Rio Bravo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lännenelokuvaa. Meksikossa Rio Grandea kutsutaan nimellä Rio Bravo.
Rio Bravo
Ohjaaja Howard Hawks
Käsikirjoittaja
Perustuu B.H. McCampbellin teokseen Rio Bravo
Tuottaja Howard Hawks
Säveltäjä Dimitri Tiomkin
Kuvaaja Russell Harlan
Leikkaaja Folmar Blangsted
Lavastaja Leo K. Kuter
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
Ensi-ilta 1959
Kesto 141 min
Alkuperäiskieli englanti, espanja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Rio Bravo on Howard Hawksin ohjaama yhdysvaltalainen lännenelokuva vuodelta 1959. Sen pääosissa esiintyvät John Wayne, Dean Martin ja Ricky Nelson sekä Angie Dickinson ja Walter Brennan. Elokuvan käsikirjoituksen kirjoittivat Jules Furthman ja Leigh Brackett.

Rio Bravo on tarina ystävyydestä ja velvollisuudentunnosta, ihmisyydestä ja vastuusta. [1] Sitä on luonnehdittu shakespearilaiseksi lännenelokuvaksi ja elokuvaksi, jonka teko oikeuttaa jopa Hollywoodin olemassaolon. Paitsi ehjä elokuva, Rio Bravo on myös usean näyttelijän mestaruusnäyte.[1]

Vuonna 1979 kolmekymmentä suomalaista elokuva-arvostelijaa ja -asiantuntijaa äänesti kaikkien aikojen sadasta merkittävimmästä elokuvasta, ja Rio Bravo oli mukana heistä kolmentoista listalla.[2]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sheriffi John T. Chance (Wayne) on pidättänyt murhaajan, Joe Burdetten (Claude Akins), joka on mahtavan tilallisen Nathan Burdetten (John Russell) veli. Tilallisen miehet piirittävät kaupungin ja yrittävät saada Burdetten ulos vankilasta. Sheriffi Chancella on vain kaksi apulaista: juoppo Dude (Martin) ja vanha jos rampakin mutta sitä suupaltimpi Stumpy (Brennan). Heidän avukseen tulee myös nuori pyssysankari Colorado Ryan (Nelson), ja lisäksi kaupunkiin saapuu viimeisillä vaunuilla salaperäinen nainen, Feathers (Dickinson).

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 John Wayne  Šeriffi John T. Chance  
 Dean Martin  Dude  
 Walter Brennan  Stumpy  
 Angie Dickinson  Feathers  
 Pedro Gonzales–Gonzales  Carlos Robante  
 Estelita Rodriguez  Consuela Robante  
 Ward Bond  Pat Wheeler  
 Ricky Nelson  Colorado Ryan  
 Claude Akins  Joe Burdette  
 John Russell  Nathan Burdette  

Elokuvan musiikki

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan musiikin sävelsi Dimitri Tiomkin. Elokuvaan sävellettyyn musiikkiin kuuluu mm. Tijuana brass -tyylinen sävelmä De Guella, joka kuullaan elokuvan aikana useampaan kertaan kasvattamassa jännitystä. Kun elokuvan henkilöt kysyvät kappaleen nimeä, heille vastataan sen olevan ”meksikolainen kuolemanlaulu” (joissakin käännöksissä ”Kurkunkatkaisulaulu”), joka soitettiin Antonio López de Santa Annan käskystä teksasilaisille Alamossa. Sävelmää käytettiin seuraavana vuonna myös Wayne-elokuvan The Alamo alkutekstien tunnussävelmänä. Eräässä vaiheessa sävelmän alkaessa taas kerran kuulua, elokuvahistorian pisintä krapulaa poteneen Martinin käsi lakkaa vapisemasta – ja hän kaataa pitkään katselemansa viskiryypyn takaisin pulloon!

Koska elokuvan päänäyttelijöinä esiintyvät sekä crooner Martin että teini-idoli Nelson, Hawks liitti elokuvan musiikkiin mukaan kolme laulua. Vankilassa tapahtuvien kohtausten aikana Nelson laulaa lyhyen version laulusta Get Along Home, Cindy ja myöhemmin hän laulaa yhdessä Martinin kanssa dueton My Rifle, My Pony and Me. Lopputekstien aikana Martin laulaa Nelson Riddle Orchestran säestämänä erityisesti tätä elokuvaa varten sävelletyn laulun Rio Bravo. Ricky Nelson teki myöhemmin kunniaa sekä elokuvalle että hahmolleen Coloradolle liittämällä vuonna 1959 ilmestyneelle albumilleen Ricky Sings Again laulun Restless Kid.

  • Lahnala, Tiina: Rio Bravo. Midnight sun film festival, , nro 1/2008, s. 50-51. Sodankylä: Sodankylän elokuvafestivaali. ISSN 0784-0047.
  1. a b Sodankylän filmifestifaali 2008. Rio Bravo, sivut 50-51
  2. Astala, Erkki: Ne sata tärkeintä, Projektio 2/1980 s. 7.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]