Team Fortress Classic

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Team Fortress)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Team Fortress Classic
Kehittäjä Valve Corporation
Julkaisija Sierra Entertainment
Jakelija Sierra Entertainment
Steam
Suunnittelija John Cook
Robin Walker
Pelisarja Team Fortress
Pelimoottori GoldSrc
Julkaistu Windows
  • 7. huhtikuuta 1999
OS X, Linux
  • 12. elokuuta 2013
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Alkaen 17 vuotta
PEGI 16
USK 16
Alusta Linux, OS X, Windows
Jakelumuoto CD, Steam-lataus
Vaatimukset Minimi: 500 Mhz. prosessori, 96 Mt. muistia, 16 Mt. näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, Internet-yhteys
Suositus: 800 Mhz. prosessori, 128 Mt. muistia , 32 Mt. näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, Internet-yhteys
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Team Fortress Classic (TFC tai TF 1.5) on Valve Corporationin kehittämä ja Sierra Entertainmentin vuonna 1999 julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli perustuu Quake-pelin Team Fortress -modifikaatioon ja se käyttää GoldSrc-pelimoottoria, joka on raskaasti muokattu versio Quake-moottorista.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Team Fortress Classic on tavoitepohjainen ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Se on moninpeli, jossa keskenään taistelee kaksi tiimiä, RED ja BLU. Tiimit taistelevat erilaisissa ympäristöissä aavikosta Itä-Eurooppaan.

Joukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelillisesti joukkueet eivät juurikaan eroa toisistaan. Ainoa huomattava ero on tehtävänanto tietyissä pelimuodoissa sekä tiimin hahmojen väritys ja tunnukset.

Hahmoluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erän alussa pelaaja valitsee pelattavan hahmon. Hahmot jakautuvat hyökkääviin, puolustaviin ja tiimiä tukeviin luokkiin. Luokasta riippuen hahmoilla on 50-100 osumapistettä sekä 100-300 osumapisteen Kevlar-liivi, joka määrittää hahmon ottaman vahingon.[1] Hahmot voivat kasvattaa suojaliivin kestoa sekä ammusten määrää keräämällä varusteita taistelukentältä. Jokaisella kymmenestä hahmosta on vähintään yksi kyseiselle hahmoluokalle ominainen ase.[2] Kaikilla muilla paitsi Engineerillä, Spyllä, Civilianilla ja Medicillä on varusteenaan sorkkarauta, Engineeri, Spy ja Civilian käyttävät luokkakohtaisia lähitaisteluaseita ja Medicillä on lääkintäpakkaus.

  • Scout on kartan nopein mutta samalla eniten vahinkoa ottava hahmo. Scoutilla on edellä mainitut aseet eikä hänellä ole luokkakohtaista asetta.
  • Soldier on taistelun aggressiivisempia hahmoja. Soldier käyttää raketinheitintä.
  • Pyro erikoistuu lähitaisteluun vahvalla asevalikoimallaan. Pyro käyttää liekinheitintä sekä raketinheitintä, joka ampuu raketteja, jotka sytyttävät lähellä olevat viholliset tuleen.
  • Demo Man erikoistuu puolustukseen virittämällä ansoja mutta kykenee myös tehokkaaseen hyökkäykseen. Demolition Manin aseita ovat kranaatinheitin, eli ase, jolla voi ampua seiniin kiinnittyviä pommeja sekä toinen kranaatinheitin, joka ampuu kimpoilevia projektiileja.
  • Heavy Weapons Guy on kentän eniten tuhoa tekevä hahmo ja kestää eniten kuritusta. Hänen luokkakohtainen aseensa on Minigun.
  • Engineer rakentaa teleportteja, jotka kuljettavat tiimiläisiä taisteluun, sekä vihollisia ampuvia vartiotykkejä ja apulaitteita, jotka jakavat ammuksia ja terveyttä. Hänen luokkakohtainen erikoisaseensa on jakoavain.
  • Medic parantaa joukkueen jäseniä lääkintäpakkauksilla.
  • Spy kykenee naamioitumaan viholliseksi. Hänen omat aseensa ovat USP-S-pistooli ja puukko.
  • Civilian on lisähahmo, jota käytetään hunted-henkilönä hunted-kartoissa. Hahmoa käytetään myös useimmissa yhteisön luomissa epävirallisissa kartoissa. Aseena hänellä on sateenvarjo.

