Musta helmi (laiva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musta helmi

Musta helmi (The Black Pearl) on kuvitteellinen laiva, joka esiintyy Pirates of the Caribbean -elokuvasarjassa. Suuri ja nopea purjealus on kuuluisa nopeudestaan sekä laivan ja sen miehistön päälle langenneesta kirouksesta.[1] Kaikki eivät usko laivan olevan edes olemassa. Laivan runko ja purjeet ovat mustat.

Musta helmen kerrotaan olevan Karibianmeren nopein alus, joka pääsee myötätuulessa pakoon jopa myyttistä Lentävää hollantilaista. Vastatuuleen Hollantilainen on tosin Mustaa helmeä nopeampi.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Musta helmi oli Jack Sparrow’n komennuksessa jo aikana jolloin hän oli Itä-Intian kauppakomppanian palveluksessa. Jackin kieltäydyttyä edesauttamasta orjakauppaa, laiva tuomittiin upotettavaksi merirosvoaluksena. Musta helmi oli tuolloin vielä nimeltään ”HEIC Wicked Wench”.

Lentävän hollantilaisen kapteeni Davy Jones nosti ”Wicked Wenchin” meren pohjasta jolloin kapteeni Sparrow uudelleennimesi aluksen Mustaksi helmeksi. Vastineeksi laivan nostamisesta Jack lupasi palvella vuosisadan Jonesin komennuksessa oltuaan ensin 13 vuotta Mustan helmen kapteenina. Jackin suunnitelmat kuitenkin muuttuivat kahden vuoden kapteenina olon jälkeen, kun Mustan helmen miehistö nousi kapinaan perämies Hector Barbossan johdolla. He jättivät Sparrow’n autiolle saarelle ja lähtivät etsimään asteekkien kulta-aarretta, jonka sijainnin Sparrow oli heille kertonut.

Aarteen ryöstämisen myötä laiva ja sen miehistö tulivat kirotuiksi. Kuun valo paljastaa laivan ja miehistön todellisen, luurankomaisen ulkonäön. He eivät ole eläviä eivätkä kuolleita, joten he eivät tunne mitään eikä heitä voi tappaa. Kirous murtuu, kun kaikki aarteeseen kuuluvat kultakolikot palautetaan takaisin arkkuun. Lisäksi tarvitaan kaikkien ryöstöön osallistuneiden verta.

Viimeinen puuttuva kolikko on päätynyt Elizabeth Swannille. Barbossa sieppaa hänet yhdessä miehistönsä kanssa elokuvassa Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous, mutta Elizabethin veri ei ole samaa mitä Barbossa tarvitsi. Kirous saadaan murrettua Will Turnerin verellä ja Sparrow ampuu Barbossan heidän taistellessaan aarteen kätköpaikassa. Mustan helmen miehistö antautuu taistelussa merisotamiehiä vastaan. Laivan uusi miehistö pelastaa hirttolavalta paenneen Sparrow’n ja näin hän saa laivan taas komentoonsa. Jälkeenpäin Musta helmi joutui Itä-Intian Kauppakomppanian haltuun, mutta Jack onnistui miehistöineen saamaan laivan takaisin. Kommodori James Norrington lähti ajamaan Jackia takaa HMS Dauntlesilla, mutta Tripolin lähistöllä voimakas hurrikaani upotti aluksen miehistöineen, mutta vain Norrington selviytyi tapauksesta. Helmi itse selvisi myrskystä.

Musta helmi tuhoutuu myöhemmin Krakenin hyökkäyksessä Sparrow’n epäonnistuttua maksamaan velkansa Davy Jonesille ja uppoaa meren syvyyksiin. Hän ei kuitenkaan tuhoudu, vaan päätyy yhdessä Mustan helmen kanssa Davy Jonesin loukkuun. Elokuvassa Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla Musta helmi ja Jack Sparrow pelastetaan ja he palaavat meren pinnalle.

Myöhemmin Davy Jones tuhoutuu taistelussa ja Will Turner nousee Jonesin tilalle. Tämän jälkeen Lentävä hollantilainen ja Helmi tuhoavat Itä-Intian kauppakomppanian lippulaivan Endeavourin ja samalla sen johtajan, lordi Beckettin. Barbossa kuitenkin varastaa Helmen Jackilta tämän käydessä Tortugassa.

Neljännessä elokuvassa paljastuu että Mustaparta hyökkäsi laivan kimppuun ja käytti voodoovoimiaan muuttaakseen laivan takilan eläväksi ja käytti sitä Barbossaa ja tämän miehistöä vastaan. Barbossan miehistö kukistettiin ja Musta helmi kutistettiin pulloon. Barbossan surmattua Mustaparran Jack ja hänen ystävänsä Gibbs saavat haltuunsa pullossa olevan Helmen sekä lisäksi säkillisen muita laivapulloja Mustaparran kokoelmasta.

Viidennessä elokuvassa Barbossa onnistuu Mustaparran miekan avulla vapauttamaan Helmen pullosta ja palauttamaan sen normaaliin kokoonsa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustan helmen kirous -elokuvaa varten laivasta rakennettiin useita versioita. Purjehduskelpoinen, merellä tehdyissä kuvauksissa käytetty laiva rakennettiin proomun päälle. Suureen halliin Long Beachille rakennettiin toinen täysikokoinen laiva. Musta helmi purjehtii elokuvassa usein yöllä tai sankassa sumussa, ja koska näitä kuvauksia oli hankala toteuttaa avomerellä, ne kuvattiin hallissa. Osa elokuvan kohtauksista oli liian vaarallisia oikeilla laivoilla tehtäviksi, joten kaikista elokuvan purjelaivoista rakennettiin lisäksi pienoismallit.

Elokuvissa Kuolleen miehen kirstu ja Maailman laidalla käytettiin oikeaa alusta, joka on tosin moottorikäyttöinen eikä purjealus.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]