Skalmeija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sopraano- ja sopraninoskalmeija
Skalmeija/pommeriperhe: basso-, tenori-, alttopommeri, sopraanoskalmeija sekä suukappaleita ("lehdyköitä").
Nainen soittaa bassopommeria (=skalmeijaa) (Tobias Stimmer noin vuonna 1500).

Skalmeija on lähinnä keskiajan ja renessanssin musiikissa käytetty kaksoislehdykkäsoittimiin kuuluva puupuhallin. Nykysoittimista se muistuttaa eniten oboeta. Aasiasta kotoisin oleva skalmeija on tullut eurooppalaisten tietoisuuteen jo 1100-luvulla, kun ristiretkeläiset toivat sen varhaisen muodon Eurooppaan.

Skalmeijoja käytettiin usein kovaäänisessä ulkoilma- ja seremoniallisessa musiikissa tai avarissa sisätiloissa samaa soitinperhettä edustavien pommerien kanssa. Suurempikokoisia skalmeijoja olivat alttoskalmeija ja ainakin 1500- ja 1600-luvuilla tenori-, basso- sekä kvartti- ja kvinttibassoskalmeija. Pommereissa oli usein vähintään yksi läppä matalinta ääntä varten. Enemmän läppiä saattoi olla basettipommerissa (jatkettu tenori), bassopommereissa ja vielä sitäkin kookkaammissa pommereissa. Näiden avulla päästiin perussävelestä kvartin verran alemmas.

Erilaisia kansansoitin- ja puhallinorkesteriversioita on säilynyt käytössä Espanjassa, Ranskassa ja Etelä-Italiassa. Balkanin alueella käytettävät soittimet edustavat lähinnä itämaista tyyppiä (esimerkiksi zurna ja sopila).

Modernissa musiikissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittiläinen synthpop-yhtye Depeche Mode julkaisi uransa alkuaikoina vuonna 1983 albumin Construction Time Again. Tällä yhtyeen kolmannella levyllä on kappale nimeltä ”Everything Counts”. Vaikka yhtye on tullut tunnetuksi elektronisesta musiikistaan, tällä kappaleella esitellään monipuolista soitinten käyttöä. Kappaleen videolla Andy Fletcher soittaa mitä ilmeisimmin juuri skalmeijaa ja kappaleen säveltäjä Martin Gore taas melodikaa, ja Alan Wilder nähdään soittamassa ksylofonia.[1][2]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. Depeche Mode: Depeche Mode - Everything Counts (Official Video) www.youtube.com. Viitattu 27. toukokuuta 2020.
  2. Peter-Patrick76: Depeche Mode: Everything Counts (1983 Video) - Plot Intrenet Movie Database. www.imdb.com. Viitattu 27. toukokuuta 2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]