Once Upon a Time in Hollywood

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Once Upon a Time in Hollywood
Ohjaaja Quentin Tarantino
Käsikirjoittaja Quentin Tarantino
Tuottaja
Kuvaaja Robert Richardson
Leikkaaja Fred Raskin
Pukusuunnittelija Arianne Phillips
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Sony Pictures Entertainment
Ensi-ilta
Kesto 161 minuuttia[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 90–96 miljoonaa dollaria[2]
Tuotto 372,4 miljoonaa dollaria[3]
Katsojat 216 156 (Suomessa)[4]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Once Upon a Time in Hollywood on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut draamakomediaelokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Quentin Tarantino. Pääosissa ovat Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern ja Al Pacino. Elokuva on ensimmäinen, jossa Pitt ja DiCaprio näyttelevät yhdessä.[5] Elokuvan nimi on kunnianosoitus spagettiwesternien kulttiohjaajalle Sergio Leonelle, joka tunnetaan muun muassa elokuvista Huuliharppukostaja (Once Upon a Time in the West, 1968) ja Suuri gangsterisota (Once Upon a Time in America, 1984). Se sijoittuu vuoteen 1969 ja kertoo entisestä televisiosarjan tähdestä ja tämän sijaisnäyttelijästä, jotka yrittävät sopeutua nopeasti muuttuvaan Hollywoodiin.

Once Upon a Time in Hollywood sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla 21. toukokuuta 2019.[6] Sen teatteriensi-ilta oli Yhdysvalloissa 26. heinäkuuta ja Suomessa 16. elokuuta 2019. Elokuva oli Suomen yhdeksänneksi katsotuin vuonna 2019: se keräsi elokuvateattereissa 216 156 katsojaa.[4] Elokuva sai kaksi Oscar-palkintoa vuoden 2020 gaalassa parhaasta miessivuosasta (Pitt) ja lavastuksesta oltuaan ehdolla yhteensä kymmeneen muun muassa parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, miespääosasta (DiCaprio) ja alkuperäiskäsikirjoituksesta.[7] Se palkittiin kolmella Golden Globella vuoden 2020 gaalassa parhaasta musikaali- tai komediaelokuvasta, käsikirjoituksesta sekä miessivuosasta (Pitt).[8]

Elokuvan romaaniversio julkistettiin kesällä 2021.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1969 Hollywood-näyttelijä Rick Dalton, 1950-luvun western-televisiosarjan Bounty Law entinen tähti, pelkää uransa olevan ohi. Roolittaja Marvin Schwarz neuvoo häntä lähtemään Italiaan tekemään spagettiwesternejä, minkä Dalton kokee olevan arvokkuutensa alapuolella. Daltonin ystävä ja sijaisnäyttelijä Cliff Booth, asuntovaunussa pitbullinsa Brandyn kanssa asuva sotaveteraani, toimii Daltonin kuskina tämän menetettyä ajokorttinsa liian moneen rattijuopumukseen. Booth ei ole saanut sijaisnäyttelijän töitä vaimonsa kuoleman jälkeen, koska hänellä huhutaan olleen osuutta asiaan. Daltonin naapuriin on muuttanut elokuvaohjaaja Roman Polanski ja hänen vaimonsa, näyttelijä Sharon Tate. Dalton haaveilee uransa elävöittämisestä ystävystymällä parin kanssa. Tuona yönä Polanski ja Tate käyvät Jay Sebringin kanssa Playboy-kartanolla julkkiksia täynnä olevissa juhlissa.

Seuraavana päivänä Daltonin käydessä kuvauksissa, hän pyytää Boothia korjaamaan hänen televisio-antenninsa. Booth muistelee aikaa jolloin hän joutui sparrausotteluun Bruce Leen kanssa, mikä johti hänen välittömään erottamiseensa. Katolla ollessaan hän näkee Charles Mansonin, joka vierailee Polanskin ja Taten talolla etsien musiikkituottaja Terry Melcheriä, joka oli asunut siellä aiemmin. Ajellessaan Daltonin autolla Booth ottaa kyytiinsä hippityttö Pussycatin, joka tarvitsee kyydin Spahn Ranchille, jossa Bounty Law’ta kuvattiin. Booth hämmästyy tilalla asuvien hippien määrästä ja epäilee heidän käyttävän hyväkseen maanomistaja George Spahnia. Booth vaatii nähdä Spahnin hippien vastusteluista huolimatta. Spahn vakuuttaa Boothille tilanteen olevan kunnossa. Palatessaan autolle Booth huomaa erään hipin, Clem Groganin, puhkaisseen autosta renkaan. Booth pahoinpitelee ja pakottaa tämän vaihtamaan renkaan. Yksi hipeistä, Sundance, lähtee hakemaan Tex Watsonia, mutta tämän saapuessa Booth on ehtinyt ajaa pois. Tate käy kävelyllä ja päättää käydä katsomassa oman elokuvansa elokuvateatterissa.

Dalton saa pahiksen roolin uudesta televisiosarjasta Lancer, ja päätyy juttelemaan 8-vuotiaan vastanäyttelijänsä Trudi Fraserin kanssa. Erään kohtauksen aikana krapulainen Dalton unohtelee vuorosanojaan. Raivottuaan itselleen hän palaa kuvauksiin ja antaa vaikuttavan esityksen, josta hän saa kehuja ohjaaja Sam Wanamakerilta ja Fraserilta, mikä nostaa hänen itseluottamustaan. Nähtyään Daltonin esiintymisen FBI-televisiosarjassa, Schwarz palkkaa hänet pääosan esittäjäksi Sergio Corbuccin uuteen spagettiwesterniin, Nebraska Jim. Dalton ja Booth muuttavat Eurooppaan puoleksi vuodeksi, jonka aikana he työskentelevät kolmessa muussa elokuvassa. He palaavat Los Angelesiin Daltonin uuden italialaisvaimon Francesca Capuccin kanssa.

Dalton ilmoittaa ettei hänellä ole enää varaa Boothiin, ja ystävykset päättävät erota yhteistuumin. He käyvät baarissa ja palaavat Daltonin talolle, jossa Capucci nukkuu. Booth polttaa LSD:llä terästetyn savukkeen ja vie Brandyn kävelylle. Samaan aikaan Watson, Susan Atkins, Linda Kasabian ja Patricia Krenwinkel parkkeeraavat autonsa pihaan aikeinaan murhata kaikki Taten talon asukkaat. Dalton kuulee auton ryminän ja käskee heitä vihaisesti häipymään. Hippinuoret muuttavat suunnitelmiaan ja päättävät tappaa Daltonin sen jälkeen kun Atkins tuumii Hollywoodin ”opettaneen heitä murhaamaan”.

Kasabian häipyy auton kanssa ja jättää muut kolme taakseen. Muut murtautuvat Daltonin taloon ja uhmaavat Capuccia ja Boothia, joka tunnistaa heidät Spahn Ranchilta. Booth käskee Brandyä hyökkäämään ja yhdessä he tappavat Krenwinkelin ja Watsonin, haavoittaen Atkinsia vakavasti. Aseistautunut Atkins kompuroi ulos, missä musiikkia kuunnellut Dalton pelästyy. Dalton hakee työkaluvajastaan liekinheittimen ja polttaa Atkinsin elävältä. Myöhemmin kun jalkansa haavoittanut Booth viedään sairaalaan ja Capucci menee nukkumaan, Sebring juttelee Daltonin kanssa ulkona. Tate kutsuu Daltonin sisään drinkeille muiden vieraidensa lisäksi.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brad Pitt, Margot Robbie ja Leonardo DiCaprio Hollywoodissa vuonna 2019.

 Leonardo DiCaprio  Rick Dalton  
 Brad Pitt  Cliff Booth  
 Margot Robbie  Sharon Tate  
 Emile Hirsch  Jay Sebring  
 Margaret Qualley  ”Pussycat”  
 Timothy Olyphant  James Stacy  
 Julia Butters  Trudi Fraser  
 Austin Butler  Charles ”Tex” Watson  
 Dakota Fanning  Lynette ”Squeaky” Fromme  
 Bruce Dern  George Spahn  
 Mike Moh  Bruce Lee  
 Luke Perry  Wayne Maunder  
 Damian Lewis  Steve McQueen  
 Al Pacino  Marvin Schwarz  
 Brenda Vaccaro  Mary Alice Schwarz  
 Nicholas Hammond  Sam Wanamaker  
 Samantha Robinson  Abigail Folger  
 Rafał Zawierucha  Roman Polanski  
 Lorenza Izzo  Francesca Capucci  
 Costa Ronin  Wojciech Frykowski  
 Damon Herriman  Charles Manson  
 Lena Dunham  Catherine ”Gypsy” Share  
 Madisen Beaty  Patricia ”Katie” Krenwinkel  
 Mikey Madison  Susan ”Sadie” Atkins  
 James Landry Hébert  Steve ”Clem” Grogan  
 Maya Hawke  Linda ”Flower Child” Kasabian  
 Victoria Pedretti  Leslie ”Lulu” Van Houten  
 Sydney Sweeney  Dianne ”Snake” Lake  

 Harley Quinn Smith  ”Froggie”  
 Dallas Jay Hunter  ”Delilah”  
 Kansas Bowling  Sandra ”Blue” Good  
 Parker Love Bowling  ”Tadpole”  
 Cassidy Vick Hice  Ella Jo ”Sundance” Bailey  
 Ruby Rose Skotchdopole  ”Butterfly”  
 Danielle Harris  ”Angel”  
 Josephine Valentina Clark  Catherine ”Capistrano” Gillies  
 Dyani Del Castillo  ”Pebbles”  
 Ronnie Zappa  Bobby ”Top Hat” Beausoleil  
 Scoot McNairy  ”Business” Bob Gilbert  
 Clifton Collins Jr.  Ernesto ”The Mexican” Vaquero  
 Marco Rodríguez  Lancerin baarimikko  
 Ramón Franco  Ruben  
 Courtney Hoffman  Rebekka  
 Heba Thorisdottir  Sonya  
 Dreama Walker  Connie Stevens  
 Rachel Redleaf  Mama Cass  
 Rebecca Rittenhouse  Michelle Phillips  
 Rumer Willis  Joanna Pettet  
 Spencer Garrett  Allen Kincade  
 Clu Gulager  kirjakaupan omistaja  
 Martin Kove  Bounty Law’n sheriffi  
 Rebecca Gayheart  Billie Booth  
 Kurt Russell  Randy, kertojaääni  
 Zoë Bell  Janet  
 Michael Madsen  sheriffi Hackett  
 Keith Jefferson  Land Pirate Keith  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
JulkaisuPisteet
Metacritic83/100
Arvostelupisteet
JulkaisuPisteet
Iltalehti5/5 tähteä[9]
Elitisti4.5/5 tähteä[10]
Kulttuuritoimitus4.5/5 tähteä[11]
Film-O-Holic4/5 tähteä[12]
Episodi4/5 tähteä[13]
Muropaketti4/5 tähteä[14]
V2.fi4/5 tähteä[15]
Helsingin Sanomat4/5 tähteä[16]
Hufvudstadsbladet4/5 tähteä[17]

Rotten Tomatoes -kerääjäsivustolla elokuvan saamasta 523 arvostelusta 85 prosenttia oli myönteisiä.[18] Metacritic-sivustolla se sai 83 pistettä sadasta 62 arvostelun perusteella.[19]

Elokuvan kuvaus Bruce Leestä on herättänyt arvostelua. Muun muassa Leen tytär Shannon Lee on arvostellut Tarantinon kuvausta Bruce Leestä röyhkeänä tyyppinä.[20]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. "ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD (2019)" Bbfc. Viitattu 26.12.2019.
 2. Hooray For ‘Hollywood’: Quentin Tarantino Sees His Biggest B.O. Opening Of All-Time With $41M+; Pic Will Leg Out – Monday AM Update Deadline. 29.7.2019. Viitattu 26.12.2019.
 3. Once Upon a Time in... Hollywood (2019) Box Office Mojo. Viitattu 26.12.2019.
 4. a b Kotimaisten elokuvien katsojamäärät notkahtivat viime vuonna: Fingerpori ja moni muu ennakkosuosikki floppasi HS.fi. 2.1.2020. Viitattu 2.1.2020.
 5. Petäjä, Jukka: Quentin Tarantino sai ensimmäistä kertaa Brad Pittin ja Leonardo DiCaprion samaan elokuvaan Helsingin Sanomat. 1.3.2018. Viitattu 2.4.2018.
 6. Sundqvist, Janne: Quentin Tarantinon uutuus sai maailmanensi-iltansa Cannesissa – Leonardo di Caprio ja Brad Pitt ensimmäistä kertaa samassa elokuvassa Yle. 22.5.2019. Viitattu 22.5.2019.
 7. Vedenpää, Ville: Eteläkorealainen Parasite teki historiaa ja voitti parhaan elokuvan Oscar-palkinnon – Joaquin Phoenix ja Renée Zellweger palkittiin pääosista Yle. 10.2.2020. Viitattu 10.2.2020.
 8. Golden Globes: The Complete Winners List Variety. 5.1.2020. Viitattu 7.1.2020. (englanniksi)
 9. IL-Arvio: Quentin Tarantinon uusin filmi on hauska, röyhkeä ja liikuttavan kaunis kuvaus ystävyydestä sekä 1960-luvun Hollywoodista Iltalehti.
 10. Once Upon a Time... in Hollywood (2019) elitisti.fi.
 11. Quentin Tarantino palaa merkittäväksi tekijäksi – Once Upon a Time in Hollywood on ohjaajan ”neljäs” elokuva Kulttuuritoimitus.
 12. Once Upon a Time... in Hollywood * Valkokangas Film-O-Holic.fi.
 13. Once Upon a Time... in Hollywood - elokuvan arvostelu Episodi.
 14. Arvostelu: Once Upon a Time in Hollywood on Quentin Tarantinon neljän tähden rakkauskirje entisajan Hollywoodille Muropaketti.
 15. Arvostelu: V2.fi Muropaketti.
 16. Vanha-Majamaa, Anton: Quentin Tarantino Hollywoodin ytimessä. Helsingin Sanomat, 16.8.2019, s. B 3. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 31.12.2019.
 17. Ehnholm Hielm, Sara: När män var män. Hufvudstadsbladet, 16.8.2019, s. 26. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 31.12.2019.
 18. Once Upon a Time in Hollywood Rotten Tomatoesissa. (englanniksi)
 19. Once Upon a Time in Hollywood Metacriticissä. (englanniksi)
 20. Bruce Lee’s Daughter Says Quentin Tarantino ‘Could Shut Up’ About Her Father’s Portrayal Variety. 14.8.2019. Viitattu 18.6.2021.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tarantino, Quentin: Once Upon a Time in Hollywood: Romaani. Suomentanut Juha Ahokas. Helsinki: Like, 2021. ISBN 978-951-1-40528-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]