Foo Fighters

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo rockyhtyeestä. Valoilmiöstä kertoo artikkeli Foo-hävittäjät.
Foo Fighters
Foo Fighters logo.svg
Foo Fighters esiintymässä vuonna 2007.
Foo Fighters esiintymässä vuonna 2007.
Tiedot
Toiminnassa 1995–
Tyylilaji hard rock, post-grunge, grunge, alternative rock, punk rock, heavy metal
Kotipaikka Yhdysvaltain lippuSeattle, Washington, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Dave Grohllaulu, kitara
Chris Shiflettkitara, taustalaulu
Taylor Hawkinsrummut, lyömäsoittimet, laulu
Nate Mendelbasso
Pat Smearkitara, taustalaulu (1995–1997, 2006–2007, 2010–)
Rami Jaffeekoskettimet (2017–)
 [1]

Entiset jäsenet

William Goldsmith, rummut, lyömäsoittimet (1995–1997)
Franz Stahl, kitara, taustalaulu (1997–1999)

Levy-yhtiö

RCA Records
Capitol Records

Aiheesta muualla
Kotisivut
MusicBrainz

Foo Fighters on Dave Grohlin, Nirvana-yhtyeen entisen rumpalin, vuonna 1994 perustama rockyhtye. Yhtyeen nimi tulee toisen maailmansodan aikaisista ”foo-hävittäjistä”. Aluksi se oli Grohlin sooloprojekti, mutta ensimmäisen albumin, Foo Fightersin, ilmestyttyä vuonna 1995 hän kokosi ympärilleen yhtyeen, johon kuuluivat basisti Nate Mendel, rumpali William Goldsmith sekä Nirvanankin keikkakitaristina toiminut Pat Smear. Goldsmith jätti yhtyeen toisen albumin, The Colour and the Shapen (1997), nauhoitusvaiheessa, joten Grohl joutui itse nauhoittamaan uudelleen suurimman osan rumpuraidoista. Pian Goldsmithin jälkeen lähti myös kitaristi Smear. Heidän tilalleen tulivat Taylor Hawkins ja Franz Stahl, joskin Stahl erotettiin yhtyeestä ennen kolmannen albumin, There Is Nothing Left to Losen (1999), nauhoituksia.

Stahlin erottamisen jälkeen yhtye jatkoi soittamista kolmistaan There Is Nothing Left to Lose -albumin valmistumiseen asti, jolloin Chris Shiflett liittyi yhtyeeseen soolokitaristiksi. Yhtyeen neljäs levy, One by One, julkaistiin vuonna 2002. Vuonna 2005 ilmestyi seuraava, kaksiosainen levy, nimeltään In Your Honor, joista toinen sisälsi akustisia kappaleita ja toinen hieman raskaampaa materiaalia. Vuonna 2007 ilmestyi Foo Fightersin seuraava levy, Echoes, Silence, Patience & Grace. Vuonna 2010 julkistettiin tieto Smearin paluusta yhtyeen viralliseen kokoonpanoon – hän oli ollut yhtyeessä epävirallisena keikkakitaristina vuosina 2006–2009. Yhtyeen viimeisin albumi, Sonic Highways, julkaistiin vuonna 2014.

Ennen yhtyeen seitsemättä albumia kaikki sen kuusi albumia ovat olleet ehdolla Grammy-palkinnon saajiksi parhaasta rock-albumista. Kyseisen palkinnon yhtye on voittanut neljä kertaa. Foo Fighters on myös julkaissut vuonna 2009 kokoelmalevyn Greatest Hits, joka sisältää vanhojen kappaleiden lisäksi myös kaksi uutta kappaletta, ”Wheels” ja ”Word Forward”.

Yhtyeen musiikilliset esikuvat ovat muun muassa Queen, Cheap Trick, Ramones, Dead Kennedys ja The Wholähde?. Yhtyeellä on myös vaikutteita myös heavy metal -yhtyeiltä, minkä vuoksi yhtyeen joissakin kappaleissa esiintyy heavy metal -riffejä.

Yhtyeen tunnetuimmat kappaleet ovat ”Big Me”, ”Monkey Wrench”, ”Everlong”, ”Learn to Fly”, ”All My Life”, ”Times Like These”, ”Best of You”, ”The Pretender”, ”Rope” ja ”Walk”.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dave Grohl tuli tutuksi grunge-yhtye Nirvanan rumpalina vuosina 1991–1994, jolloin yhtye oli suosituimmillaan, varsinkin toisen albumin Nevermindin aikoihin. Yhtye hajosi vuonna 1994, kun yhtyeen keulahahmo, laulaja-kitaristi Kurt Cobain, teki itsemurhan. Grohl oli viikkokaupalla terapiassa ystävänsä takia, mutta toipui nopeasti. Alun perin oli tarkoitus, että Grohl ja Nirvanan basisti Krist Novoselic perustaisivat uuden yhtyeen, mutta he ajattelivat, että media ja Nirvana-fanit pitäisivät sitä jonkinlaisena huonona Nirvana-kopiona, joten Novoselic päätti jäädä sivuun.

1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1994 Dave Grohl aloitti sooloprojektin ja levytti vuosina 1994–1995 albumin Foo Fighters, jossa hän soitti kaikki basso-, rumpu- ja kitararaidat lukuun ottamatta kappaletta "X-static", jossa kitaraa soitti Greg Dulli.[2] Albumi äänitettiin samassa studiossa missä Nirvana nauhoitti viimeisen studiokappaleensa You Know You're Rightin, joka julkaistiin singlenä vuonna 2002. Grohl alkoi tämän jälkeen muodostaa yhtyettä ja otti ensimmäiseen kokoonpanoon basistiksi Nate Mendelin, rumpaliksi William Goldsmithin ja toiseksi kitaristiksi Nirvanan kiertuekitaristi Pat Smearin.

