Jack Sparrow

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kapteeni Jack Sparrow
Johnny Depp Jack Sparrow’na elokuvassa Maailman laidalla
Johnny Depp Jack Sparrow’na elokuvassa Maailman laidalla
Näyttelijä Johnny Depp
Esiintymiset Pirates of the Caribbean -elokuvat
kirjat
videopelit
huvilaite
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Ammatti merirosvokapteeni
Palvellut laivoilla Musta helmi
The Interceptor
Barnacle
Grand Barnacle
Dying Gull
Brethren-luokitus Yksi merirosvokapteeneista
Aseet pistooli tai musketti
hukari tai säilä
Palkkio 10 001 Guineaa (kuolleena)
Hyökätyt laivat -
Perhe Teague (isä), Jack (Setä), Birdie (tytär)

Kapteeni Jack Sparrow on yksi viidestä Pirates of the Caribbean -elokuvien päähenkilöistä. Sparrow’ta näyttelee Johnny Depp. Elokuvan Jackiä Johnny sai kehitellä itse, ja sen lopputuloksena Jack ei muistuttanut yhtään alkuperäistä roolia. Jack Sparrow esiintyy elokuvissa nokkelana ja humoristisena, joka yleensä selviää tilanteesta kuin tilanteesta puhumalla. Hän on Keith Richardsin esittämän kapteeni Edward Teaguen poika ja syntynytkin merillä. Hänen äitinsä on kuollut, ja ensin kapteeni Teague ja myöhemmin Jack itse kantaa hänen kutistettua päätään mukanaan.[1]

Elämäntarina

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Mustan helmen kirous

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustan helmen kirouksessa Jack haluaa kaapata takaisin laivansa, Mustan helmen, legendaarisen aavelaivan, jonka miehistö on kaapannut kapinoiden itselleen. Kapinan oli aloittanut perämies Hector Barbossa, josta tuli laivan kapteeni, ja Jack oli hylätty autiolle saarelle. Jack oli löytänyt saarelta rommin salakuljettajien varaston ja juopotellut kolme päivää, kunnes salakuljettajat olivat palanneet saarelle ja ottaneet hänet kyytiinsä. Karkaustarinana Sparrow kertoo kesyttäneensä pari merikilpikonnaa ja päässeensä niiden avulla pois saarelta.

Jack ajautuu Port Royaliin, tarkoituksenaan kaapata laiva, mutta yritys ei onnistu. Jack pelastaa kuvernöörin tyttären Elizabeth Swannin hukkumiselta. Jack tunnistetaan merirosvoksi, ja hänet yritetään pidättää, mutta hän uhkailee Elizabethia ja pääsee pakenemaan raudat käsissä. Jack suuntaa sepän pajalle saadakseen käsirautansa pois. Aluksi kaikki menee varsin hyvin, kunnes seppä Will Turner (”Saappaanraksi” Bill Turnerin poika) palaa takaisin ja taistelee urheasti Jackia vastaan. Lopuksi humalainen Willin oppiseppä kolauttaa Jackin tajuttomaksi pullollaan.

Jack joutuu vankilaan, ja hänet määrätään hirtettäväksi seuraavana aamuna. Samana iltana Mustan helmen miehistö kapteeninsa Hectorin kanssa hyökkää kaupunkiin saaden kaikki pakokauhun valtaan. Hector kaappaa mukaansa Elizabethin. Will haluaa lähteä etsimään Elizabethiä ja pyytää apua Jackiltä vapauttaen tämän vankilasta. Jack tajuaa, että Will on Bill Turnerin poika. Jack keksii vallan mainion juonen, jolla saisi laivansa takaisin itselleen.

Jack ja Will kaappaavat Interceptor-nimisen laivan ja lähtevät kohti saarta, Isla de Muertaa, jonne Musta helmi on matkalla. Ensin he käyvät kuitenkin Tortugassa hankkimassa Interceptoriin miehistön.

