Davy Jones (Pirates of the Caribbean)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Davy Jones
Davy Jones viimeisessä kaksintaistelussaan kapteeni Jack Sparrow’ta vastaan.
Davy Jones viimeisessä kaksintaistelussaan kapteeni Jack Sparrow’ta vastaan.
Näyttelijä Bill Nighy
Esiintymiset Kuolleen miehen kirstu,
Maailman laidalla
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Ammatti Lentävän hollantilaisen kapteeni,
lippulaivan kapteeni Beckettin E.I.T.C Armadalle,
Merellä kuolleiden sielujen kuljettaminen toiselle puolelle (laiminlyöty)
Palvellut laivoilla Lentävä hollantilainen
Brethren-luokitus mukana ensimmäisessä kokouksessa
Aseet Yhden käden leveämiekka,
Norringtonin miekka
Palkkio ei tiedossa
Hyökätyt laivat Edinburgh Trader,
Musta helmi,
Empress,
HMS Endeavour
sekä monia muita nimeämättömiä laivoja
Perhe ei tiedossa

Davy Jones on Pirates of the Caribbean -elokuvissa esiintyvä Lentävän hollantilaisen kapteeni, jota näyttelee Bill Nighy. Hahmon nimi on etenkin merimiesten käyttämä kiertoilmaus paholaiselle ja hahmo mukailee muun muassa Lentävän hollantilaisen legendaa. Davy Jones on kirottu kulkemaan meriä ikuisesti Lentävällä hollantilaisella. Vain kerran kymmenessä vuodessa hän saa palata yhdeksi päiväksi maalle. Elokuvassa Kuolleen miehen kirstu kerrotaan Davy Jonesin nostattaneen Jack Sparrow’lle Mustan helmen meren pohjasta kolmetoista vuotta aiemmin. Vastapalvelukseksi kolmentoista vuoden kapteeniudesta Mustalla helmellä Sparrow myi sielunsa Jonesille.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Davy Jones oli skotlantilainen merimies, joka rakastui meren jumalattareen Kalypsoon. Tämän myötä hän lupautui Lentävän hollantilaisen kapteeniksi, tehtävänään merellä kuolleiden sielujen opastaminen tuonpuoleiseen. Hänen tulisi olla kymmenen vuotta merellä, ja vain yksi päivä maalla. Jones hoiti tehtäväänsä kymmenen vuotta, mutta tuona yhtenä päivänä joka hänelle oli luvattu maissa, Kalypso ei ollutkaan paikalla. Jones tunsi tulleensa petetyksi, ja suostutteli veljeskunnan oikeuden vangitsemaan Kalypson ihmishahmoon (Tia Dalma). Hän repi sydämen rinnastaan ja laittoi sen kirstuun jonka piilotti.

Jonesin laiminlyötyä tehtävänsä kuolleiden opastajana hän miehistöineen muuttui osaksi merta, ihmisen ja merenolentojen sekoituksiksi. Hän seilaa merien halki etsien kuolemaapelkääviä sieluja palvelukseen laivallensa.

Kuolleen miehen kirstu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jack Sparrow’n sopimuksen mukainen aika on loppunut ja Davy Jones haluaa hänet palvelukseensa Lentävälle hollantilaiselle sadaksi vuodeksi. Sparrow puolestaan etsii kuolleen miehen kirstua, koska Jonesin sydäntä uhkaamalla hänellä olisi valta hänen ylitseen. Hän onnistuu varastamaan kirstun avaimen Jonesilta ja myöhemmin löytää kirstun.

Elokuvan lopussa Jack Sparrow menettää kirstun avaimineen, jotka päätyvät Englannin Itä-Intian kauppakomppanian lordi Cutler Beckettille. Jonesin lemmikki Kraken kuitenkin saa Jackin ja hän päätyy Davy Jonesin loukkuun.

Maailman laidalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Davy Jones ihmisen muodossa.

Englannin Itä-Intian kauppakomppanian lordi Beckett kiristää Davy Jonesin kirstun avulla komentonsa alle ja käyttää tätä apunaan tuhotakseen merirosvouden. Jones ja Lentävä hollantilainen toimivat vastahakoisesti Beckettin puolesta tuhoten merirosvolaivoja. Myöhemmin Davy Jones kuulee Will Turnerilta Jack Sparrow’n pelastuneen Ahdin aitasta ja paljastaa saman keskustelun kuluessa, ettei koskaan antanut Kalypsolle anteeksi tämän hylkäystä ja antoi merirosvopäälliköiden neuvostolle ohjeet, miten vangita Kalypso ihmishahmoon.Kalypsoksi paljastuu merirosvojen voodoo-papittarena tuntema Tia Dalma. Jones kohtaa Kalypson salaa Mustalla helmellä, jossa Tia Dalma on vankina. Mustan helmen kapteeni Barbossa uskoo merirosvojen saavan Kalypsolta apua taistelussa, jos he vapauttavat hänen ihmishahmostaan. Hän yrittää saada muutkin merirosvokapteenit tästä vakuuttuneiksi samanaikaisesti käytävässä merirosvopäällikköjen neuvoston kokouksessa. Will Turnerin kihlattu, Elizabeth Swann valitaan merirosvojen kuninkaaksi ja hän vakuuttaa johtavansa merirosvot taisteluun, ilman Kalypson apua. Jones kysyy Kalypsolta mitä tapahtuisi, jos merirosvot vapauttaisivat Kalypson ihmishahmostaan. Jones vahvistaa rakkautensa Kalypsoon ja Kalypso vakuuttaa murskaavansa merirosvot, jotka julkesivat vangita hänet. Jones poistuu merirosvoalukselta.

Myöhemmin mittava meritaistelu Itä-Intian kauppakomppanian laivaston ja merirosvojen yhdistyneiden voimien välillä lähestyy. Lordi Beckett, Davy Jones ja Will Turner neuvottelevat taistelua ennen merirosvojen kuningattaren, Elizabeth Swannin, kapteeni Barbossan ja Jack Sparrowin kanssa. Beckett ja Jones suostuvat vaihtamaan Turnerin Sparrowiin, joka joutuu vangiksi Lentävälle hollantilaiselle. Kapteeni Barbossa päättää vapauttaa Kalypson ihmishahmostaan saadakseen apua taistelussa. Merirosvojen onneksi Will Turner paljastaa vapautusrituaalin aikana Davy Jonesin aikoinaan pettäneen Kalypson, jolloin jumalatar murtuu ja päättää jumalvoimiensa palautuessa olla puuttumatta alkavaan taisteluun.

Taistelu alkaa Lentävän hollantilaisen ja Mustan helmen välisenä kaksintaisteluna merenpyörteessä. Sparrow pakenee vankisellistään ja saa kuolleen miehen kirstun käsiinsä. Aiemmin elokuvassa on paljastettu, että kuka tappaa Davy Jonesin tämän kirstussa olevaa sydäntä iskemällä päätyy itse Lentävän hollantilaisen kapteeniksi ja saa kuolemattomuuden. Jack Sparrow taistelee Jonesin kanssa kirstun avaimesta. Lopulta saadessaan tilaisuuden pistää sydäntä Sparrow epäröi ja antaa Jonesille tilaisuuden pistää kuolettavasti Will Turneria. Willin isä, Saappaanraksi-Bill hyökkää Jonesin kimppuun, jolloin Sparrow pääsee Willin luokse ja antaa tämän iskeä sydämeen. Jones havahtuu tähän, ja lausuu viimeisenä sananaan rakastettunsa nimen ennen kuin katoaa kurimuksen syvyyksiin.

Salazar’s Revenge[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvasarjan viidennen osan lopputekstien jälkeen esitetään kohtaus, jossa Will ja Elisabeth Turner nukkuvat, ja samalla makuuhuoneen ovi raottuu ja huoneeseen kävelee Davy Jones. Will herää ja luulee tätä uneksi. Lattialla näkyy kuitenkin merivettä ja kasveja.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.