Laura Ingalls Wilder

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laura Ingalls Wilder
Laura Ingalls Wilder.jpg
Syntynyt 7. helmikuuta 1867
Pepin, Wisconsin, Yhdysvallat
Kuollut 10. helmikuuta 1957 (90 vuotta)
Mansfield, Missouri, Yhdysvallat
Ammatit opettaja, ompelija
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Tyylilajit historiallinen kertomakirjallisuus
Pääteokset Pieni talo preerialla
Tuotannon kieli englanti
Puoliso Almanzo Wilder
Lapset Rose Wilder Lane (1886–1968)
Vanhemmat Charles Phillip Ingalls
Caroline Lake Ingalls (o.s. Quiner)
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Laura Elizabeth Ingalls Wilder (7. helmikuuta 1867 Pepin, Wisconsin, Yhdysvallat10. helmikuuta 1957 Mansfield, Missouri, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hän kirjoitti sarjan romaaneja, jotka pohjautuivat hänen lapsuuteensa ja nuoruuteensa uudisraivaajaperheessä. Hän muokkasi tapahtumia kuitenkin vapaasti, minkä vuoksi kirjoja voidaan pitää historiallisena kertomakirjallisuutena. Tunnetuin hänen kirjoistaan on Pieni talo preerialla, joka on Ingallsin perheen tarinasta kertovan kirjasarjan toinen osa.

Ingalls Wilderin tytär Rose Wilder Lane rohkaisi Lauraa kirjoittamaan sekä auttoi editoimaan ja julkaisemaan romaanit, ja on esitetty arveluja, että hän olisi jopa kirjoittanut ne.[1]

Suosittu televisiosarja (1974–1984) perustuu löyhästi Pieni talo -kirjasarjaan. Tähtenä televisiosarjassa oli Melissa Gilbert.

Nuoruus ja avioliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura ja Almanzo Wilder vuonna 1885.

Laura Elizabeth Ingalls syntyi helmikuun 7. 1867 seitsemän mailia Pepinin kylästä pohjoiseen Wisconsin ”Suurissa metsissä”. Laura Ingallsin vanhemmat olivat Charles Phillip Ingalls ja Caroline Lake Ingalls (omaa sukuaan Quiner). Laura oli toinen viidestä lapsesta, ensimmäinen oli Mary Amelia joka sokeutui teininä. Heidän kolme nuorempaa sisarusta olivat Caroline ”Carrie” Celestia, Charles Frederick joka kuoli vauvana ja Grace Pearl. Hänen syntymäpaikallaan on mökin jäljennös, the Little House Wayside. Elämä siellä on kuvattu ensimmäisesä kirjassa, Pieni talo Suuressa metsässä.

Wilder oli Delano-perheen jälkeläisiä. Perhe oli sukua Yhdysvaltojen 32. presidentille, Franklin Delano Rooseveltille. Rooseveltin yksi esi-isä tuli Mayflowerilla vuonna 1620 ja toinen, Edmund Rice, tuli maahan 1638 Massachusetsin Bayn siirtokuntaan. Yksi isän puoleinen esi-isä, Edmund Ingalls, syntyi 27. heinäkuuta 1586 Skirbeckissä Lincolnshiressä Englannissa, muutti Yhdysvaltoihin ja kuoli Lynnissä Massachusettsissä 16. syyskuuta 1648.

Kuten kirjoissa kuvataan, perhe muutti jatkuvasti eri seuduille Keskilännessä, kunnes asettui lopulta asumaan Dakotan territorioon De Smetin kaupunkiin (nykyisin Etelä-Dakotassa). Siellä Laura kävi koulua, toimi opettajana ja ompelijana, kunnes tapasi tulevan aviomiehensä Almanzo Wilderin (1857–1949). He menivät naimisiin vuonna 1885. Heidän esikoisensa oli vuonna 1886 syntynyt Rose Wilder Lane, josta tuli kirjailija, toimittaja ja republikaanipoliitikko. Heille syntyi myös nimeä vaille jäänyt poika, joka kuoli pian syntymänsä jälkeen 1889. Ingalls Wildern teos Farmarin lapset perustuu Almanzon ja tämän sisarusten lapsuuteen.

Kirjailijanura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wilder aloitti kirjailijanuransa vasta vanhoilla päivillään kirjailijatyttärensä Rosen kehotuksesta. Pioneer Girl -käsikirjoitus ei kuitenkaan vielä kiinnostanut kustantajia[1]. Hän muokkasi siitä lasten kuvakirjan When Grandma Was a Little Girl. Siitä syntyi lopulta laajennettu kertomus Pieni talo suuressa metsässä (Little House in the Big Woods 1932, suomennettu 1961), joka aloitti moniosaisen sarjan.[2][1]

Romaanien päähenkilö on kirjailijan omakuva Laura, villikkotyttö, jonka omapäisyydessä ja halussa toteuttaa omia toiveitaan voidaan nähdä feminismin alkukaikuja. Ensimmäisessä osassa hän on nelivuotias, viimeisessä noin 18-vuotias. Kirjoissa kuvataan lähes kansatieteellisen tarkasti muun muassa vaahterasiirapin valmistusta, peltotöitä, metsästystä ja muita sen ajan arkisia askareita. Samaten rautatien rakentaminen preerialle ja talon rakentaminen on tallennettu yksityiskohtaisesti kirjojen sivuille.

Wilderin aikaisemmin julkaisematon omaelämäkerta Pioneer Girl ilmestyi 2014.[3][4]

Suomennetut teokset alkuperäisessä julkaisujärjestyksessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura Ingalls Wilder: Pitkä talvi preerialla, Gummerus 1969. Kansitaiteilijana Garth Williams.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Laura Honkasalo: Republikaanit preerialla. Parnasso, 2/2018, s. 54–57. Otavamedia.
  2. Laura's "Little House" Books, Frontier Girl, viitattu 7.4.2018
  3. "Pioneer Girl is out!". November 21, 2014. Pioneer Girl Project (pioneergirlproject.org). South Dakota Historical Society Press. Retrieved 2015-10-15.
  4. Laura Ingalls Wilder autobiography to be published

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]