Diffuusori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yläkuva: Sivusuuntaisessa kuvassa takana oleva punainen ympyrä on diffuusori ja edessä oleva ympyrä kohta, josta ilma "padotaan" sisään. Alakuva: Ajoneuvon pohjakuva.

Diffuusori on ajoneuvon rakenteellinen osa, jolla lisätään aerodynaamista pitoa. Osaa käytetään pääosin urheiluautoissa, etenkin kilpaurheilussa tällä osalla pystytään saavuttamaan etua muihin kilpailijoihin nähden. Diffuusori voidaan liittää ajoneuvoon myös puskurin osana. Diffuusori käyttää hyväkseen Bernoullin lakia.

Aerodynaaminen pito syntyy kun alipaine imee ilmaa ajoneuvon alta. Alipaine syntyy ajoneuvon taakse, koska ajoneuvo nopeassa liikkeessä ollessaan syrjäyttää edestään ilmaa. Ilmasta osa menee ajoneuvon alustan kautta nopeammin kuin päältä ja sivuilta. Mitä suuremmaksi diffuusori saa alipaineen kasvatettua, sitä tehokkaammin myös ajoneuvo painautuu kohti maanpintaa. Suurin hyöty diffuusoreista saadaankin ajoneuvoissa, joiden pohjan ja maanpinnan väli on mahdollisimman pieni.

Vuonna 2009 diffuusorit nousivat esiin Formula 1 -kilpasarjan yhteydessä, koska niiden käyttöä ei ollut kirjattuna selkeästi sääntöihin.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkkejä diffuusoreista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.hs.fi/urheilu/artikkeli/Mik%C3%A4+on+diffuusori/1135245192460
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.