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sisältää kolme virallista pelimuotoa: Capture Point, Capture The Flag ja Hunted.

  • Capture Point (CP)
    BLU yrittää valloittaa REDin komentopisteet ennen aikarajan umpeutumista.
  • Capture The Flag (CTF)
    Pelimuodossa molemmat joukkueet yrittävät varastaa toistensa lipun. Se joukkue, joka ensimmäisenä ryöstää kolme lippua, voittaa erän.
  • Hunted (HUNTED)
    Huntedissa yksi pelaaja on Hunted (metsästetty), jota suojelee RED-joukkue (Bodyguards). BLU-joukkueen (Assasins) tehtävänä on tappaa pelaaja. Ainoa virallinen hunted-kartta perustuu emopeli Half-Lifen Surface Tension-kappaleen pelialueeseen.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina ei ilmene peliä pelattaessa, mutta se on esitetty Team Fortress 2:n verkkosivuilla julkaistuissa sarjakuvissa. TFC:llä ja TF2:lla on paljon samanlaisuuksia; Useita karttoja on kierrätetty, minkä lisäksi TF2:n Engineerin isä Radigan Conagher toimii Engineerinä TFC:ssa

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Redmond, Blutarch ja Gray Mann syntyivät vuonna 1822 kolmoisveljeksinä rikkaalle englantilaiselle Zepheniah Mannille, joka oli saavuttanut omaisuutensa aseteollisuudella. Gray, joka oli älykäs, tiedostava ja puhekykyinen heti syntymästään saakka, joutui kotkan kidnappaamaksi vuoden 1822 Suuren Kotkavitsauksen aikana vain pari minuuttia synnytyksen jälkeen ja katoaa näin moneksi vuodeksi; Zepheniah salaa Grayn olemassaolon kaikilta muilta. Redmond ja Blutarch olivat äärettömän kilpailuhenkisiä kamppaillessaan iäkkään isänsä suosiosta, tarkoituksenaan periä tämän yhtiö hänen kuolemansa jälkeen. 1860-luvulla he vakuuttelivat Zepheniahin ostamaan yhtiölleen lukuisia maaplänttejä ympäri Yhdysvaltoja (virheellisen uskomuksen mukaan höyrymoottorit toimivat soralla, ja nämä maa-alueet olisivat sitä täynnä), mutta kun he saapuivat paikan päälle selvisi, että alueet olivat pelkkää karua joutomaata. Myöhemmin matkan aikana Zepheniah sairastui lukuisiin eri tauteihin ja kuoli pian sen jälkeen. Testamentissaan Zepheniah luovutti sotatarvikeyrityksensä Mann Co.:n adjutantilleen, australialaiselle metsästäjälle Barnabas Halelle ja tiluksensa palvelijattarelleen, Elizabethille. Rangaistuksena harkitsemattomuudesta ja lyhytnäköisyydestä Zepheniahksen testamentti määräsi Redmondin ja Blutarchin jakamaan hyödyttömät maat jotka he olivat pakottaneet hänet hankkimaan. Pian tämän jälkeen Blutarch perusti oman yhtiönsä Builders League Unitedin (BLU) ja palkkasi joukon palkkasotureita valtaamaan maa-alueet kokonaan itselleen; Redmond seurasi esimerkkiä omalla yhtiöllään, Reliable Excavative Demolition (RED).[3]

