Nirvana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee olotilaa. Yhdysvaltalaisesta grunge-yhtyeestä katso Nirvana (yhtye). Sanan muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.

Osa artikkelisarjaa
Buddhalaisuus

Lotus-buddha.svg

Historia

Gautama Buddha
Buddhalaiset neuvostot

Perusteet

Neljä jaloa totuutta
Jalo kahdeksanosainen polku
etiikka
Nirvana · valaistuminen
Kolme jalokiveä:
(dharma · sangha · Buddha)

Tärkeitä käsitteitä

Kolme olemassaolon merkkiä:
(dukkha · anicca · anatta)
Skandha · Samsara
Jälleensyntymä
Pratītyasamutpāda · Karma

Harjoittaminen

Bodhisattva
Pāramitā · Buddhalainen meditaatio

Koulukunnat

Theravāda · Mahāyāna
Vajrayāna

Dharma Wheel.svg

 n  k  m 

Nirvana (sanskr, nirvāṇa; paalinibbāna, 'sammuksiin puhallettu') tarkoittaa buddhalaisen harjoituksen päämäärää eli valaistumista.[1] Buddhalaisessa traditiossa nirvana nähdään yleensä seurauksena siitä, kun sammutetaan mielen "kolmen tulta" tai "kolmen myrkkyä"; takertuminen (raga), viha (dvesha) ja tietämättömyys (avidyā). Niiden lakkauttaminen johtaa vapautumiseen uudelleensyntymisestä.

Buddhalaisessa traditiossa nirvana jaetaan kahteen eri osaan, elämän aikana saavutettavaan ja kuoleman jälkeiseen. Tässä elämässä saavutettavassa nirvanassa fyysinen olemassaolo jatkuu, mutta mieli on vapaa kaikista negatiivisista tiloista, rauhallinen ja onnellinen. Kuolemanjälkeinen nirvana, paranirvana, viittaa fyysisen elämän katoamiseen ilman, että uudelleensyntyminen luo uuden kehon.

Theravadassa nirvana on kaikkein korkein saavutus. Mahajanassa taas korkein saavutus on keskeyttää oma valaistumiseen siirtyminen ja asettaa muiden valaistuminen omaa valaistumista tärkeämmäksi, eli auttaa kaikki muut olennot valaistumiseen ja vasta sen jälkeen siirtyä sinne itse.[2].

Buddhalaisuuden keskeinen päälähtökohta on, että jokaisella olennolla on oma buddhaluonto eli potentiaali saavuttaa valaistuminen ja tulla Buddhaksi oikean harjoituksen myötä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nirvana | religion Encyclopedia Britannica. Viitattu 9.9.2020. (englanniksi)
  2. Divisions of Buddhism - Buddhist beliefs - Edexcel - GCSE Religious Studies Revision - Edexcel BBC Bitesize. Viitattu 9.9.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nirvana.
  • Nirvana - a modern view. (englanniksi)