Riiviöt

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Gremlins)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riiviöt
Gremlins
Gremlins ver1.jpg
Ohjaaja Joe Dante
Käsikirjoittaja Chris Columbus
Tuottaja Steven Spielberg
Michael Finnell
Säveltäjä Jerry Goldsmith
Kuvaaja John Hora
Leikkaaja Tina Hirsch
Pääosat Zach Galligan
Phoebe Cates
Hoyt Axton
Frances Lee McCain
Dick Miller
Polly Holliday
Judge Reinhold
Keye Luke
Corey Feldman
John Louie
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Ensi-ilta Yhdysvallat 8. kesäkuuta 1984
Suomi 21. joulukuuta 1984
Kesto 106 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 11 miljoonaa USD
Tuotto 153 083 102 USD
Seuraaja Gremlins 2 – uusi pesue
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Riiviöt (Gremlins) on vuonna 1984 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen kauhu- ja komediaelokuva, jonka on ohjannut Joe Dante. Elokuvan vastaavana tuottajana toimi Steven Spielberg. Dante on ohjannut elokuvalle myös jatko-osan Gremlins 2 – uusi pesue, joka sai ensi-iltansa vuonna 1990.

Kolmannesta Riiviöt-elokuvasta on puhuttu jo vuosien ajan. Näyttelijä Zach Galligan kertoi elokuvan olevan Jurassic World -elokuvan tyylinen "uusi alku". Kyseessä ei ole uusintaversio eikä jatko-osa mutta aikaisempien elokuvien tapahtumat huomioidaan.[1] Elokuussa 2017 Chris Columbus kertoi saaneensa Gremlins 3 -nimisen elokuvan käsikirjoituksen valmiiksi.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina alkaa epäonnisen keksijän, Randall "Rand" Peltzerin (Hoyt Axton) etsiessä pojalleen Billylle joululahjaa. Hän on New Yorkin Chinatownissa, missä nuori poika opastaa hänet isoisänsä pitämään kauppaan, jossa hän myy kaikenlaista tavaraa. Hetken aikaa etsittyään lahjaa Peltzer löytää kaupan nurkasta pienen pimennetyn häkin, jossa on pieni kaunista "laulua laulava" olio, jota paikalliset kutsuvat mogwaiksi. Elokuvassa myös ilmenee, että mogwai on erittäin kiintynyt Rambo-elokuviin. Peltzer ihastuu tähän mogwaihin ja haluaa ostaa sen, mutta kauppaa pitävä vanha mies herra Wing ei suostu myymään sitä hänelle, sillä sen hoitaminen olisi hänen mielestään liian suuri velvollisuus.

Peltzerin tarjottua kaikkiaan 200 dollaria tuosta mogwaista herra Wingin lapsenlapsi myy tämän salaa tälle, mutta neuvoo tätä noudattamaan kolmea neuvoa mogwaita hoidettaessa: se ei saa joutua kirkkaaseen valoon, ei etenkään päivänvaloon, missä se voi kuolla. Se ei myöskään saa koskettaa vettä eikä sitä saa kylvettää. Ja kaikkein tärkein sääntö: sitä ei saa missään nimessä ruokkia keskiyön jälkeen. Peltzer lupaa noudattaa näitä sääntöjä.

Palattuaan kotiin Peltzer esittelee lahjansa perheenjäsenilleen, jotka ihastuvat tuohon sympaattiseen mogwaihin kuten myös perheen koira Barney. Peltzer kertoo kutsuvansa oliota "Gizmoksi". Hän kertoo myös nämä kolme sääntöä, jotka hänelle itselleen kerrottiin. Seuraavana päivänä Peltzerin poika Billy, jolle tämä osti Gizmon, näyttää uuden lemmikkinsä eräälle pikkupojalle, joka myös ihastuu tuohon olioon ja sanoo haluavansa itsekin samanlaisen.

Aikoessaan ottaa Gizmoa syliinsä pikkupoika kaataa vahingossa vesilasin tämän päälle, mitä kaikki hätkähtävät. Pian Gizmon selkä alkaa "kuplia" ja sieltä lentää ulos viisi pientä karvapalloa. Niistä kasvaa nopeasti aivan samannäköisiä olentoja kuin Gizmo, mutta ne ovat hieman häijympiä. Billy kutsuu isänsä paikalle katsomaan tapahtunutta. Isä on aivan ihmeissään asiasta ja päättää kokeilla myydä olentoja.

