Edfu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edfu
(Idfū)
إدفو‎
Edfua Niilin varrella
Edfua Niilin varrella

Edfu

Koordinaatit: 24°58′N, 32°53′E

Valtio Egypti
Kuvernoraatti Assuan
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 35,47 km²
Väkiluku (2006) 70 000
 – Väestötiheys 1 974 as./km²


Edfu (myös Idfu) on kaupunki Ylä-Egyptissä Niilin länsirannalla, Esnan ja Aswanin välissä. Asukkaita on noin 70 000.[1]

Edfun Horuksen temppeli.

Muinaisina aikoina Edfun paikalla sijaitsi Apollonopolis Megalen (lat. Apollonopolis Magna; ”Suuri Apollonin kaupunki”) kaupunki, egyptiksi Djeba tai Behdet. Sen pääkultti oli omistettu Horukselle, jonka kreikkalaiset yhdistivät Apolloniin. Nykyisessä kaupungissa on jäljellä suuri Horuksen temppeli, joka on rakennettu vuosina 237–75 eaa.[2] Kaikista Egyptin temppeliraunioista Edfun temppeli on parhaiten säilynyt. Valtava temppeli on rakennettu hiekkakivitiilistä pienemmän Uuden valtakunnan temppelin päälle itä-länsi-suuntaisesti jokea kohti. Myöhempi, pohjois-etelä-suuntainen rakenne sijaitsee vanhan raunioituneen temppelin pylonin eli porttitornin länsipuolella.

Vaikka Edfun kaupunki ei matkailijan silmin näytä kovin houkuttelevalta tai merkittävältä, siellä on enemmän jäänteitä Egyptin historiasta kuin itse temppelissä. Huolimatta rapautumisen ja maanmuokkauksen aiheuttamista laajoista asutuksen tuhoista jäljellä oleva asutus tarjoaa tietoa niinkin kaukaa kuin 3100 eaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Egypt - Cities citypopulation.de. citypopulation.de. Viitattu 30.1.2015. (englanniksi)
  2. Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”Apollinopolis Magna”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.