Tylypahkan henkilökunta

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Murjottava Myrtti)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli käsittelee Harry Potter -sarjan Tylypahkan henkilökuntaa sekä Tylypahkan muita asukkaita. Jos etsimäsi hahmo ei löydy täältä, katso artikkeleita Feeniksin kilta, Kuolonsyöjät ja Taikaministeriö.

Opettajat ja henkilökunta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bathsheda Babbling

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bathsheda Babbling on Tylypahkan muinaisten riimujen opettaja. Kun Hermione alkoi kolmantena vuonnaan opiskelemaan muinaisia riimuja, hänestä tuli Babblingin lempioppilas. Babbling osallistui Tylypahkan taisteluun muiden opettajien kanssa ja sai taistelussa surmansa todennäköisesti tappokirouksesta. Sibylla Punurmio ja Padma Patil kantoivat hänen ruumiinsa Suureen saliin ja peittivät sen lakanalla.

Cuthbert Binns

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cuthbert Binns on Tylypahkan taikuuden historian opettaja ja koulun ainoa aaveopettaja. Binnsin kerrotaan eräänä iltana nukahtaneen takkatulen ääreen ja kuolleen nukkuessaan, mutta jätettyään ruumiinsa hän jatkoi seuraavana aamuna opettamista haamuna tavalliseen tapaansa. Binns oli opettajana jo James Potterin ja Sirius Mustan ollessa Tylypahkassa. Hänen opetustaan on pidetty tylsänä ja pitkäveteisenä. Binns ei tunnu itse tiedostavan olevansa kummitus.

Harryn toisena lukuvuotena Binns kertoi Salaisuuksien kammiosta Hermionen kysyttyä asiasta. (Elokuvassa McGarmiwa kertoi Salaisuuksien kammiosta). Harryn kolmantena vuonna Binns salli Lupinin opettaa Harrylle Suojelius-loitsun luokassaan. Neljäntenä vuonna Binns opetti maahiskapinoista. Viidentenä vuonnaan Harry sai kesken Taikuuden historian V.I.P-koetta näyn, jossa Sirius oli vankina Salaperäisyyksien osastolla. Tämän seurauksena Harry ei päässyt suorittamaan koetta vaan reputti taikuuden historian eikä opiskellut sitä seuraavana vuonna. Ei ole tiedossa, osallistuiko Binns Tylypahkan taisteluun. Taistelun jälkeen Binns jatkoi opettamista seuraavina vuosina.

Amore Burbage

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amore Burbage (engl. Charity Burbage) on jästitiedon opettaja Tylypahkassa vuodesta 1993 eteenpäin.[1] Kun Hermione Granger alkoi opiskella jästitietoa kolmantena vuonnaan, hänestä tuli Burbagen lempioppilas. Myös Ernie Macmillan alkoi opiskella jästitietoa sen kiehtovuuden takia. Hermione kuitenkin lopetti jästitiedon opiskelun, vaikka sai kokeesta yli 320 prosenttia oikein. Myöhemmin Burbage kirjoittaa jästejä puolustavan artikkelin Päivän Profeettaan. Hänen mielestään muun muassa velhot ja noidat voisivat avioitua jästien kanssa ja puhdasverisyyden katoaminen olisi suotavaa.

Teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset lordi Voldemort vangitsi Burbagen Malfoyden kartanoon. Kuolonsyöjien läsnä ollessa Voldemort tappaa Burbagen Avada kedavra -kirouksella ja antaa hänet käärmeensä Naginin syötäväksi.[2] Myöhemmin Päivän Profeetta kirjoittaa Burbagen eronneen tehtävästään.[3] Burbage yritti ennen kuolemaansa anella Kalkarosta auttamaan häntä sanoen, että he ovat ystäviä, mutta Kalkaros ei voinut tehdä elettäkään hänen auttamisekseen, jottei hän paljastuisi Dumbledoren kaksoisagentiksi.

Rubeus Hagrid

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rubeus Hagrid on Tylypahkan riistanvartija sekä tilusten ja avainten vahti. Hän on myös Harryn, Ronin ja Hermionen erittäin hyvä ystävä. Kirjasarjan kolmannessa kirjassa hänestä tulee taikaeläinten hoidon opettaja. Hagrid asuu Tylypahkan mailla sijaitsevassa mökissä Kielletyn metsän laidalla. Hagridilla on koira nimeltä Tora, jonka roduksi kirjoissa kerrotaan olevan tanskandoggi.

Hagrid erotettiin Tylypahkasta kolmantena oppivuotenaan, koska häntä syytettiin Salaisuuksien kammion hirviön vapauttamisesta, jonka oli tosiasiassa tehnyt nuori lordi Voldemort (tunnettiin silloin nimellä Tom Valedro). Hän rakastaa lohikäärmeitä ja omistaakin hetken ajan yhden. Hagrid on naamioinut taikasauvansa vaaleanpunaiseksi sateenvarjoksi, jolla hän esimerkiksi sytyttää tulen elokuvassa Harry Potter ja Viisasten Kivi. Hagrid on puolijättiläinen, ja hänellä on jättiläisveli Ruaah, jonka hän tuo Kiellettyyn metsään kirjassa Harry Potter ja Feeniksin Kilta.

Matami Huiski

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matami Rolanda Huiski (engl. Madam Hooch) on lentämisen opettaja ja Tylypahkan huispausotteluiden ylituomari. Elokuvassa häntä näyttelee Zoë Wanamaker, ja hän esiintyy vain ensimmäisessä elokuvassa. Kirjoissa Huiski vei Nevillen sairaalasiipeen tämän pudottua luudan selästä ja loukattuaan kätensä. Kolmannessa kirjassa Huiski tutki yhdessä Lipetitin kanssa Harryn Tulisalama-luudan, jonka hän oli saanut Sirius Mustalta, ja viidennessä kirjassa Huiski esti Harrya ja Georgea pahoinpitelemästä Dracoa henkihieveriin hänen loukattuaan Harrya ja Georgea. Huiski osallistui Tylypahkan taisteluun ja selvisi taistelusta hengissä jatkaen opettamista ainakin vuoteen 2020 saakka, jolloin hän opetti lentämistä Rosielle, Albukselle ja Scorpiukselle. Huiski ei ollut tyytyväinen Albukseen, koska tällä oli vaikeuksia saada luutansa nousemaan.

Severus Kalkaros

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Severus Kalkaros (engl. Severus Snape) on Tylypahkan taikajuomien opettaja. Kalkaros ei siedä Harrya silmissään, koska luulee tämän olevan samanlainen kuin isänsä. Kuudennessa kirjassa (Puoliverinen prinssi) Kalkaros saa himoitsemansa pimeyden voimilta suojautumisen opettajan viran. Seitsemännessä kirjassa hänestä tulee Tylypahkan rehtori. Viimeisessä kirjassa Lordi Voldemort käskee Naginin tappaa Kalkaroksen. Kalkaros on toiminut ennen opettajan virkaa Voldemortin Kuolonsyöjänä. Viimeisessä elokuvassa selviää, että Kalkaros toimi Dumbledoren vakoojana ja että he olivat yhdessä suunnitelleet Dumbledoren murhan.

Horatius Kuhnusarvio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Horatius Kuhnusarvio
Ensiesiintyminen Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Näyttelijä Jim Broadbent
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiusten väri harmahtavat
Silmien väri kolean harmaat
Tupa Luihuinen
Ikä n. 80
Ammatti Taikajuomien opettaja
Lojaalius Tylypahka, Albus Dumbledore

Horatius Kuhnusarvio (engl. Horace Slughorn) on entinen Luihuisten tuvan johtaja ja Tylypahkan liemimestari.[4] Hän on lihava, kalju, hopeanharmaaviiksinen mies, jolla on ulkonevat silmät. Harry kertoi Hermionelle ja Ronille, että Kuhnusarvio näyttää vähän mursulta.[5] Hän tulee opettamaan taikajuomia Tylypahkaan teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi.[6]

Kuhnusarviolla on ollut monta oppilasta, jotka ovat vanhempina tulleet hyvin kuuluisiksi. Hän on "Kuhnukerho"-nimisen kerhon perustaja, ja vain kuuluisat henkilöt ja kuuluisien henkilöiden sukulaiset pääsevät kerhoon. Vaikka Kuhnusarvio kuuluu Luihuiseen, hän rakastaa nähdä Harryn menestyvän taikajuomien oppitunnilla tietämättä, että Harryn menestys johtuu hänen omistamastaan kirjasta.

