Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
POTC5.jpg
Ohjaaja
Käsikirjoittaja Jeff Nathanson
Tarina
Perustuu Walt Disneyn huvipuistolaitteeseen
Pirates of the Caribbean
Tuottaja Jerry Bruckheimer
Säveltäjä Geoff Zanelli
Kuvaaja Paul Cameron
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Ensi-ilta Suomen lippu 24. toukokuuta 2017
Yhdysvaltain lippu 26. toukokuuta 2017
Kesto 129 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 230 000 000 $[1]
Tuotto 794 861 794 $[1]
Edeltäjä Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä (2011)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (engl. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut Pirates of the Caribbean -elokuvasarjan viides osa. Elokuvan ovat ohjanneet norjalaiset Joachim Rønning ja Espen Sandberg. Elokuvan tuotti elokuvasarjan aiemmatkin elokuvat tuottanut Jerry Bruckheimer.[2] Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 24. toukokuuta 2017 ja Yhdysvalloissa 26. toukokuuta 2017.[3][4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

12-vuotias Henry Turner hiipii ulos talosta yöllä soutaakseen veneensä tiettyihin koordinaatteihin. Täällä, hän astuu Lentävään hollantilaiseen samalla hetkellä, kun se nousee valtameren syvyyksistä. Hän tapaa isänsä, Will Turnerin, ja kertoo hänelle, että hän löysi keinon murtaa Willin kirouksen ja vapauttaa hänet laivaltaan. Will, vaikkakin otettuna, ei usko tällaisen olevan mahdollista ja käskee Henryä lähtemään eikä halua hänen koskaan palaavan takaisin.

Yhdeksän vuotta myöhemmin Henry työskentelee Britannian kuninkaallisessa laivastossa. Kun laiva jahtaa merirosvolaivaa, Henry ymmärtää, että kapteeni aikoo purjehtia heidät Paholaisen kolmioon, vaaralliseen ja petolliseen paikkaan. Kapteeni ei kuitenkaan kuuntele Henryn varoituksia. Kun he purjehtivat Kolmioon, he törmäävät aluksen hylkyyn, joka kuitenkin herää nopeasti eloon kuin myös epäkuolleet merimiehet, joita johtaa kapteeni Armando Salazar. Aave miehistö valtaa laivan ja tappaa tieltään jokaisen merimiehen. Henry, joka oli heitetty selliin, joutuu kohtaamaan Salazarin, joka näkee etsintäkuulutusjulisteen kapteeni Jack Sparrow'sta Henryn sellissä. Hän antaa Henrylle mahdollisuuden elää niin, että hän voi kertoa aavemaisen miehistön tarinan ja viedä viestin Jackille.

Samaan aikaan nuori nainen, nimeltään Carina Smyth, on tuomittu kuolemaan noituudesta johtuen tieteellisestä tiedostaan ​​tähtitieteestä ja horologiasta. Hän onnistuu pakenemaan sellistään ja törmää hetken päästä Jackiin, joka yrittää ryöstää pankin miehistönsä kanssa. Hän etsii Henryä, joka on tuomittu kuolemaan, koska hänen oletettiin tehneen petoksen Kuninkaallisen laivaston aluksella. Carina kertoo hänelle, että hän tietää tavan löytää Poseidonin kolmikärjen, voimakkaan esineen, joka antaa omistajalleen täydellisen hallinnan mereen, jonka Henry aikoo käyttää rikkomaan isänsä kirouksen. Carina auttaa heitä pääsemään pakoon, mutta sekä Jack että Carina kaapataan ja viedään kaupungin aukiolle teloitettavaksi. Yhdessä Jackin miehistön kanssa Henry auttaa heitä pakenemaan ja he lähtevät purjehtimaan Jackin laivalla, Dying Gullilla. Carina näyttää heille kartan, joka johtaa heidät Poseidonin kolmikärjen luo ja haluaa vastahakoisesti yhtyä Henryn ja Jackin kanssa tavoitteensa saavuttamiseksi. Paljon myöhemmin, Salazar ja hänen miehistönsä pääsevät pois Kolmiosta, jossa he olivat loukussa (sillä Jack vaihtoi kompassinsa viskiin), ja kapteeni Hector Barbossa tarjoitui henkeään vastaan auttamaan Salazaria jäljittämään ja tappamaan Jackin. Salazar selittää, kuinka hän ja hänen miehistönsä kerran purjehtivat merillä tappaen jokaisen merirosvon, kunnes ne kohtasivat Jack Sparrown, joka ei ollut vielä kapteeni. Jack huijasi heidät purjehtimaan Paholaisen kolmioon, jossa Salazar ja hänen miehensä kuolivat ja olivat kirottuja pysymään epäkuolleina ja loukussa Kolmiossa.

