Monster Magnet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monster Magnet
Monster Magnet - Live Madrid.jpg
Tiedot
Toiminnassa 1989–
Tyylilaji stoner rock, heavy metal, psykedeelinen rock
Kotipaikka New Jersey, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Dave Wyndorflaulu ja kitara
Ed Mundelkitara
Bob Pantellarummut
Jim Baglinobasso

Entiset jäsenet

Tim Cronin, basso ja laulu
Joe Calandra, basso
Jon Kleiman, rummut
Michael Wildwood, rummut
Tom Diello, rummut
Phil Caivano, kitara
John McBain, kitara

Levy-yhtiö

Glitterhouse Records, 1989–1991
Caroline Records, 1991–1993
A&M Records, 1993–2003
SPV, 2003-

Aiheesta muualla
Kotisivut

Monster Magnet on yhdysvaltalainen stoner rock-yhtye, jota on usein pidetty genrensä menestyneimpänä ja vaikutusvaltaisimpana. Dave Wyndorf (laulu ja kitara), John McBain (kitara), Tom Diello (rummut) ja Tim Cronin (laulu ja basso) perustivat yhtyeen Red Bankissä, New Jerseyssä. Alkuun yhtye kulki nimellä "Dog of Mystery" ja hieman myöhemmin "Airport 75", kunnes lopulta se sai lopullisen nimensä "Monster Magnet". Nimi tulee 1960-luvulla valmistetusta lelusta.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1989 Monster Magnet julkaisi kaksi demokasettia; "Forget About Life, I'm High on Dope" ja "I'm Stoned, What Ya Gonna Do About It?". Yhtyeen ensimmäinen 'virallinen' julkaisu oli bändin omaa nimeä kantanut EP: Monster Magnet. Vuonna 1991 yhtye kirjoitti sopimuksen Caroline Recordsin kanssa ja julkaisi ensimmäisen täysmittaisen albuminsa, klassikon Spine of God, 1991. Seuraava julkaisu oli outo 4 laulua sisältänyt EP Tab, joka sisälsi, kahden muun todella pitkän kappaleen kera, 32-minuuttisen raidan "Tab...". McBain erotettiin pian julkaisun jälkeen, hänen ja Dave Wyndorfin henkilökohtaisten ristiriitojen takia. Hänet korvasi Atomic Bitchwaxissakin vaikuttanut kitaristi Ed Mundell; joka soittaa yhtyeessä vieläkin.

Vuosi 1993 oli Superjudge-levyn julkaisemisvuosi. Albumi julkaistiin A&M Recordsin alla ja vaikka moni yhtyeen alkuajan musiikin fani pitää sitä kulttisuosikin maineessa, levy ei kuitenkaan myynyt järin hyvin. Seuraava, hieman jopa pop-vaikutteinen albumi, Dopes to Infinity sisälsi hitti singlen "Negasonic Teenage Warhead". Siitä huolimatta albumi onnistui myymään vain vähän paremmin kuin Superjudge. Wyndorf muutti Nevadan Las Vegasiin aloittaakseen työn Powertripin (1998) parissa, josta tulikin yhtyeen läpimurtohitti. Powertrip erosi yhtyeen perinteisestä stoner rock -linjasta, ja ajoi bändin uuteen aikakauteen, joka sisälsi väkevämpiä rumpukomppeja ja enemmän kitaraa. Kitaristi Phil Cavaino liittyi yhtyeeseen 1998. "Space Lord", ensimmäinen single, oli suuri radiohitti ja yhtye kulki kiertueilla mm. Aerosmithin, Metallican ja Marilyn Mansonin kanssa. Monster Magnetin viimeinen albumi A&M Recordsilla oli God Says No (2000). Tämän jälkeen, Joe Calandra ja Jon Kleiman lähtivät yhtyeestä sisäisten yhteenottojen takia Wyndorfin kanssa, ja heidät korvasi Jim Baglino ja Bob Pantella. 2003, Monster Magnet teki sopimuksen eurooppalaisen SPV:n kanssa, ja julkaisivat alkuvuodesta 2004 Monolithic Baby! -albumin Euroopassa. Yhdysvaltain-julkaisu seurasi toukokuussa SPV Americalla. Maaliskuussa 2005 Phil Cavaino erosi 7 vuoden jälkeen Wyndorfin mukaan ystävällisissä merkeissä. Jatkoa Monolithic Baby!:lle odotettiin vuoden 2006 maaliskuussa yhdessä heidän Euroopan kiertueen kera, sekä Spine of Godin ja Tabin uudelleenjulkaisujen kanssa. Kiertue ja levyjulkaisu jäivät kuitenkin toteutumatta. Loppuvuonna 2006 heiltä odotetaan myös DVD:n julkaisua.

Vaikutteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monster Magnetin tyyliin ja aineistoon on vahvasti vaikuttanut 1970-luvun space rock -yhtyeet, kuten Hawkwind ja Captain Beyond. Cover-kappaleiden kuten Hawkwindin "Brainstorm" sijasta, Wyndorf joskus sisällyttää space rockin pääosia omiin lauluihinsa. Esimerkiksi Dopes to Infinity levyn nimikkokappaleeseen on osa sanoista lainattu kappaleesta "Lord of Light", ja Superjudgen "Twin Earth" on uudelleentulkinta Captain Beyondin kappaleesta "Mesmerization Eclipse". Monster Magnetin live-esiintymisissä käytetään joskus Stacia-esque alastontanssijoita, joka on ajanut heidät ongelmiin lain kanssa joissain yhdysvaltojen kaupungeissa.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi Maininnat
1991 Spine of God Ensimmäinen täysimittainen albumi (Caroline Records).
1993 Superjudge Ensimmäinen julkaisu A&M Recordsin lipun alla.
1995 Dopes to Infinity
1998 Powertrip
2000 God Says No Viimeinen julkaisu A&M Recordsille.
2003 Greatest Hits Kokoelmalevy; julkaisijana A&M Records.
2004 Monolithic Baby! Ensimmäinen julkaisu SPV:lle
2007 4-Way Diablo
2010 Mastermind
2013 Last Patrol
2018 Mindfucker

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi Maininnat
1990 Monster Magnet Ainoa julkaisu Glitterhouse Recordsille.
1991 Tab Viimeinen julkaisu Caroline Recordsille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jacklyn Bond, Henrik Laine: 101 Heavy Metal albumia, jotka jokaisen on kuultava edes kerran eläessään, s. 160. Suomentanut Johanna Virtanen. , 2010. ISBN 9789522201805.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]