Kuhnusarvio rakastaa sokeroituja ananaspaloja, ja hän osaa tarvittaessa muuttua nojatuoliksi. Horatius Kuhnusarvio omistaa paljon erilaisia esineitä ja taikajuomia, kuten Felix Felicis -juoman. Harry tarvitsee Kuhnusarvion muiston, jossa hän kertoo Tom Valedrolle eli Voldemortille hirnyrkeistä, ja saa sen Kuhnusarviolta Hagridin luona, kun he viettävät jättihämähäkin hautajaisia.

Professori Kalkaroksen paettua Tylypahkasta Kuhnusarviosta tulee jälleen Luihuisten tuvan johtaja.[7] Tylypahkan taistelussa Kuhnusarvio pakenee ensin Tylyahoon mutta palaa apujoukkojen mukana ja taistelee yhdessä McGarmiwan ja Kingsleyn kanssa Voldemortia vastaan.

Bartemius Kyyry Jr.

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bartemius Kyyry Jr. (engl. Bartemius "Barty" Crouch Junior) (s. 1963)[8] on eräs Voldemortin paluuseen voimakkaasti vaikuttanut kuolonsyöjä.

Teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari Kyyry tulee Tylypahkaan opettamaan pimeyden voimilta suojautumista kuuluisan aurorin, Alastor Vauhkomielen muodossa. Hän näyttää oppilaille muun muassa Avada kedavra -kirouksen, joka on yksi kolmesta anteeksiantamattomasta kirouksesta.

Barty Kyyry joutui aiemmin Azkabaniin vangiksi, koska hän on kuolonsyöjä. Hänen äitinsä kuitenkin meni itse vankilaan poikansa sijasta juotuaan ensin monijuomalientä muuttuakseen poikansa näköiseksi. Bartyn äidin ollessa vankilassa Bartemius Kyyry vanhempi piti Bartya piilossa talossaan komennuskirouksen alaisena. Kyyry nuorempi on Voldemortin uskollisimpia palvelijoita. Neljännessä kirjassa hän auttaa Harrya kolmivelhoturnajaisissa, ja auttaa hänet pokaalin luo, joka on porttiavain Voldemortin isän haudalle.

Harryn paettua Voldemortin luota Kyyry yrittää tappaa hänet, mutta epäonnistuu Dumbledoren väliintulon vuoksi. Palattuaan oikeaan olomuotoonsa Kyyry paljastaa totuusseerumin vaikutuksesta Voldemortin juonen rehtorille, Minerva McGarmiwalle ja Severus Kalkarokselle. Vaikka Kyyryä vahditaan hyvin, jotta hän voisi toistaa tunnustuksensa taikaministeri Cornelius Toffeelle, ministerin henkivartijana toiminut ankeuttaja antaa hänelle "ankeuttajan suudelman", ennen kuin hänet ehditään tuoda oikeudenkäyntiin. Tämä estää häntä varmentamasta Voldemortin paluuta taikaministerille.

Harry Potter ja liekehtivä pikari -elokuvassa Barty Kyyryä näytteli skotlantilainen näyttelijä David Tennant.

Filius Lipetit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Filius Lipetit
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi
Näyttelijä Warwick Davis
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiusten väri Harmaat, (1. ja 2. lukuvuosi) ruskeat (loput elokuvat)
Tupa Korpinkynsi
Ikä n. 40
Ammatti Loitsujen opettaja
Lojaalius Tylypahka, Albus Dumbledore

Filius Lipetit (engl. Filius Flitwick) opettaa Tylypahkassa loitsuja ja hänet kuvaillaan hyvin lyhyeksi: hän joutuu seisomaan kirjapinon päällä nähdäkseen opettajanpöytänsä ylitse. Lipetit on puoliksi maahinen. Lipetit on myös Korpinkynnen tuvan johtaja ja hän johtaa myös Tylypahkan laulukuoroa. Nuorempana Lipetit oli myös kaksintaistelumestari.

Lipetit käyttää taikavoimiaan koristellakseen Suuren salin jouluksi ja auttaa Viisasten kiven piilottamisessa. Kolmannessa kirjassa hän opettaa etuovia tunnistamaan Sirius Mustan kuvan ja neljännessä kirjassa partioi Kolmivelhoturnajaisten kolmannessa koetuksessa labyrintin ulkopuolella. Viidennessä kirjassa Lipetit poisti loitsulla Fred ja George Weasleyn Kannettavan suon koulun käytävästä, mutta jätti ikkunan alle pienen palan jäljelle muistoksi heistä. Kuudennessa elokuvassa Lipetit kohtasi Harryn Tylypahkan portilla ja kertoi Harrylle, että kaikki oppilaat tarkistetaan ja kuulustellaan lisättyjen turvatoimien takia (tätä kohtausta ei ollut kirjoissa).

Myöhemmin Kalkaros oli kangistanut Lipetitin ja väittänyt Hermionelle ja Lunalle Lipetitin kaatuneen toimistossaan ja että heidän tulee tarkkailla häntä. Kuoleman varjeluksissa Lipetit auttoi Kalkaroksen ajamisessa ulos koulusta ja auttaa suojaamaan koulua kuolonsyöjiltä ja lordi Voldemortilta. Myöhemmin Lipetit kukistaa kaksintaistelussa Dolohovin. Lipetit jatkoi loitsujen opettajana ainakin vuoteen 2017 asti, kunnes jäi eläkkeelle.

Gilderoy Lockhart

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Gilderoy Lockhart
Ensiesiintyminen Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Näyttelijä Kenneth Branagh
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiusten väri vaaleat
Silmien väri siniset
Tupa Korpinkynsi
Ikä n. 36
Ammatti Pimeyden voimilta suojautumisen opettaja
Lojaalius Merlinin ritarikunta, pimeyden voimilta puolustamisen liitto

Gilderoy Lockhart on velhojulkkis, joka on kirjoittanut lukuisia kirjoja uroteoistaan. Salaisuuksien kammiossa Lockhart nimitettiin Tylypahkan pimeyden voimilta suojautumisen opettajaksi. Tylypahkan henkilökunnan keskuudessa, erityisesti Kalkaroksen silmissä, Lockhart on hyvin epäsuosittu. Tylypahkassa monet tytöt pitävät hänestä, erityisesti Hermione Granger ja Susan Bones. Pojat taas eivät ole kovinkaan innostuneita hänen tulostaan kouluun. Myös Molly Weasley on Lockhartin suuri ihailija.

Lockhart paljastuu huijariksi, kun hän yrittää vältellä Salaisuuksien kammioon astumista. Hän paljastaa Harrylle ja Ronille, ettei ole itse tehnyt mitään kirjoissa mainitsemiaan asioita, vaan varastanut toisten velhojen kokemukset ja pyyhkinyt heidän muistinsa. Lockhartin yrittäessä taikoa Harrya ja Ronia hän kuitenkin poistaa vahingossa oman muistinsa Ronin rikkinäisen taikasauvan palautettua taian häneen itseensä.

Feeniksin killassa Harry, Ron ja Hermione törmäävät Lockhartiin ollessaan vierailulla Pyhän Mungon sairaalassa. Silloin Lockhart on alkanut saada muistiaan takaisin, mutta on silti hyvin lapsenomainen ja kehuskelee fanikirjeillään. Hän nauttii vieläkin nimikirjoitusten kirjoittamisesta ja vastaanottaa ihailijapostia, vaikkei hänellä ole aavistustakaan miksi. Lockhart ei parane koskaan täysin.

