Quentin Tarantino

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Quentin Tarantino
Quentin Tarantino vuonna 2014.
Quentin Tarantino vuonna 2014.
Syntymäaika 27. maaliskuuta 1963 (ikä 53)[1]
Syntymäpaikka Knoxville, Tennessee, Yhdysvallat[1]
Aktiivisena 1988–
Ammatti elokuvaohjaaja, elokuvakäsikirjoittaja, elokuvatuottaja, näyttelijä
Tunnetuimmat ohjaukset Reservoir Dogs
Pulp Fiction – Tarinoita väkivallasta
Kill Bill
Kunniattomat paskiaiset
Django Unchained
The Hateful Eight
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Quentin Jerome Tarantino (s. 27. maaliskuuta 1963)[1] on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja, -tuottaja ja näyttelijä. Hänen elokuviaan yhdistää aikatasoilla leikkiminen, viittaukset vanhoihin elokuviin, pitkät otokset, pitkät dialogit ja tyylitelty väkivalta, jota on kutsuttu myös art house -väkivallaksi.

Varhaiset elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quentin Tarantino syntyi Knoxvillessä, Tennesseessä[1] hänen äitinsä Connie Zastoupilin ollessa vasta 16-vuotias. Connie-äiti oli puoliksi irlantilainen ja puoliksi cherokee, kun taas muusikkona ja näyttelijänä työskennelleellä isällä oli italialainen sukutausta. Vuonna 1968 Tarantino kävi lastentarhaa San Gabriel Valleyn alueella. Vuonna 1971 Tarantinon perhe muutti El Segundoon, Los Angelesiin, missä Tarantino opiskeli Hawthornen kristillisessä koulussa. Quentin kävi elokuvissa hyvin nuoresta lähtien ja yhdeksänvuotiaana hän näkikin Syvän joen, jonka johdosta elokuvista tuli Quentinille ensisijainen harrastus. Koulussa Tarantino ei historiaa lukuun ottamatta juurikaan menestynyt lukihäiriönsä takia, ja 16-vuotiaana hän lopettikin lukion Harbor Cityssä, Kaliforniassa, ja hakeutui opiskelemaan näyttelemistä James Bestin teatteriyhtiössä.

22-vuotiaana Tarantino kirjoitti ensimmäisen käsikirjoituksensa Captain Peachfuzz and the Anchovy Bandit ja aloitti samaan aikaan työt Manhattan Beachilla sijaitsevassa videovuokraamossa, jossa hän ystävystyi Roger Avaryn kanssa. Tarantino katseli, kommentoi ja suositteli videoliikkeen elokuvia ja palkallaan hän rahoitti ensimmäistä elokuvaansa. Myöhemmin Tarantino on myöntänyt elokuvan epäonnistuneen, mutta sanoi samalla oppineensa paljon. Hän päätti jatkaa näyttelijänopintojaan Beverly Hillsissä ja pyrki eri näyttelijäkouluihin tekaistun ansioluettelon avulla, jossa hän väitti näytelleensä Jean-Luc Godardin King Learissa ja George A. Romeron Dawn of the Deadissa. Tarantino oletti elokuvien olevan tarpeeksi huonosti tunnettuja ja roolien olevan riittävän pieniä, ettei niitä voitu osoittaa vääriksi. Hän saikin pienen roolin sarjasta Tyttökullat, mutta näytteli vain neljässä jaksossa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarantino oli tehnyt vuosina 1984–1987 lyhytelokuvan My Best Friend’s Birthday, jonka perustalle myöhemmin rakensi elokuvansa True Romance. Näyttelijä Allen Garfield opetti elokuvan teon aikana näyttelemistä Tarantinolle. My Best Friend’s Birthday ei kuitenkaan koskaan valmistunut, kun leikkausvaiheessa suurin osa elokuvasta tuhoutui. Tästä syystä My Best Friend’s Birthdayta ei yleensä lasketa Quentin Tarantinon filmografiaan.

Tarantinon läpimurto tapahtui vuonna 1990 hänen myytyään True Romancen käsikirjoituksen 30 000 dollarin hintaan. Hän oli työstänyt käsikirjoitustaan Roger Avaryn kanssa. Käsikirjoituksesta saadut rahat hän sijoitti omaan elokuvaansa Reservoir Dogs, jossa näytteli itsekin pienen roolin. Tarantino sai Harvey Keitelin rahoittamaan elokuvaa tämän luettua sen käsikirjoituksen. Keitel myös näytteli elokuvassa ja auttoi Tarantinoa valitsemaan näyttelijöitä.

