Tuotesijoittelu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Audin tuotesijoittelua elokuvassa I, Robot. Huomaa myös Converse All Star -kengät.

Tuotesijoittelu on mainonnan muoto, jossa mainostettava tuote on sisällytetty esimerkiksi elokuvaan, televisio-ohjelmaan, radio-ohjelmaan, tietokonepeliin, sanomalehden artikkeliin tai muuhun fiktiiviseen tai tosiperäiseen mediaan.

Tavallisin tuotesijoittelun muoto on mainostavan yrityksen logon tai tuotteen nimen näkyminen esimerkiksi elokuvan kohtauksessa. Tyypillistä on myös nähdä tarinan päähenkilön käyttävän mainostettavaa tuotetta. Mainostavat yritykset maksavat tuotesijoittelusta tuotteen näkyvyyden, kuten tuotteen käytön ja esiintymisajan perusteella. Toinen tapa maksaa tuotesijoittelusta on esimerkiksi tarjota mainostettava auto elokuvan kuvausryhmän käyttöön kuvausten ajaksi.

Eräs tuotesijoittelun muoto on mainossijoittelu, jossa mediassa esiintyy jonkin tuotteen mainos tuotteen itsensä sijasta.

Tuotesijoittelun laillisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotesijoittelua pidetään piilomainontana, jos se johtaa katsojia tai lukijoita harhaan. Tuotesijoittelusta on käytävä selvästi ilmi, että se on mainontaa. Tuotesijoittelua ei saa myöskään käyttää lastenohjelmissa.

Tuotesijoittelu on sallittua, jos tuotteet esiintyvät luonnollisissa yhteyksissä, kuten mainostettavan auton näkyminen kadulla. Kiellettyä tuotesijoittelua on esimerkiksi tuotteiden tai yrityksen nimen tai merkin tarkka kohdistus (esimerkiksi liikkeen nimen näyttäminen pitkään), tuotteen tai yrityksen toistuva esiintyminen, tuotteen tai yrityksen nimeltä maininta ("taidankin syödä xx-jäätelön") tai tuotteen tai yrityksen kehuminen ("tämä xx-juoma on paljon parempaa kuin muut juomat").

Suomessa tuotesijoittelun laillisuutta valvoo kuluttaja-asiamies.

Tuotesijoittelun historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotesijoittelu on ilmiönä uusi. Alun perin televisio- ja elokuvayhtiöt vaativat yritysten nimien muuttamista, kuten Nokian nimen vaihtamista "Nokio":ksi tv-sarjassa Melrose Place.

Tuotesijoittelua esiintyi ensimmäisiä kertoja 1980-luvulla. Vuonna 1982 elokuvassa E.T. esiintyneiden Reece's Pieces -karkkien myynti nousi 65 prosenttia tuotesijoittelun ansiosta. Vuonna 1989 ilmestynyt tietokonepeli Teenage Mutant Ninja Turtles (suomeksi Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat) sisälsi Pizza Hutin tuotesijoittelua.

Autot ovat aina olleet tuotesijoittelun kohteena. Jo vuonna 1974 James Bond -elokuvassa 007 ja kultainen ase esiintyi AMC -automerkin tuotesijoittelua.

Nykyään tuotesijoittelu on yleistä. Suurimmassa osassa uusista elokuvista on ainakin jonkin tasoista tuotesijoittelua. Tuotesijoittelusta on tullut kasvava markkinoinnin muoto, ja yritykset maksavat miljoonia tuotteidensa lyhyistä esiintymisistä ison budjetin elokuvissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.