Remus Lupin (s. 10. maaliskuuta 1960 - k. 2. toukokuuta 1998 [38-vuotias]) opettaa Tylypahkan koulussa pimeyden voimilta suojautumista Harryn kolmantena vuonna. Remus on ollut ihmissusi lapsesta lähtien ihmissusi Fenrir Harmaaselän purtua häntä. Lupin oli Voldemortia vastustavassa Feeniksin killassa. Lupin oli naimisissa Nymfadora Tonksin kanssa ja heillä oli myös lapsi, Teddy Remus Lupin. Remus kuoli vaimoineen Tylypahkan taistelussa.

Wilhelmina Matoisa-Lankku

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wilhelmina Matoisa-Lankku (engl. Wilhelmina Grubbly-Plank) toimii Tylypahkan taikaolentojen hoidon opettajan, Rubeus Hagridin, sijaisena kirjoissa Harry Potter ja liekehtivä pikari ja Harry Potter ja Feeniksin kilta. Useiden oppilaiden mielestä hän on parempi opettaja kuin Hagrid ja jopa Harry, Ron ja Hermione joutuvat myöntämään tämän vastentahtoisesti. Matoisa-Lankku ei suostunut kertomaan Harrylle Hagridin sijaintia viidentenä vuonna. Kun Harryn lemmikkipöllö Hedwig loukkaantui Harry pyysi Lankkua parantamaan Hedwigin, mihin hän suostui.

Minerva McGarmiwa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Minerva McGarmiwa
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi
Näyttelijä Harry Potter:
Maggie Smith
Ihmeotukset:
Fiona Glascott
Henkilötiedot
Sukupuoli Nainen
Hiusten väri Musta
Silmien väri Vihreä
Tupa Rohkelikko
Ammatti

Tylypahkan vararehtori ja muodonmuutosten opettaja (osat 1-7)

Tylypahkan rehtori (Kirottu lapsi osat 1 & 2)
Lojaalius Feeniksin kilta, Tylypahka

Minerva McGarmiwa (engl. Minerva McGonagall, s. 4. lokakuuta noin vuonna 1925[9]) on Tylypahkan velhokoulun vararehtori, Rohkelikkojen tuvanjohtaja ja muodonmuutosten opettaja. Teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi hänestä tulee Tylypahkan rehtori Albus Dumbledoren kuoltua, kunnes uusi vakituinen rehtori nimitetään teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset.

McGarmiwa on yksi Albus Dumbledoren luotetuimmista ystävistä ja liittolaisista. Hän on myös Lordi Voldemortia vastaan taistelevan Feeniksin killan jäsen sekä rekisteröity animaagi. Hän kykenee muuttumaan kissaksi. Professori McGarmiwa on erittäin taitava kaksintaistelija, mikä tulee todistetuksi hänen taistellessaan itseään paljon nuorempia velhoja vastaan Puoliverisessä prinssissä ja Kuoleman varjeluksissa. Viimeisessä teoksessa hän ottaa yhteen Kalkaroksen sekä itsensä Voldemortin kanssa.

Minerva McGarmiwan etunimi viittaa Minervaan, roomalaisessa mytologiassa esiintyvään viisauden jumalattareen. Hänen englanninkielinen sukunimensä McGonagall viittaa William Topaz McGonagalliin, jota pidetään englanninkielisen kirjallisuuden huonoimpana runoilijana.

Kirjoissa ja elokuvissa McGarmiwa jää usein vain sivuhenkilöksi. Hän toimii Dumbledoren oikeana kätenä ja huolehtii oppilaista, mutta missään vaiheessa kirjat eivät syvenny kertomaan McGarmivasta sen enempää. Hän säilyy lukijalle hieman etäisempänä hahmona, vaikka tuokin erinäisiin kohtauksiin hieman maustetta erikoisella luonteellaan ja vähäeleisyydellään.

Vasta aivan kirjasarjan loppupuolella hän pääsee suurempaan rooliin: Korpinkynnen oleskeluhuoneessa hän auttaa nujertamaan ja vangitsemaan Amikus ja Alekto Carrown. Hän ajaa Severus Kalkaroksen pakosalle ja johtaa taistelua Voldemortia vastaan. Suuressa salissa vihollisen uhkavaatimuksen jälkeen, kun Pansy Parkinson on vaatinut Harryn luovuttamista viholliselle, McGarmiwa vastaa siihen lähettämällä Pansyn ensimmäisenä evakuoitavaksi tarvehuoneen kautta Sianpäähän. Hän myös taikoi Tylypahkaa koristavat ritaripatsaat eloon suojelemaan oppilaita Kuolonsyöjiltä. Viimeisessä yhteenotossa Voldemortin joukkoja vastaan McGarmiwa taistelee Voldemortia vastaan aurori Kingsley Kahlesalvan ja liemimestari Horatius Kuhnusarvion tukemana. Taistelun jälkeen Minerva halasi Harrya kiitoksena ja Kingsley palkitsi Minervan tämän teoista Merlinin Ritarikunnan ensimmäisellä kunniamerkillä ja Minervan kuva lyötiin suklaasammakkokortteihin.

Kirjassaan Siuntio Silosäkeen tarinat Rowling vahvisti, että McGarmiwasta tulee Tylypahkan rehtori Dumbledoren kuoltua, mutta vuoteen 2017 mennessä hän on jo siirtynyt eläkkeelle. Hänen jälkeensä Tylypahkan rehtorin viran ottaa haltuunsa yrttitiedon professori ja Puuskupuhin tuvanjohtaja Pomona Verso. Harry Potter ja kirottu lapsi näytelmässä Minerva kuitenkin toimi edelleen rehtorina ainakin vuoteen 2021 saakka. Kun Albus ja Scorpius tunnustivat Minervalle tekonsa tämä kutsui heidän vanhempansa ja Hermionen paikalle ja nuhteli heitä sanoen, että vaikka heidän tekonsa oli periaatteessa jalo, niin heidän vahingossa luomansa paha aikajana olisi voinut toteutua ilman tapahtuneita uhrauksia.

Harry Potter -elokuvissa Minerva McGarmiwaa esittää Maggie Smith ja Ihmeotukset-elokuvissa Fiona Glascott.

Professori Orave

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Professori Orave
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi
Näyttelijä Ian Hart
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiusten väri Kalju
Silmien väri harmaat
Tupa Korpinkynsi
Ikä n. 45
Ammatti Pimeyden voimilta suojautumisen opettaja
Lojaalius Lordi Voldemort

Professori Quirinus Orave (engl. Professor Quirinus Quirrell)[10] opettaa suojautumista pimeyden voimilta teoksessa Harry Potter ja viisasten kivi, vaikka hän on hyvin pelokas ja arka kaikkea kohtaan, joka liittyy pimeyden voimiin. Orave esittää kärsivänsä myös pahasta änkytyksestä. Orave opetti jästitietoa vuoteen 1990 saakka, ennen kuin ryhtyi opettamaan pimeyden voimilta suojautumista.

Professorin ympärillä leijuu omituinen haju, ja hänellä on tapana pukeutua turbaaniin. Oppilaat uskovat, että hän suojautuu vampyyreilta käärimällä turbaanin sisään valkosipulia ja muita yrttejä. Loppujen lopuksi Harrylle paljastuu, että Orave piilottelee turbaaninsa alla Lordi Voldemortia, tai oikeammin hänen kasvojaan, jotka tulevat esiin Oraven takaraivosta.

