Horus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Horus
Egypte louvre 024b.jpg
Horus-jumalan patsas Louvressa
hieroglyfein
N31 G7

tai pelkästään
G5
muita nimiä
Hor, Her, Heru, Heru-ur
synkretisoidut muodot
Ra-Horakhty
kulttikeskus
Heliopolis
roolit
taivas
faarao

Horus (tai pelkästään Hor) on muinaisegyptiläiseen mytologiaan kuuluva auringonjumala[1], joka kuvattiin usein haukanhahmoisena tai haukanpäisenä. Horus oli yksi tärkeimmistä jumalista, ja häntä palvottiin kymmenissä eri muodoissa muinaisen Egyptin valtakunnan alueella. Merkittävimpiä kulttipaikkoja oli Edfu. Horus yhdistettiin vahvasti faraoon, jonka katsottiin olevan Horuksen edustaja maan päällä.

Horuksen äiti oli Isis ja isä Osiris.[2] Horuksen uskottiin kostaneen isänsä kuoleman. Hänen uskottiin myös olevan läsnä faraoiden kruunauksessa ja pitävän heihin yhteyttä. Kuolemansa jälkeen faraot muuttuivat Horuksen isäksi Osirikseksi.[1]

Myöhemmin Horus yhdistettiin myös Ra-Horakhten muodossa kiinteästi auringonjumala Rahan, ja näitä kahta onkin toisinaan vaikea erottaa toisistaan.

Horus on yksi vanhimmista Egyptissa palvotuista jumalista. Alun perin Horusta pidettiin taivaanjumalana, joka kuvattiin haukkana. Auringon ja kuun katsottiin olevan Horuksen silmät. Jo varhaisdynastisella kaudella Horus yhdistettiin hallitsijaan, ja ensimmäiset faraot käyttivätkin pelkästään Horus-nimeä, joka oli kirjoitettu suorakulmion muotoisen serekhin sisään kuin kartussiin. Myöhemmin Horusta kuvattiin pääasiassa haukkapäisenä miehenä, jolla oli (kuten faraolla) Ylä- ja Ala-Egyptin kaksoiskruunu. Useimmiten hän pitelee käsissään was-sauvaa ja ankh-symbolia. Horuksella on myös faraon tapaan härän häntä, joka kuvaa voimaa. Temppeleiden seinillä kuvatuissa kohtauksissa Horuksella on useita rooleja. Horuksella oli neljä lasta.

Varhaisten dynastioiden aikana Horus kilpaili suosiosta Sethin kanssa. Näitä jumalia palvoivat eri ryhmittymät eri alueilla, joista kukin halusi nostaa oman jumalansa ylitse muiden. Yhden faraon tiedetään ottaneen itselleen Seth-nimen Horus-nimen sijaan. Horuksen voidaan katsoa voittaneen tämän kilpailun suosiosta, sillä hänestä tuli laajemmin palvottu jumala, vaikkakin myös Sethin palvonta jatkui voimakkaana.

Horuksen silmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Horuksen silmä on muinaisen Egyptin tunnetuimpia symboleita. Kun Seth oli tappanut veljensä Osiriksen, haukkapäinen Horus, Osiriksen poika, antoi sen isälleen Osirikselle. Horuksen silmä symboloi sydämen jaloutta ja ylevämielisyyttä.[3] Vielä nykyisin voi Välimerellä nähdä kalastusaluksia, joissa on koristeena Horuksen silmät.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kaisu-Maija Nenonen & Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 838. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.
  2. Zelda Sharif s. 28
  3. Zelda Sharif s. 56
  4. Zelda Sharif s. 29
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Horus.