Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
POTC5.jpg
Ohjaaja
Käsikirjoittaja Jeff Nathanson
Tarina
Perustuu Walt Disneyn huvipuistolaitteeseen
Pirates of the Caribbean
Tuottaja Jerry Bruckheimer
Säveltäjä Geoff Zanelli
Kuvaaja Paul Cameron
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Ensi-ilta
Kesto 129 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 230 000 000 $[1]
Tuotto 794 861 794 $[1]
Edeltäjä Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (engl. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut Pirates of the Caribbean -elokuvasarjan viides osa. Elokuvan ovat ohjanneet norjalaiset Joachim Rønning ja Espen Sandberg. Elokuvan tuotti elokuvasarjan aiemmatkin elokuvat tuottanut Jerry Bruckheimer.[2] Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 24. toukokuuta 2017 ja Yhdysvalloissa 26. toukokuuta 2017.[3][4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

12-vuotias Henry Turner hiipii ulos talosta yöllä soutaakseen veneensä paikkaan, jolla on tietyt koordinaatit. Täällä hän astuu laivaan nimeltä Lentävä hollantilainen samalla hetkellä, kun se nousee valtameren syvyyksistä. Hän tapaa isänsä Will Turnerin, ja kertoo hänelle, että on löytänyt keinon murtaa Willin kirous ja vapauttaa hänet laivaltaan. Will, vaikkakin on tästä otettu, ei usko sen olevan mahdollista ja käskee Henryä lähtemään eikä halua hänen koskaan palaavan takaisin.

Yhdeksän vuotta myöhemmin Henry Turner palvelee Britannian kuninkaallisessa laivastossa. Kun laiva jahtaa merirosvolaivaa, Henry ymmärtää, että kapteeni aikoo purjehtia heidät Paholaisen kolmioon, vaaralliseen ja petolliseen paikkaan. Kapteeni ei kuuntele Henryn varoituksia. Kun he purjehtivat Kolmioon, he törmäävät aluksen hylkyyn, joka herää nopeasti eloon kuten myös elävät kuolleet merimiehet, joita johtaa kapteeni Armando Salazar.

Aavemiehistö valtaa laivan ja tappaa tieltään jokaisen merimiehen ja sotilaan. Henry, joka oli heitetty laivan putkaan, kohtaa Salazarin, joka näkee etsintäkuulutuksen kapteeni Jack Sparrow'sta Henryn sellissä. Hän antaa Henrylle mahdollisuuden elää, jotta hän voi kertoa aavemiehistön tarinan ja viedä viestin Jackille.

Nuori nainen Carina Smyth on tuomittu kuolemaan noituudesta, koska hänellä on tietoa ​​tähtitieteestä ja horologiasta. Hän onnistuu pakenemaan sellistään ja törmää Jack Sparrowiin, joka yrittää ryöstää pankin miehistönsä kanssa. Sparrow etsii kuolemaantuomittua Henryä, jonka oletetaan tehneen petoksen kuninkaallisen laivaston aluksella.

Carina kertoo Sparrowille tietävänsä, miten löytää Poseidonin kolmikärki, voimallinen esine, joka antaa omistajalleen kyvyn merien hallintaan. Poseidonin kolmikärkeä Henry aikoo käyttää rikkomaan isänsä Will Turnerin kirouksen.

Carina auttaa heitä pääsemään pakoon, mutta sekä Jack että Carina kaapataan ja viedään kaupungin aukiolle teloitettavaksi. Yhdessä Jackin miehistön kanssa Henry auttaa heitä pakenemaan ja he lähtevät purjehtimaan Jackin laivalla, Dying Gullilla (Kuoleva Lokki). Carina näyttää heille kartan, joka johtaa heidät Poseidonin kolmikärjen luo ja ryhtyy vastahakoisesti Henryn ja Jackin kumppaniksi oman tavoitteensa saavuttamiseksi.

Paljon myöhemmin Salazar ja hänen miehistönsä pääsevät pois Paholaisen kolmiosta, jossa he olivat loukussa (koska Jack Sparrow oli vaihtanut kompassinsa viskiin), ja kapteeni Hector Barbossa tarjoutui henkeään vastaan auttamaan Salazaria jäljittämään ja tappamaan Jackin. Salazar selittää, kuinka hän ja hänen miehistönsä kerran purjehtivat merillä tappaen jokaisen merirosvon, kunnes he kohtasivat nuoren Jack Sparrown, joka ei ollut vielä kapteeni. Jack huijasi heidät purjehtimaan Paholaisen kolmioon, jossa Salazar ja hänen miehensä kuolivat ja olivat kirottuja pysymään elävinä kuolleina ja loukussa Kolmiossa.

Pian Salazarin laiva löytää Dying Gullin. Jack, Henry ja Carina pakenevat veneellä, kun muu miehistö jää alukselle harhauttamaan valtaajia. Salazar ja hänen miehensä ajavat takaa Jackia, mutta kun he saapuvat pienelle saarelle, Jack tajuaa, että aavemiehistö ei voi astua kuivalle maalle. Barbossa astuu maihin napatakseen Jackin, mutta päättääkin auttaa häntä ja palauttaa Mustan helmen sen entiseen loistoonsa.

