A.I. – Tekoäly

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta A.I. Tekoäly)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
A.I. – Tekoäly
A.I.: Artificial Intelligence
Ohjaaja Steven Spielberg
Käsikirjoittaja Brian Aldiss (novelli)
Ian Watson (tarina)
Steven Spielberg (käsikirjoitus)
Tuottaja Jan Harlan,
Walter F. Parkes,
Stanley Kubrick
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Janusz Kamiński
Leikkaaja Michael Kahn
Tuotantosuunnittelija Rick Carter
Pukusuunnittelija Bob Ringwood
Pääosat Haley Joel Osment
Jude Law
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö DreamWorks
Levittäjä Warner Bros.
DreamWorks
Ensi-ilta 2001
Kesto 146 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

A.I. – Tekoäly (A.I.: Artificial Intelligence) on vuonna 2001 ensi-iltansa saanut tieteiselokuva, joka käsittelee tekoälyä ja ihmisen luonnollista älyä. Teos oli pitkään Stanley Kubrickin suunnitelmissa. Hän työsti tarinaa yhdessä Steven Spielbergin kanssa ja päätyi siihen, että Spielbergin tulisi ohjata elokuva. Spielberg kirjoitti Kubrickin kuvakäsikirjoituksen pohjalta käsikirjoituksen. Kubrick kuoli ennen kuvausten alkua, ja hänet on merkitty elokuvan tuottajaksi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rannikot ovat ilmastonmuutoksen seurauksena jääneet veden alle, ja ihmiset ovat kehitelleet mecha-robotteja, jotka ajattelevat ja tuntevat ihmisten lailla. David (Haley Joel Osment) on Cybertronicsin kehittämä prototyyppi, joka näyttää ihmislapselta ja tuntee rakkautta ihmisisäntiään kohtaan. Yhtiö testaa Davidia työntekijällään Henry Swintonilla (Sam Robards) ja tämän Monica-vaimolla (Frances O’Connor). Heidän oma poikansa Martin (Jake Thomas) on vaivutettu koomaan, kunnes tämän harvinaiseen sairauteen löytyy parannuskeino. Monica tykästyy Davidiin, joka alkaa rakastaa Monicaa kuin vanhempaa. David ystävystyy myös robottinalle Teddyn (äänenä Jack Angel) kanssa, joka alkaa huolehtia pojasta.

Martin palaa takaisin kotiin. Hänen yllyttämänään David leikkaa Monicalta tämän nukkuessa hiuskiehkuran. Vanhemmat heräävät ja kauhistuvat nähdessään Davidin seisovan Monican vieressä sakset kädessään. Allasjuhlissa Martinin kaveri käynnistää Davidin itsepuolustusohjelman, jolloin David tarttuu Martinin syliinsä ja putoaa altaaseen. Painava David vetää molemmat mukanaan pohjaan. Martin pelastuu hukkumiselta, mutta Henry suostuttelee Monican palauttamaan Davidin Cybertronicsille tuhottavaksi. Sen sijaan Monica päättääkin jättää Davidin ja Teddyn metsään, jossa tämä voisi piileskellä rekisteröimättömänä mechana.

David lähdee etsimään Pinocchion Sinistä haltijatarta poliiseja pakoilevan Gigolo Joe -mechan (Jude Law) kanssa. David uskoo, että jos haltijatar muuttaa hänet oikeaksi pojaksi, Monica rakastaa häntä ja ottaa hänet taas luokseen.

Joe ja David päätyvät Rouge Cityyn, jossa he saavat suunnistusneuvoja ”tri Tieto” -nimiseltä vastauskoneelta (Robin Williams). David tapaa ihmisluojansa, professori Hobbyn (William Hurt), joka kertoo, että heidän matkansa oli testi, joka mittasi Davidin kiintymyksen syvyyttä. Davidista tehtäisiin myös lisää kopioita. David ymmärtää, ettei hän olekaan ainutlaatuinen ja yrittää tehdä itsemurhan hyppäämällä kielekkeeltä mereen. Veden alla hän näkee uponneessa Coney Islandin huvipuistossa Sinisen haltijattaren patsaan. Samassa Joe pelastaa hänet poliiseilta varastetulla amfikopteri-sukellusvälineellä.

Poliisit nappaavat Joen, mutta David ja Teddy menevät amfikopterilla patsaan luo. He jäävät ansaan, kun maailmanpyörä kaatuu amfikopterin päälle. David uskoo Sinisen haltijattaren olevan elävä olento, joten hän pyytää tätä muuttamaan hänet oikeaksi pojaksi. David toistaa toivettaan päivästä toiseen siihen asti, kunnes meri jäätyy.

Kaksituhatta vuotta myöhemmin Manhattania peittää jäätikkö, ja ihmiset ovat kuolleet sukupuuttoon. Älykkäiksi humanoideiksi kehittyneet mechat löytävät Davidin ja Teddyn jään alta, virvoittavat Davidin ja rekonstruoivat Swintonien kodin. Eräs mecha (Meryl Streep) kertoo Davidille Sinistä haltijatarta esittäen, ettei tästä voi tulla ihmistä. Mechat kuitenkin herättävät Monican yhdeksi päiväksi henkiin tämän hiuskiehkurasta saadun DNA:n avulla. David viettää elämänsä onnellisimman päivän Monican ja Teddyn kanssa, ja ennen nukahtamistaan Monica kertoo rakastavansa Davidia. David käpertyy Monican viereen, sulkee silmänsä ja menee ”paikkaan, jossa unet syntyvät”.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Haley Joel Osment  David  
 Frances O’Connor  Monica Swinton  
 Sam Robards  Henry Swinton  
 Jake Thomas  Martin Swinton  
 Jude Law  Gigolo Joe  
 William Hurt  Prof. Hobby  
 Ken Leung  Syatyoo-Sama  
 Clark Gregg  Supernerd  
 Kevin Sussman  Supernerd  
 Tom Gallop  Supernerd  
 Eugene Osment  Supernerd  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2016 A.I. äänestettiin BBC:n kyselyssä tämän vuosisadan 100 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[1] The New York Timesin kriitikot valitsivat A. I.:n vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 4.7.2016.