Voldemortin sielu on elänyt Oravessa kuin loinen. Oraven täytyy juoda yksisarvisen verta pitääkseen Pimeyden Ruhtinaan hengissä. Yksisarvisen veri pitää ihmisen hengissä, vaikka hän olisi käytännössä kuollut. Tosin yksisarvisen murhaaminen on taikamaailmassa erittäin tuomittava teko: joka murhaa jonkin niin viattoman ja puhtoisen olennon, saa kyllä elämänsä takaisin, mutta joutuu elämään vain puolielämää. Orave menehtyy yrittäessään varastaa Voldemortin käskystä Harrylta viisasten kiven, jonka avulla Voldemort saisi ruumiinsa takaisin. Harryn äidin rakkaus suojelee Harrya, joten Orave murenee tuhkaksi ja Voldemort vajoaa taas entiseen heikkouteensa.

Orave on ainoa tunnettu Voldemortin kannattaja, joka uskaltaa sanoa hänen nimensä ääneen. Muut kannattajat kutsuvat häntä "Pimeyden lordiksi". Oravea ei ole myöskään varsinaisesti tunnustettu Kuolonsyöjäksi, koska hänellä ei ollut Pimeänpiirtoa.

Viidennessä kirjassa Dolores Pimento mainitsi Oraven erään oppituntinsa aikana, mihin Harry vastasi sanomalla Voldemortin olleen Oraven takaraivossa, mistä Dolores antoi Harrylle jälki-istuntoa viikoksi. Kuudennessa kirjassa Harry otti Oraven puheeksi mainiten hänen kuolemansa toivoen Kalkarokselle käyvän samalla tavalla.

Harry Potter ja viisasten kivi -elokuvassa professori Oravea näyttelee Ian Hart.

Silvanus Patapalo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silvanus Patapalo (engl. Silvanus Kettleburn) oli Tylypahkan taikaeläinten hoidon opettaja. Patapalo oli intomielinen ja ajoittain vastuuton mies, jonka rakkaus hänen tutkimiaan ja hoitamiaan vaarallisia olentoja kohtaan johti vakaviin vammoihin hänelle itselleen ja silloin tällöin myös toisille. Vastuuttomuus aiheutti hänelle kokonaisuudessaan 62 kertaa koeajalle joutumisen hänen työskennellessään Tylypahkassa (edelleen voimassa oleva ennätys). Kuten Hagrid hänen jälkeensä, hän oli altis aliarvioimaan riskit, joita sellaisten olentojen kuten okkamien, kirskuristajien ja tulirapujen hoitaminen sisälsi. Kerran hän aiheutti sen, että Suuri sali syttyi tuleen, koska hän oli lumonnut tuhkaluikuran esittämään Matoa näytelmässä “Oiva onnen alkulähde”.

Patapalo oli rakastettava, joskin eriskummallinen mies, ja hänen pitkä työuransa koulussa oli todiste siitä, miten suuresti häneen mieltyneitä muu henkilökunta ja oppilaat olivat. Patapalo päätti uransa, kun hänellä oli jäljellä enää vain yksi käsivarsi ja puolikas jalka. Albus Dumbledore antoi hänelle eläkkeellejäämislahjaksi täydellisen setin lumottuja puisia raajoja, jotka piti korvata sen jälkeen säännöllisesti, sillä Patapalolla oli tapana vierailla vapaa-ajallaan lohikäärmeiden rauhoitusalueilla, minkä johdosta hänen proteesinsa syttyivät usein tuleen. Rubeus Hagridista tuli uusi taikaeläinten hoidon opettaja Patapalon jälkeen. Patapalo kuoli vuonna 2014.

Dolores Jane Pimento

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Dolores Jane Pimento
Ensiesiintyminen Harry Potter ja Feeniksin kilta
Näyttelijä Imelda Staunton
Henkilötiedot
Sukupuoli Nainen
Hiusten väri ruskeat
Tupa Luihuinen
Ammatti ylempi alivaltiosihteeri, Pimeyden voimilta suojautumisen opettaja, Tylypahkan yli-inkvisiittori, Tylypahkan rehtori, jästejä luetteloivan lautakunnan johtaja(kirjassa Harry Potter ja kuoleman varjelukset).
Lojaalius Taikaministeriö

Dolores Jane Pimento (engl. Dolores Jane Umbridge) esiintyy ensimmäisen kerran teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta. Elokuvissa Pimentoa näyttelee Imelda Staunton.

Nimi Dolores viittaa latinan kielen sanaan dolor, joka merkitsee kipua ja tuskaa. Dolores Pimento on kivun, tuskan ja murheen työväline Tylypahkassa, jossa hän tuomitsee ja rankaisee valittuja oppilaita ja henkilökunnan jäseniä.

Umbridge viittaa ilmaukseen to take umbrage, joka tarkoittaa loukkaantumista ja pahastumista. Juuri näin Dolores ottaa vastaan kaiken häneen kohdistuvan kritiikin. Sanan synonyymin offense määritelmät ovat "järkyttää henkilön moraalia ja fyysisiä tunteita", "hyökätä jonkun kimppuun", "pahastua" ja "rikkoa moraali- tai sosiaalikoodeja. Kaikki nämä merkitykset kuvaavat fasistista byrokraatti Pimentoa, joka ei anna minkään pysäyttää häntä saavuttamasta päämääriään.

Kirjoissa Pimentoa kuvaillaan rupikonnamaiseksi neiti-ihmiseksi, jolla on suuret ulkonevat silmät. Hän käyttää mustaa rusettia lyhyissä raudanharmaissa hiuksissaan. Hän pitää päällään pinkkiä hametta, jonka päällä hänellä on pinkki, Ronista "ällöttävä", angoravillatakki. Hänen sormensa ovat kuin paksut sammakon varpaat. Hänen taikasauvansa on tynkä ja epämuodostunut. Pimento sisustaa huoneensa vaaleanpunaisella ja seinillä on lautasia, joissa on kissan kuvia. Huoneessa on myös paljon kuivakukkia.

Dolores Pimento on taikaministerin Cornelius Toffeen ylempi alivaltiosihteeri ja on mukana Harry Potterin kurinpidollisessa keskustelussa.

Taikaministeriö nimittää Pimennon Tylypahkan pimeyden voimilta suojautumisen opettajaksi kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta. Dolores yrittää "tehdä Tylypahkasta parempaa paikkaa" poistamalla harhaoppisuutta. Pimento kuten koko Taikaministeriö luulee, että Albus Dumbledore kokoaa armeijaa ministeriötä vastaan saadakseen taikaministerin tittelin, vaikka Dumbledore on siitä jo kerran kieltäytynyt. Kukaan ei pidä Pimennosta lukuun ottamatta muutamaa Luihuisen oppilasta (mm. Draco Malfoy). Henkilökunnastakin ainoastaan Voro yrittää parhaansa mukaan auttaa häntä, joskaan Pimento ei tunnu arvostavan Voron panostusta.

Pimento antaa Harrylle paljon jälki-istuntoa, jossa Harryn pitää kirjoittaa pergamentille Pimennon erikoissulkakynällä "En saa valehdella" niin monta kertaa, että hän sisäistää sanoman. Harryn kirjoittaessa tekstiä se ilmestyy naarmuina hänen kämmenselkäänsä. Myös muita Tylypahkan oppilaita rangaistaan samalla tavoin.

Pimento ylenee ministeriön käskystä Tylypahkan ensimmäiseksi yli-inkvisiittoriksi, jolloin hänellä on paljon valtaa päättää Tylypahkan asioista. Yli-inkvisiittorina Pimento erottaa professori Sibylla Punurmion ja hyökkää professori Rubeus Hagridin kimppuun. Professori Minerva McGarmiwa tulee auttamaan Hagridia, jolloin McGarmiwa loukkaantuu. Yli-inkvisiittorina Pimentolla on apunaan Inkvisitiopartio, jossa on mm. Draco Malfoy. Pimento laatii koululle uusia sääntöjä, joista monet ovat Tylypahkan oppilaiden ja opettajien mielestä turhia. Myöhemmin Pimennosta tulee Tylypahkan rehtori. Harryn ja Hermionen toimesta Pimento joutuu kentaurien vangitsemaksi Kielletyssä metsässä ja hän joutuu eroamaan virastaan. Pimento jatkaa töissä Taikaministeriössä kuudennessa romaanissa, mikä suututtaa erityisesti Harry Potteria. Pimento on läsnä Dumbledoren hautajaisissa ja hymyilee ilkeästi Harrylle, mutta lopettaa nähtyään kentaurit.

