Extreme metal

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Extreme metal
Alkuperä heavy metal
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Euroopan unionin lippu Eurooppa
Kehittymisen
ajankohta
1970-luku-1980-luku
Tyypillisiä
soittimia
sähkökitara, sähköbasso, rumpusetti, laulu
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
groove metal, goottimetalli

Extreme metal (tai äärimetalli) on yleisnimitys metallimusiikin raskaimmille genreille. Se ei siis ole varsinaisesti oma tyylilajinsa, vaan luokittelee yhteen monta metallin alagenreä. Nimeä käytetään usein kuvaamaan niiden yhtyeiden musiikkityylejä, joita ei voida luokitella yksinomaan esimerkiksi thrash- tai death metaliksi.

Extreme metalille on tyypillistä ns. "blast beat", eli erittäin nopea rumpujen soittotapa, johon kuuluu myös tuplapedaali, eli bassorummun soittaminen kahdella pedaalilla (tai vaihtoehtoisesti jopa kaksi eri bassorumpua samassa rumpusetissä). Extreme metalissa laulanta on usein rääkymistä tai örinää, mutta varsinkin huuto on suosittua hieman kevyemmissä extreme metalin muodoissa, kuten thrash metalissa tai sen alalajissa metalcoressa.

Keskeisellä paikalla extreme metalissa ovat myös kitarariffit varsinkin kevyemmissä extreme metalin muodoissa, nopeat kitarasoolot eli ns. tilutus sekä kosketinsoittimella tehdyt orkestraatiot raskaammassa extreme metalissa pelottavan tunnelman luomiseksi.

Yhteenvetona extreme metal on nimensä mukaisesti äärimmilleen vietyä musiikkia, yleensä varsin nopeaa ja aggressiivista, mutta välillä myös hitaan synkkää (eritoten doom metal). Extreme metalin ensimmäinen tyylisuunta oli thrash metal.

Pääasialliset lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääasialliset alalajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyneet tyylisuuntaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyneitä extreme metal -tyylilajeja

Yhdistyneitä extreme metal -tyylilajeja punkin kanssa


Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.