Bermudan kolmio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo maantieteellisestä alueesta. Muut merkitykset löytyvät täsmennyssivulta.
Bermudan kolmio.

Bermudan kolmio on Floridan eteläkärjen, Puerto Ricon ja Bermudan rajaama kolmion muotoinen alue, jolla väitetään tapahtuneen huomattavan paljon laivojen ja lentokoneiden katoamisia. Tunnetuin Bermudan kolmiossa tapahtunut katoaminen on viidestä Avenger-pommikoneesta koostuneen lentue 19:n häviäminen 5. joulukuuta 1945.

Bermudan kolmiossa on vaarallisia vesiä: alueen läpi kulkee voimakas Golfvirta, ja siellä esiintyy trooppisia hirmumyrskyjä. Alueella on sekä matalaa että syvää merta, ja alueen eteläosissa tapahtuu maanjäristyksiä.

Bermudan kolmion alueella ei kuitenkaan ole tapahtunut keskimääräistä enempää onnettomuuksia.

Alue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bermudan kolmion käsittämää aluetta ei ole määritelty aivan tarkasti.[1] Se on kuitenkin kolmion muotoinen alue, jonka kärjet ovat useimmin sijoitettu Floridan Miamiin, Bermudalle ja Puerto Ricon San Juaniin.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhimmat raportit Bermudan kolmion alueella tapahtuneista salaperäisistä katoamisista on 1800-luvun puolivälistä. Sieltä on löydetty hylättyjä aluksia, joiden hylkäämiselle ei ole mitään järkevää selitystä, ja toisaalta sieltä on saatu hätäkutsuja, mutta alusta ei ole kuitenkaan ikinä löydetty.[1] Vuonna 1945 Bermudan kolmion alueella puolestaan katosi viisi yhdysvaltalaista pommittajaa.[3]

Bermudan kolmion alueen selittämättömät katoamiset toi ensimmäisenä esille toimittaja Edward Van Winkle Jones, joka kirjoitti aiheesta 1950-luvulla Associated Pressille.[4]

Bermudan kolmion terminä loi vuonna 1964 kirjailija Vincent Gaddir Argosy-kioskilehdessä. Charles Berlitz teki kolmion tunnetuksi vuonna 1974 julkaistussa kirjassa Bermudan kolmio (engl. The Bermuda Triangle).[1] Kirja esitteli monia alueella tapahtuneeksi väitettyjä katoamisia ja ehdotti ilmiölle erilaisia selityksiä maapallon ulkopuolisista voimista Atlantiksen sijaintiin kolmion alapuolella. Kirjasta tuli kansainvälinen menestys.

Larry Kusche julkaisi 1975 kirjan The Bermuda Triangle Mystery – Solved, jonka mukaan kyse oli vain tiedotusvälineiden liioittelusta ja huonosta tutkimuksesta.[3] Hän pyrki myös osoittamaan virheitä ja puutteita Berlitzin kuvauksissa eri katoamistapauksista. Kusche käsitteli myös lentue 19:n tapausta. Vaikka Berlitzin kirjan mukaan sää oli katoamisen aikaan hyvä, se oli ollut iltaa kohti huononemassa, ja illalla oli puhkeamassa myrsky. Pakkolasku pimeässä korkeisiin aaltoihin olisi ollut muiden Avenger-lentäjien mielestä tuhoisa koneille.

Selityksiä katoamisille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnolliset selitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuimpia luonnollisia selityksiä Bermudan kolmion katoamisille ovat muun muassa lentäjien ja purjehtijoiden inhimilliset virheet vilkkaasti liikennöidyllä ja ilmastollisesti epävakaalla merellä; rajut säänvaihtelut kuten myrskyt ja hurrikaanit; voimakas Golf-virta; syvä meri, josta vajonnutta laivaa ei voi löytää; magneettiset kentät, jotka sekoittavat kompassinuolet; metaanikaasut, jotka imevät alukset syvyyksiin; sekä merirosvot.[5]

Yleinen selitys Bermudan kolmion katoamisille on ihmisen tahallinen toiminta tai huolimattomuus. Näitä ovat laivoille taitamaton suunnistus, merirosvous, laivojen tahallinen hävittäminen vakuutuspetoksen vuoksi ja laivojen huono lastaus tai rakenne. Lentokoneita voi pudota moottori- ja muiden rakenteellisten vikojen takia. Alueen arvaamattomat sääolot ovat myös oma ongelmansa. Ilmassa esiintyy joskus hyvin voimakkaita ilmakuoppia, selkeän sään turbulenssia, joka saattaa pudottaa lentokoneen[6] ja aiheuttaa merillä suuria, ennakoimattomia ja kuin tyhjästä ilmestyviä aaltoja, tai seiche-aaltoja, jotka voivat upottaa varsinkin huonosti lastatun aluksen.

