Autopommi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wall Streetin pommi-iskun jälkiä.
Autopommi Irakissa, tehty lukuisista tykistön kranaateista, jotka on piilottu avopakettiauton tavaratilaan.

Autopommi on autoon asetettu pommi, joka voidaan laukaista kauko-ohjaimella tai ajamalla räjähteillä täyteen lastattu auto haluttua kohdetta päin riittävällä nopeudella. Autopommi voi olla myös säädetty laukeamaan tietyssä ajonopeudessa tai ajastetusti.

Ensimmäinen autopommia muistuttava laite räjähti 16. syyskuuta 1920 Manhattanilla. 30 ihmistä kuoli räjähdyksessä ja kymmenen vammoihinsa myöhemmin. Vakavasti loukkaantuneita oli 143 ja uhreja kaiken kaikkiaan satoja. Pommi oli asetettu hevosvaunuihin lähelle J.P. Morgan -pankin toimitaloa osoitteessa 23 Wall Street. Syyllistä ei saatu selville, mutta pommin asettajana pidetään italialaista anarkistia Mario Budaa (1883–1963).[1]

Autopommi-iskuja käytetään usein salamurhien, terrorismin tai sissisodankäynnin välineenä. Tavoitteena voi olla ajoneuvossa tai lähellä olijoiden surmaaminen tai vahingon aiheuttaminen rakennuksille ja muulle omaisuudelle. Autopommi toimii itse omana kuljetusmekanisminaan, ja siihen voi sijoittaa suuren määrän räjähteitä sen herättämättä epäilyksiä.

  • Davis, Mike: Buda's Wagon: A Brief History of the Car Bomb. Verso, 2007. ISBN 978-1-78478-663-2. (englanniksi)
  • Gage, Beverly: The Day Wall Street Exploded: A Story of America in its First Age of Terror. Oxford University Press, 2009. (englanniksi)
  • Kaaman, Hugo: The Myth of the Remote-Controlled Car Bomb. Report n:o 15, September 2019. European Eye on Radicalization, 2019. Teoksen verkkoversio. (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  1. Gage, Beverly: The Day Wall Street Exploded: A Story of America in its First Age of Terror. Oxford University Press, 2009. (englanniksi)
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.