Skiffle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skiffle
Alkuperä jazz, blues, folk, country
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Kehittymisen
ajankohta
1920-luku
Tyypillisiä
soittimia
pyykkilauta, kannut, kazoo, saha, kitara, banjo
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
beat, brittiläinen blues & rock
Gus Cannonin Jug Stompers n. 1928

Skiffle on folkmusiikin alalaji. Skiffle on vahvasti jazz-, blues- ja kantrivaikutteista. Skifflessä on usein halvoista ja yleisistä rakennusaineista rakennettavia soittimia, kuten pyykkilauta, ruukku, kazoo (usein kammasta ja paperista tehtävä), saha, teelaatikosta tehty basso ja sikarilaatikosta tehtävät kitara, banjo tai viulu, tosin kitara ja banjo ovat usein myös tavallisista rakennusaineista tehtyjä. Skiffle oli suosituimmillaan 19201940-luvuilla Yhdysvalloissa sekä 1950-luvulla Isossa-Britanniassa.[1]

Beatmusiikki, brittiläinen blues ja rock sekä uuden aallon folk-musiikki ovat saaneet vaikutteita skiffleyhtyeistä. Samoin monet kuuluisat brittiläiset muusikot kuten The Beatlesin Ringo Starr.

Suomalaisia skiffletapahtumia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hankasalmen asemalla järjestettävä Kihveli Soikoon on maailman ainut vuosittainen monipäiväinen skifflemusiikkitapahtuma.[2] Kaustisella järjestettiin vuonna 2010 ITE-soitintapahtuma, jossa esiintyi useampi skiffle-henkinen orkesteri, kuten Purkkiorjat, Cleaning Women ym.

Skiffleartisteja ja -yhtyeitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Soitinrakentaja Jukka Mäkelä on valmistanut tyhjistä säilykepurkeista ja kierrätysmateriaaleista koko soitinperheen; kitara, viulu, mandoliini, quattro, banjo, kontrabasso, sähköbasso, qvintress. Purkkiorjat Rytminen kierto-orkesteri soittaa ainoastaan näillä Jukka Mäkelän valmistamilla soittimilla, poikkeuksena rumpali Nipa Mannisen itse tekemä rumpusetti (kuparijauhepurkki, laastipurkki, käymisastia, mansikkahillopurkki jne.
  1. 'Rock Ferry' BBC. 8.8.2008. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  2. Kihveli Soikoon
  3. Werner Bros. (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Skiffle Kings (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Purkkiorjat - rytminen kierto-orkesteri (Arkistoitu – Internet Archive)