Monien taisteluiden, käänteiden ja juonien kautta Jack ja Will onnistuvat murtamaan kirouksen, joka pitää Barbossaa miehistöineen kuolemattomana, Turnerin veren ja viimeisen atsteekkikullan kautta. Jack tappaa Barbossan, mutta Jackin miehistö on purjehtinut pois Helmellä, ja Jack joutuu vankilaan. Jackin ollessa hirttosilmukassa Will pelastaa tämän, ja Jack pakenee Helmeen, joka on tullut hakemaan häntä.

Kuolleen miehen kirstu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolleen miehen kirstussa Jack joutuu vaikeuksiin saatuaan tietää olevansa sielunsa velkaa Davy Jonesille, Lentävän hollantilaisen kapteenille luvattuaan sen vastineeksi 13 vuodesta Mustan helmen kapteenina. Jack rientää vaarasta toiseen ja onnistuu myymään Will Turnerin Lentävälle hollantilaiselle, jolta hän kuitenkin karkaa mukanaan Davy Jonesin avain kirstuun, jossa sykkii miehen sydän. Sydämen nappaa lopulta James Norrington Jackin ja Willin kanssa käymänsä kolminkamppailun päätteeksi.

Davy Jones suuttuu ja lähtee Jackin perään. Hän usuttaa Jackin perään lopulta merihirviönsä Krakenin. Monien hyökkäysten jälkeen Elizabeth huijaa Jackia ja kahlitsee tämän Mustaan helmeen pelastaen itsensä, Willin ja muun miehistön. Kraken hyökkää Mustan helmen kimppuun upottaen sen, ja miehistö katsoo pelastusveneestä Jackin ja Mustan helmen katoamista Krakenin kidan kautta Davy Jonesin loukkuun.

Maailman laidalla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman laidalla -elokuvassa Jack on ikuisessa hävityksessä helvetin ja elävien maailman rajalla, Jackin painajaismaisimmassa paikassa, aavikolla. Will, henkiinherätetty Barbossa ja Elizabeth kumppaneineen lähtevät pelastamaan Jackia tuonpuoleisesta, vaikkakin kaikilla on omia taka-ajatuksiaan. Lordi Cutler Beckett on saanut käsiinsä Davy Jonesin yhä sykkivän sydämen. Hän voi sen avulla hallita meriä. Merirosvot pelkäävät Lentävää hollantilaista kuollakseen, mutta lopulta — vastuunpakoilun, juonittelun ja käänteiden jälkeen — neuvosto päättää aloittaa taistelun, johtajanaan Jackin ansiosta merirosvokuningattareksi päätynyt Elizabeth.

Mustan helmen ja Lentävän hollantilaisen välillä käytävän ja Davy Jonesin sydämen ympärillä käytävän taistelun tuoksinassa Jones onnistuu voittamaan Willin ja Elizabethin, mutta Jack on onnistunut saamaan käsinsä tämän sydämen. Jackin kuitenkin epäröidessä Davy Jones lävistää Willin sydämen. Jack kauhistuu ja menee suorastaan neuvottomaksi. Willin isä Bill Turner hyökkää Davy Jonesin kimppuun, ja taistelun aikana Jack nappaa käteensä katkenneen miekan ja laittaa sen Willin käteen. Davy Jones huomaa viiltävää kipua sydämen paikalla ja huomaa, että Will on lävistänyt hänen sydämensä, ja niin Davy Jones putoaa meren pohjalle. Koko Lentävä hollantilainen uppoaa Jackin paetessa itkevän Elizabethin kanssa.

Will kuitenkin palaa Lentävän hollantilaisen kapteenina ja auttaa Mustaa helmeä voittamaan taistelun kauppakomppanian laivastoa vastaan. Jack Sparrow pelasti Willin, mutta Will saa astua maihin vain kerran kymmenessä vuodessa nähdäkseen vaimoaan Elizabethia. Willin täytyy kuljettaa kuolleita toiselle merelle siihen saakka, kunnes joku taas lävistää tämän sydämen. Jack taas huomaa Tortugassa Barbossan miehistöineen vieneen Mustan helmen ja jättäneen hänet rannalle. Jack on kuitenkin huijannut itsekin Barbossaa ja vienyt tämän merikartat. Elokuvan lopussa Jack purjehtii pienellä veneellä kohti Nuoruuden lähdettä.

