Blaxploitaatio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blaxpoitaatioelokuvan Sweet Sweetback’s Baadasssss Song (1971) juliste.

Blaxploitaatio on Yhdysvalloissa 1970-luvun alussa syntynyt ja kukoistanut eksploitaatioelokuvan suuntaus, jonka kohderyhmää ovat erityisesti afroamerikkalaiset katsojat. Blaxploitaatiot ovat yleensä toimintaelokuvia, joissa sankareina toimivat mustat ja valkoihoiset esitetään roiston asemassa.[1] Ne olivat myös ensimmäisiä elokuvia, joissa ääniraitana käytettiin funk- ja soulmusiikkia.

Blaxploitaatioelokuvat syntyivät perinteisten elokuvissakävijöiden, valkoisen keskiluokan, muutettua lähiöihin katsomaan televisiota ja jätettyä kaupunkikeskustojen elokuvateatterit kärsimään katsojapulaa. Musta väestönosa asui lähempänä kaupunkien keskustoja ja sai nyt ensi kertaa nähtäväkseen omasta kulttuuripiiristään kertovia elokuvia.[2]

Ensimmäisenä blaxploitaatiogenren elokuvana voidaan pitää joko independent-tuotantoa Sweet Sweetback’s Baadasssss Song tai Hollywoodin ison rahan tuotosta Shaft – kivikova dekkari. Molemmat elokuvat valmistuivat vuonna 1971.

Blaxploitaatioelokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet: [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1]. Genre-sanasto, Elitisti.net. Viitattu 16.6.2019.
  2. Yoruba Richen: Miltä tuntuu olla vapaa (How It Feels To Be Free). Yhdysvallat, 2021. (englanniksi) Jakson 2/2 puolenvälin vaiheilla, Yle Teema 17.7.2021.
  3. Elonet, IMDb ja Clark, Randall: Blaxploitation Films (Arkistoitu – Internet Archive), St. James Encyclopedia of Popular Culture, The Gale Group Inc. 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivustoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]