Age of Mythology

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Age of Mythology
Kehittäjä Ensemble Studios
Julkaisija Microsoft Game Studios
MacSoft
Jakelija Steam
Suunnittelija Bruce Shelley
Säveltäjä Stephen Rippy ja Kevin McMullan
Pelisarja Age of Mythology
Julkaistu
  • NA 30. lokakuuta 2002
  • EU 11. marraskuuta 2002
Lajityyppi reaaliaikainen strategia
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 12
Alusta Microsoft Windows, OS X
Jakelumuoto CD
Vaatimukset
  • 450 MHz CPU
  • 128 MB RAM (Windows)
  • 256 MB RAM (Mac)
  • 16 MB näytönohjain
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Age of Mythology (lyhennettynä AoM) on Ensemble Studiosin kehittämä ja Microsoft Game Studiosin julkaisema mytologiaan perustuva reaaliaikainen strategiapeli. Peli julkaistiin lokakuussa 2002 Microsoft Windowsille ja OS X:lle.

Kyseessä on Age of Empires -pelisarjan spin-off-tuote. Edeltäjästään poiketen Age of Mythology on vähemmän tarkka historian suhteen, painottuen enemmän antiikin ajan kreikkalaisiin, egyptiläisiin sekä skandinaavisiin myytteihin ja legendoihin. Age of Mythology ei seuraa Age of Empires -pelien tapaan valtioiden ja kulttuurien historiallista kehittymistä, vaan mielenkiinnon kohteena ovat nyt edellä mainituissa myyttisissä kulttuuriympäristöissä seikkailevien sankariryhmittymien uroteot.

Kuten monet muut reaaliaikaiset strategiapelit, Age of Mythology perustuu kaupunkien rakentamiseen, resurssien keräämiseen, armeijoiden luomiseen sekä lopulta vihollisen rakennusten ja joukkojen tuhoamiseen. Tällä tavoin pelaava voi kukistaa ja valloittaa kilpailijan kaupunkeja ja sivilisaatioita.

Pelaajat kehittävät heimoaan neljän eri aikakauden läpi, jotka ovat järjestyksessä: Antiikki, Klassinen aika, Sankariaika sekä lopuksi Myyttinen aika. Jotta pelaaja voisi kehittää heimonsa uuteen aikakauteen, hän tarvitsee tietyn määrän resursseja ja tietyn rakennuksen (esimerkiksi temppelin). Pelaajan tulee myös valita kahdesta vaihtoehtoisesta jumalasta siirtyessään uuteen aikakauteen. Eri jumalilla on yksi jumalvoima pelaajan käytettäväksi sekä omat taruolentonsa ja kehityksensä. Uuteen aikakauteen siirtyminen tuo pelaajalle uusia joukkoja, rakennuksia sekä uutta teknologiaa, mikä vahvistaa joukkojen sekä kaupungin rakennuksien ominaisuuksia kuten niiden kestävyyttä.

Age of Mythologyssa on kolme eri pelattavaa kulttuuria: muinaiskreikkalaiset, muinaisegyptiläiset, muinaisnorjalaiset sekä The Titans -lisäosan mukana tulevat muinaisatlanttilaiset. Näillä kaikilla on omat jumalansa, rakennuksensa, joukkonsa sekä perinteensä.

Pelissä on neljä pääresurssia: ruoka, puu, kulta ja jumalten suosio. Toisin kuin Ensemble Stuodiosin aikaisemmissa peleissä, Age of Mythology ei sisällä malmia resurssina.

Resursseja tarvitaan joukkojen ja työntekijöiden kehittämiseen sekä rakennusten rakentamiseen ja kehittämiseen. Ruoan keräämiseen löytyy neljä eri tapaa: metsästäminen, marjastaminen, maanviljeleminen ja kalastaminen. Puun kerääminen tapahtuu yksinkertaisesti raivaamalla metsää. Kullan kerääminen onnistuu eri puolilla kenttää sijaitsevilla kultakaivauksilla, joiden koko vaihtelee. Jumalten kunnioitus tapahtuu eri kulttuureilla eri tavoin: Muinaiskreikkalaiset kyläläiset rukoilevat jumaliaan temppeleissä. Muinaisegyptiläiset taas rakentavat erikokoisia monumentteja, jotta jumalat suosisivat faaraota. Muinaisnorjalaiset puolestaan saavat jumalten suosiota taistelemalla.