Reservoir Dogsin saatua ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla vuonna 1992 elokuvan kopiot levisivät nopeasti ympäri maailmaa. Teosta pidettiin kriitikoiden keskuudessa erityisen hyvänä esikoisohjauksena, vaikkakin jotkut arvostelivat elokuvaa City on Fire -elokuvan jäljittelemisestä. Käsikirjoitusta kiitettiin erityisesti nokkelasta vuoropuhelusta, josta on myöhemmin muodostunut yksi Tarantinon tavaramerkeistä.

Läpimurron jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarantino vuonna 2007.

Reservoir Dogsin menestyksen myötä Tarantinolle tarjottiin useita ohjaushankkeita, näiden joukossa Speed – kuoleman kyydissä ja Men in Black – miehet mustissa. Tony Scott ohjasi lopulta True Romancen, joskaan Tarantino ei ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen. Kohtalaisen menestyneen elokuvan pääosissa ovat Patricia Arquette ja Christian Slater, mutta eniten elokuva sai julkisuutta sivurooleissa näyttelevien tähtiensä kuten Dennis Hopperin, Gary Oldmanin, Christopher Walkenin ja Samuel L. Jacksonin ansiosta. Myös tuolloin tuntemattomat Brad Pitt ja James Gandolfini esiintyvät elokuvassa.

Menestyksekkäiden esikoiselokuviensa jälkeen Tarantino myi myös Syntyneet tappajiksi -elokuvan alkuperäiskäsikirjoituksen, jota elokuvan ohjaaja Oliver Stone muunteli niin paljon, että hän ja Tarantino ajautuivat pienoiseen riitaan.

Syntyneet tappajiksi -elokuvan kanssa samana vuonna ensi-iltansa saanut Pulp Fiction – tarinoita väkivallasta oli Tarantinon jo pitkään valmistelema käsikirjoitus useasta tarinasta, jotka loppua kohden kietoutuisivat yhteen. Elokuva voitti Kultaisen palmun vuoden 1994 Cannesin elokuvajuhlilla ja voitti myöhemmin myös Oscar-palkinnon parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta. Elokuva siivitti John Travoltan uran uuteen nousuun ja nosti Samuel L. Jacksonin lopullisesti Hollywoodin tähtien joukkoon.

Vuonna 1995 Tarantino ohjasi yhden osion elokuvasta Neljä huonetta. Elokuva sai sangen huonot arvostelut, mutta Tarantinon ja Robert Rodriguezin osasuorituksia pidettiin varsin onnistuneina. Elokuvan teon aikana Tarantino ja Rodriguez ystävystyivät ja Rodriguez ohjasikin Tarantinon kirjoittaman elokuvan Hämärästä aamunkoittoon. Tarantino myös näytteli kyseisessä elokuvassa, ja se menestyi teattereissa kohtalaisesti.

Tarantinon kolmas elokuvaohjaus Jackie Brown sai ensi-iltansa vuonna 1997. Elokuva perustuu Elmore Leonardin romaaniin Rommipunssi. Elokuvaan Tarantino otti paljon vaikutteita 1970-luvun blaxploitaatioelokuvista ja pääosaa esittikin lajityypin veteraani Pam Grier. Jackie Brown oli menestys, mutta Spike Lee arvosteli filmiä siitä, että siinä käytettiin liikaa sanaa ”neekeri”.

Vuonna 1998 Tarantino vieraili Broadwaylla, jossa hän näytteli Wait Until Darkissa.

Tarantino oli suunnitellut tekevänsä Jackie Brownin jälkeen sotaelokuvan Kunniattomat paskiaiset, mutta siirsi hankkeen taka-alalle ja alkoi käsikirjoittaa pitkään hahmottelemaansa Kill Billiä, jonka ajatuksen oli kehitellyt Pulp Fictionin teon aikaan yhdessä Uma Thurmanin kanssa. Elokuva kertoo kostotarinan, jossa sekoitettiin monia eri lajityyppejä: spagettiwesterniä, japanilaista samuraikulttuuria, animea ja splatteria. Alun perin yli kolmetuntinen elokuva jaettiin kaksiosaiseksi. Ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2003 ja toinen seuraavana vuonna.