Billy ottaa yhden uusista mogwaista mukaansa ja vie sen näytteille opettajansa herra Hansonin luokse, joka ihmettelee kovasti tuota uutta "eläinlajia". Billy tiputtaa pipetillä vettä hieman tuon mogwain päälle, minkä seurauksena syntyy taas uusi mogwai. Hanson päättää kiinnostuneena jäädä tutkimaan mogwaita ja ottaa uuden poikasen itselleen hoitoon.

Billyn palattua kotiin myöhä, ja hän on laittanut kaikki mogwait nukkumaan. Kuitenkin mogwailla on nälkä ja Billy huomaa, ettei kello ole vielä kahtatoistakaan. Hän hakee pari kanankoipea jääkaapista. Toisen hän antaa poikasille syötäväksi, ja ne käyvät sen kimppuun kuin sudet. Gizmolla sen sijaan ei ole nälkä, joten Billy laittaa sen pois ja käy nukkumaan. Professori Hanson tutkii mogwaita laboratoriossaan kello kolmeen asti aamulla. Nukkumaan mennessään Hanson unohtaa voileivän pöydälleen, mistä hänen tutkimansa mogwai pääsee poimimaan ja syömään sen.

Aamulla kun Billy herää, hän pyytää äitiään tulemaan huoneeseensa yläkertaan katsomaan erästä asiaa. Paikalle tullessaan äiti järkyttyy nähdessään, kuinka mogwait Gizmoa lukuun ottamatta ovat koteloituneet vihreän kuoren sisälle. Billy ihmettelee, miten näin on päässyt käymään, kunnes hän huomaa, että hänen kellonsa on pysähtynyt juuri ennen kello 12 yöllä poikki purtujen johtojen takia. Billy lähtee juoksemaan nopeasti Hansonin luokse. Hänen koe-eläimensä on myös koteloitunut. Hän kertoo saaneensa selville, että "mogwait" ovat "riiviöitä", jotka tekevät kaikkea pahaa.

Samaan aikaan ullakolle koteloituneet mogwait kuoriutuvat ja muuttuvat riiviöiksi. Taloon jäänyt Gizmo alkaa pelätä niitä. Äiti, joka on alakerrassa leipomassa piparkakkuja, tajuaa jonkin olevan vialla ja lähtee keittiöveitsen kanssa kohti yläkertaa. Tullessaan sinne hän näkee vain savuavia ja avautuneita koteloita ja soittaa pojalleen kertoakseen tapahtuneesta. Eräs riiviö kuitenkin katkaisee puhelimen johdon, jolloin Billy lähtee nopeasti juoksemaan kohti kotiaan.

Kotona Billyn äiti joutuu näiden viiden riiviön armoille, joista kolme hän onnistuu tappamaan yksitellen: yhden hän työntää tehosekoittimeen, toisen hän silpoo keittiöveitsellä ja kolmannen hän työntää mikroaaltouuniin, jonka hän käynnistää ja jossa riiviö räjähtää. Neljäs on vähällä onnistua tappamaan hänet, kunnes Billy saapuu paikalle ja leikkaa riiviön pään poikki koristemiekalla. Viides riiviö, niiden epävirallinen johtaja "Raita" (pään halki kulkevan raidan mukaan nimensä saanut) onnistuu pakenemaan paikalta.

Samaan aikaan, kun Hanson ja hänen oppilaansa katsovat opetusfilmiä, Hansonin tutkimuskohteena ollut riiviö kuoriutuu kotelostaan. Tunnin loputtua kohta sen jälkeen Hanson huomaa hirviön karanneen ja houkuttelee sitä esiin suklaapatukan avulla. Billy ottaa Gizmon mukaansa, vie äitinsä isän luo ja juoksee paikalle, missä hän löytää Hansonin laboratoriosta kuolleena. Billy näkee pakenevan riiviön ja lähtee sen perään ja ajaa sitä takaa aina uimahalliin saakka, missä olio putoaa vettä täynnä olevaan altaaseen. Billy lähtee pakosalle, kun hän näkee veden läpi heijastuvan vihreän värin ja kuinka vesi alkaa kuplia ja höyrytä.

Billy juoksee poliisin luokse, mutta hänen tarinalleen nauretaan. Kuitenkin tuhannet riiviöt lähtevät pian marssimaan pitkin katuja. Pian erään kadun varrella olevassa omakotitalossa asuva pariskunta ihmettelee televisiolähetyksen huonoutta. Syynä ovat antennissa riippuvat riiviöt. Mennessään katsomaan antennia perheen herra ei huomaa siinä mitään vikaa, mutta pian sen jälkeen riiviöt ajavat hänen aurauskoneellaan pariskunnan talon läpi.

Samaan aikaan toisaalla rampa rouva Deagle tulee portaita alas sähköllä toimivalla, raidetta pitkin kulkevalla pyörätuolillaan ja hermostuu kuullessaan "lasten" joululaulua ja menee ovelle huutamaan niille. Hän huomaa, etteivät "lapset" ole lapsia vaan riiviöitä. Kauhistunut Deagle menee takaisiin sisään ja lukitsee oven kaikilla mahdollisilla keinoilla ja lähtee yläkertaan turvaan. Kuitenkin eräs riiviö on päässyt sisään ja säätelee sähköllä toimivaa pyörätuolia niin, että se kulkee liian lujaa, ja tuolin pysähtyessä rouva Deagle lentää yläkerran ikkunan läpi ja saa surmansa. Sillä aikaa poliisiasemalla Billy esittelee Gizmoa poliiseille, jotka pian saavat puhelun aikaisemmissa tapauksista ja lähtevät kiireesti paikalle. Billy ja Gizmo lähtevät tapaamaan Katea, joka on töissä baarissa, jossa normaalisti käy vähän väkeä.

Lähes kaikki riiviöt ovat baarissa riehumassa ja rakentelemassa suunnitelmiaan. Lopulta hän tajuaa riiviöiden pelkäävän kirkasta valoa ja ottaa heistä kuvia kameralla salamavalon kanssa. Pian kuitenkin filmi loppuu ja riiviöt käyvät hänen kimppuunsa, ennen kuin autolla paikalle tuleva Billy häikäisee valoilla riiviöt. Billy, Kate ja Gizmo lähtevät turvaan erääseen autioon rakennukseen, mistä vähän ajan kuluttua lähtiessään he huomaavat katujen olevan täysin tyhjiä. Pian he löytävät kaikki riiviöt elokuvateatterista katsomassa Lumikkia ja seitsemää kääpiötä.

Billy ja Kate keksivät avata kaasuputken ja laittaa tulen palaamaan sinne. Riiviöt huomaavat kuitenkin pian heidät ja lähtevät ajamaan heitä takaa, mutta Billy ja Kate onnistuvat lukitsemaan ne teatteriin, joka pian räjähtää mukanaan kaikki riiviöt, paitsi Raita, joka on makeiskaupassa. He lähtevät jahtaamaan Raitaa tavarataloon. Billy lähtee etsimään Raitaa samalla kun Kate ottaa Gizmon mukaansa ja lähtee etsimään valokatkaisinta. Raita onnistuu löytämään pistoolin ja suihkulähteen, jossa voisi lisääntyä. Kate onnistuu lopulta saamaan valot päälle tavarataloon, mutta Gizmo on onnistunut katoamaan ennen sitä.

Raita ampuu pistoolillaan Billyä, ettei hän yrittäisi estää sitä saamasta jälkeläisiä. Juuri kun Raita on ehtinyt koskettaa vettä, Gizmo ajaa leluautolla paikalle ja onnistuu avaamaan rullaverhon, jonka takaa paistaa auringonvalo, joka tappaa Raidan ja sen poikueen. Gizmolle ei puolestaan käynyt mitään koko tapauksessa. Silloin Rand ja Barney tulevat paikalle, jolloin he, Billy, Kate ja Gizmo lähtevät kotiin.

Heidän palattua kotiin televisiossa kerrotaan "pienien vihreiden miesten" aiheuttamista tuhoista. Lopuksi Gizmon Randille "myynyt" kiinalaismies tulee hakemaan mogwainsa takaisin, sillä hänen mukaan sen uusi perhe ei osanut pitää velvollisuuksistaan kiinni. Gizmo sanoo Billylle "näkemiin" ennen tämän pois lähtöä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Kari Salminen näkee elokuvassa monia hauskoja yksityiskohtia, mutta vain vähän kokonaisnäkemystä. Hän antaa sille kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gremlins 3 tehdään Jurassic Worldin kaavalla | Muropaketti.com Muropaketti.com. 27.11.2015. Viitattu 17.8.2017.
  2. toimitus: Gremlins – Riiviöt 3 -elokuvan käsikirjoitus on valmis: ”Siinä kuolee paljon jengiä” Respawn.fi. 17.8.2017. Viitattu 17.8.2017.
  3. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.