Frank Abagnale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frank Abagnale
Frank Abagnale vuonna 2008
Frank Abagnale vuonna 2008
Henkilötiedot
Syntynyt27. huhtikuuta 1948 (ikä 73)
Bronxville, New York
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Puoliso Kelly Anne Welbes
Lapset 3

Frank William Abagnale nuorempi (s. 27. huhtikuuta 1948 Bronxville, New York, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen aiemmin rikollisena toiminut huijari, jonka elämäkertaan perustuu vuonna 2002 valmistunut elokuva Ota kiinni jos saat. Abagnale huijasi 1960-luvulla arviolta 2,5 miljoonaa dollaria 26 eri valtiossa sekkiväärennöksillä esiintymällä eri henkilöinä.

Rikollinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekkihuijaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abagnalen rikollinen ura alkoi sekkien parissa. Ylittäessään oman tilinsä katteen ja pankin alkaessa vaatia maksuja Abagnale alkoi avata tilejä muissa pankeissa, mikä johti lopulta myös väärän henkilöllisyyden käyttämiseen. Abagnale loi ajan mittaan taitojensa ja tietojensa karttuessa erilaisia keinoja huijatakseen pankkeja. Hän valmisti esimerkiksi lähes täydellisiä sekkien kopioita.

Väärät henkilöllisyydet ja ammatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apunaan huijauksissaan Abagnale käytti vääriä henkilöllisyyksiä ja ammatteja. Hän on käyttänyt ainakin kahdeksaa eri henkilöllisyyttä.

Lentäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pan American World Airways -yhtiö arvioi Abagnalen lentäneen yli 1,6 miljoonaa kilometriä yli 250 lennolla käyttäen hyväksi henkilökunnan ilmaisia siirtolentoja. Tänä aikana hän myös majoittui lentohenkilökunnan käyttämissä hotelleissa.

Opettaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abagnale väitti omaavansa Columbian yliopiston tutkinnon ja opetti sosiologiaa Brigham Youngin yliopistossa Frank Adams -nimellä.

Lääkäri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abagnale toimi lähes vuoden lääkärinä Frank Williamsina Georgiassa. Lääkäriksi hän ryhtyi jäätyään lähes kiinni eräällä lennolla. Kiinnijäämisen pelossa Abagnale muutti Georgiaan ja hankki sieltä asunnon. Vuokrasopimuksessa hän ilmoitti olevansa lääkäri siltä varalta, että hänen ammattinsa lentäjänä olisi kyseenalaistettu ja tarkistettu lentoyhtiöltä. Ystävystyttyään naapuriin muuttaneen oikean lääkärin kanssa Abagnale sai töitä eräästä sairaalasta, jossa hän toimi muun muassa harjoittelijoiden ohjaajana ja valvojana. Vailla lääkärintutkintoa hän ohjasi potilaansa harjoittelijoiden hoidettavaksi.

Lakimies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abagnale väärensi todistuksen Harvardin yliopiston lakiopinnoista. Tämän jälkeen hän läpäisi lakimiehen tentit Louisianassa, minkä jälkeen hän toimi lakimiehenä syyttäjänvirastossa ollessaan 19-vuotias.

Kiinnijääminen ja tuomiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abagnale jäi lopulta kiinni Ranskassa vuonna 1969, kun Air France -yhtiön virkailija tunnisti hänet etsintäkuulutuksen perusteella. Abagnalen jäätyä kiinni 12 valtiolla oli vaateita hänen rikoksiensa johdosta. Oikeudenkäynnin jälkeen Abagnale sai Ranskassa vuoden tuomion, josta hän istui puoli vuotta. Tämän jälkeen hänet siirrettiin Ruotsiin kärsimään puolen vuoden tuomiota. Sen jälleen Frankin piti istua tuomiotaan Italiassa, mutta koska hänellä ei ollut virallista passia, ruotsalaiset lähettivät hänet takaisin Yhdysvaltoihin, jossa hänet tuomittiin 12 vuodeksi vankeuteen. Frank alkoi kuitenkin tehdä yhteistyötä FBI:n kanssa väärentäjien kiinnisaamisessa. Vuonna 1974 hänet vapautettiin viiden vuoden vankilassaolon jälkeen sillä ehdolla, että hän jatkaisi työskentelyä FBI:lle.[1]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ota kiinni jos saat (Catch Me If You Can, 2000), filmatisoitu
  • The Art of the Steal, 2001
  • Real U Guide To Identity Theft, 2004
  • Stealing Your Life, 2007

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Evan Ramstad: 'Catch Me If You Can' subject Frank Abagnale says identity theft getting easier Star Tribune. 13.5.2015. Viitattu 12.7.2015. (englanniksi)