On tapauksia, joissa vedenalainen pyörre on imaissut hinauksessa olevan aluksen, ja uppoavasta aluksesta on onnistuttu pelastautumaan.[7]

Epätieteelliset selitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monia Bermudan kolmion katoamisten selityksistä pidetään näennäistieteenä. Katoamisten yliluonnollisiksi tai epätieteellisiksi syiksi on esitetty esimerkiksi vajonneen Atlantis-mantereen energiakristalleja; ufoja tai muita avaruuden muukalaisia meren alla, hallituksen salaisia kokeita, 11 000 vuotta vanhaa komeettaa, joka sekoittaa kompassit, tai sähköisen sumun aiheuttamaa aikavääristymää.[5]

Luonnontieteilijä Ivan T. Sanderson on väittänyt, että maailmassa olisi 12 Bermudan kolmion ja Paholaisen meren tyyppistä katalaa pyörrettä säännöllisin välimatkoin siten, että niistä syntyy ikosaedri. Kaksi pyörteistä olisi navoilla ja kymmenen 30:nnellä pohjoisella ja eteläisellä leveysasteella. Sandersonin mukaan ne ovat ilmavirtojen ja merivirtojen kohtauspisteitä. Pyörteitä on hänen kaavionsa mukaan muun muassa Marokossa, Algeriassa, Iranissa, Pakistanissa tai Intiassa ja Havaijin pohjoispuolella.[8][9]

Katoamistilastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siitä, että Bermudan kolmiossa tapahtuisi enemmän laiva- tai lentokoneonnettomuuksia kuin muualla valtamerillä, ei ole todisteita.[10] Osa Bermudan kolmion alueelle kirjatuista katoamisista on todellisuudessa tapahtunut aivan muualla, muun muassa Irlannissa, Newfoundlandissa, Afrikassa ja Tyynellä valtamerellä.[10] Esimerkiksi vuonna 1918 Bermudan kolmiossa kadonneeksi väitetty USS Cyclops on kyllä kadonnut, mutta sen ei tiedetä kadonneen niin sanotun Bermudan kolmion alueella.

Bermudan kolmion alueella kadonneiksi väitettyjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio ja elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bermudan kolmio on esiintynyt useasti populaarikulttuurissa. Joitakin esimerkkejä:

 • Lentue 19 ja SS Cotopaxi nähtiin Steven Spielbergin elokuvassa Kolmannen asteen yhteys.
 • Ensimmäisiä aiheesta kertovia dokumenttielokuvia oli Richard Winerin kirjaan perustuva The Devil's Triangle, jota esitettiin vuonna 1975. Elokuvassa tarjottiin 10 000 dollarin palkkio sille, joka ratkaisisi arvoituksen. Juontajana toimi Vincent Price.
 • HBO:n 6-osainen sarja Triangle perustuu tapauksiin, joita Bermudan kolmiossa väitetään tapahtuneen. Sarjaa esitettiin vuonna 2007 Nelosella.
 • Aikahyppy-sarjassa Sam Beckett tapaa lentäjän, joka pelastui lentue 19:n onnettomuudesta. Jaksossa selviää myös, että USS Cyclops pelasti lentäjän merestä 27 vuotta aluksen katoamisen jälkeen.
 • Waverly Placen velhot -sarjassa. Se on maaginen paikka, mistä ei ole ulospääsyä.
 • Pirates of the Caribbean -elokuvasarjassa nuori Jack Sparrow vangitsi Bermudan kolmioon kaapparikapteenin Salazarin laivan ja miehistön lumottuun ansaan Dia Dalman / Kalypsonin Kompassin avulla, josta vapautui myöhemmin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Bermuda Triangle Encyclopædia Britannica. 2018. Encyclopædia Britannica, Inc. Viitattu 9.3.2014. (englanniksi)
 2. The Bermuda Triangle (pdf) Naval Historical Center. Arkistoitu 21.11.2016. Viitattu 9.3.2014.
 3. a b Selin, Risto: Ihmeellinen maailma: Skeptikon tietosanakirja, s. 40. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2001. ISBN 952-5329-19-4.
 4. MacDonald, Fiona: Experts Claim They Might Have 'Solved' The Bermuda Triangle Mystery Science Alert. 21.10.2016. Viitattu = 9.3.2014. (englanniksi)
 5. a b Top 10 Bermuda Triangle Theories Science Channel. Arkistoitu 15.3.2014. Viitattu 9.3.2014.
 6. Berlitz: Bermudan kolmio. 1975. s. 70.
 7. Berlitz: Bermudan kolmio. 1975. s. 68.
 8. The Hutchison Effect: a key to the Bermuda Triangle in Vancouver?
 9. DeepInfo.com: World Grid - Vortexes/Vortices - LeyLines (Arkistoitu – Internet Archive)
 10. a b http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/bermudan_kolmio.html

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Arvoitus syvenee, Charles Berlitz
 • Bermudan paholaiskolmio, Richard Winer, Arvi A. Karisto osakeyhtiö, ISBN 951-23-0931-9, Hämeenlinna 1975, Alkuteos The Devil's Triangle Batman Books 1974 Suom. Brita Penttilä,

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bermudan kolmio.