Elizabeth Swann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elizabeth Swann Turner
Keira Knightley Elizabeth Swannina elokuvassa Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla
Keira Knightley Elizabeth Swannina elokuvassa Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla
Näyttelijä Keira Knightley
Esiintymiset Mustan helmen kirous
Kuolleen miehen kirstu
Maailman laidalla
Salazar’s Revenge
Henkilötiedot
Sukupuoli nainen
Ammatti Empress-laivan kapteeni,
Etelä-Kiinan meren merirosvopäälikkö,
Merirosvokuningas [sic]
Palvellut laivoilla Musta helmi
Brethren-luokitus Merirosvokuningas [sic]
Aseet säilä ja Jian
pistooli
musketti
kranaatteja
Palkkio etsintäkuulutettu merirosvo Jack Sparrow’n auttamisesta
Perhe Will Turner (puoliso)
Henry Turner (poika)
Weatherby Swann (isä)
Saappaanraksi Bill Turner (appiukko)
Rouva Swann (äiti)

Elizabeth Swann (myöhemmin Elizabeth Turner) on yksi päähenkilöistä Walt Disney Picturesin tuottaman Pirates of the Caribbean -elokuvasarjan kolmessa ensimmäisessä osassa. Hän esiintyy myös lyhyesti sarjan uusimmassa, viidennessä osassa Pirates Of The Caribbean: Salazar's Revenge. Häntä näyttelee Keira Knightley lukuun ottamatta ensimmäisen elokuvan prologia, jossa häntä lapsena esittää Lucinda Dryzek.

Tarina elokuvissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Mustan helmen kirous

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen ensimmäisen elokuvan tapahtumia Elizabeth Swann on elänyt varsin ylellistä elämää Port Royalissa, sillä hän on kuvernööri Weatherby Swannin tytär. Elokuvan prologissa, joka paljastuu Elizabethin uneksi, hän purjehti Port Royaliin HMS Dauntlessin mukana noin 12 vuoden ikäisenä. Matkalla he poimivat mukaan nuoremman William ”Will” Turnerin, jonka merirosvomedaljongin Elizabeth ottaa itselleen ja on säilyttänyt sitä nykyiseen päivään asti. Elizabeth saa isältään Weatherbyltä kultaisen juhlapuvun lahjaksi James Norringtonin virkaanastujaisjuhliin, joissa James kosii häntä. Elizabeth ei kuitenkaan ehdi vastata kosintaan korsetin aiheuttaessa hapenpuutteen. Elizabeth putoaa meriveteen merirosvomedaljonki kaulassaan. Samaan aikaan lähistöllä Itä-Intian kauppakomppanian laivaa varastava Jack Sparrow pelastaa hänet, kuitenkin joutuen lopulta itse tästä tyrmään. Medaljonki houkuttelee luokseen Mustan Helmen, jonka kapteeni Hector Barbossa kaappaa Elizabethin laivaan, koska Elizabeth valehteli nimensä ”Turneriksi”, jonka verta tarvitaan pakanakirouksen purkamiseen. Häntä lähtevät pelastamaan Will Turner sekä Mustan helmen kapteenin titteliä havitteleva kapteeni Jack Sparrow. Kaksikko kaappaa Interceptorin Port Royalin satamasta saaden näin Itä-Intian kauppakomppanian peräänsä. Elizabeth ei ole tietoinen siitä, mitä nimenvaihdos voi aiheuttaa hänelle. Hän saa myöhemmin tietää kirouksesta sekä siitä, kenen verta kirottu miehistö tarvitsee. Hän yrittää tappaa Hectorin käyttämällä veistä, mutta kirouksen takia yritys epäonnistuu. Elizabeth pelastetaan ennen verenvuodatusta Isla de Muertalta, mutta hän joutuu hylätylle saarelle keskelle Karibianmerta Jackin kanssa Willin vaihdettua itsensä hänen sekä miehistön turvallisuuteen. Saarelta ennenkin karannut Jack saa sieltä pelastuksensa toisen kerran Elizabethin isän ansiosta. Elizabeth vastaa myöntyvästi James Norringtonin kosintaan saadakseen kauppakomppanian pelastamaan hänen tosirakkautensa Will Turnerin Hector Barbossan kynsistä. Elizabethin viimeinen kohtaus elokuvassa päättyy siihen, kun Will keskeyttää kapteeni Sparrow’n hirttäjäiset. Will tunnustaa rakkautensa Elizabethiä kohtaan, ja purkaa kihlauksen Jamesin kanssa. Kohtaus loppuu hänen ja Willin suudelmaan.

