Operaatio Jumalan kosto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Operaatio Jumalan kosto (hepr. ‏מבצע זעם האל‎, Mivtza za’am ha-El) oli Israelin tiedustelupalvelun Mossadin järjestämä operaatio, jossa surmattiin Münchenin olympialaisten terrori-iskun suunnittelijoiksi ja järjestäjiksi epäiltyjä palestiinalaisia. Operaatio loppui virallisesti kesäkuussa vuonna 1973 mutta se jatkui epävirallisesti aina 1990-luvulle asti.

Vuoden 1972 salamurhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen operaatio tapahtui 16. lokakuuta vuonna 1972, kun palestiinalaista Abdel Wael Zwaiteria ammuttiin 12 kertaa hänen asunnossaan Roomassa.[1] Kaksi israelilaista agenttia odotti Zwaiteria illalliselta. Agentit ampuivat Zwaiterin ja veivät hänet varastoon. Zwaiter oli PLO:n edustajana Italiassa, mutta Mossad piti Zwaiteria Musta syyskuu -järjestön jäsenenä. Zwaiter oli myös mukana epäonnistuneessa operaatiossa El Alin lentoa vastaan. Zwaiter toimi kääntäjänä Roomassa ja käänsi kirjoja italiasta arabiaksi ja päinvastoin.

Toisen operaation tavoite oli likvidoida PLO:n edustaja, tohtori Mahmoud Hamshari, joka toimi Pariisissa. Lehtimieheksi naamioitunut agentti kutsui Hamsharin luksusasunnostaan läheiseen kahvilaan haastateltavaksi. Samaan aikana pommiryhmä meni Hamsharin asuntoon ja asensi pommin Hamsharin puhelinpöydän alle. 8. joulukuuta 1972 journalisti soitti Hamsharille, ja kun tämä vastasi puhelimeen, signaali meni puhelimesta pommiin, joka räjähti.[1] Hamshari ei kuollut heti. Israelin mielestä Hamshari oli Musta syyskuu -järjestön johtaja Ranskassa.

Vuoden 1973 salamurhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

24. tammikuuta jordanialainen Fatahin Kyprosen edustaja Hussein Al Bashir kuoli Olympic Hotel Nikosiassa. Hänen hotellihuoneensa sängyn alle oli Mossad asetuttanut pommin, jonka räjähtäessä Bashir kuoli. Israelin mukaan Bashir oli Musta syyskuu -järjestön johtaja Kyproksella. Toinen syy Bashirin surmaan oli, että hänellä oli läheiset suhteet KGB:hen.

Beirutin amerikkalaisen yliopiston oikeustieteen professori, tohtori Basil Al-Kubaissi murhattiin 6. huhtikuuta asuntonsa lähellä Pariisissa. Häntä ammuttiin 12 kertaa. Kubaissi oli Mossadin tietojen mukaan Mustan syyskuun jäsen Libanonissa.

Hussein Al Bashirin seuraaja Kreikassa Zaiad Muchasi murhattiin pommilla hotellihuoneessaan Ateenassa 11. huhtikuuta. Kaksi muuta Musta syyskuu -järjestön jäsentä, Abdel Hamid Shibi ja Abdel Hadi Nakaa, loukkaantuivat autossa Roomassa.

21. heinäkuuta Ahmed Bouchiki, algerialaissyntyinen Marokon kansalainen, ammuttiin Lillehammerissa, Norjassa. Bouchikiä luultiin PLO:n terroristiksi, Ali Hassan Salamehiksi, joka oli Münchenin verilöylyn takana. Bouchiki oli tarjoilijana eräässä Lillehammerin ravintolassa. Hän oli naimisissa norjalaisen naisen kanssa ja oli juuri anomassa Norjan kansalaisuutta. Bouchiki oli saapunut vaimonsa kanssa elokuvista, kun häntä ammuttiin 12 kertaa. Viisi henkilöä sai lyhyen tuomion avunannosta murhaan, ja heidän annettiin pian siirtyä Israeliin. Vuonna 1996 Israelin hallitus maksoi korvauksia Bouchikin perheelle, mutta Israel ei ole koskaan tunnustanut olevansa syyllinen tapahtuneeseen.[2]

Ahmed Boudian, algerialaissyntyinen PLO:n edustaja, kuoli 28. kesäkuuta Pariisissa. Boudian autoon oli asennettu pommi, joka räjähti kun Boudian käynnisti moottorin. Boudiania epäiltiin yhteyksistä Musta syyskuuhun.

Vuoden 1979 salamurhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

22. tammikuuta vuonna 1979 Ali Hassan Salameh kuoli autopommi-iskussa Beirutissa. Mossad oli palkannut englantilaisen Erika Chambersin soluttautumaan Salamehin lähipiiriin ja järjestämään hänen kuolemansa. Chambers oli asentanut pommin Salamehin autoon.

Muut salamurhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1. elokuuta vuonna 1981 Musta syyskuu järjestön edustaja Abu Daoudia ammuttiin suuhun, vatsaan ja rintaan viisi kertaa hotellin aulassa Varsovassa. Daoud ei kuollut murhayrityksessä. Daoudin murhayrityksessä oli myös kiistanalaista oliko yrityksen takana Mossad vai Abu Nidalin järjestö. Abu Daoud oli suunnittelemassa Münchenin verilöylyä. Daud asui viimeiset elinvuotensa Damaskuksessa, Syyriassa, jossa hän kuoli sairaalassa 3. heinäkuuta 2010. Hän sairasti munuaissairautta.
  • 8. kesäkuuta vuonna 1992 PLO:n edustaja Atef Bseiso ammuttiin PLO:n toimistossa Pariisissa. PLO:lle murha oli iso isku sillä Bseiso oli neuvottelemassa suhteiden avaamisesta Ranskan kanssa. Mossadia syytettiin Bseison murhasta, mutta myös Abu Nidalin järjestöä syytettiin sillä Bseison lähestymispolitiikka ärsytti Nidalia. Mossad syytti Bseisoa Münchenin verilöylyn suunnittelusta.

Operaatio Jumalan kosto populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Operaation tapahtumista kertoo vuoden 1984 George Jonas'in kirja Vengeance: The True Story of an Israeli Counter-Terrorist Team, joka perustuu operaatioon osallistuneen Yuval Aviv'in tietoihin. Kirjan pohjalta on tehty kaksi elokuvaa, Sword of Gideon vuonna 1986 ja München vuonna 2005.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Simon Reeve: Olympics Massacre: Munich - The real story The Independent. 22.1.2006. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)
  2. David B. Green: When the Mossad's Revenge for the Munich Olympics Went Tragically Wrong Haaretz. 21.7.2016. Viitattu 4.4.2018. (englanniksi)