Heidän taistelunsa jatkuivat neljä vuosikymmentä, eikä kumpikaan veljeksistä antanut periksi. Blutarch tajusi, että he kuolisivat pian, ja palkkasi insinööri Radigan Conagherin rakentamaan hänelle koneen, jolla hän pystyisi elämään vaikka loputtomiin. Tällä tavalla Blutarch uskoi voivansa voittaa veljensä ja napata alueet itselleen. Myöhemmin Conagher tapasi salaperäisen naisen joka tarjosi hänelle Australium-nimistä arvokasta metallia, jos Conagher vaihdossa valmistaisi Redfordille täysin identtisen koneen. Conagher suostui, mutta myöhemmin näytetään kuinka hän rakentaa vielä kolmannenkin koneen tuntemattomasta syystä.[3]

RED:in ja BLU:n väliset taistelut jatkuivat yli 60 vuotta; Redmond ja Blutarch palkkasivat joukon uusia palkkasotureita taistelemaan vuonna 1968. Tähän aikaan heidän yhteenottojaan valvoo ”Ylläpitäjä” (Administrator), Elizabethin tyttärentytär, ja australialaisesta Saxton Halesta on tullut Mann Co:n toimitusjohtaja, yhtiön joka välittää aseita kummallekin osapuolelle.

Yhteisö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteisö on nykyään erittäin pieni mutta se on luonut paljon erilaisia modeja, karttoja, pelimuotoja ja uutta sisältöä.

Modit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AMX MOD:in ja AMX MOD X:n tarkoitus on auttaa ylläpitäjien valvontaa palvelimilla. Sen avulla on helpompi mm. potkia pelaajia ja antaa ilmoituksia.

Kartat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Surf-kartoissa tavoite on liukua erilaisten pintojen päällä. Deathrunissa tasohypellään ansoja varoen. Climbissä kiipeillään erilaisissa kartoissa. Bhopin idea on hyppiä nopeasti käyttäen hyväksi pelin ohjelmointivirhettä, bugia joka mahdollistaa nopean liikkumisen.

Kehityshistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TFC:n kehitys alkoi pian Half-Lifen ilmestymisen jälkeen. Alkuperäisen Team Fortressin kehittäjät olivat aikeissa kehittää uuden pelin, Team Fortress 2:n joka perustuisi Quake 2-moottoriin. Valve kuitenkin osoitti kiinnostusta ja osti pelin oikeudet ja palkkasi alkuperäiset tekijät, John Cookin ja Robin Walkerin. Valve alkoi kehittää peliä nimeltä Valve's Team Fortress mutta sen kehitys oli hidasta ja Valve halusi jonkin tuotteen markkinoille. Näin syntyi Team Fortress Classic

  • 1.4.1999. Team Fortress Classic julkaistaan modina Half-Lifeen.
  • 8.6.2000. Peli julkaistiin uusilla kartoilla ja pelimuodolla, uudistetulla GUI-valikolla ja tarkemmilla hahmomalleilla j tekstuureilla sekä netcode-päivityksellä joka tasapainottaa peliä.
  • 16.1.2003. Julkaistiin uusi kartta, Ravelin.
  • 15.7.2009. Pelin nykyinen versio julkaistiin ja se sisältää kaikkien edellisten päivitysten sisällön.

Turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka TFC on kuoleva peli, sillä on iso kilpailullinen yhteisö. United Gaming Clans tarjoaa kilpailuja myös Team Fortress 2:een ja Fortress Forever-modiin.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Classes (Classic) - Official TF2 Wiki | Official Team Fortress Wiki wiki.teamfortress.com. Viitattu 17.3.2022. (englanniksi)
  2. Weapons (Classic) - Official TF2 Wiki | Official Team Fortress Wiki wiki.teamfortress.com. Viitattu 17.3.2022. (englanniksi)
  3. a b Team Fortress 2 - Loose Cannon 2.7.2010. Valve Corporation. Viitattu 29.11.2012.