Kuolleen miehen kirstu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elizabeth Swannin ja hänen sulhasensa Will Turnerin hääseremoniaa aloitetaan. Lordi Cutler Beckett kuitenkin pidättää heidät syyttäen Jack Sparrow’n vapauttamiseen liittyvästä salaliitosta. Elizabeth kuitenkin pakenee tyrmästä ja matkustaa kauppalaivan salamatkustajana merirosvosaari Tortugaan Cutlerin asiakirjojen kanssa. Samaan aikaan Will on Jackin ansiosta värvätty Davy Jonesin miehistöön Elizabethin tietämättä. Elizabeth löytää Jackin saarelta. Jack tarjoaa hänelle tilaisuuden löytää rakastettunsa oman kompassinsa avulla. Matkalle otetaan mukaan myös entinen kommodori James Norrington. Elizabethin tunteet Jackiä kohtaan syvenevät, mutta hän pysyy uskollisena Willille. Elizabeth saa myöhemmin tietää Jackin huijauksesta Willin ilmaantuessa elävänä takaisin samalla kun Jack etsii Kuolleen miehen kirstua. Elizabeth houkuttelee Jackin ansaan ja suutelee tätä pelastaakseen Mustan helmen miehistön, itsensä ja Willin merihirviö Krakenilta. Suudelman väärin ymmärtänyt Will tulee mustasukkaiseksi ja janoaa Jackille kostoa.

Maailman laidalla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elizabeth Swann, Hector Barbossa sekä seitsemän muuta merirosvoa saapuvat Singaporeen Sao Fengin luokse neuvottelemaan neljännestä Brethrenin oikeudesta. He tarvitsevat kartan kauimmaiselle portille pelastaakseen yhden merirosvopäälliköistä, Jack Sparrow’n. Sao ei pidä ajatuksesta, ja syntyy kahakka, johon myös Singaporea piirittäneet Itä-Intian kauppakomppanian sotilaat yhtyvät. Saon vankina on myös Will Turner, jolle Hector antoi karttatehtävän. Merirosvot selviävät kahakasta. Laivan mukana on myös voodoo-noita Tia Dalma. Elizabethin ja Willin suhde on kylmentynyt viimeisten kuukausien myötä, sillä Will on yhä mustasukkainen Elizabethin ja Jackin suudelmasta.

Elizabeth kaupataan Saon haaremiin, mikä saa Willin entistä vihaisemmaksi merirosvoille. Lentävä hollantilainen tekee yllätyshyökkäyksen Saon laivaan sen purjehtiessa kohti Haaksirikkosaarta. Ennen kuolemaansa Sao tekee Elizabethistä kapteenin, koska hän luulee tätä pakanajumalatar Kalypsoksi. Neljännessä Brethrenin oikeudessa Elizabethistä tulee merirosvokuningas. Hän pitää puheen innostaen merirosvoja käymään sodan lordi Cutler Beckettiä vastaan, jolle hän vannoo kostoa isänsä Weatherbyn kuoleman vuoksi. Hän menee myös naimisiin pitkäaikaisen kumppaninsa Willin kanssa miehen kosittuaan tätä keskellä taistelutannerta. Davy Jones lävistää miekkansa terällä Willin sydämen, minkä seurauksena Jack antaa miehelle mahdollisuuden selvitä, jos Willistä tulee uusi Lentävän hollantilaisen kapteeni. Kaksikko viettää elokuvan loppuvaiheessa yhden päivän maissa, ennen kuin Will lähtee toteuttamaan kymmenen vuoden tehtäväänsä uutena Lentävän hollantilaisen kapteenina. Elizabeth lupaa olla uskollinen hänelle.

Elokuvan lopputeksteissä on myös pätkä, jossa Will palaa kymmenen vuoden jälkeen palveluksestaan. Sinä aikana pari on ehtinyt saada lapsen, koska Elizabeth oli Williamin lähdön aikaan tietämättään raskaana.

Salazar’s Revenge

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elizabeth Swann on asunut koko tämän ajan samalla saarella yhdessä Willin ja poikansa Henry Turnerin kanssa. Will on päässyt pois Lentävältä hollantilaiselta takaisin saarelle. Elizabeth näkyy myös lopputekstien jälkeen esitettävässä kohtauksessa yhdessä Willin ja Davy Jonesin kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.