Hey Jude

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Hey Jude”
The Beatles
Singlen ”Hey Jude” kansikuva
Singlen tiedot
 B-puoli Revolution
 Äänitetty  31. heinäkuuta – 2. elokuuta 1968 Trident Studios, Lontoo
 Julkaistu 26. elokuuta 1968
 Tekijä(t) Lennon/McCartney
 Tuottaja(t) George Martin
 Tyylilaji rock, poprock
 Kesto 07.11
 Levy-yhtiö Apple Records
The Beatlesin muut singlet
Lady Madonna
1968
”Hey Jude”
1968
Get Back
1969

Hey Jude on The Beatles -yhtyeen kappale, jonka sävelsi Paul McCartney. Yhtyeen käytännön mukaan se on kuitenkin merkitty Lennon/McCartney-yhteistyöksi. Kappale julkaistiin singlenä vuonna 1968, ja siitä tuli yksi kaikkien aikojen myydyimmistä singleistä. Se myös sai useita Grammy-ehdokkuuksia, muttei voittanut yhdessäkään kategoriassa.

”Hey Jude” -kappaleen oli tarkoitus alun perin tulla Beatlesin The White Album -tuplalevylle (1968), mutta suunnitelmien muuttuessa se päätettiin jättää pois. Sitä ei ikinä julkaistu millään varsinaisella Beatles-levyllä, vaan ainoastaan kokoelma-albumeilla.

Kappaleen pituus on 7 minuuttia ja 11 sekuntia, mikä tekee siitä kolmanneksi pisimmän virallisesti julkaistun Beatles-kappaleen. Se oli aikoinaan myös yksi kaikkien aikojen pisimmistä singlenä julkaistuista kappaleista, ollen julkaisuajankohtanaan pisin brittilistan ykköspaikan koskaan saavuttanut single.

Alun perin laulun nimi oli ”Hey Jules”, mutta nimi vaihtui pian helpommin laulettavaksi Judeksi. McCartney kirjoitti laulun lohduttaakseen yhtyetoverinsa John Lennonin poikaa Juliania, kun Lennon ja hänen ensimmäinen vaimonsa Cynthia erosivat. Lennon kuitenkin sanoi aina kuulleensa kappaleen itselleen kirjoitettuna. Hän harkitsi tuohon aikaan yhtyeestä lähtöä tehdäkseen enemmän yhteistyötä vaimonsa Yoko Onon kanssa.

Jukka Kuoppamäki levytti kappaleesta vuonna 1968 suomenkielisen version ”Ei voi kuin valittaa”. Sanoitus oli Juha Vainion kirjoittama.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä singleen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.