Kill Bill: Volume 1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kill Bill: Volume 1
Kill Bill Volume 1
Ohjaaja Quentin Tarantino
Käsikirjoittaja
Perustuu Quentin Tarantinon ja Uma Thurmanin hahmoon The Bride
Tuottaja Lawrence Bender
Säveltäjä RZA
Kuvaaja Robert Richardson
Leikkaaja Sally Menke
Tuotantosuunnittelija David Wasco
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Miramax Films
Levittäjä Miramax
iTunes
Xfinity Streampix
Ensi-ilta Yhdysvallat 10. lokakuuta 2003
Suomi 24. lokakuuta 2003
Kesto 111 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, japani
Budjetti 30 000 000 $[1]
Tuotto 180 949 045[1]
Seuraaja Kill Bill: Volume 2
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Kill Bill: Volume 1 on vuonna 2003 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen taistelutoimintaelokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Quentin Tarantino. Se on ensimmäinen kahdesta samaan aikaan tuotetusta Kill Bill -elokuvasta; sen jatko-osa Kill Bill: Volume 2 sai ensi-iltansa vuonna 2004. Sen pääosissa esiintyvät Uma Thurman, Lucy Liu, Vivica A. Fox, Michael Madsen, Daryl Hannah ja David Carradine. Elokuva kertoo The Bridesta (Thurman), joka lähtee kostoretkelle jouduttuaan entisten liittolaistensa pettämäksi.

Edellisten Tarantinon elokuvien tapaan, Kill Billin tarina kerrotaan epäjärjestyksessä. Sen lajityyppi on monenkirjava, ja siinä on viitteitä esimerkiksi spagettiwestern-, Yakuza- ja samuraielokuvista.[2]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nainen, joka tunnetaan nimellä The Bride, ”Morsian”, joutuu murhayrityksen kohteeksi omissa häissään. Bill-niminen mies osoittaa haavoittunutta naista pistoolilla. Nainen kertoo olevansa raskaana Billille, mutta mies painaa liipaisinta ja ampuu Morsianta päähän.

Morsian, joka näyttää selviytyneen ampumavälikohtauksesta, saapuu Vernita Green -nimisen naisen luo ja yrittää tappaa tämän. Naiset lopettavat taistelun, kun Vernitan tytär Nikki saapuu kotiin. Paljastuu, että molemmat naiset ovat kuuluneet Deadly Viper Assassination Squad -eliittitapporyhmään, jonka johtaja on Bill. Tapporyhmä oli tunkeutunut Morsiamen, joka ryhmässä tunnetaan nimellä ”Mustamamba”, häihin ja tappanut vieraat. Vernita yrittää tappaa Morsiamen muropakettiin piilottamallaan pistoolilla, mutta ampuu ohi. Morsian tappaa Vernitan heittämällä veitsen tämän rintakehään. Morsian sanoo Nikkille, että hieman vanhempana tämä voi yrittää kostaa äitinsä kuoleman. Morsian katsoo ”tappolistaansa”, josta O-Ren Ishiin lisäksi nyt myös Vernita Green on pyyhitty.

Takautumassa paljastuu, että saatuaan luodin päähänsä Morsian joutuu koomaan. Yksisilmäinen Elle Driver, Deadly Viperin jäsen, tunkeutuu sairaalaan tarkoituksenaan tappaa Morsian myrkkyruiskeella. Juuri ennen murhayritystä Bill soittaa Ellelle ja sanoo, että Morsian on tapettava vasta kun tämä herää. Neljän vuoden kuluttua Morsian palaa tajuihinsa ja tajuaa, että sairaanhoitaja Buck on raiskannut hänet ja myynyt naisen kehoa myös muille miehille. Hän on parhaillaan joutumassa raiskatuksi, mutta tappaa miehen ja pahoinpitelee Buckin. Morsian varastaa Buckin auton ja päättää kostaa kaikille Deadly Viperin jäsenille ja lopulta Billille. Hän ottaa ensimmäiseksi koston kohteekseen O-Ren Ishiin, Yakuzan johtajan.

Morsian matkustaa Okinawalle saadakseen katanan legendaariselta Hattori Hanzōlta. Hanzō on vannonut, ettei luo enää yhtäkään tappovälinettä eikä halua nykyisistä miekoistaan luopua. Hanzō kuitenkin muuttaa mielensä ja valmistaa Morsiamelle miekan saadessaan tietää, että Morsian aikoo kostaa Billille, Hanzōn entiselle oppilaalle. Morsian hyökkää tokiolaiseen yökerhoon, jossa hän kukistaa O-Renin Crazy 88 -armeijan. Lopullinen kaksintaistelu käydään japanilaisessa puutarhassa, josta Morsian selviää voittajana. Hän kiduttaa ja kuulustelee Sofie Fatalea, O-Renin assistenttia, ja jättää tämän eloon varmistaakseen, että Bill saa tietää Morsiamen ryhtyneen kostoon. Bill kysyy Sofielta, tietääkö Morsian, että tämän tytär on elossa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Uma Thurman  Beatrix Kiddo / The Bride (”Black Mamba”)  
 Lucy Liu  O-Ren Ishii (”Cottonmouth”)  
 Vivica A. Fox  Vernita Green (”Copperhead”)  
 Daryl Hannah  Elle Driver (”California Mountain Snake”)  
 Michael Madsen  Budd (”Sidewinder”)  
 David Carradine  Bill (”Snake Charmer”)  
 Julie Dreyfus  Sofie Fatale  
 Sonny Chiba  Hattori Hanzo  
 Michael Parks  Earl McGraw  
 James Parks  Edgar McGraw  
 Michael Bowen  Buck  
 Gordon Liu  Johnny Mo  
 Jun Kunimura  Tanaka  
 Chiaki Kuriyama  Gogo Yubari  
 Sakichi Sato  Charlie Brown  
  1. a b Kill Bill Vol. 1 (2003) Box Office Mojo. Viitattu 26.2.2018.
  2. BBC - Films - interview - Quentin Tarantino 6.10.2003. BBC. Viitattu 12.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.