Sic

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee latinankielistä sanaa. SIC on myös portugalilainen televisiokanava.
Wikisanakirja
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: sic.

Sic on latinankielinen sana, joka tarkoittaa ”siten”, ”sillä tavalla” tai ”juuri näin”. Sic voidaan kirjoittaa suluissa (sic) tai hakasuluissa [sic] jonkin epätavallisen tai virheelliseltä näyttävän sanan tai ilmaisun perään, jolloin se tarkoittaa, että kyseessä ei ole virhe tai että virhe on tarkoituksellinen eikä sitä tule korjata. Sic on lyhenne lauseesta sic erat scriptum - näin se oli kirjoitettu.

Jos esimerkiksi lääkäri kirjoittaa lääkereseptin, jossa poiketaan lääkkeen normaalista annostelusta, kirjoittaa hän reseptiin ”Sic!”, jotta apteekki tietää, että tarkoitettu annostus ei ole virheellinen.[1]

Ilmaisua käytetään myös tieteellisessä kirjoittamisessa silloin, kun lainatussa tekstissä on virhe. Jos kyseessä on suora lainaus, teksti on toistettava täsmälleen samanlaisena kuin alkuperäisteoksessa. Kirjoittaja voi kuitenkin osoittaa huomanneensa virheen lisäämällä virheen perään [sic]. Näin lukija voi varmistua siitä, että virhe on alkuperäisessä tekstissä eikä lainauksessa.

Nykyään [sic] on käytössä myös useilla Internetin keskustelufoorumeilla ilmaisemassa tekstiä, joka on kirjoitettu tahallaan väärin, huomiota herättävästi tai provokatiivisessa mielessä.lähde?

Esimerkki sanan käytöstä:

Maija Vilkkumaan kappaleesta Ingalsin Laura kirjoitettaessa:
Maija Vilkkumaa on tehnyt suositun laulun ”Ingalsin [sic] Laura”. (ks. Laura Ingalls Wilder)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erik Klinge ja Armas Vartiainen: Reseptioppi s. 136, 4. painos 1983, Kandidaattikustannus Oy
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.