Muinaiskreikkalaiset kyläläiset rakentavat oman rakennuksen ruoalle sekä kullalle ja puulle, jonne he keräävät juuri kyseisiä resursseja. Muinaisegyptiläiset työläiset rakentavat ruoalle, puulle sekä kullalle kaikille erikseen oman rakennuksen. Muinaisnorjalaiset taas keräävät kaikki resurssinsa omiin härillä vedettäviin vankkureihin, joita voi ostaa kaupungin keskustasta (Town Centre). Muinaiskreikkalaisten kyläläiset ja muinaisegyptiläiset työläiset hoitavat kaikkien resurssien keräämisen, mutta muinaisnorjalaisten kohdalla kullan kerääminen on tehokkainta kääpiöiden avulla ja ruoan ja puun kerääminen taas niille tarkoitetuilla kerääjillä. Kaikkia resursseja paitsi jumalten suosiota voi kerätä myös kaupungin päärakennukseen.

Suurin osa eri kulttuurien armeijoiden joukoista koostuu ihmissotilaista. Kentällä saa olla samanaikaisesti vain tietty määrä asukkaita, mutta pelin alkaessa tämä raja ei ole vielä täyttynyt. Kaupungin maksimaalista ”asukasmäärää” voi lisätä rakentamalla taloja ja kaupungin keskustoja. Talo nostaa maksimiasukasmäärää kymmenellä ja keskusta viidellätoista asukkaalla. Jokainen yksikkö, lukuun ottamatta muinaisegyptiläisten palkkasotilaita (mercenary), täyttää erimäärän kaupungin maksimiasukasmäärästä: työntekijät täyttävät ainoastaan yhden paikan, kun taas myyttiset joukot voivat täyttää peräti viisi tai enemmän. Lähes jokaista yksikköä voi ylentää tehden niistä samalla tehokkaampia tehtävissään.

Joukot voidaan luokitella seitsemään kategoriaan: jalkaväki, jousiampujat, ratsuväki, piirityskoneet, merivoimien yksiköt, sankarit ja myyttiset joukot.

Joukkoja ostaaksesi tarvitset eri resursseja joukoista riippuen. Myyttiset joukot tarvitsevat aina tietyn määrän jumalten suosiota, jotta niitä voi ostaa. Jumalten suosion lisäksi ne tarvitsevat myös jotain muuta resurssia, yleensä ruokaa tai kultaa.

Kivi, paperi ja sakset -ideologia pätee monien yksiköiden taisteluissa aloittelijoiden (ja helpoimpien AI-vastustajien) taistelussa. Esimerkiksi jalkaväki tekee ylimääräistä vahinkoa ratsuväelle, ratsuväki jousiampujille ja jousiampujat jalkaväelle. Sankarit ovat erittäin voimakkaita myyttisiä joukkoja vastaan ja myyttiset joukot taas ihmisjoukkoja vastaan. Sankarit voivat myös kerätä kentällä sijaitsevia pyhäinjäännöksiä ja viedä niitä kaupungin temppeliin. Pyhäinjäännökset antavat pelaajalle joko taloudellista tai sotilaallista apua. Kaikki sekoittuu kuitenkin pian pelaajien kehittyessä ja valitessaan taktiikkansa.

Pelaaja voi valita jokaisen sivilisaation kolmesta vaihtoehdosta jumalan, jolla aloittaa pelin. Tämän jälkeen hän saa avukseen yhden uuden jumalan jokaisella tasolla. Näistä jokaisella on oma teknologiansa, taruolentonsa ja voimansa. Jumalia ovat:

Kreikka Egypti Skandinavia

Age of Mythologyn rakennukset on yleisesti jaoteltu kolmeen kategoriaan: taloudelliset rakennukset, sotilaalliset rakennukset sekä puolustukselliset rakennukset. Kaikkein tärkein taloudellinen rakennus on Town Center, joka vastaa samannimistä rakennusta Age of Empires -sarjan peleissä. Kaikki työntekijät kehitetään Town Centerissä sekä myös osa teknologiasta. Uuteen aikakauteen kehittyminen tapahtuu myös Town Centerin kautta. Muita taloudellisia rakennuksia ovat esimerkiksi tori (Market Place).

Kaikki joukot paitsi työntekijät kehitetään sotilaallisissa rakennuksissa. Kaikille eri joukoille on omat rakennuksensa, joista niitä voi ostaa. Joukkoja voi myös kehittää rakennuksista käsin eri tavoin parantamalla niiden varustusta sekä hyökkäys- ja liikkuvuustaitoja. Joukkojen varustuksia, kuten erilaisia haarniskoita, voi parantaa asevarastolla.

