Age of Empires

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Age of Empires
Kehittäjä Ensemble Studios
Julkaisija Microsoft Game Studios
Suunnittelija Rick Goodman
Bruce Shelley
Brian Sullivan
Pelisarja Age of Empires
Pelimoottori Genie
Julkaistu
  • NA 15. lokakuuta 1997
  • UK 2. helmikuuta 1998
Lajityyppi Reaaliaikainen strategia
Pelimuoto Yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
OFLC: G8+
Alusta Macintosh, Windows, Windows Mobile
Jakelumuoto CD
Vaatimukset 90 MHz suoritin, 16 MB RAM, 1 MB näytönohjain
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Age of Empires on Ensemble Studiosin kehittämä ja Microsoft Game Studiosin julkaisema strategiapeli. Peli on julkaistu Windowsille vuonna 1997.

Peli on Age of Empires -pelisarjan ensimmäinen osa. Pelissä pelaaja toimii kansakuntien johtajana ja ohjaa sivilisaatioita aikakausien läpi. Pelistä tuli erittäin suosittu, ja sille on tehty lukuisia jatko- ja lisäosia. Age of Empires uudelleenjulkaistiin kämmentietokoneelle vuonna 2003.

Age of Empiresissä kilpaillaan sivilisaation kehittämisessä 1–7 pelaajaa vastaan. Vastapelaajat voivat olla tietokonevastustajia tai verkkopelissä ihmisvastustajia. Pelin voi voittaa useilla tavoilla, kuten tuhoamalla kaikki viholliset, pitämällä hallussaan tiettyjä arvokohteita riittävän kauan tai rakentamalla ihmeen ja puolustamalla sitä riittävän kauan. Ennen pelin alkua voimassa olevat voittotavat voi rajata haluamallaan tavalla. Pelikenttänä on kartta, jonne pelin aikana rakennetaan erilaisia rakennuksia. Rakennuksissa puolestaan luodaan liikuteltavia yksiköitä ja kehitetään uusia teknologioita. Kartta voi olla valmiiksi suunniteltu tai sattumanvaraisesti generoitu. Pelin mukana tulevan karttaeditorin avulla kartan voi myös suunnitella itse. Kartalla voi olla erityyppisiä maasto- ja vesialueita sekä rakennusten, yksiköiden ja teknologioiden hankkimiseen tarvittavia resursseja.

Resursseja on neljänlaisia: kulta, puu, kivi ja ruoka. Ruokaa voi kerätä monella eri tavalla: metsästämällä, marjoja keräämällä, maata viljelemällä tai kalastamalla. Kaikkia resursseja kerätään kyläläisten (villagers) avulla. Ruokaa voidaan lisäksi kerätä kalastusveneillä. Kaupankäyntiveneillä voidaan vaihtaa muita resursseja kullaksi muiden pelaajien satamissa. Erilaisten toimenpiteiden suorittamiseksi tarvitaan aina tietty määrä tiettyjä resursseja. Esimerkiksi yksiköt maksavat yleensä ruokaa ja rakennukset puuta.

Kyläläiset (villagers) ovat kalastus-, kaupankäynti- ja kuljetusveneiden ohella pelin ainoita liikkuvia siviiliyksiköitä ja siksi keskeisen tärkeitä. Kyläläiset voivat kerätä resursseja ja rakentaa rakennuksia.

Suurin osa yksiköistä on erilaisia taistelujoukkoja. Niiden ominaisuudet vaihtelevat mm. kestävyyden, nopeuden, tuhovoiman ja nuolenkantaman osalta. Eri yksiköt ovat siis vahvoilla eri tilanteissa: jotkut lähitaistelussa, jotkut kauempaa ampuessaan. Yksiköt liikkuvat osittain itsestään ja tekevät jossain määrin itsenäisiä ratkaisuja, mutta pelaaja voi pakottaa yhden tai useamman yksikön toimimaan tietyllä tavalla.

Pelaaja voi paitsi tehdä yhä uusia rakennuksia ja yksiköitä, myös kehittää vanhoja. Kehittäminen antaa etua verrattuna niihin sivilisaatioihin, jotka eivät ole vielä yhtä pitkällä. Suurin kehityshyppäys on seuraavalle aikakaudelle pääsy. Useimmat kehitettävissä olevat teknologiat kuitenkin liittyvät johonkin yksittäiseen asiaan, esimerkiksi torilta (Market) voi kehittää kyläläisten suorittamaa puunhakkuuta tehokkaammaksi. Jotkut kehitykset parantavat rakennuksia ja yksiköitä, jotkut taas mahdollistavat uusien rakennusten tai yksiköiden tekemisen. Teknologioiden kehitys maksaa resursseja.

Pelissä on neljä aikakautta: kivikausi, neoliittinen kausi (”työkalukausi”), pronssikausi ja rautakausi. Seuraavalle aikakaudelle pääsemiseksi vaaditaan kaksi nykyisen aikakauden teknologiarakennusta sekä tietty määrä resursseja. Kun nämä vaatimukset on suoritettu, voidaan seuraavalle aikakaudelle siirtyä kaupunkikeskuksesta (Town Center). Uusi aikakausi mahdollistaa uudentyyppisten yksiköitten ja rakennusten tekemisen sekä uusien teknologioiden kehittämisen. Joillain uusista teknologioista voidaan esimerkiksi parannella edellisellä aikakaudella tehtyjä yksiköitä. Eri pelaajat siirtyvät uudelle aikakaudelle toisistaan riippumatta.

Sivilisaatiot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä voi pelata kahdellatoista eri sivilisaatiolla, joilla on kullakin omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Kaikki sivilisaatiot eivät voi rakentaa kaikkia yksiköitä, ja eri yksiköiden ominaisuudet ja ulkonäkö vaihtelevat sivilisaation mukaan. Sivilisaatiot ovat Muinaiset egyptiläiset, Assyrialaiset, Muinaiset kreikkalaiset, Babylonialaiset, Chosonit (korealaiset), Heettiläiset, Persialaiset, Foinikialaiset, Minolaiset, Shang (kiinalaiset), Sumerilaiset ja Yamato (japanilaiset).

Age of Empires
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 87,13 % (perustuu 12 arvosteluun)[1]
Metacritic 83/100[2]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 6,8/10[3]

Peli on saanut hyviä arvioita ja pisteytys GameRankings kerääjäsivustolla on 87,13%.[1]

Vuonna 1998 Age of Empires -peliä seurasi laajennusosa Age of Empires: The Rise of Rome. Peliin lisättiin neljä uutta, pelattavaa siviilisaatiota: Rooma, Karthago, Palmyra ja Makedonia. Lisäksi laajennusosa lisäsi peliin muutamia uusia yksikköjä ja muokkasi joitain vanhoja, mutta alkuperäisen pelin pelimekaniikka pysyi samana. Tämä johti siihen, että Rise of Romeen syntyi Rooman noususta militaristisempi näkökulma kuin monien historioitsijoiden mielestä, sillä todellisuudessa poltetun maan ja joukkotuhon taktiikkoja pyrittiin välttämään mahdollisimman usein.

Definitive Edition

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2018 pelistä on julkaistu Definitive Edition -versio.[4]

  1. a b Age of Empires GameRankings. Viitattu 3.7.2014. (englanniksi)
  2. AGE OF EMPIRES PC metacritic.com. Viitattu 15.4.2017.
  3. Age of Empires GameSpot. Viitattu 3.7.2014. (englanniksi)
  4. Johanna Puustinen: Age of Empires: Definitive Edition 15.5.2018. Pelaaja. Arkistoitu 15.9.2018. Viitattu 15.9.2018.