Vuonna 2005 Tarantino ohjasi kohtauksen elokuvasta Sin City. Quentin sai luvan ohjata kohtauksensa, koska hänen hyvä ystävänsä Robert Rodriguez ohjasi muun elokuvan.

Samana vuonna Tarantino ilmoitti seuraavasta hankkeestaan, kaksiosaisesta elokuvasta Grind Housesta, jonka hän tekisi yhteistyössä Robert Rodriguezin kanssa. Tarantino ja Rodriguez ohjasivat ja käsikirjoittavat oman osansa elokuvasta. Tarantino ohjasi osan Grindhouse: Death Proof ja Rodriguez osan Grindhouse: Planet Terror. Yli kolmituntinen kokonaisuus ei menestynyt hyvin Yhdysvalloissa, ja syyksi väitettiin sen kestoa. Kun elokuva markkinoitiin Eurooppaan, Tarantino joutui jakamaan teoksen kahteen puolitoistatuntiseen osaan. Tarantino sanoi Grindhousen ajatuksen olleen tehdä elokuva kahdesta aiheesta, joista useimmat elokuvaohjaajat eivät haluaisi tehdä elokuvaa.

Ohjaajajakaksikon muita yhteisiä tuotoksia ovat Hämärästä aamunkoittoon (Tarantino kirjoitti, Rodriguez ohjasi) ja Neljä huonetta (molemmat kirjoittivat ja ohjasivat omat jaksonsa elokuvasta). Rodriguez sävelsi Tarantinon Kill Bill: Volume 2:een musiikin nimellisellä yhden dollarin palkkiolla, ja vastapalveluksena Tarantino ohjasi yhden kohtauksen Rodriguezin Sin Cityyn samalla palkalla.

Cannesin elokuvajuhlilla 2007 Tarantino kertoi seuraavaksi palaavansa ”spagettiwesternmäisen” Kunniattomat paskiaiset -aiheen pariin ja elokuvan alaotsikoksi tulevan Once Upon a Time in Nazi Occupied France. Elokuva on kaksiosainen. Osista toinen kuvaa osastoa, jonka tehtäväksi määrätään erään natsiosaston tuhoaminen, toisessa osassa taas kerrotaan juutalaisnaisesta, joka on päättänyt tappaa kyseisen osaston. Kunniattomat paskiaiset kuvattiin Berliinissä ja se tuli ensi-iltaan vuonna 2009. Elokuva sai monia palkintoja. Tarantino oli Kunniattomista paskiaisista ehdolla parhaan ohjauksen ja käsikirjoituksen Oscar-palkintojen saajaksi.

Televisiotyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quentin Tarantino ohjasi C.S.I.-sarjan viidennen tuotantokauden kaksiosaisen päätösjakson Grave Danger.

Ominaispiirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarantinon elokuvien ääniraidat ovat melkein yhtä maineikkaita kuin hänen filminsä. Toisin kuin yleensä, ohjaaja ei käytä elokuvaa varten tehtyjä alkuperäissävellyksiä (poikkeuksena The Hatefull Eight, johon Ennio Morricone sävelsi musiikin) tai valjasta teoksiaan tuoreiden hittien markkinointiin. Sen sijaan hän ammentaa runsaasti 1900-luvun jälkipuoliskon populaarimusiikista. Erityisasemassa on yhdysvaltalainen populaarimusiikki, tyylillisinä esimerkkeinä motown, soul, funk ja surf. Toisaalta Tarantino on hyödyntänyt elokuvissaan myös muun muassa japanilaista iskelmää ja spagettiwesterneistä tuttuja sävellyksiä. Tarantino-elokuvien soundtrackit sisältävät usein eilispäivän hittejä, jo unohdettujen artistien sävellyksiä ja uudempaakin marginaalimusiikkia. Tarantinon elokuvaan pääsy on mahdollistanut myös joidenkin artistien hetkellisen uran elpymisen, kuten vaikkapa Pulp Fictionista tutun ”Misirlou”-kappaleen esittäneen Dick Dalen tapauksessa kävi. Tarantinon taipumusta lainata menneestä ja viljellä viittauksia populaarimusiikin historiaan voi verrata Tarantinon tapaan lainata unohduksiin jääneistä elokuvan tyyleistä. Sekä elokuvien ääniraita, visuaalinen maailma että kerronnalliset ratkaisut vilisevät viittauksia populaarikulttuuriin ja elokuvahistoriaan.[2]

Kuvaus ja käsikirjoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi Tarantinon tavaramerkeistä on niin sanottu takakonttikuvakulma, jossa kamera kuvaa ulos auton takakontista näyttelijöitä kohti. Takakonttikameran Tarantino omaksui Martin Scorseselta. Hän on myös omaksunut erään John Woon tavaramerkin, eli kohtauksen, jossa useat ihmiset tähtäävät toisiaan aseella. Tarantinon elokuvissa on myös usein yksi pitkä kohtaus, jossa yhtä hahmoa seurataan hänen liikkuessaan paikasta toiseen. Hahmojen keskustelut, jotka eivät välttämättä liity mitenkään elokuvan juoneen, kuuluvat Tarantinon tavaramerkkeihin.

Näytteleminen elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarantino näyttelee usein elokuvissaan pienen roolin. Hän on esittänyt muun muassa Jimmie Dimmickiä Pulp Fictionissa, Mr. Brownia Reservoir Dogsissa, puhelinvastaajan ääntä Jackie Brownissa, baarimikkoa Death Proofissa, skalpeerattavaa natsia Kunniattomissa paskiaisissa ja kaivosyhtiön työntekijää Django Unchainedissa.

Tuotesijoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarantino vihaa erinäisten tuotteiden piilomainontaa, joten hän on keksinyt useita kuvitteellisia tuotemerkkejä elokuviinsa:

 • Red Apple Cigarettes - tupakkamerkki elokuvissa Pulp Fiction, Kill Bill: Volume 1, Death Proof ja Hateful Eight
 • Big Kahuna Burger - havaijilaistyylinen pikaruokaketju, josta nähdään viittauksia elokuvissa Death Proof, Neljä huonetta, Pulp Fiction, Reservoir Dogs ja Hämärästä aamunkoittoon
 • Acuña Boys Tex-Mex Food - tex-mex -ruokia valmistava pikaruokaketju, joka näkyy elokuvissa Jackie Brown, Death Proof ja Planet Terror. Nimi on otettu yhdestä Tarantinon suosikkielokuvasta, vuoden 1977 elokuvasta Rolling Thunder. The Acuña Boys on myös Michael Parksin näyttelemän Esteban Vihaion johtaman jengin nimi Kill Bill: Volume 2:ssa [3][4]
 • Tenku Brand Beer - japanilainen olutmerkki, joka näkyy mainostaulussa Kill Bill: Volume 1:ssä
 • K-Billy - ikivihreää musiikkia (eng. oldies) soittava radioasema Reservoir Dog'ssa
 • G.O. Juice - mehu, joka näkyi elokuvissa Kill Bill: Volume 1 ja Death Proof
 • Teriyaki Donut - japanilaistyylinen pikaruokaketju elokuvissa Pulp Fiction ja Reservoir Dogs
 • Jack Rabbit Slim's - 50- 60-luvun pop-teemaravintola, josta kuultiin radiomainos Reservoir Dogs'ssa ja Pulp Fiction'ssa. Tämän lisäksi Pulp Fiction'ssa Mia Wallace ja Vincent Vega kävivät ravintolassa syömässä ja tanssimassa

ja olemassa oleva, mutta jo lopetettu tuotemerkki:

 • Fruit Brute - aamiaismurot, joiden valmistus lopetettiin vuonna 1983. Tarantinon säästämä muropaketti on nähtävillä elokuvissa Reservoir Dogs ja Pulp Fiction[5][6]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaajana ja käsikirjoittajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain käsikirjoittajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuottajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Bernard, Jami: Tarantino on Tarantino. (Quentin Tarantino, 1995.) Suomentanut Matti Apunen. Helsinki: Like, 1996. ISBN 951-578-418-2.
 • Scholten, Michael: Quentin Tarantino: Elämä ja elokuvat. (Quentin Tarantino Unchained: Die blutige Wahrheit, 2015.) Suomentanut Maikki Soro. Helsinki: Minerva Kustannus, 2016. ISBN 978-952-312-340-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Quentin Tarantino -sitaatteja. (englanniksi)