Yhdessä miehistö purjehtii ja saapuu pian Poseidonin kolmikärjen sijaintipaikalle, joka on pieni saari, joka ei näy millään kartalla. Jack, Carina ja Barbossa löytävät kolmikärjen, joka on piilotettu meren pohjaan, joka jakautuu kahtia kolmikärkeä noudettaessa. Syttyy taistelu, kun Salazar löytää Mustan helmen ja melkein tappaa Jackin, jonka hän kuitenkin toivoo vapauttavan hänet ja miehistönsä kirouksesta.

Kun Henry saa lopulta käteensä kolmikärjen, hän tajuaa, että kolmikärjen tuhoaminen rikkoo jokaisen mereen liittyvän kirouksen. Hän onnistuu rikkomaan kolmikärjen. Näin tehdessään hän palauttaa Salazarin ja hänen miehistönsä alkuperäiseen olomuotoonsa. Jack, Henry, Carina ja Barbossa vedetään turvaan Mustan helmen ankkurilla. Salazar ja monet hänen miehistään pitävät kuitenkin kiinni aikomuksestaan ​​tappaa Jack. Barbossa, joka on ymmärtänyt, että Carina on hänen tyttärensä, uhraa itsensä ja lyö alas Salazarin ja hänen miehensä ja varmistaa turvallisen laivaannousun tyttärelleen ja muille.

Jonkin ajan kuluttua Henry tarkistaa, että isä Will Turner on vihdoin päässyt maihin, eikä ole enää sidottu Lentävään hollantilaiseen. Will on vihdoin yhdessä vaimonsa Elizabeth Swannin kanssa. Carina ilmoittaa muuttaneen sukunimensä Smythistä Barbossaksi, ja Jack purjehtii miehistöineen Mustalla helmellä, jonka miehistöön Jack-apina liittyy.

Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa Will Turner ja Elizabeth Swann nukkuvat, kun heidän huoneeseensa lankeaa Davy Jonesin siluetti. Will herää ja olettaa, että tämä on painajainen, mutta ei tiedä, että muutamat Jonesin "paiseista" ovat jääneet lattiaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Johnny Depp  … Kapteeni Jack Sparrow[5]  
 Javier Bardem  … Kapteeni Armando Salazar[6]  
 Brenton Thwaites  … Henry Turner[6]  
 Kaya Scodelario  … Carina Smyth[6]  
 Kevin McNally  … Joshamee Gibbs[6]  
 Geoffrey Rush  … Kapteeni Hector Barbossa[7]  
 Anthony De La Torre  … Nuori Jack Sparrow  
 Lewis McGowan  … Nuori Henry Turner[8]  
 Orlando Bloom  … William ”Will” Turner, Jr.[9]  
 Stephen Graham  … Scrum[6]  
 Martin Klebba  … Marty[10]  
 Keira Knightley  … Elizabeth Turner[11]  
 Giles New ja Angus Barnett  … Murtogg ja Mullroy[12]  
 Golshifteh Farahani  … Shansa[6]  
 David Wenham  … Scarfield[13]  
 Adam Brown  … Cremble[14]  
 Delroy Atkinson  … Pike[14]  
 Danny Kirrane  … Bollard[14]  
 Paul McCartney  … Jackin setä[15]  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017) Box Office Mojo. Viitattu 20.12.2017.
 2. Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales Begins Production IGN. 17.2.2015. Viitattu 29.7.2016.
 3. Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge (2D) Finnkino. Viitattu 11.5.2017. (englanniksi)
 4. Stedman, Alex: ‘Star Wars: Episode VIII’ Delayed Until End of 2017 Variety. 20.1.2016. Viitattu 11.5.2017. (englanniksi)
 5. Burgess, Matthew. "Johnny Depp as Captain Jack Sparrow Pirates of the Caribbean 5", The Age, August 23, 2012. Luettu September 15, 2014. 
 6. a b c d e f Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales Begins Production February 17, 2015. IGN. Viitattu February 17, 2015.
 7. Evans, Laura, Nauman, Zoe. "'He knows Australia quite well!': Geoffrey Rush says Pirates Of The Caribbean actor Johnny Depp has enjoyed secret trips Down Under ahead of Gold Coast filming", Daily Mail, December 9, 2014. Luettu December 10, 2013. 
 8. John Lewis Christmas ad Scot to star in Pirates of the Caribbean The Scotsman. 18.11.2015. (englanniksi)
 9. Rich, Katey. "Orlando Bloom Will Return for the Fifth Pirates of the Caribbean Movie", Vanity Fair, August 15, 2015. Luettu August 15, 2014. 
 10. Speculation Pirates of the Caribbean cast shooting two films at once on Gold Coast Gold Coast Bulletin. February 12, 2015. News Corporation. Viitattu February 12, 2015.
 11. Snetiker, Marc: Keira Knightley Returns in New 'Pirates of the Caribbean 5' Trailer Entertainment Weekly. 18.4.2017. Viitattu 19.4.2017. (englanniksi)
 12. #JohnnyDepp greeting #GilesNew #AngusBarnett onboard #BlackPearl with #KevinMcNally, #MartinKlebba YouTubessa
 13. Han, Angie. "Orlando Bloom Officially Confirmed for ‘Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales’ [D23 Expo 2015]", /Film, August 15, 2015. Luettu August 25, 2015. 
 14. a b c Kroll, Justin. "‘Pirates of the Caribbean 5′ Adds Three to Cast", Variety, February 4, 2015. Luettu February 4, 2015. 
 15. Paul McCartney Joins Johnny Depp & Crew For ‘Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales’ March 24, 2016. Deadline.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales