Blackbird (kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Blackbird”
The Beatles
Kappaleen tiedot
 Albumilta The Beatles
 Julkaistu 22. marraskuuta 1968
 Tuottaja(t) George Martin
 Tyylilaji folk
 Kesto 02.19
 Levy-yhtiö Apple Records
The Beatlesin muut kappaleet
I'm So Tired
10.
”Blackbird”
Piggies
12.

”Blackbird” on The Beatles -yhtyeen kappale niin sanotulta valkoiselta tupla-albumilta The Beatles. Paul McCartney kirjoitti kappaleen ja soitti sen akustisella kitaralla[1]. Levytys sisältää myös mustarastaan (engl. blackbird) laulua. Vasemmassa äänikanavassa kuuluva nakutus, jota usein luullaan mekaaniseksi metronomiksi, on McCartneyn jalallaan tekemä. Nakutus äänitettiin erikseen kondensaattorimikrofonilla. Laulu nauhoitettiin kesäkuun 11. päivänä 1968 Abbey Roadin studiolla, tuottajana George Martin.lähde?

McCartney sai inspiraation lauluun Intiassa, kun lintu herätti hänet kuudelta aamulla. Laulu viittaa vertauskuvallisesti Yhdysvaltain mustien kansalaisoikeuskamppailuun 1960-luvun lopulla. Linnun lisäksi bird tarkoittaa brittislangissa tyttöä, ja McCartney kertoo kirjoittaneensa laulun tähän viitaten. Kun Paul McCartneyn tuleva vaimo Linda yöpyi tämän luona ensimmäistä kertaa, McCartney esitti laulun talonsa ulkopuolelle leiriytyneille faneille.lähde?

Versiointi ja kulttuurilliset vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet yhtyeet ovat levyttäneet ”Blackbirdistä” omia versioita, muun muassa Phish, Crosby, Stills & Nash, Doves, Brad Mehldau, Sarah McLachlan, Harpers Bizarre, Bobby McFerrin, Jaco Pastorius, Dan Fogelberg, Dave Grohl, Dave Matthews Band, Elliott Smith sekä Maria João & Mário Laginha.

Sanoituksen osia (”take these broken wings and learn to fly”) on esiintynyt myöhemmissä populaarimusiikin teoksissa, joista merkittävin on Mr. Misterin listaykkönen ”Broken Wings”. Laulu innoitti myös säveltäjä Gustavo Santaolallaa, kun hän kirjoitti laulun ”The Wings” elokuvaan Brokeback Mountain.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 'Blackbird' rollingstone.com. Viitattu 23.7.2013. (englanniksi)