Muurit ja vartiotornit ovat puolustuksellisia rakennuksia, joissa ei voi kehittää joukkoja ja jotka ovat ainoastaan puolustuskäyttöön. Jos kaupunkiisi kuitenkin hyökätään, voit Town Centerin lisäksi ottaa työntekijöitä torneihin suojaan hyökkäykseltä. Muuri on melko halpa ja nopeasti rakennettava kohde, eikä sen rakentaminen vaadi muuta kuin rahaa. Toisaalta muurin kehittäminen kestävämmäksi vaatii jo enemmän resursseja. Mitä uudempaan aikakauteen siirrytään, sitä kestävämmän muurista voi kehittää. Muureihin voi myös rakentaa portteja, jotka ovat hieman heikompia kohtia kuin muu osa muurista. Vartiotornit ovat melko tehokkaita heikon jalkaväen kukistamiseen, mutta melko hyödyttömiä suuria ja kestäviä joukkoja vastaan. Vartiotornien lisäksi linnasta sekä Town Centeristä ammutaan nuolia vastustajan joukkoihin. Vartiotorneissa voi kehittää useampia asioita kuin muurissa kuten niiden hyökkäystehoa ja näkyvyyttä. Vartiotorneista käsin voi myös parantaa kaikkien rakennuksien kestävyyttä. Vielä yksi rakennustyyppi on Wonder: mahtava rakennus, joka edustaa arkkitehtonista saavutusta ja sivistystä. Tietyissä pelimoodeissa pelaajan rakennettua Wonderin alkaa kymmenen minuutin lähtölaskenta, ja jos sen jälkeen rakennus on ehjä, Wonderin rakentanut pelaaja voittaa.

Rakennuksien rakentaminen tapahtuu eri tavalla eri kulttuureissa. Muinaiskreikkalaisten kyläläiset sekä muinaisegyptiläisten työläiset hoitavat rakennusten rakentamisen. Muinaisnorjalaisilla taas tavallinen jalkaväki, esimerkiksi Ulfsark, Huskarl ja Hersir, rakentavat kaikki rakennukset. Kyläläiset pystyvät rakentamaan ainoastaan maatiloja.

Rakentaminen tapahtuu siten, että valitaan jokin rakentaja. Rakentajan rakennusvalikoimasta näkee kaikki rakennukset, joita on sillä hetkellä mahdollista rakentaa. Mikäli pelaajalla on tarpeeksi resursseja jonkin rakennukseen rakentamiseen ja mikäli rakennusalue on sopivanlainen juuri sille rakennukselle, hän voi aloittaa rakentamisen. Yhtä rakennusta voi rakentaa useampikin työmies rakennuksen koosta riippuen. Mitä enemmän rakentajia on, sitä nopeammin rakennus valmistuu. Mitä uudempi aikakausi kaupungissasi on, sitä suurempi on rakentajien rakennusvalikoima.

Kun rakennus on kerran rakennettu, sen ominaisuuksia voi kehittää, esim. vartiotornien näkyvyyttä tai hyökkäystehoa. Ominaisuuksien kehittäminen vaatii resursseja, mutta kehitys tapahtuu itsestään eikä se tarvitse rakentajia. Jos rakennukset vaurioituvat taisteluissa, niitä voi korjata rakentajien avulla.

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 88,67 % (perustuu 41 arvosteluun)[1]
Metacritic 89/100 (perustuu 31 arvosteluun)[2]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 9,2/10[3]
GameSpy 4/5[4]
IGN 9,3/10
Pelit 90/100

Age of Mythologysta tuli varsin suosittu pelaajakansan keskuudessa. Pelin myyntiluvut ylittivät miljoonan rajan viiden kuukauden kuluttua julkaisusta, ja se oli ehdokkaana vuosittaisessa Interactive Achievement Award -kilpailussa vuoden Windows- ja strategiapeliksi.

Hyvien arvostelujen ja suuren myyntimäärän myötä pelistä ilmestyi jatko-osa nimeltään Age of Mythology: The Titans.

  1. Age of Mythology GameRankings. Viitattu 2.7.2014. (englanniksi)
  2. Age of Mythology Metacritic. Viitattu 2.7.2014. (englanniksi)
  3. Age of Mythology GameSpot. Viitattu 2.7.2014. (englanniksi)
  4. Age of Mythology GameSpy. Viitattu 2.7.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]