Age of Empires III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Age of Empires III
Age of Empires III:n kansikuva
Age of Empires III:n kansikuva
Kehittäjä Ensemble Studios
Julkaisija Microsoft Game Studios
Jakelija Steam ja Humble Store
Suunnittelija Bruce Shelley
Säveltäjä Stephen Rippy
Pelisarja Age of Empires
Pelimoottori Genie
Julkaistu
  • NA 18. lokakuuta 2005
  • EU 4. marraskuuta 2005
Lajityyppi Reaaliaikainen strategia
Pelimuoto Yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus BBFC: U
ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
OFLC: PG
PEGI: 12
Alusta Microsoft Windows, Mac OS X, Windows Mobile, N-Gage
Jakelumuoto CD (3), DVD (1)
Vaatimukset
  • Microsoft Windows XP
  • 1,4 GHz suoritin
  • 256 MB RAM
  • 64 MB näytönohjain
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Age of Empires III (lyhennettynä AoE3) on Ensemble Studiosin kehittämä ja Microsoft Game Studiosin alun perin vuonna 2005 Windowsille julkaisema Age of Empires -strategiapelisarjan videopeli. Pelille on tehty lisäosat The War Chiefs ja The Asian Dynasties.

Pelissä on käytetty Havok-fysiikkamoottoria.[1] Pelattavuuden on katsottu virtaviivaistuneen edellisistä osista.[1] Age of Empires III oli vuonna 2007 seitsemänneksi myydyin tietokonepeli.[2] Peli julkaistiin N-Gagelle 28. huhtikuuta 2009.[3]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Age of Empires III:ssa voi pelata lävitse 24 tason kampanjan, joka on jaettu kolmeen eri osaan, Steel (teräs), Ice (jää) ja Blood (veri). Jokaisessa osassa on kaksi tai kolme päähahmoa, joiden kanssa joutuu muun muassa puolustamaan omaa tukikohtaa, hyökkäämään eri kohteisiin, tuhoamaan eri kohteita, kuten vihollisen tykkejä, torneja ja vartioita. Toinen yksinpelimuoto on kahakka (skirmish), jossa valitaan ensin kahdeksasta vaihtoehdosta kansakunta, jolla pyritään voittamaan tietokoneen ohjaamia vastustajia. Yhdestä pelistä saa kokemuspisteitä (XP, experience point); mikäli pelin voittaa, saa kokemusta enemmän kuin häviöstä. Kokemuspisteillä voi nostaa valitsemansa kansan tasoa (level). Aina, kun pelissä nousee yhden tason ylöspäin, saa käyttöönsä uuden kortin, jolla voi valita tavaralähetyksiä (siirtolaisia, sotilaita, eri resursseja kansakuntansa pääkaupungista ja parannuksia eri asioihin kuten ostettavien ja myytävien resurssien vaihdossa tulevien verojen pienennyksiä tai siirtolaisille (settler) parempaa rakennustaitoa, joka nopeuttaa rakennusten rakentamista. Kortteja saa lähettää aina kun tietty määrä kokemuspisteitä on saatu kerättyä ja niiden enimmäismäärä on 20.

Age of Empires III alkaa tapahtumallisesti 1500-luvulta jatkuen noin 300 vuoden ajan.[4] Pelissä kerättävien raaka-aineiden määrä on vähentynyt neljästä kolmeen.[4]

Peli käyttää pixel Shader 3.0 -versiota.[5]

Age of Empires III:ssa on viisi eri aikakautta. Siirtyminen aikakaudelta seuraavalle maksaa ruokaa (food) ja rahaa (coin). Uusi aikakausi mahdollistaa uusien lähetysten saannin kotikaupungista (shipment), esimerkiksi Discovery-aikakaudella ei ole mahdollista tehdä armeijaa, joten on noustava Colonial-aikakaudelle, jolloin on mahdollista tehdä musketöörejä, jousimiehiä jne. riippuen sivilisaatiosta. Fortress-aikakaudella puolestaan on mahdollista ”ylentää” sotilaansa ”veteraaneiksi”, mikä nostaa sotilaiden elämäpisteitä ja hyökkäyspisteitä. Industrial-aikakaudella puolestaan ylennys tapahtuu guardeiksi ja Imperial-aikakaudella imperialeiksi. Peli on mahdollista aloittaa miltä tahansa aikakaudelta. Kaikilla eri kansoilla on erilaiset sotilasluokat, vaikkakin myös yhtymäkohtia on. Esimerkiksi Espanjalla, Britannialla, Ranskalla, Portugalilla ja Venäjällä on Musketeer, mutta kaikilla kansoilla on ainakin yksi tuliasesotilas. Kansoilla on myös vain ainoastaan sille tyypillisiä yksikköjä, vaikka eräissä korteissa esimerkiksi saksalaiset voivat lähettää joukkuekortilla koko joukkueellensa kaksi kappaletta Saksan erityissiirtolaista (Settler Wagon), joka on tavallista Settleriä tehokkaampi.

Age of Empires III:ssa on lisäosien alueita lukuun ottamatta 16 eri pelialuetta. Pelissä on kahdeksan eri sivilisaatiota,[6] ja jokaisella niistä on erilaiset vahvuudet. Sivilisaatiot ovat Espanja, Britannia, Ranska, Portugali, Hollanti, Saksa, Venäjä ja Ottomaanien valtakunta.

Pelissä on myös vähäisiä siviilisaatioita kuten alkuperäiset amerikkalaiset, joiden yksiköt ja päivitykset voi saada käyttöön rakentamalla kaupparakennuksen heidän kyläänsä. Näitä on yhteensä kaksitoista heimoa. Heimot ovat asteekit, karibit, irokeesit, comanchet, creet, lakotat, nootkat, cherokeet, tupit, inkat, mayat ja seminolit.

Kolme heimoa muutettiin pelattaviksi lisäosassa Warchiefs. Iroquois on pelattava niin kuin myös atsteekit ja lakotat, mutta lakotat uudelleennimettiin siouxiksi, koska siouxit ovat kolme yhdistynyttä heimoa: lakotat, dakotat ja nakotat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]