Pian Salazarin laiva löytää Dying Gullin. Kuitenkin Jack, Henry ja Carina pakenevat veneellä, kun miehistö jää alukselle harhauttamaan. Salazar ja hänen miehensä ajavat takaa Jackia, mutta kun hän saapuu pienelle saarelle, Jack tajuaa, että "haamumiehistö" ei voi astua maalle. Barbossa kuitenkin astuu maihin nappaamaan Jackin, mutta päättää auttaa häntä ja palauttaa Mustan helmen sen entiseen loistoonsa. Yhdessä miehistö purjehtii ja saapuu pian Poseidonin kolmikärjen paikalle, joka on pieni saari, jota ei ole missään kartalla. Jack, Carina ja Barbossa löytävät kolmikärjen, joka on piilotettu meren pohjaan, joka jakautuu kahtia kolmikärjen saamiseksi. Taistelu syttyy, kun Salazar löytää Mustan helmen ja Salazar saa ylivoiman Jackia vastaan, ja on melkein tappaa hänet, jonka hän toivoo vapauttavan hänet ja miehistönsä kirouksesta. Henry saa lopulta kätensä kolmikärjelle, ja tajuaa, että kolmikärjen tuhoaminen rikkoo jokaisen kirouksen, joka liittyisi mereen. Hän onnistuu rikkomaan kolmikärjen. Tekemällä niin, hän palauttaa Salazarin ja hänen miehistönsä entiseen tilaansa. Jack, Henry, Carina ja Barbossa vedetään sitten turvaan Mustan helmen ankkurilla. Salazar ja monet hänen miehistänsä pitävät myös kiinni aikomuksestaan ​​tappaa Jackin. Barbossa, joka on ymmärtänyt, että Carina on hänen tyttärensä, uhraa itsensä ja lyö Salazarin ja hänen miehensä alas ja varmistaa turvallisen nousun tyttärelleen ja muille.

Jonkin ajan kuluttua Henry tarkkailee, että isä on vihdoin päässyt maihin, eikä ole enää sidottu Hollantilaiseen. Will on vihdoin yhdessä vaimonsa Elizabethin kanssa. Carina ilmoittaa muuttaneen sukunimensä Smythistä Barbossaan, ja Jack purjehtii miehistöineen Mustalla helmellä, jonka miehistöön Jack-apina liittyi.

Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa Will ja Elizabeth nukkuvat, kun heidän huoneeseensa lankeaa Davy Jonesin siluetti. Will herää ja olettaa, että tämä on painajainen, mutta ei tiedä, että muutamat Jonesin "paiseista" ovat jääneet lattiaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Johnny Depp  … Kapteeni Jack Sparrow[5]  
 Javier Bardem  … Kapteeni Armando Salazar[6]  
 Brenton Thwaites  … Henry Turner[6]  
 Kaya Scodelario  … Carina Smyth[6]  
 Kevin McNally  … Joshamee Gibbs[6]  
 Geoffrey Rush  … Kapteeni Hector Barbossa[7]  
 Anthony De La Torre  … Nuori Jack Sparrow  
 Lewis McGowan  … Nuori Henry Turner[8]  
 Orlando Bloom  … William ”Will” Turner, Jr.[9]  
 Stephen Graham  … Scrum[6]  
 Martin Klebba  … Marty[10]  
 Keira Knightley  … Elizabeth Turner[11]  
 Giles New ja Angus Barnett  … Murtogg ja Mullroy[12]  
 Golshifteh Farahani  … Shansa[6]  
 David Wenham  … Scarfield[13]  
 Adam Brown  … Cremble[14]  
 Delroy Atkinson  … Pike[14]  
 Danny Kirrane  … Bollard[14]  
 Paul McCartney  … Jackin setä[15]  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017) Box Office Mojo. Viitattu 20.12.2017.
 2. Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales Begins Production IGN. 17.2.2015. Viitattu 29.7.2016.
 3. Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge (2D) Finnkino. Viitattu 11.5.2017. (englanniksi)
 4. Stedman, Alex: ‘Star Wars: Episode VIII’ Delayed Until End of 2017 Variety. 20.1.2016. Viitattu 11.5.2017. (englanniksi)
 5. Burgess, Matthew. "Johnny Depp as Captain Jack Sparrow Pirates of the Caribbean 5", The Age, August 23, 2012. Luettu September 15, 2014. 
 6. a b c d e f Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales Begins Production February 17, 2015. IGN. Viitattu February 17, 2015.
 7. Evans, Laura, Nauman, Zoe. "'He knows Australia quite well!': Geoffrey Rush says Pirates Of The Caribbean actor Johnny Depp has enjoyed secret trips Down Under ahead of Gold Coast filming", Daily Mail, December 9, 2014. Luettu December 10, 2013. 
 8. John Lewis Christmas ad Scot to star in Pirates of the Caribbean The Scotsman. 18.11.2015. (englanniksi)
 9. Rich, Katey. "Orlando Bloom Will Return for the Fifth Pirates of the Caribbean Movie", Vanity Fair, August 15, 2015. Luettu August 15, 2014. 
 10. Speculation Pirates of the Caribbean cast shooting two films at once on Gold Coast Gold Coast Bulletin. February 12, 2015. News Corporation. Viitattu February 12, 2015.
 11. Snetiker, Marc: Keira Knightley Returns in New 'Pirates of the Caribbean 5' Trailer Entertainment Weekly. 18.4.2017. Viitattu 19.4.2017. (englanniksi)
 12. #JohnnyDepp greeting #GilesNew #AngusBarnett onboard #BlackPearl with #KevinMcNally, #MartinKlebba YouTubessa
 13. Han, Angie. "Orlando Bloom Officially Confirmed for ‘Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales’ [D23 Expo 2015]", /Film, August 15, 2015. Luettu August 25, 2015. 
 14. a b c Kroll, Justin. "‘Pirates of the Caribbean 5′ Adds Three to Cast", Variety, February 4, 2015. Luettu February 4, 2015. 
 15. Paul McCartney Joins Johnny Depp & Crew For ‘Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales’ March 24, 2016. Deadline.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales