Elizabeth Swann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pirates of the Caribbean -hahmo
Elizabeth Swann Turner
ElizabethSwann600px.png
Keira Knightley Elizabeth Swannina elokuvassa Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla
Sukupuoli nainen
Ammatti Empress-laivan kapteeni,
Etelä-Kiinan meren merirosvopäälikkö,
Merirosvokuningas [sic]
Palvellut laivoilla Musta helmi
Brethren-luokitus Merirosvokuningas [sic]
Aseet säilä ja Jian
pistooli
musketti
kranaatteja
Palkkio etsintäkuulutettu merirosvo Jack Sparrow’n auttamisesta
Hyökätyt laivat
Perhe Will Turner (mies)
Henry Turner (poika)
Weatherby Swann (isä)
Saappaanraksi Bill Turner (appiukko)
Rouva Swann (äiti)
Esiintyminen/set Mustan helmen kirous
Kuolleen miehen kirstu
Maailman laidalla
Salazar’s Revenge
Näyttelijä Keira Knightley

Elizabeth Swann (myöhemmin Elizabeth Turner) on yksi päähenkilöistä Walt Disney Picturesin tuottaman Pirates of the Caribbean -elokuvasarjan kolmessa ensimmäisessä osassa. Hän esiintyy myös lyhyesti sarjan uusimmassa, viidennessä osassa Pirates Of The Caribbean: Salazar's Revenge. Häntä näyttelee Keira Knightley lukuun ottamatta ensimmäisen elokuvan prologia, jossa häntä lapsena esittää Lucinda Dryzek.

Tarina elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Mustan helmen kirous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen ensimmäisen elokuvan, Mustan helmen kirouksen, tapahtumia Elizabeth Swann on elänyt varsin ylellistä elämää Port Royalissa, sillä hän on kuvernööri Weatherby Swannin tytär. Elokuvan prologissa, mikä paljastuu Elizabethin uneksi, hän purjehti Port Royaliin HMS Dauntlessin mukana noin 12 vuoden ikäisenä. Matkalla he poimivat mukaan nuoremman William "Will" Turnerin, jonka merirosvomedaljongin Elizabeth ottaa itselleen ja on säilyttänyt sitä nykyiseen päivään asti. Elizabeth saa isältään, Weatherby Swannilta, kultaisen juhlapuvun lahjaksi James Norringtonin virkaanastujaisjuhliin, joissa James kosii häntä. Elizabeth ei kuitenkaan ehdi vastata kosintaan korsetin aiheuttaessa hapenpuutteen. Elizabeth putoaa meriveteen, merirosvomedaljonki kaulassaan. Samaan aikaan lähistöllä Itä-Intian kauppakomppanian laivaa varastava Jack Sparrow pelastaa hänet, kuitenkin joutuen lopulta itse tästä tyrmään. Medaljonki houkuttelee luokseen Mustan Helmen, jonka kapteeni Hector Barbossa kaappaa Elizabethin laivaan, koska Elizabeth valehteli nimensä "Turneriksi", jonka verta tarvitaan pakanakirouksen purkamiseen. Häntä lähtevät pelastamaan Will Turner sekä Mustan Helmen kapteenin titteliä havitteleva kapteeni Jack Sparrow. Kaksikko kaappaa Interceptorin Port Royalin satamasta saaden näin Itä-Intian kauppakomppanian peräänsä. Elizabeth ei ole tietoinen, mitä nimenvaihdos voi aiheuttaa hänelle. Hän saa myöhemmin tietää kirouksesta sekä siitä, kenen verta kirottu miehistö tarvitsee. Hän yrittää tappaa Hectorin käyttämällä veistä, mutta kirouksen takia se ei onnistu. Elizabeth pelastetaan ennen verenvuodatusta Isla de Muertalta, mutta hän joutuu hylätylle saarelle keskelle Karibianmerta Jackin kanssa Willin vaihdettua itsensä hänen sekä miehistön turvallisuuteen. Saarelta ennenkin karannut Jack saa sieltä pelastuksensa toisen kerran Elizabethin isän ansiosta. Elizabeth vastaa myöntyvästi James Norringtonin kosintaan saadakseen kauppakomppanian pelastamaan hänen tosirakkautensa, William "Will" Turnerin, Hector Barbossan kynsistä. Elizabethin viimeinen kohtaus elokuvassa loppuu siihen, kun William "Will" Turner keskeyttää kapteeni Jack Sparrow'n hirttäjäiset. Will tunnustaa rakkautensa Elizabethiä kohtaan, ja purkaa kihlauksen Jamesin kanssa. Kohtaus loppuu hänen ja Willin suudelmaan.

Kuolleen miehen kirstu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elizabeth Swannin, sekä hänen sulhasensa, William "Will" Turnerin hääseremoniaa ollaan aloittamassa. Lordi Cutler Beckett kuitenkin pidättää heidät syyttäen Jack Sparrow'n vapauttamiseen liittyvästä salaliitosta. Elizabeth kuitenkin pääsee myöhemmin pakoon tyrmästä, ja matkustaa kauppalaivan salamatkustajana merirosvosaari Tortugaan Cutlerin asiakirjojen kanssa. Samaan aikaan Will on vihuliaisen merirosvo Jack Sparrow'n ansiosta värvätty Davy Jonesin miehistöön Elizabethin tietämättä. Elizabeth löytää Jackin saarelta. Mies tarjoaa hänelle tilaisuuden löytää rakastettunsa oman kompassinsa avulla. Matkalle otetaan mukaan myös entinen kommodori James Norrington. Elizabethin tunteet Jackiä kohtaan syvenevät, mutta hän pysyy uskollisena Willille. Elizabeth saa myöhemmin myös tietää Jackin huijauksesta Willin ilmaantuessa elävänä takaisin samalla kun Jack etsii Kuolleen miehen kirstua. Elizabeth houkuttelee Jack Sparrow'n ansaan ja suutelee tätä pelastaakseen Mustan helmen miehistön, itsensä, sekä rakastettunsa, William "Will Turnerin, Davy Jonesin merihirviö Krakenilta. Suudelman väärin ymmärtänyt Will tulee mustasukkaiseksi janoten Jackille kostoa.

Maailman laidalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elizabeth Swann, Hector Barbossa sekä seitsemän muuta merirosvoa saapuvat Singaporeen Sao Fengin luokse neuvottelemaan neljännestä Brethrenin oikeudesta. He tarvitsevat kartan kauimmaiselle portille pelastaakseen yhden merirosvopäälliköistä, Jack Sparrow'n. Sao ei pidä ajatuksesta, ja syntyy kahakka, johon myös Singaporea piirittäneet Itä-Intian kauppakomppanian sotilaat yhtyvät. Saon vankina on myös William "Will" Turner, jolle Hector antoi karttatehtävän. Merirosvot selviävät kahakasta ehjin nahoin. Laivan mukana on myös voodoo-noita, Tia Dalma. Elizabethin ja Willin suhde on kylmentynyt viimeisten kuukausien myötä, sillä mies on yhä mustasukkainen Elizabethin ja Jackin suudelmasta, mikä ei hänen tietämättään merkinnyt mitään. Elokuvan puolivälissä Elizabeth kaupataan Saon haaremiin, mikä saa Willin yhä vihaisemmaksi merirosvoille. Lentävä Hollantilainen tekee yllätyshyökkäyksen Saon laivaan sen purjehtiessa kohti Haaksirikkosaarta. Ennen kuolemaansa Sao tekee Elizabethistä kapteenin, koska hän luulee tätä pakanajumalatar Kalypsoksi. Neljännessä Brethrenin oikeudessa Elizabethistä tulee merirosvokuningas. Hän pitää puheen innostaen merirosvoja käymään sodan lordi Cutler Beckettiä vastaan, jolle hän vannoo kostoa isänsä, Weatherby Swannin, kuoleman vuoksi. Hän menee myös naimisiin pitkäaikaisen kumppaninsa, Willin, kanssa miehen kosittua häntä keskellä taistelutannerta. Davy Jones lävistää miekkansa terällä Willin sydämen, minkä seurauksena Jack antaa miehelle mahdollisuuden selvitä, jos Willistä tulee uusi Hollantilaisen kapteeni. Pari viettää elokuvan loppuvaiheessa yhden päivän maissa ennen kuin Will lähtee toteuttamaan kymmenen vuoden tehtäväänsä uutena Lentävän Hollantilaisen kapteenina. Elizabeth lupaa olla uskollinen hänelle.

Elokuvan lopputeksteissä on myös pätkä, jossa Will palaa kymmenen vuoden palveluksestaan. Sinä aikana pari on ehtinyt saada lapsen, koska Elizabeth oli Williamin lähdön aikaan tietämättään raskaana.

Salazar’s Revenge[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elizabeth Swann on asunut koko tämän ajan samalla saarella yhdessä Henry Turnerin, hänen ja Will Turnerin pojan, kanssa. Kohtauksessa Will on päässyt pois Hollantilaiselta takaisin saarelle. Elizabeth juoksee mäen takaa ja halaa Williä. Elizabeth näkyy myös lopputekstien jälkeen esitettävässä kohtauksessa yhdessä Willin ja Davy Jonesin kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.