Kolmivelhoturnajaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kolmivelhoturnajaiset (engl. Triwizard Tournament) on fiktiivinen turnajainen, joka esiintyy J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjasarjassa. Kolmivelhoturnajaisia alettiin pitää 1300-luvun lopussa ja ne jatkuivat aina 1400-luvulle saakka, leikkimielisenä kilpailuna kolmen Euroopan suurimman taikakoulun, Isossa-Britanniassa sijaitsevan Tylypahkan noitien ja velhojen koulun, Ranskassa sijaitsevan Beauxbatonsin taika-akatemian ja luultavasti Bulgariassa sijaitsevan Durmstrangin taikainstituutin kesken. Turnajaisten idea oli luoda kansainvälisiä yhteyksiä oppilaiden välille. Turnajaiset kuitenkin lakkautettiin useiden kuolemantapausten johdosta. Vuosisatojen aikana on tehty useita uudelleenyrityksiä, mutta mikään niistä ei ole onnistunut. Viimeisimmän kerran turnajaisia yritettiin vuonna 1994, jolloin kisa sai varsin dramaattisen lopun, kuten artikkelissa myöhemmin kerrotaan. Silloisten turnajaisten pääpalkinto oli 1000 kaljuunaa.

Kolmivelhoturnajaiset vuonna 1994-1995[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osallistujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuomarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ludovic Bagman: Taikaurheiluosaston päällikkö
  • Bartemius Kyyry Sr.: Kansainvälisten taikayhteyksien osaston päällikkö (murhattiin toisen koetuksen jälkeen).
  • Albus Dumbledore: Tylypahkan noitien ja velhojen koulun rehtori.
  • Igor Irkoroff: Durmstrangin taikainstituutin rehtori.
  • Olympe Maxime: Beauxbatonsin taika-akatemian rehtori.
  • Percy Weasley: Kansainvälisten taikahteyksien osaston assistentti ja Barty Kyyryn sijainen toisessa koetuksessa ja tanssiaisissa.
  • Cornelius Toffee: taikaministeri, Barty Kyyryn sijainen tuomarina viimeisessä koetuksessa.

Ensimmäinen koetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä koetuksessa täytyi noutaa lohikäärmeen pesästä sen vartioima kultamuna. Tämän haasteen oli tarkoitus koetella ottelijoiden toimintaa paineen alla. Kilpailijoille ei kerrottu haasteen luonnosta etukäteenA ja viiden tuomarin paneeli antoi heille pisteitä asteikolla yhdestä kymmeneen. Lohikäärmeiksi oli tarkoituksella valittu hautovia naaraita - eli yleisesti ottaen muutenkin vaaralliset eläimet olivat pahimmillaan suojellessaan muniaan.

Kaikilla ottelijoilla oli vastuksenaan erilajinen lohikäärme, joka valittiin sokkona; kaikki nostivat pienestä pussukasta pienoismallin lohikäärmeestä jonka tulisivat pian kohtaamaan. Cedric valitsi Ruotsalaisen ruttukuonon, Fleur tavallisen walesin vihreän, Viktor kiinalaisen pallosalaman ja Harry unkarilaisen sarvipyrstön. Kaikki neljä suorittivat koetuksen loppuun. Fleur käytti lohikäärmeeseen nukutusloitsua, Viktor sarveiskalvontulehduskirousloitsua, Cedric muutti kiven koiraksi häiritäkseen lohikäärmettä ja Harry kutsui Tulisalama-luutansa ollakseen lohikäärmettä nopeampi.

A Virallisista säännöistä huolimatta jokainen ottelija sai tietää ensimmäisen haasteen ykstyiskohdista etukäteen. Hagrid sai vihjeen Vauhkomieleltä ja näytti lohikäärmeet Harrylle sekä Olympe Maximelle, joka tiedotti asiasta Fleurille. Irkoroff näki myös lohikäärmeet, Harryn törmätessä häneen palattuaan lohikäärmeiden luota. Myöhemmin Harry kertoi reiluuden nimissä tulevasta koetuksesta myös Cedricille.

Joulutanssiaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulutanssiaiset on joulun aikoihin pidettävät juhlat, joissa oppilailla on mahdollisuus tavata toisiaan. Tilaisuus on avoin kaikille neljännen vuoden oppilaille ja sitä vanhemmille, vaikka myös nuoremmat oppilaat pääsevät sinne vanhemman oppilaan kutsumina. Oppilaiden oletetaan käyttävän juhlakaapuja, sillä Joulutanssiaiset on muodollinen tilaisuus. Kolmivelho-ottelijat avaavat perinteisesti tanssiaiset pariensa kanssa. Harryn parina tanssiaisissa oli Parvati Patil, Cedricin saapuessa Cho Changin kanssa, Fleurin saapuessa Roger Daviesin kanssa ja Viktorin saapuessa Hermione Grangerin kanssa. Fiktiivinen velhoyhtye Kohtalottaret (Weird Sisters) esiintyi juhlassa oppilaille ja henkilökunnalle.

Toinen koetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelijoiden täytyi avata ensimmäisessä haasteessa noudettu kultamuna veden alla saadakseen selville vihjeen seuraavaa koetusta varten. Koetuksena oli noutaa jotain "arvokasta", joka osoittautui läheiseksi ystäväksi tai sukulaiseksi, Tylypahkan järven pohjasta. Harryn panttivankina oli Ron Weasley, Cedricin oli Cho Chang, Viktorin oli Hermione Granger ja Fleurin tämän pikkusisko Gabrielle Delacour.

Kaikki neljä ottelijaa löysivät keinon hengittää veden alla: Harry taikakasvi kidusruohon avulla, Cedric ja Fleur kuplapääloitsun avulla ja Viktor yrittämällä muuttaa itsensä haiksi (onnistui muuttamaan vain päänsä). Harry löysi panttivankien luo ensimmäisenä, mutta jäi vankien luo Cedricin ja Viktorin haettua omat vankinsa varmistamaan kaikkien vankien pääsyn turvaan. Fleur epäonnistui koetuksessa, joten Harry palautti sekä oman vankinsa että Fleurin vangin turvaan.

Koetus pisteytettiin samalla lailla kuin ensimmäinenkin koetus. Vaikka Harry oli teknisesti kolmas, hänen jalo tekonsa kartutti hänen pisteitään. Harry ja Cedric olivat koetuksen jälkeen jaetulla ensimmäisellä sijalla.

Kolmas koetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas koetus oli labyrintti, joka oli täytetty erilaisilla ja kokoisilla taikaeläimillä sekä loitsuilla. Ottelijoille kerrottiin tulevasta haasteesta kuukautta ennen koetusta. Pisteiden jaon sijaan ensimmäinen Kolmivelhopokaalia koskettanut kilpailija voittaisi. Ottelijat päästettiin labyrinttiin aikaisemmista koetuksista saatujen pisteiden perusteella.

Koetusta manipuloitiin suuresti; Fleur ja Viktor eliminoitiin, koska Viktoriin langetettiin komennuskirous (Barty Kyyry Jr.) ja hän tainnutti Fleurin. Viktor, vielä kirouksen alaisena, kidutti Cedriciä kidutuskirouksen avulla ja yritti eliminoida myös hänet pelistä, mutta Harry tainnutti Viktorin. Cedric ja Harry päätyivät työskentelemään yhdessä saavuttaakseen voiton.

Kolmannen koetuksen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry ja Cedric saapuivat labyrintin keskustaan yhdessä, yhdistettyään voimansa viimeisessä esteessä. Valitettavasti molemmat joutuivat hautausmaalle, jossa Voldemort ja Peter Piskuilan odottivat, Barty Kyyry Jr.:in muutettua kolmivelhopokaalin porttiavaimeksi. Piskuilan murhasi Cedricin, koska tämä oli "turha" ja sitoi Harryn hautakiveen. Otettuaan verta Harrylta ja lausuttuaan monimutkaisen loitsun Voldemort sai taas täydet voimansa. Ulkomuodoltaan hän tosin muuttui hyvin käärmemäiseksi eli menetti lopunkin ihmisyytensä.

Kaksintaisteltuaan Voldemortin kanssa Harry nappasi Cedricin ruumiin ja porttiavaimen palatakseen Tylypahkaan. Sitten paljastui että Vauhkomielen naamion takana olikin piillyt koko lukuvuoden ajan Bartemius Kyyry Jr. ja itse Vauhkomieli oli ollut vankina taika-arkussaan. Sekavissa olosuhteissa turnajaisten päättöseremoniaa ei järjestetty ja taikaministeri Toffee luovutti palkintorahat vähäeleisesti Harrylle Tylypahkan sairaalasiivessä. Cedricin vanhempien kieltäydyttyä rahoista Harry lahjoitti koko summan Weasleyn kaksosille heidän tulevaa pilapuotiaan varten.