Pitovoima

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Downforce)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
F1-auton ilmaohjaimia

Pitovoima eli downforcelähde? on ajoneuvoon alaspäin kohdistuva aerodynaaminen voima. Downforce saadaan aikaan erilaisilla ilmanohjaimilla; korin muodolla, erilaisilla siivillä ja spoilereilla sekä niin sanotulla diffuusorilla. Diffuusoriksi kutsutaan kilpa-auton pohjan peräosan muotoilua ylöspäin, jolloin auton peräosaan syntyy ajettaessa alipaine, joka vetää pohjaa rataa kohti.

Downforcen suuruus riippuu yleensä auton nopeudesta, ja se vaikuttaa erittäin paljon kilpa-auton ajokäyttäytymiseen. Downforce lisää auton renkaiden kitkaa ja esimerkiksi loivissa kaarteissa, joissa nopeudet ovat suuria, downforce lisää nopeutta huomattavasti.

Downforce pienenee, kun auto hidastuu, esim. ennen kaarretta tai sen aikana. Diffuusorilla ja takasiivellä saavutettu downforce lakkaa painamasta autoa maahan, jolloin auton renkaat menettävät pitoaan. Jos takarenkaissa ei ole riittävää pitoa, auto yliohjautuu ja pyrkii pyörähtämään. Jos taas eturenkaissa ei ole riittävää pitoa, auto aliohjautuu eli ei käänny renkaiden osoittamaan suuntaan. Jos downforcea pyritään tavoittelemaan liikaa, voi suoranopeus kärsiä.

Yleensä kilpa-autoilun säännöt eivät salli ajon aikana säädettäviä ilmanohjaimia, joista olisi paljon hyötyä, mutta kuitenkin esimerkiksi Formula 1 -autoissa käytetään säädettäviä etusiipiä. Etusiivessä on mekanismi, jolla saadaan mutteria kääntämällä siivekkeiden kulmaa säädettyä. Säätäminen tehdään varikkopysähdyksen aikana.

Liikuteltava takasiipi tuli uudistuksena sallituksi Formula 1 kaudella 2011.