Edfu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edfu
(Idfū)
إدفو‎
Edfua Niilin varrella
Edfua Niilin varrella

Edfu

Koordinaatit: 24°58′N, 32°53′E

Valtio Egypti
Kuvernoraatti Assuan
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 35,47 km²
Väkiluku (2006) 70 000
 – Tiheys 1 974 as./km²


Edfu (myös Idfu) on kaupunki Ylä-Egyptissä Niilin länsirannalla, Esnan ja Aswanin välissä. Asukkaita on noin 70 000.[1]

Kaupungissa on suuri temppeli, joka on rakennettu vuosina 237–57 eaa. Kaikista Egyptin temppeliraunioista Edfun Horuksen temppeli on parhaiten säilynyt. Valtava temppeli on rakennettu hiekkakivitiilistä pienemmän Uuden valtakunnan temppelin päälle itä-länsi-suuntaisesti jokea kohti. Myöhempi, pohjois-etelä-suuntainen rakenne sijaitsee vanhan raunioituneen temppelin pylonin eli porttitornin länsipuolella.

Muinaisen Edfun asutus sijaitsee noin 50 metrin päässä temppelistä. Se on nimeltään Wetjeset-hor, kun taas kreikkalaisten käyttämä nimi oli Apollinopolis Magna. Notitia Dignitatumin mukaan, osa Legio II Traiana Fortisista oli leirityneenä Apollonos superiorisissa, joka oli roomalaisten kaupungista käyttämä nimi.

Vaikka Edfun kaupunki ei matkailijan silmin näytä kovin houkuttelevalta tai merkittävältä, siellä on enemmän jäänteitä Egyptin historiasta kuin itse temppelissä. Huolimatta rapautumisen ja maanmuokkauksen aiheuttamista laajoista asutuksen tuhoista jäljellä oleva asutus tarjoaa tietoa niinkin kaukaa kuin 3100 eaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Egypt - Cities citypopulation.de. citypopulation.de. Viitattu 30.1.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.