Katalat pyörteet

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Katalat pyörteet on yleensä näennäistieteenä pidetty ajatus, jonka mukaan maapallolla olisi 12 Bermudan kolmiota, Paholaisen merta ja Etelä-Atlantin anomaliaa muistuttavaa aluetta. Pyörteet aiheuttaisivat lentokoneiden ja laivojen katoamisia, kompassihäiriöitä ja muita outoja ilmiöitä. Molemmilla navoilla olisi mystinen pyörre, ja hieman kääntöpiirien ulkopuolella pyörteitä 72 pituusasteen välein. (Tarkemmin: ne sijaitsisivat noin 26,5 °pohjoista tai eteläistä leveyttä, minkä kulman tangentti on 0,5.) Tällöin pyörteiden paikoista syntyisi maan sisään säännöllinen ikosaedri. Ajatuksen esitti vuonna 1972 amerikkalainen Ivan T. Sanderson Saga-aikakauslehdessä artikkelissa "The Twelve Devil’s Graveyards Around the World" ("Kaksitoista paholaisen hautausmaata maapallollamme"). Hieman myöhemmin kolme venäläistä kirjoittajaa Nikolai Gontšarov, Vjatšeslav Morotšov ja Valeri Makarov julkaisivat Himja i Žizn -lehdessä pyörteisiin liittyvän artikkelin, jossa Maa oletettiin suureksi kiteeksi, ja kosminen energia muodostaisi 62 risteyspaikkaa viisikulmion muotoisille laatoille. Näistä 12 olisi samoja kuin Sandersinin ikosaedrin kärjet, 20 taas vastaisi niiden muodostaman ikosaedrin sivutahkojen keskipisteitä ja loput 30 sen särmien keskipisteitä. Eräs risteyskohta on Baikaljärven lähellä.

Hänen mukaansa oudot ilmiöt johtuisivat ilma- ja merivirtojen törmäilyistä. Mutta myöhemmin ajatukseen on lisätty mystisempiä ulottuvuuksia. Nämä pyörrealueet mainitsee muun muassa Charles Berlitz kirjassaan Bermudan kolmio. Kriitikoiden mukaan laivojen katoamiset selittyivät myrskyillä, kadonneeksi väitettyä laivaa ei ollut ja katoaminen toisaalla oli mysteerikirjailijan teoksessa siirretty mystiseksi väitetylle alueelle.

Ivan T. Sandersonin esittämää alkuperäistä ajatusta ovat laajentaneet muun muassa William Becker ja Bethe Hagens[1][2]. Myös ei-säännöllisiä pyörreajatuksia on esitetty[3].

Sandersonin katalat pyörteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sandersonin esittämät laivojen ja lentokoneiden hautausmaat sijaitsevat hänen mukaansa maapallon sisään piirretyn säännöllisen ikosaedrin kärjissä seuraavasti:

 1. 90°N – Pohjoisnapa
 2. 26,5°N, 2°W – Algerian Sahara
 3. 26,5°N, 70°E – Induksen suisto
 4. 26,5°N, 142°E – Tyynimeri Japanin eteläpuolella (ns. Paholaisen meri)
 5. 26,5°N, 146°W – Tyynimeri lähellä Havaijia
 6. 26,5°N, 74°W – Atlantti Floridan eteläpuolella, Bermudan kolmio
 7. 26,5°S, 34°E – Eteläinen Afrikka, lähinnä Zimbabwe
 8. 26,5°S, 106°E – Itäinen Intian valtameri lähellä Australiaa
 9. 26,5°S, 178°E – Läntinen Tyynimeri lähellä Fidži-saaria (Uudesta-Seelannista pohjoiseen)
 10. 26,5°S, 110°W – Kaakkoinen Tyynimeri lähellä Pääsiäissaarta
 11. 26,5°S, 38°W – Atlantti lähellä Brasilian rannikkoa.
 12. 90°S – Etelänapa

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]