Kuoleman Varjelukset -kirjassa Pimento liittyy kuolonsyöjiin ministeriön valtauksen jälkeen ja Pimento ryhtyy vainoamaan ja tuomitsemaan jästisyntyisiä Azkabaniin ja ankeuttajille. Harry, Ron ja Hermione menevät Taikaministeriöön varastamaan Pimennolta Luihuisen Medaljongin, joka on yksi hirnyrkeistä. Harry tainnutti Pimennon ja vei tämän varastaman Vauhkomielen taikasilmän. J. K. Rowling mainitsee eräässä blogissaan Pimennon joutuvan Voldemortin kukistuttua vastuuseen teoistaan ja elikaudeksi Azkabaniin.

Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmässä Albus ja Scorpius luovat vahingossa aikajanan, jossa Dolores Pimento on Tylypahkan rehtori. Kyseisessä aikajanassa Pimento oli aina epäillyt Kalkaroksen lojaaliutta Voldemortia kohtaan.

Matami Pomfrey

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matami Poppy Pomfrey (engl. Madam Poppy Pomfrey) on Tylypahkan sairaalasiiven ylihoitaja. Hän on asiantunteva ja pystyy parantamaan vakavatkin vammat. Pomfrey ei pidä huispauksesta, koska hänen mielestään huispatessa syntyy liikaa turhia vammoja - esimerkiksi Harry Potterkin on useasti kiidätetty voitokkaan ottelun jälkeen sairaalasiipeen toipumaan.

Pomfrey onnistui kiinnittämään Eloise Midgenin irronneen nenän takaisin, kun hän yritti kirota aknensa pois. Norbertin purtua Ronia käteen Pomfrey paransi Ronin haavat. Kun Lochart vahingossa poisti Harryn käden luut, Pomfrey kasvatti luut takaisin Luurankoko-juoman avulla. Kun ryhmy mursi Harryn kallon huispausottelussa Pomfrey korjasi Harryn luut. Pomfrey harkitsi eroavansa työstään vuonna 2014 mutta hän jatkoi työssään ainakin vuoteen 2020 saakka ja onnistui parantamaan Albus Potterin käsivarren, joka oli vaurioitunut aikasiirtymän aikana.

Irma Prilli (engl. Irma Pince) on Tylypahkan kirjastonhoitaja. Hän muistuttaa oppilaiden mukaan ulkonäöltään aliravittua petolintua. Prilli on luonteeltaan tiukka ja äärimmäisen tarkka kirjojen kohtelusta eikä salli oppilailta tippaakaan meteliä kirjastossa. Prillillä väitetään olevan jotakin sutinaa vahtimestari Argus Voron kanssa.

Harryn etsiessä Nicolas Flamellia koskevaa teosta, Prilli hääti Harryn kirjastosta hänen yrittäessä mennä kiellettyjen kirjojen osastolle. Kun Hermione meni Lochartin lupalapun kanssa lainaamaan kirjan Liemistä Tenhoavimmat, Prilli oli aluksi epäluuloinen, mutta suostui lopulta antamaan kirjan Hermionelle. Prilli raivostui nähtyään Ginnyllä ja Harrylla suklaata kirjastossa ja lumosi kirjat häätämään heidät pois kirjastosta. Prilli raivostui myös nähtyään kirjastossa Harryn resuisen taikajuomakirjan, mikä oli Kalkaroksen entinen kirja. Prilli osallistui myöhemmin Dumbledoren hautajaisiin ja Tylypahkan taistelussa hän suojeli oppilaita kuolonsyöjiltä.

Apollyon Pringle

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apollyon Pringle oli Tylypahkan vahtimestari ennen Argus Voroa. Molly Weasleyn mukaan Pringle sai kerran Arthurin kiinni tämän oltua iltakävelyllä Mollyn kanssa ja jättäneen Arthuriin jäljet, jotka näkyvät vieläkin.

Sibylla Punurmio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Sibylla Punurmio
Ensiesiintyminen Harry Potter ja Azkabanin vanki
Näyttelijä Emma Thompson
Henkilötiedot
Sukupuoli Nainen
Hiusten väri vaaleanruskeat
Silmien väri vihreät
Tupa Korpinkynsi
Ammatti Ennustamisen opettaja
Lojaalius Tylypahka

Sibylla Punurmio (engl. Sybill Trelawney) opettaa Tylypahkassa ennustusta. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta hän ei ole kovin pätevä ennustaja, vaikka ennustamisen taito kulkeekin suvussa. Punurmioon tutustutaan ensimmäistä kertaa kirjassa Harry Potter ja Azkabanin vanki. Punurmio elää melkein koskaan poistumatta ennustustornistaan, sillä pelkää sen sumentavan hänen sisäisen silmänsä. Hän käyttää monia huiveja ja koruja, ja hänellä on jättimäiset silmälasit, jotka saavat hänet näyttämään sudenkorennolta. Kuudennessa kirjassa, ja osittain myös viidennessäkin, Sibylla juo usein halpaa sherryä. Lopputaistelussa Sibylla iskee vihollista voimalla heittelemällä näitä maagisilla kristallipalloillaan.

Punurmio ei ole kovin hyvissä väleissä esimerkiksi Professori McGarmiwan kanssa, sillä McGarmiwa ei usko ennustamiseen. Teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta Dolores Pimento yrittää erottaa ja karkottaa Sibyllan Tylypahkasta. Dumbledore vaatii kuitenkin, että Punurmio jää asumaan Tylypahkaan, sillä vaikka Pimennolla on oikeus erottaa Tylypahkan työläisiä, hän ei saa karkottaa heitä. Kirjan lopussa Punurmio saa kuitenkin työnsä takaisin, vaikka joutuukin jakamaan ennustuksenopetustunnit Kentauri Firenzen kanssa.

Sibylla sai opettajan virkansa aikoinaan tekemänsä Harry Potteria tai Neville Longbottomia ja Voldemortia koskevan ennustuksen ansiosta. Dumbledore ei voinut erottaa Sibyllaa, vaikka tällä ei ollutkaan kykyjä ennustaa muuten kuin satunnaisesti, sillä Punurmion henki olisi vaarassa, jos tietoon tulisi se, että juuri hän lausui Voldemortia koskevan ennustuksen. Aina, kun Sibylla ennustaa oikeasti hänen äänensä muuttuu. Näitä tapahtumia hän ei muista jälkeenpäin. Tylypahkan taistelussa Sibylla avusti Harmaaselän kukistamisessa heittämällä tätä päähän kristallipallolla. Punurmio selvisi taistelusta hengissä ja jatkoi opettamista aina 2010-luvulle saakka kunnes jäi eläkkeelle.

Harry Potter -elokuvissa Sibyllaa näyttelee Emma Thompson.

Aurora Sinistra

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurora Sinistra on Tylypahkan tähtitiedon opettaja. Hän opettaa joka keskiviikko tähtitornissa keskiyön aikaan, jolloin oppilaat tutkivat taivasta kaukoputkella ja opettelevat tähtien nimet. Sinistra jutteli usein muiden opettajien kanssa kuten Verson ja Matoisa-Lankun. Sinistra oli läsnä, kun Harry Potter löysi kangistetun Justinin ja Sinistra ja Lipetit kantoivat Justinin sairaalasiipeen. Joulutanssiaisissa Sinistra tanssi Vauhkomielen kanssa yrittäen vältellä tämän puujalkaa. Sinistra oli todennäköisesti mukana Tylypahkan taistelussa taistellen muiden opettajien kanssa kuolonsyöjiä vastaan. Sinistra todennäköisesti selvisi taistelusta ja jatkoi opettamista seuraavina vuosina.

Professori Tofty

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Professori Tofty oli Tylypahkan V.I.P. -kokeiden valvoja ja Taikaministeriön työntekijä ja Tiberius Ogdenin hyvä ystävä. Tofty valvoi viitosluokkalaisten kokeita ja Tofty pyysi Harrya loitsimaan Suojeliuksen Pimeyden voimilta suojautumisen kokeen aikana saadakseen lisäpisteen. Myöhemmin Tähtitieteen kokeen aikana Tofty yritti estää oppilaita seuraamasta Pimennon yritystä hyökätä Hagridin kimppuun, mutta nähtyään McGarmiwan loukkaantumisen hän raivostui. Myöhemmin Tofty kantoi Harry Potterin pois luokasta tämän saatua näyn Siriuksesta kesken Taikuuden historian kokeen ja neuvoi tätä menemään sairaalasiipeen.

Septima Vektor

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Septima Vektor on Tylypahkan numerologian opettaja. Vektor on erittäin tiukka ja monen oppilaan mielestä hän on turhankin ankara. Hermionen alettua opiskelemaan numerologiaa hänestä tuli Vektorin lempioppilas. Vektor todennäköisesti osallistui Tylypahkan taisteluun yhdessä muiden opettajien kanssa. Vektor todennäköisesti selvisi taistelusta hengissä ja jatkoi opettamista seuraavina vuosina.

Pomona Verso
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi
Näyttelijä Miriam Margolyes
Henkilötiedot
Sukupuoli Nainen
Hiusten väri harmaat
Silmien väri ruskeat
Tupa Puuskupuh
Ammatti Yrttitiedon opettaja

Pomona Verso (engl. Pomona Sprout) on Harry Potter -kirjasarjassa noita, joka opettaa Tylypahkassa yrttitietoa kasvihuoneissa Tylypahkan pihamailla. Verso on Puuskupuhin tuvan johtaja. Hän on pieni, paksu ja harmaahiuksinen noita, jolla on paikattu hattu liehuvien hiustensa päällä. Verso on yleensä aina multainen ja sotkuinen kasveja käsitellessään; vain Albus Dumbledoren hautajaisissa hän on täysin puhdas. Verson lempioppilas on Neville Longbottom, joka on haka yrttitiedossa ja sai Upean arvosanaksi yrttitiedon V.I.P. -kokeista.

Harryn ensimmäisenä kouluvuonna Verso auttoi suojaamaan Viisasten kiven asettamalla jättimäisen Pirunnuoran Pörrön vahtiman lattialuukun alla olevaan tunneliin. Toisena vuonna Verso hoiti Tällipajua sen vaurioiduttua Lentävän auton törmättyä siihen. Verso myös auttoi Kalkarosta valmistamaan Alruunoista Alruunajuomaa Basiliskin kangistamille oppilaille. Kolmantena vuonna Verso opetti kuinka kerätä taikakasvin siemeniä. Ronin vahingossa pudotettua siemeniä lattialle ne heti kukkivat mikä sai Verson nuhtelemaan Ronia. Neljäntenä vuonna Verso opetti kuinka Pollomuhkujen mätää kerättiin ja kertoi että mätää ei saa joutua paljaalle iholle. Joulutanssiaisissa Verso tanssi Dumbledoren kanssa. Verso keskusteli Cedric Diggoryn vanhempien kanssa Cedricin kuoleman jälkeen.

Viidentenä vuonna kun Pimennosta tuli rehtori ja Opetusasetus 26 astui voimaan, Verso antoi salaa Harrylle 20 tupapistettä Harryn ojennettua hänelle vesikannun. Kuudentena vuonna Verso opetti luokalleen vaarallisten kasvien käsittelyä. Kun Albus Dumbledore kuoli Astronomiatornin taistelun seurauksena, Verso vastusti päätöstä sulkea koulu ja sanoi että koulun tulee olla auki oppilaille, jotka haluavat yhä tulla. Verso myös kannatti Dumbledoren hautaamista koulun maille. Seitsemäntenä vuonna Verso osallistuu Tylypahkan taisteluun ja ensi töikseen ajaa Minerva McGarmiwan ja Filius Lipetitin kanssa Severus Kalkaroksen ulos linnasta. Verso myös nouti kasvihuoneista vaarallisia kasveja, joita hänen johtamansa oppilasryhmä pystyi tähtitornista käsin viskomaan kuolonsyöjien päälle. Taistelun jälkeen Verso nähtiin istumassa Lipetitin ja Kuhnusarvion vieressä keskustelemassa ja juomassa teetä.

Epilogissa selviää että Verso oli jäänyt eläkkeelle vuoteen 2017 mennessä, ja Neville Longbottomista oli tullut uusi yrttitiedon opettaja.

Argus Voro
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi
Näyttelijä David Bradley
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiusten väri ruskeat
Silmien väri ruskeat
Ammatti Tylypahkan vahtimestari

Argus Voro (engl. Argus Filch) on Tylypahkan vahtimestari. Voro kiivastuu helposti, minkä takia oppilaat eivät pidä hänestä ja kiusaavat häntä. Voro tietää monista Tylypahkan salaisuuksista ja salakäytävistä, muttei kaikista.

Voro pyytää usein Dumbledorelta lupaa käyttää vanhoja kuritusmenetelmiä, kuten oppilaiden ripustamista tyrmään ranteista, peukaloista tai nilkoista; eritoten hän haluaisi käyttää piiskaa, johon Pimento antaakin hänelle luvan. Voro ei kuitenkaan pääse koskaan käyttämään niitä, koska sääntöjä rikkovia oppilaita oli liikaa.

Voro vihaa yli kaiken mutaa, animoituja leluja sekä muita esineitä, jotka saattaisivat aiheuttaa hänelle lisää siivoamista tai korjaamista. Kun Ronald Weasley määrättiin avustamaan Voroa Tylypahkan pokaalien kiillottamisessa, Ron joutui kiillottamaan yhden pokaalin 14 kertaa peräkkäin, ennen kuin Voro oli tyytyväinen.

Salaisuuksien kammiossa Voron paljastetaan olevan surkki, kun Harry löytää vahingossa Voron Pikalumo-kirjeen. Voro ei osaa taikoa ja siksi hän on katkera Tylypahkan oppilaille.

Voro omistaa kissan nimeltä Norriska (engl. Mrs. Norris), joka partioi käytävillä Voron kanssa. Norriska seurailee Hagridia tämän ollessa koulun sisällä, ilmeisesti Voron määräyksestä. Salaisuuksien kammiossa basiliski kangistaa Norriskan, jolloin Voro on murheen murtama. Voro syytti Harrya tapahtuneesta ja uhkasi tappaa Harryn, mutta Dumbledore esti sen. Riesun tiedetään teljenneen kissan parikin kertaa haarniskan sisään, missä se mouruaa kunnes Voro pelastaa sen. Norriskaa kuvaillaan tomun väriseksi ja laihaksi. Elokuvissa Norriskaa näytteli useampikin kissa, kaikki Maine Coon-rotuisia.

Vorolla arvellaan olevan jonkinlaista säpinää Tylypahkan kirjastonhoitaja Irma Prillin kanssa. Huomiota herättää, kun he näyttäytyvät Dumbledoren hautajaisissa yhdessä: Prilli on pukeutunut pitkään mustaan pukuun, johon kuuluu maahan asti ulottuva paksu musta huntu, ja Voro puolestaan ikivanhaan mustaan pukuun ja solmioon, jotka löyhkäävät koipalloilta.

