Julian Lennon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julian Lennon
Lennon vuonna 2015
Lennon vuonna 2015
Henkilötiedot
Koko nimi Julian Charles John Lennon
Syntynyt8. huhtikuuta 1963 (ikä 61)
Liverpool, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Muusikko
Aktiivisena 1974–
Tyylilajit pop, rock
Soittimet kitara, koskettimet, rummut
Levy-yhtiöt Atlantic RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
Kotisivut

Julian Charles John Lennon[1] (ent. John Charles Julian Lennon; s. 8. huhtikuuta 1963 Liverpool, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta), on brittiläinen laulaja, lauluntekijä, muusikko, ja John Lennonin vanhin lapsi. Hänen äitinsä oli Cynthia Lennon ja kummisetänsä Brian Epstein. Julian Lennon on nimetty John Lennonin äidin Julian mukaan.

John Lennonin kertoman mukaan Julian antoi idean kappaleeseen ”Lucy in the Sky with Diamonds” piirtämällä kuvan, jossa esiintyi hänen luokkatoverinsa Lucy. John oli tullut hakemaan Juliania koulusta, ja poika näytti hänelle tuolloin piirroksensa. John oli kysynyt mitä kuva esittää, ja Julian oli vastannut ”Lucy in the Sky with Diamonds”. Tupla-albumin The Beatles päätöskappale Good Night on Johnin säveltämä kehtolaulu Julianille.

Vuonna 1968 kun Julianin vanhemmat erosivat, Paul McCartney sävelsi Julianille kappaleen ”Hey Jude” lohduttaakseen tätä eron johdosta. Balladimaisesta yli seitsenminuuttisesta kappaleesta tuli listaykkössingle, B-puolenaan Julianin isän tekemä ”Revolution”. 1970-luvulla John antoi pojalleen joululahjaksi rumpukoneen ja kitaran ja opetti Juliania soittamaan kitaraa. John myös kannusti Julianin kiinnostusta musiikin pariin, ja Julian tekikin musiikkidebyyttinsä vuonna 1974, kun hän soitti rumpuja John Lennonin albumin Walls and Bridges viimeisellä raidalla yksitoistavuotiaana.

Aikuisena Julian Lennon on tehnyt paljon musiikkia ja saavuttanut kuuluisuutta. Hän julkaisi ensimmäisen albuminsa Valotten vuonna 1984, jonka singlestä ”Too Late for Goodbyes” tuli heti iso hitti. Lennon harrastaa myös valokuvausta ja The Beatles -aiheisten tavaroiden keräämistä ja on kirjoittanut The Beatles -kokoelmastaan kirjan Beatles Memorabilia – The Julian Lennon Collection (2010).[2]

Julian Lennonilla on aina ollut läheiset välit muihin The Beatlesin ex-jäseniin, erityisesti Paul McCartneyyn. Valotten julkaisun myötä McCartney kehui vuolaasti Julian Lennonin laulamista ja lähetti tälle sähkeen ”Good luck, old fruit.”[3] Monet huhut kertovat, että George Harrison olisi soittanut (nimeltämainitsemattomasti) kitarasoolon vuonna 1991 levytettyyn kappaleeseen ”Saltwater”, mutta Lennonin mukaan asia ei ole näin, vaikka soolo kuulostaa monien tahojen mielestä erehdyttävästi Harrisonilta.[4]

Lennonilta poistettiin leikkauksella syöpäkasvainta sisältänyt luomi hänen päästään helmikuussa 2020.[5]

Vuosi Nimi Listasijoitukset Albumi
Billboard Hot 100 (Yhdysvallat) Modern Rock (Yhdysvallat) Mainstream Rock (Yhdysvallat) Britannian singlelista
1984 ”Valotte” 9. - 6. - Valotte
1985 ”Too Late For Goodbyes” 5. - 11. 6. Valotte
1985 ”Say You’re Wrongv 21. - 18. 75. Valotte
1985 ”Because” - - - 40. Dave Clark’s Time: Original Soundtrack
1985 ”Jesse” 54. - 24. - Valotte
1986 ”Stick Around” 32. - 1. (kaksi viikkoa) - The Secret Value Of Daydreaming
1989 ”Now You’re in Heaven” 93. 27. - 59. Mr. Jordan
1991 ”Saltwater” - - - 6. Help Yourself
1991 ”Help Yourself” - - - 53. Help Yourself
1992 ”Get a Life” - - - 56. Help Yourself
1995 ”Cole’s Song” - - - - Mr. Holland’s Opus Soundtrack
1998 ”Day After Day” - - - 66. Photograph Smile

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]