlanetF1.com. Arkistoitu 24.5.2008. Viitattu 21.5.2008.
  8. a b c Robert Kubican ura Formula1.com. Viitattu 21.5.2008.
  9. Kubica korvaa Villeneuven MTV3.fi. Viitattu 19.5.2008.
  10. Villeneuven ura ohi The Times. Viitattu 19.5.2008.
  11. Kubica hylätiin alipainoisen auton vuoksi MTV3.fi. Viitattu 19.5.2008.
  12. a b c Ruutulippu 2006, s. 25-26. Crea Sport Production Oy, 2006. ISBN 951-98236-9-7.
  13. Robert Kubica ylsi kolmanneksi Italian GP:ssä 2006 MTV3.fi. Viitattu 19.5.2008.
  14. Robert Kubican kommentit Italian GP:stä 2006 MTV3.fi. Viitattu 19.5.2008.
  15. Robert Kubican tilastot vuodelta 2006 F1-ruutu. Arkistoitu 3.5.2015. Viitattu 19.5.2008.
  16. a b Kubica törmäsi reunavalliin 230 km/h nopeudella MTV3.fi. Viitattu 20.5.2008.
  17. Kubica ei saanut vakavia vammoja MTV3.fi. Viitattu 20.5.2008.
  18. Kazuki Nakajima ajoi Kubican perään Australiassa MTV3.fi. Viitattu 21.5.2008.
  19. Kubica toinen Malesiassa laihdutuskuurin avulla MTV3.fi. Viitattu 21.5.2008.
  20. Kubica ajoi uransa ja BMW Sauberin ensimmäisen paalun MTV3.fi. Viitattu 21.5.2008.
  21. a b c Pole on pole MTV3.fi. Viitattu 13.4.2008.
  22. Vettelille lähtöruuturangaistus Malesiaan MTV3.fi. Viitattu 29.3.2009.
  23. http://www.suomif1.com/2012/12/robert-kubica-pikaisen-f1-paluun-mahdollisuudet-pyorea-nolla
  24. http://www.mtv3.fi/urheilu/ralli/uutiset.shtml/2012/12/1667615/rallimestari-kubica-oli-uskomaton
  25. http://www.autosport.com/news/report.php/id/105155
  26. Kubica wrap up the WRC2 title with a podium finish at Rally de España motorsport.com. 1.11.2013. Viitattu 21.7.2023. (englanniksi)
  27. Vakavasti loukkaantunut kuljettaja palasi formulan puikkoihin – sai alleen Kimi Räikkösen voittoauton Ilta-Sanomat. 6.6.2017. Viitattu 6.6.2017.
  28. Williams Martini Racing Confirms Robert Kubica as Race Driver for 2019 williamsf1.com. 22.11.2018. Williams Grand Prix Engineering Limited. Arkistoitu 22.11.2018. Viitattu 22.11.2018. (englanniksi)
  29. Kubica to make fairy-tale F1 racing return with Williams in 2019 Formula1.com. 22.11.2018. Formula One World Championship Limited. Viitattu 22.11.2018. (englanniksi)
  30. a b Kimi Räikkösen ja Alfa-kuskin rangaistuksilla historiallinen seuraus – uusi jättiyllätys varmistui MTV Uutiset.fi. 29.7.20219. Viitattu 15.1.2023.
  31. Kimi Räikköselle tiedossa vapaata perjantaisin – sponsori järjesti Robert Kubicalle töitä Alfan ratissa Ilta-Sanomat. 14.1.2020. Viitattu 15.1.2020.
  32. Robert Kubican F1-vastuusta ensitietoja – Kimi Räikkönen joutunee luopumaan ajokistaan mtvuutiset.fi. 14.1.2020. Viitattu 15.1.2020.
  33. Raikkonen ruled out of Dutch GP after positive Covid-19 test – Kubica to race in his place Formula1.com. 4.9.2021. Formula One World Championship Limited. Viitattu 6.9.2021. (englanniksi)
  34. McDonagh, Connor: Kubica retains Alfa Romeo F1 reserve role, Orlen remains title sponsor F1 News. 24.11.2021. Crash.net. Viitattu 15.1.2023. (englanniksi)
  35. Rachit Thukral: Kubica talking to Hypercar teams for 2023, 2024 WEC seasons motorsport.com. 1.12.2022. Viitattu 29.12.2022. (englanniksi)
  36. Kubican ura kausi kaudelta F1-huone. Arkistoitu 3.5.2015. Viitattu 1.6.2008.
  37. Ilta-Sanomat F1: Robert Kubica, s. 66. Ilta-Sanomat, 2008.
  38. Heidfeldilla ongelmia aika-ajossa 14.5.2008. Elisa.net. Viitattu 19.8.2008.
  39. a b Robert Kubica, s. 42-43. {{{Julkaisija}}}, 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Heikki Kovalainen
Formula Renault 3.5 -mestari
2005
Seuraaja:
Alx Danielsson