Tylypahkan taistelussa Voro ja Pomfrey auttoivat evakuoimaan Tarvehuoneen kautta ne oppilaat, jotka eivät osallistuneet taisteluun. Taistelussa Voro sai ison haavan vasempaan käteensä ja hänet nähtiin myöhemmin Suuressa salissa Kuhnusarvion hoidettavana. Kun kuolonsyöjät marssivat linnaan ja näyttivät muille Harryn mukamas elottoman ruumiin, Vorolla oli synkkä ilme kasvoillaan. Taistelun päätyttyä Voro nähtiin lakaisemassa roskia sisäänkäynnin luona ja myöhemmin Suuressa Salissa, Norriskan katsellessa vierestä. Voro jatkoi työssään vielä jonkin aikaa McGarmiwan ollessa rehtorina.

Tylypahkan rehtorin kanslian seinällä on muotokuvia useista Tylypahkan entisistä rehtoreista, joita ovat olleet mm Brian Gagwilde, Heliotrope Wilkins, Phyllida Itiö, Edessa Skandenberg, Fytherley Undercliffe, Antonia Creaseworthy, Elizabeth Burke, Professori Vulpus, Professori Everard, Vindictus Viridian, Amrose Swott, Dilys Derwent, Eupraxia Mole, Quentin Tytinä, Professori Limebert, Dexter Vahvahqo, Basil Fronsac, Walter Aragon, Mordicus Egg ja Brutus Rymistyir.

Dilys Derwent

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dilys Derwent oli Tylypahkan rehtorina 1700-luvulla. Hänestä on tehty kaksi muotokuvaa, joista toinen on Tylypahkassa ja toinen Pyhän Mungon taikatautien ja vammojen sairaalassa, jossa hän työskenteli myös parantajana. Viidennessä kirjassa Dumbledore käski Derwentin vierailla toisessa muotokuvassaan ja kertoa loukkaantuneen Arthur Weasleyn tilasta säännöllisesti. Seitsemännessä kirjassa Derwentin muotokuva nyyhkytti iloisena Voldemortin kukistumisen jälkeen.

Professori Everard oli Tylypahkan rehtorina ennen Dexteriä. Hänestä on tehty kaksi muotokuvaa, joista toinen on Tylypahkassa ja toinen Taikaministeriössä. Viidennessä kirjassa Dumbledore määräsi Everardin vierailemaan toisessa muotokuvassaan kertomaan muille Arthur Weasleyn loukkaantumisesta. Kuudennessa kirjassa Everardin muotokuva kertoi McGarmiwalle Rufus Rymistyirin olevan matkalla Tylypahkaan.

Dexter Vahvahqo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dexter Vahvahgo (engl. Dexter Fortescue) Oli Tylypahkan rehtorina ennen Nigellusta. Viidennessä kirjassa Dexterin muotokuva paheksui Nigelluksen muotokuvaa, joka aluksi kieltäytyi vierailemasta toisessa muotokuvassaan. Myöhemmin Dexterin muotokuva kommentoi Toffeen ja Pimennon tekemää sopimusta Willyn kanssa sanoen, ettei taikaministeriö tehnyt sopimuksia rikollisten kanssa hänen aikanaan. Seitsemännessä kirjassa Dexterin muotokuva juhli muiden muotokuvien kanssa Voldemortin kukistumista heiluttaen kuulotorveaan.

Phineas Nigellus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phineas Nigellus oli Tylypahkan rehtorina ennen Dippettiä. Nigellus kuului Luihuisen tupaan. Nigellus kuoli vuonna 1925 vain 78-vuotiaana. Hänestä tehtiin kaksi muotokuvaa, joista toinen on Tylypahkan rehtorin kansliassa ja toinen Kalmanhanaukio 12:ssa. Kirjasarjan viidennessä osassa Nigelluksen muotokuva mainitaan muutaman kerran kun hän vie Harrylle Dumbledoren viestin ja Siriukselle viestin Arthurin loukkaantumisesta. Seitsemännessä kirjassa Harry, Hermione ja Ron kuljettavat Sirius Mustan, Harryn kummisedän, talossa Kalmanhanaukio 12:ssa ollutta Nigelluksen muotokuvaa mukanaan. Nigelluksen muotokuva kertoo Kalkarokselle heidän sijainnin, jotta Kalkaros voi toimittaa Rohkelikon miekan Harrylle Dumbledoren ohjeiden mukaan.

Phineas ei heti suostu uskomaan - tai oikeastaan hänen uppiniskainen muotokuvansa - Feeniksin killassa että hänen pojanpojanpojanpoikansa, viimeinen Musta on kuollut. Keskustelu eteni seuraavasti: "Pitääkö minun uskoa, että minun pojanpojanpojanpoikani, viimeinen Musta on kuollut? On sinun, Phineas. En usko!".

Armando Dippet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armando Dippet oli Tylypahkan rehtorina ennen Dumbledorea. Dippet erotti nuoren Rubeus Hagridin koulusta Tomin (Voldemort) lavastettua hänet syylliseksi Murjottavan Myrtin kuolemaan, mutta Dumbledoren toivomuksesta suostui kouluttamaan Hagridin Tylypahkan riistanvalvojaksi. Dippet hylkäsi nuoren Lordi Voldemortin (silloisen Tom Lomen Valedron) pyynnön päästä opettamaan Pimeyden Voimilta Suojautumista. Dippet kuoli vuonna 1992 hieman ennen hänen 355 syntymäpäiväänsä. Dippetin muotokuva ilmestyi myöhemmin rehtorin kansliaan Phineas Nigelluksen muotokuvan viereen. Dippetin muotokuva yritti kerran väkisin suostutella Nigelluksen muotokuvan tottelemaan Dumbledoren käskyä vierailla toisessa muotokuvassaan.

Albus Dumbledore

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Albus Dumbledore

Minerva McGarmiwa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Minerva McGarmiwa

Severus Kalkaros

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Severus Kalkaros

Dolores Jane Pimento

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Dolores Jane Pimento

Tupakummitukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harmaa Leidi (engl. The Grey Lady) on Korpinkynnen tupakummitus ja yhden Tylypahkan perustajista, Rowena Korpinkynnen tytär, Helena Korpinkynsi. Teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset kerrotaan Helenan vieneen äitinsä diadeemin, koska tahtoi tulla yhtä viisaaksi kuin äitinsä. Rowena lähetti tyttäreensä rakastuneen Verisen Paronin etsimään Helenaa. Paroni löysikin hänet, mutta kiivastuttuaan tappoi Helenan, ja huomattuaan teon surmasi itsensä. Harmaa Leidi myöhemmin kertoi Harrylle diadeemin olevan Tarvehuoneessa.

Lihava Munkki

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihava munkki (engl. Fat Friar) on Puuskupuhin tupakummitus. Hän on ystävällinen ja rauhallinen, ja uskoo myös, että räyhähenki Riesulle olisi syytä antaa uusi mahdollisuus käyttäytyä kunnolla, vaikka muut kummitukset ovat sitä mieltä että Riesu on saanut jo tarpeeksi monta mahdollisuutta. Lihava munkki oli läsnä Nickin kuolemanpäiväjuhlissa jutellen ritaria muistuttavan haamun kanssa, jonka päästä törrötti nuoli. Myöhemmin Lihava munkki oli kertonut Ernie Macmillanille että kivihirviö oli estänyt Pimentoa pääsemästä Dumbledoren toimistoon.

Melkein päätön Nick

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melkein päätön Nick (engl. Nearly Headless Nick, tai Sir Nicholas de Mimsy-Porpington) (k. 31. lokakuuta 1492)[11] on Harry Potter -kirjasarjan rohkelikkotornin tupakummitus. Hänen nimensä johtuu siitä, että hän on saanut kaulaansa 47 iskua tylsästä kirveestä, mutta homma oli jäänyt kesken, joten hänen päätään pitelee paikalla vain puoli tuumaa lihaa. Tästä syystä Nick ei ole koskaan päässyt mukaan Päättömään jahtiin, mikä on tarkoitettu vain päättömille kummituksille.