Vierailla vesillä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljännen elokuvan, Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä, alussa Jack Sparrow saapuu Englantiin pelastamaan uskollisinta ystäväänsä Joshamee Gibbsia, joka on joutunut hirteen, koska tätä on luultu Jack Sparrow'ksi. Gibbs taas on saapunut Lontooseen kuultuaan Jackin keräävän siellä miehistöä: joku huijari käyttää Jackin nimeä. Huijariksi paljastuu Jackin entinen rakastettu: ovela ja tulinen Angelica Teach. Ennen kuin Jack huomaakaan, hän herää merillä pahamaineisella Queen Anne’s Revengellä – Edward Teachin eli Mustaparran, kaikkien merirosvojen pelkäämän merirosvon ja Angelican isän laivalta. Mustaparta etsii Nuoruuden lähdettä kuultuaan ennustuksen, jonka mukaan hän kuolee pian yksijalkaisen miehen miekasta. Jackin vankilaan unohtama Gibbs liittoutuu Barbossan kanssa – Barbossa on menettänyt Helmen sekä toisen jalkansa Mustaparran hyökkäyksessä, liittynyt kuninkaan laivastoon kaapparikapteeniksi ja suunnittelee nyt kostoa Mustaparralle.

Brittiläiset, espanjalaiset ja Mustaparran merirosvot aloittavat kilpailun, jonka palkintona on ikuinen elämä. Jack yrittää selvitä hengissä eikä tiedä pelätäkö enemmän Mustapartaa vai entistä heilaansa. Hän tuntee olevansa jollain tavalla vastuussa Angelicasta ja pelkää Mustapartaa sekä itsensä että Angelican puolesta, vaikkei toisaalta tiedä, mitä juonia tällä on hänen suhteensa. Hän asettaa usein jopa itsensä vaaraan Angelican puolesta. Angelica taas pyrkii pelastamaan isänsä hengen ja sielun hinnalla millä hyvänsä. Jackiä kiinnostaa myös Mustaparran voitonmerkki: hän on sulkenut Mustan helmen (ja joukon muita laivoja) taikakeinoin pienen lasipullon sisälle. Jack myös hyvittää Gibbsin hänen vuoksi kokemansa kärsimykset antamalla tälle kompassin, joka johtaa tämän vapauteen.

Retki huipentuu lopulta Lähteellä käytävään taisteluun, jossa Barbossa iskee Mustapartaa myrkytetyllä miekalla. Angelica rientää auttamaan isäänsä ja haavoittaa itsensä myrkyllisestä terästä. Jack antaa heille pian kaksi maljaa, toisessa lähteen vettä ja merenneidon kyynel (tämä malja antaa elämää) ja toisessa vain lähteen vettä (vie elämän ja antaa sen toiselle). Hän pyytää Mustapartaa pelastamaan tyttärensä, mutta tämä ottaa äkkiä maljan joka pelastaa, ja Angelica suostuu epäröimättä pelastamaan isänsä. Jack kuitenkin paljastaa vaihtaneensa maljoja ja Angelican katsoessa Lähteen vesi pyyhkii Mustaparran elävien kirjoista.

Jack kuljettaa Angelican autiolle saarelle. Siellä Angelica kertoo rakastavansa Jackiä, ja Jack paljastaa tälle rakastaneensa tätä aina ja aina tulevaisuudessakin, mutta lähtee pian jättäen Angelican yksin kiroamaan rannalle. Jack kohtaa taas Gibbsin, joka on hakenut Revengen ruumasta Mustan helmen ja muut laivat, ja he jäävät yhdessä miettimään, kuinka ne voitaisiin saada ulos lasipulloista.

Barbossa saa käsiinsä Queen Anne's Revengen, Mustaparran vanhan laivan, ja päätyy tämän kapteeniksi.

Salazar's Revenge

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viidennen elokuvan, Pirates of the Caribbean: Salazar's Revengen, alussa Jack on suunnitellut pankkiryöstön. Jack herää pankinjohtajan vaimon kanssa pankkiholvin sisältä, kun holvin ovi avataan. Kun Jack aloittaa paikalle saapuneiden sotilaiden puhuttamisen, on muu Jackin miehistö pannut suunnitelman täytäntöön. He vetävät hevosilla ensin pankkiholvin, ja sen seinään juuttumisen jälkeen koko pankin mukaansa pitkin kaupungin katuja.

Sotilaiden lähdettyä perään Jack ratsastaa pankilla pitkin kaupunkia. Pankki osuu siltaan ja hajoaa jättäessään hevosten vedettäväksi vain itse kassakaapin. Jack kuitenkin putoaa hötäkässä ja kävelee suoraan kapakkaan. Kapakassa hän tekee elämänsä pahimman virheen (tai ainakin yhden monista) vaihtaessaan kompassinsa rommipulloon. Tämän seurauksena Jackin päälle lankeaa kirous, jonka mukaan Jackin pahin vihollinen on tulossa. Jack kuitenkin varastaa kompassin mukaansa, mutta on jo liian myöhäistä.

Paholaisen kolmioon kirottu kapteeni Armando Salazar on vapautunut ja on tulossa Jackin perään. Kun Jack saa monien käänteiden kautta laivansa Dying Gullin vesille, on Salazar jo matkalla kohti Jackiä. Jackillä on mukanaan povitaskussa Mustaparran kutistama Musta helmi. Hän vannoo saavansa sen ulos pullosta. Selviää, että Jackin ollessa nuori hän on matkustanut afrikkalaisen laivan mukana. Armando Salazar oli samaan aikaan tuhoamassa kaikkia merirosvoja koko maailmasta. Kun kaikki muut laivat oli tuhottu, hyppäsi Jack puikkoihin ja huusi Salazarille laivansa mastosta: "jos antaudut, annan sinun elää". Tästä suivaantuneena Salazar lähti Jackin perään, mutta Jack onnistui huijaamaan pienellä, ketterällä laivallaan Salazarin purjehtimaan isolla, kömpelöllä laivallaan suoraan Paholaisen kolmioon.

Jackin takia Salazar kirottiin miehistöineen jäämään Paholaisen kolmioon ikuisiksi ajoiksi. Takaisin nykyajassa Jack on yhteistyöllä Hector Barbossan kanssa päässyt myyttisen Poseidonin kolmikärjen luokse. Kolmikärjen avulla Jack voisi tappaa Salazarin lopullisesti. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan. Viidennen osan viimeisessä taistelussa kolmikärki tuhoutuu ja kaikki meren kiroukset kumoutuvat. Näin ollen Salazar muuttuu takaisin ihmiseksi, mutta pahaksi onnekseen putoaa mereen ja hukkuu Barbossan takia, mikä johtaa siihen, että Hector Barbossa kuolee elokuvan lopussa. Elokuvasarjan viides osa loppuu Jackin osalta siihen, kun hän purjehtii Mustalla helmellä yhdessä perämiehensä Joshamee Gibbsin kanssa "kohti rakasta horisonttiaan".

Rob Kidd kirjoitti Jack Sparrow’n nuoruudesta 13 kirjaa, joista seitsemän on suomennettu.

1. Myrsky nousee (The Coming Storm)
2. Seireenien laulu (The Siren Song)
3. Kohtalokas kamppailu (The Pirate Chase)
4. Cortésin miekka (The Sword of Cortés)
5. Pronssiaika (The Age of Bronze)
6. Hopean hohde (Silver)
7. Kultainen kaupunki (City of Gold)

Suomentamattomat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8. The Timekeeper
9. Dance of The Hours
10. Sins of The Father
11. Poseidon’s Peak
12. Bold New Horizons
13. The Tale of Billy Turner and Other Stories

  1. Kapteeni Teague näyttää äidin päätä Jackille elokuvassa Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla.
    Pää nähdään roikkumassa Jackin vyöllä elokuvassa Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä