Ivan T. Sanderson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ivan T. Sanderson vuonna 1954.

Ivan Terence Sanderson (30. tammikuuta 1911 - 19. helmikuuta 1973) oli luonnosta ja paranormaaleista ilmiöistä kirjoittanut Cambridgen yliopistosta valmistunut luonnontieteilijä, joka työskenteli muun muassa British Museumissa. Sandersonilla oli alempi korkeakoulututkinto eläintieteestä ja myöhemmin korkeampi tutkinto geologiasta ja kasvitieteestä, ja häntä kiinnostivat aiemmin tuntemattomien eläinlajien etsintä ja paranormaalit ilmiöt, muun muassa ufot. Monia Sandersonin esittämiä ajatuksia pidetään näennäistieteenä. Näistä tunnetuin on hänen Saturday Evening Postissa 16. tammikuuta 1960 julkaisema artikkeli Riddle of the frozen giants mikä kuuluisi suomeksi "Jäätyneiden jättiläisten arvoitus", jossa Sanderson väittää mammuttien kuolleen hyvin äkisti jäätymällä huomattavasti, –100 °C:hen. Sandersonin mukaan jäätymisen syy oli tulivuorenpurkauksen nostama aurinkoa pimentävä pöly ja muut seikat[1]. Tutkijat eivät tätä väitettä vahvista[2].

Sanderson julkaisi 1972 Saga-aikakauslehdessä artikkelin, The Twelve Devil’s Graveyards Around the World ("12 paholaisen hautausmaata maapallollamme") jonka mukaan maapallolla olisi kaksitoista Bermudan kolmion ja Paholaisen meren tyyppistä aluetta säännöllisin välein, viisi lähellä kumpaakin 30 leveysastetta, ja kaksi navoilla[3][4][5]. Näistä "katalista pyörteistä" muodostuisi ikosaedri, jos piirrettäisiin niitä yhdistävä pinta- tai viivaverkko. Näiden mystisten paikkojen läheisyydessä sijaitsevat hänen mukaansa myös useat maailman arvoituksellisimmista esihistoriallisista rakennelmista.

Sanderson vieraili radiossa ja TV:ssäkin. Nuorena hän matkusteli ympäri maailmaa. Hän sai ajatuksia muun muassa tunnetulta ja kiistellyltä outojen ilmiöiden tutkiskelijalta Charles Fortilta, ja alkoi kirjoitella ajatuksiaan julkisuuteen vuoden 1936 aikoihin. Toisessa maailmansodassa Sanderson työskenteli muun muassa brittien laivaston tiedustelussa.

Sanderson perusti paranormaaleja ilmiöitä tutkivan yhdistyksen nimeltä Society for the Investigation of the Unexplained (SITU) vuonna 1965. Mutta Sanderson saattoi olla outoja tarinoita epäileväkin, ja paljasti esimerkiksi erään vuoden 1909 "Jerseyn paholaisen" huijaukseksi.

Sanderson oli naimisissa kahdesti, ja hänen vaimonsa Alma oli kahdella hänen matkallaan, joista hän kirjoitti kirjat. Sanderson kuoli 62-vuotiaana aivosyöpään.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.answersingenesis.org/home/area/fit/chapter4.asp
  2. Björn Kurtén, Kuinka mammutti pakastetaan, ISBN 951-30-5627-9, Helsinki 1982, sivu 111-122
  3. http://www.deepinfo.com/WorldGrid.htm DeepInfo.com: World Grid - Vortexes/Vortices - LeyLines
  4. http://www.greatdreams.com/bermuda.htm Bermuda Triangle Stargate? A CONNECTION TO ATLANTIS? Do Newly Mapped Magnetic Anomalies Point to the Stars?
  5. http://www.paranormal-encyclopedia.com/v/vile-vortices/ Vile Vortices

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]