Once Upon a Time in Hollywood

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Once Upon a Time in Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood.jpg
Ohjaaja Quentin Tarantino
Käsikirjoittaja Quentin Tarantino
Tuottaja
Kuvaaja Robert Richardson
Leikkaaja Fred Raskin
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Heyday Films
Levittäjä Sony Pictures Entertainment
Ensi-ilta
Kesto 159 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 95–100 miljoonaa dollaria
Tuotto 122 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Once Upon a Time in Hollywood (tyyliteltynä Once Upon a Time... in Hollywood) on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut elokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Quentin Tarantino. Pääosissa ovat Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Kurt Russell, Timothy Olyphant, Dakota Fanning, Luke Perry, Margaret Qualley ja Al Pacino. Elokuva on ensimmäinen, jossa Pitt ja DiCaprio näyttelevät yhdessä.[2] Elokuvan nimi on kunnianosoitus spagettiwesternien kulttiohjaajalle Sergio Leonelle, joka tunnetaan muun muassa elokuvista Huuliharppukostaja (Once Upon a Time in the West, 1968) ja Suuri gangsterisota (Once Upon a Time in America, 1984). Se sijoittuu vuoteen 1969 ja kertoo entisestä televisiosarjan tähdestä ja tämän sijaisnäyttelijästä, jonka naapurissa asuu kuuluisa Sharon Tate.

Once Upon a Time in Hollywood sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla 21. toukokuuta 2019.[3] Sen teatteriensi-ilta on Yhdysvalloissa 26. heinäkuuta ja Suomessa 16. elokuuta 2019.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Once Upon a Time in Hollywood sijoittuu vuoteen 1969 ja näyttelijä Rick Daltonin kulta-ajat ovat ohi, kun Villi länsi tv-sarja Bounty Law loppui 50-luvulla. Hänen seurassaan kulkee hänen stunttinäyttelijä Cliff Booth, joka Daltonin lailla yrittää kehrätä uraa näyttelijänä. Sotaveteraani ja Brandy-nimisen pitbullin omistaja Booth toimii pääasiassa Daltonin juoksupoikana olipa se autokuskina tai matkatavaroiden kuskaajana. Hän turvautuu Daltoniin siinä toivossa, että saisi itsekin työtä (Boothin työttömyys johtuu huhuista, joiden mukaan hän tappoi vaimonsa). Daltonin naapuriin 10050 Cielo Driveen muuttaa pariskunta; ohjaaja Roman Polanski ja näyttelijä Sharon Tate, joiden seurasta Dalton haaveilee päästäkseen elävöittämään omaa näyttelijäuraansa. Polanski ja Tate käyvät yön tullen juhlimassa Playboy-kartanolla.

Daltonin käydessä kuvauksissa, hän pyytää Cliffiä korjaamaan hänen televisio-antenninsa. Cliff muistelee aikaa, kun joutui kahakkaan Bruce Leen kanssa ja potkituksi kuvauksista käytöksensä takia. Katolla ollessaan hän näkee Charles Mansonin, joka vierailee Polanskin ja Taten talolla, etsien tuottaja Terry Melcheriä, joka muutti Cielo Driveltä pois. Ajellessaan kaupungilla, Booth ottaa kyytiinsä hippitytön Pussycatin, joka tarvitsee kyydin Spahn Ranchin -tilalle (jossa Bounty Law kuvattiin). Booth epäilee hippien asustelevan alueella luvattomasti ja päättää vierailla vanhan ystävänsä ja maanomistaja George Spahnin luona. Spahn on vanhentunut ja sokea, eikä hän tunnista Boothia. Boothin poistuessa tilalta, autosta on puhjennut kumi. Syylliseksi paljastuu Clem Grogan, jota Booth käskyttää vaihtamaan renkaan. Groganin kieltäydyttä, Booth pahoinpitelee Groganin, joka empimättä vaihtaa renkaan. Ennen kuin paikalle ehtii saapua Tex Watson selvittämään tilannetta, Booth ehtii ajaa pois.

Samaan aikaan kun Tate käy ostamassa kirjan puolisolleen, hän vierailee elokuvateatterissa katsomassa elokuvan jossa itse esiintyy. Dalton saa pääpahiksen roolin western-sarja Lancerissa, ystävystyen 8-vuotiaaseen lapsinäyttelijään Trudi Frasieriin. Kuvauksissa Dalton alkoholisminsa takia unohtaa repliikkinsä kaksi kertaa ja tauon aikana saa raivokohtauksen. Palattuaan takaisin kuvauksiin, Dalton ylittää ohjaaja Sam Wanamakerin odotukset ja liikuttuu onnistumisestaan.

Vaikuttuneena Daltonin kyvyistä, varsinkin katsottuaan tämän vierasesityksen The F.B.I. -sarjassa roolittaja Marvin Schwarz tarjoaa Daltonille mahdollisuuden esiintyä spagettiwestern -elokuvissa Italiassa. Dalton ei erityisemmin pidä italialaisista westerneistä, mutta suostuu tarjoukseen ja näyttelee neljässä elokuvassa kuuden kuukauden aikana. Tämän jälkeen hän lentää takaisin Los Angelesiin uuden vaimonsa Francesca Capuccin kanssa. Dalton ei näe Boothille enää tarvetta rahatilanteensa vuoksi, ja ystävykset suostuvat eroamaan omille teilleen yhteisen humalaillallisen merkeissä.

Päästyään takaisin Daltonin talolle, Booth menee yökävelylle Brandyn kanssa. Matkalla, hän polttaa LSD-liuotetun tupakan. Samaan aikaan Mansonin lähettämät Watson, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel ja Linda Kasabian ajavat Cielo Drivelle Ford Galaxylla, aikeinaan tappaa kaikki Taten talossa olevat (Polanski puuttuu, ollen Lontoossa kuvaamassa elokuvaa). Hedelmämargaritoja tekevä Dalton häiriintyy talonsa eteen parkkeeratun Galaxyn ryminästä, ryntää ulos ja käskee vihaisena nelikkoa viemään autonsa muualle. Peräännyttyään, Atkins ehdottaa nelikon murhaavan Taten sijasta Daltonin, mutta Kasabian pelästyy ja ajaa Galaxylla pois. Booth palaa takaisin Daltonin talolle ja aistiharhojen vallassa yrittää syöttää Brandya. Atkins, Krenwinkel ja Watson murtautuvat Daltonin taloon, kohdaten heidät tunnistavan Boothin.

Booth käskee Brandyn hyökkäämään Watsonin kimppuun, samalla kun hän murtaa Atkinsin kasvot koiranruokapurkilla. Krenwinkel kaataa Boothin lattialle ja rytäkän yhteydessä Krenwinkelin veitsi iskeytyy Boothin kylkeen. Booth tappaa raa'asti Krenwinkelin paiskomalla tämän kasvoja ympäri taloa ja Watsonin murtamalla tämän leuan oven kynnykselle. Atkins shokin vallassa varastaa Watsonin revolverin ja juoksee ulos uima-altaalle, jossa Dalton kuuntelee musiikkia. Pelon vallassa, Dalton ryntää työkaluvajalleen ja polttaa Atkinsin elävältä liekinheittimellä. Elokuva loppuu, kun Booth viedään sairaalaan ja Dalton pääsee drinkeille Taten kanssa.

[4]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Leonardo DiCaprio  … Rick Dalton  
 Brad Pitt  … Cliff Booth  
 Margot Robbie  … Sharon Tate  
 Emile Hirsch  … Jay Sebring  
 Margaret Qualley  … "Pussycat"  
 Timothy Olyphant  … James Stacy  
 Julia Butters  … Trudi Fraser  
 Austin Butler  … Charles "Tex" Watson  
 Dakota Fanning  … Lynette "Squeakey" Fromme  
 Bruce Dern  … George Spahn  
 Mike Moh  … Bruce Lee  
 Luke Perry  … Wayne Maunder  
 Damian Lewis  … Steve McQueen  
 Al Pacino  … Marvin Schwarz  
 Brenda Vaccaro]]  … Mary Alice Schwarz  
 Nicholas Hammond  … Sam Wanamaker  
 Samantha Robinson  … Abigail Folger  
 Rafał Zawierucha  … Roman Polanski  
 Lorenza Izzo  … Francesca Capucci  
 Costa Ronin  … Wojciech Frykowski  
 Damon Herriman  … Charles Manson]]  
 Lena Dunham  … Catherine "Gypsy" Share  
 Madisen Beaty  … Patricia "Katie" Krenwinkel  
 Mikey Madison  … Susan "Sadie" Atkins  
 James Landry Hébert  … Steve "Clem" Grogan  
 Maya Hawke  … Linda "Flower Child" Kasabian  
 Victoria Pedretti  … Leslie "Lulu" Van Houten  
 Sydney Sweeney  … Dianne "Snake" Lake,  
 Harley Quinn Smith  … "Froggie"  
 Dallas Jay Hunter  … "Delilah"  
 Kansas Bowling  … Sandra "Blue" Good  
 Parker Love Bowling  … "Tadpole"  
 Cassidy Vick Hice  … Ella Jo "Sundance" Bailey  
 Ruby Rose Skotchdopole  … "Butterfly"  
 Danielle Harris  … "Angel"  
 Josephine Valentina Clark  … Catherine "Capistrano" Gillies  
 Dyani Del Castillo  … "Pebbles"  
 Ronnie Zappa  … Bobby "Top Hat" Beausoleil  
 Scoot McNairy  … "Business" Bob Gilbert  
 Clifton Collins Jr.  … Ernesto "The Mexican" Vaquero  
 Marco Rodríguez  … Lancerin baarimikko  
 Ramón Franco  … Ruben  
 Courtney Hoffman  … Rebekka  
 Heba Thorisdottir  … Sonya  
 Dreama Walker  … Connie Stevens  
 Rachel Redleaf  … Mama Cass  
 Rebecca Rittenhouse  … Michelle Phillips  
 Rumer Willis  … Joanna Pettet  
 Spencer Garrett  … Allen Kincade  
 Clu Gulager  … kirjakaupan omistaja  
 Martin Kove  … Bounty Law’n sheriffi  
 Rebecca Gayheart  … Billie Booth  
 Kurt Russell  … Randy, kertojaääni  
 Zoë Bell  … Janet  
 Michael Madsen  … sheriffi Hackett  
 Keith Jefferson  … Land Pirate Keith  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]