Stella McCartney

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stella McCartney

Stella Nina McCartney (s. 13. syyskuuta 1971 Lontoo, Iso-Britannia) on brittiläinen muotisuunnittelija. Hän on Paul McCartneyn ja Linda McCartneyn tytär.[1] McCartney tunnetaan suunnittelijana tyttömäisistä vaatteistaan sekä eettisistä arvoistaan. McCartney ei käytä vaatteissaan turkista eikä nahkaa, ja hänen kosmetiikkansa ja parfyyminsa ovat eläimillä testaamattomia sekä luonnonmukaisin menetelmin valmistetuista raaka-aineista valmistettuja. McCartney tunnetaan myös yhteistyöstään eläinten oikeuksia puolustavan PETAn kanssa.

Teini-iässä McCartney työskenteli muotisuunnittelija Christian Lacroix'lle ja haki oppia Lontoon Savile Row'lta. McCartney valmistui St Martins College of Art & Designista vuonna 1995 kokoelmalla, joka herätti kohua, sillä muotinäytöksen malleina toimivat supermallit Naomi Campbell ja Kate Moss ja eturivissä istui isä Paul McCartney. Kokoelmaa ostettiin näytöksen jälkeen myytäväksi muun muassa Neiman Marcus -tavarataloon. Vuonna 1997 McCartney palkattiin muotisuunnittelija Phoebe Philon kanssa ranskalaiseen Chloén muotitaloon. Tuona aikana Chloén markkina-arvo ja arvostus muotimaailmassa kasvoi yhtiön oltua jo jonkin aikaa unohdetumpi.

McCartney perusti oman muotitalonsa Gucci Groupin suojaan vuonna 2001 lähdettyään Chloélta. Hänellä on liikkeitä Lontoossa, New Yorkissa, Beverly Hillsissä ja Pariisissa. Vuonna 2003 markkinoille tuli hänen ensimmäisen hajuvetensä, Stella, ja vuonna 2006 hän julkaisi oman ihonhoitotuotelinjan.

Stella McCartney on tehnyt yhteistyötä ruotsalaisen valmisvaateketju H&M:n kanssa vuonna 2005, sekä urheiluvaatevalmistaja Adidaksen kanssa vuosina 2004–2006. Hän suunnitteli myös puvustuksen poptähti Madonnan vuoden 2004 kiertueelle, muusikko Annie Lennoxin kiertueelle, elokuvaan Sky Captain and The World of Tomorrow sekä Paul McCartneyn baletin Ocean's Kingdom ensiesitykseen New York City Balletissa 2011.

Stella McCartney on naimisissa Alasdhair Willisin kanssa. Heillä on neljä lasta, kaksi poikaa ja kaksi tytärtä.[1]

Stella McCartneyn Liike Beverly Hillssissä.
  1. a b Stella McCartney Biography. A&E Television Networks. Viitattu 17.9.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]