Vuonna 1997 yhtye julkaisi monesti sen varsinaisena debyyttialbumina pidetyn The Colour and the Shapen, joka oli myyntimenestys ja sitä pidetään yhtenä yhtyeen parhaista tuotoksista. Albumi sisälsi singlehitit "My Hero", "Monkey Wrench" ja "Everlong", joista kaikista tehtiin musiikkivideot. Goldsmithin rumpuosiot oli jo nauhoitettu levylle, mutta Grohl päätti soittaa ne itse uusiksi. Tämän jälkeen Goldsmith jätti yhtyeen ja hänen tilalleen tuli Taylor Hawkins

Vuonna 1999 yhtyeen kolmas albumi There Is Nothing Left to Lose julkaistiin, joka sisälsi suuren hitin "Learn to Fly", josta myös tehtiin hyvin tunnettu musiikkivideo, jolla esiintyi huumorirock-yhtye Tenacious D. Albumilla yhtye siirtyi hieman pop-musiikin suuntaan. Myös singlet kappaleista "Next Year" ja "Breakout" saivat huomiota: "Next Year" oli televisiosarja Edin ensimmäisen kauden tunnuskappale ja "Breakout" oli Me kaksi ja Irene elokuvan soundtrackilla.

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 yhtye oli hajoamisen partaalla muun muassa liiallisesta esiintymisestä ja jäsenten välisistä riidoista johtuen. Rumpali Taylor Hawkins otti samana vuonna yliannostuksen heroiinia. Yhtyeen hajoamisesta huhuttiin vuonna 2002, kun Dave Grohl liittyi rumpaliksi Queens of the Stone Ageen. Myöhemmin Dave mainitsi, että hän vierailisi ainoastaan yhtyeen albumilla Songs for the Deaf. Saman vuoden aikana Foo Fighters julkaisi neljännen pitkäsoittonsa One by One, jolloin spekulaatiot yhtyeen hajoamisesta loppuivat. Albumilta nousivat suuret hitit "All My Life" ja "Times Like These". Myös kappaleet "Low" ja "Have It All" saivat radiosoittoa osakseen. One by One albumia pidetään yhtenä Foo Fightersin huonoimmista ja Grohl onkin sanonut että albumilla on neljä hyvää kappaletta, mutta levyn muita kappaleita hän ei soittaisi enää ikinä. One by One -albumista tuli toinen Grammy-palkinto (paras rock-levy) Foo Fightersille. Lisäksi myös hitti All My Life palkittiin Grammyllä parhaana hard rock-esityksenä.

Vuonna 2004 yhtye julkaisi ensimmäisen live-DVD:nsä Everywhere But Homen, joka sisältää neljä keikkaa yhtyeen One by One -kiertueelta. Keikat ovat muun muassa Torontosta, Washingtonista, Slane Castlesta ja Reykjavíkista.

Vuonna 2005 yhtye levytti tupla-albumin In Your Honor, jonka ensimmäinen levypuolisko oli raskasta rockia kun toinen puolisko paljasti yhtyeen herkän ja akustisemman puolen. Albumilla vierailivat muun muassa Led Zeppelinin basisti John Paul Jones ja jazz-laulaja Norah Jones.

Foo Fighters aloitti kesäkuussa 2006 akustisen kiertueen. Kiertueella oli mukana Foo Fightersin jäsenien lisäksi myös Foo Fightersin entinen kitaristi Pat Smear sekä viulisti Petra Haden. Myös Rami Jaffee The Wallflowers yhtyeestä soitti koskettimia ja pianoa. Yhtye on tehnyt myös muutaman sähkoisen keikan kiertueen aikana. Samana vuonna yhtye julkaisi myös ensimmäisen live-albuminsa Skin and Bonesin, joka julkaistiin marraskuussa 2006. Siitä julkaistiin myös DVD-versio.

Syksyllä 2007 yhtye julkaisi singlen "The Pretender", jonka jälkeen julkaistiin albumi Echoes, Silence, Patience & Grace.

Marraskuussa 2009 yhtye julkaisi kokoelma-albumin, jolle on kerätty yhtyeen tunnetuimmat kappaleet. Albumi sisältää myös ennen julkaisemattomat kappaleet, "Wheels" sekä "Word Forward".

Yhtyeen uran kattava dokumenttielokuva, Foo Fighters: Back And Forth, julkaistiin 6. huhtikuuta 2011 ja yhtyeen uusin albumi "Wasting Light" julkaistiin 12. huhtikuuta 2011.

Vuonna 2013 Dave Grohl ilmoitti yhtyeen aloittavan kahdeksannen levyn äänittämisen ja samalla ilmoitti että levy tulee vuonna 2014.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foo Fighters Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Buchanan, Brett: Dave Grohl Announces New Foo Fighters Member AlternativeNation.net. 3.6.2017. Viitattu 23.8.2017. (englanniksi)
  2. Stephen Thomas Erlewine: Artist Biography AllMusic. Viitattu 2.5.2017. (englanniksi)
  3. Kinnunen, Terhi: Koff tuo Foo Fightersin keikalle Suomeen Taloussanomat.fi. 19.8.2003. Viitattu 4.4.2014.
  4. Merimaa, Juha: Foo Fighters villitsi Provinssin ennätysyleisön HS.fi. 15.6.2008. Viitattu 4.4.2014.
  5. Foo Fighters veti liki 30 000 Kalasatamaan HS.fi. 26.6.2011. Viitattu 4.4.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]