Melkein päättömän Nickin koko nimi on Sir Nicholas de Mimsy-Porpington. Nick vietti 31. lokakuuta 1992 kuolemansa 500-vuotispäivää, joihin hän kutsui Harryn, Ronin ja Hermionen. Nick on Harry Potterin kanssa melko tuttavallisissa väleissä. Harryn toisena kouluvuonna Nick näki Basiliskin tappavan katseen mutta ei voinut kuolla uudestaan, vaan kangistui ja muuttui mustaksi ja savuavaksi. Nick myöhemmin muuttui entiselleen alruunajuoman avulla. Nick myöhemmin kertoi Harrylle vain velhojen voivan palata maan päälle haamuina ja pelänneensä kuolemaa ja sen takia jääneensä maan päälle haamuna ja että Sirius oli kuoltuaan valinnut pitemmän tien. Ennen Tylypahkan taistelua Nick kertoi Harrylle missä Korpinkynnen tupakummitus Harmaa Leidi oli.

Melkein päätöntä Nickiä Harry Potter -elokuvissa näyttelee koomikko John Cleese.

Verinen Paroni

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verinen Paroni (engl. Bloody Baron) on Luihuisten kotikummitus, joka on yltä päältä veressä. Verinen Paroni on ainut Dumbledoren ohella joka osaa pitää Riesun kurissa. Ensimmäisessä kirjassa Harry huijasi Riesua matkimalla Veristä Paronia, jotta Riesu jättäisi hänet rauhaan. Seamus kysyi kerran Nickiltä kuinka Verinen Paroni sai veret päälleen, mihin Nick vastasi ettei ole koskaan kysynyt. Verinen Paroni myöhemmin osallistui Nickin kuolemanpäiväjuhliin. Neljännessä kirjassa Verinen Paroni ei suostunut antamaan Riesulle mahdollisuutta osallistua lukukauden alkupitoihin.

Teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset selviää, että paroni oli ollut rakastunut ja suutuksissaan tappanut Helena Korpinkynnen eli Harmaan leidin, Korpinkynnen kotikummituksen ja huomattuaan tekonsa tappanut itsensä. Tämän vuoksi Verinen Paroni raahaa mukanaan kalisevia kahleita ja valittaa yksinään tähtitieteen tornissa.

Muita henkilöitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ritari Cadogan

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ritari Cadogan on yksi Tylypahkan seinällä riippuvista maalauksista. Hän huutelee oppilaille mitä sattuu, esim. "Sinä alhainen petturi!".

Ritari Cadogan tulee tutummaksi kirjassa Harry Potter ja Azkabanin vanki, kun Sirius Musta repii Lihavan Leidin muotokuvan ja saa Leidin pakenemaan muotokuvastaan. Leidi ei enää uskalla tulla takaisin Rohkelikon oleskeluhuoneen vartijaksi. Ritari Cadogan tulee joksikin aikaa Lihavan Leidin sijaiseksi. Ritari Cadoganilla oli tapana vaihdella tunnussanoja päivittäin, mikä tuotti päänvaivaa varsinkin Neville Longbottomille. Cadogan menetti paikkansa kun paljastui, että hän oli päästänyt Sirius Mustan sisään Nevillen ylöskirjoittamilla tunnussanoilla. Ennen Tylypahkan taistelua Cadogan rohkaisi Harry Potteria ja muita puolustajia taistelemaan kuolonsyöjiä vastaan.

Kentauri Firenze

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Firenze on kentauri. Hän on hevosen ruumiiltaan palomino. Ensimmäisessä kirjassa Harry kohtasi Firenzen Kielletyssä metsässä tämän ajettua yksisarvisen verta juoneen Oraven tiehensä. Firenze kuljetti Harry Potteria selässään vieden Harryn pois Kielletystä metsästä, mitä muut kentaurit paheksuivat. Firenze tulee opettamaan ennustusta Tylypahkaan teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta Albus Dumbledoren pyynnöstä Sibylla Punurmion tilalle, jonka Dolores Pimento erotti.[12] Dolores Pimento ei pidä ajatuksesta, että puolilajinen Firenze tulee opettamaan Tylypahkaan, mutta oppilaat kunnioittavat kentauria, ja erityisesti osa tytöistä pitää komeasta ja mystisestä kentaurista.

Firenze joutui vaikeuksiin muiden Kielletyn metsän kentaurien kanssa suostuttuaan auttamaan Dumbledorea[13] minkä seurauksena Firenze karkotettiin laumastaan ja Firenze jatkoi siksi opettamista vielä Punurmion palattua töihin. Punurmio itse ei ollut kovinkaan ilahtunut tästä, ja antoikin Firenzelle halveksivan lempinimen Polle.

Kirjasarjan viimeisessä osassa Firenze osallistuu Tylypahkan taisteluun ja haavoittuu. Taistelun jälkeen Firenze sai palata takaisin laumaansa muiden kentaurien luo.

Lihava Leidi (engl. Fat Lady) on Rohkelikko-tuvan oleskeluhuoneen ovena toimivan maalauksen tunnussanaa kyselevä nainen. Hänellä on vaaleanpunainen hame, valkoiset kaulakorut ja lyhyt tumma tukka, mutta Harry Potter ja Azkabanin vanki -elokuvassa hän on tyystin erilainen kuin aiemmissa elokuvissa. Kyseisessä elokuvassa Sirius Musta hajottaa Rohkelikkojen oleskeluhuoneen oven ja Lihava Leidi pakenee toiseen maalaukseen. Argus Voro myöhemmin korjasi hänen tuhoutuneen maalauksensa. Leidi korvattiin väliaikaisesti Ritari Cadoganilla, mutta hän myöhemmin palasi takaisin paikalleen. Mollyn opiskellessa Tylypahkassa Lihava Leidi oli läksyttänyt hänet pahanpäiväisesti hänen palattua yhden aikaan yöllä Rohkelikkotorniin iltakävelyltä Arthurin kanssa. Lihavan leidin ystävä on Violet, joka joskus vierailee hänen maalauksessaan. Kuudennessa kirjassa Lihava Leidi oli päästänyt Harryn ohitseen ilman tunnussanaa Dumbledoren kuoleman jälkeen.

Murjottava Myrtti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murjottava Myrtti (engl. Moaning Myrtle) on kummitus, joka asuu eräässä Tylypahkan tyttöjen vessassa. Nimensä mukaan hän murjottaa, valittaa ja nyyhkii, minkä takia kukaan ei käytä kyseistä vessaa. Murjottava Myrtti on ihastunut Harry Potteriin. Myrtillä on silmälasit ja näppyjä.

Myrtti oli onneton jästisyntyinen noitatyttö, joka opiskeli Tylypahkassa. Kouluaikoinaan Myrtti vetäytyi usein vessaan itkemään piiloon muiden katseilta ja sattumoisin juuri hänen vessassaan on salaisuuksien kammion salainen sisäänkäynti. Kerran hän piileskeli siellä kiusaajiaan ja joutui basiliskin tappavan katseen uhriksi. Hän palasi kouluun kummituksena kostaakseen kiusaajilleen, kunnes hän lopulta joutui lopettamaan sen. Hän on asunut siitä lähtien vessassa, jossa kuoli.

Myrtti on ainoa salaisuuksien kammion hirviön tappama henkilö. Harryn toisena kouluvuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun nuori lordi Voldemort vapautti salaisuuksien kammiossa asustavan hirviön, jättikokoisen basiliskin, jonka tehtävänä oli puhdistaa koulu jästisyntyisistä.

Teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari Myrtti auttaa Kolmivelhoturnajaisiin osallistuvaa Harrya kertomalla kuinka toisessa koetuksessa tarvittava kultaisen munan viestin voi kuunnella. Kirjasta tehdyssä elokuvassa Myrtti kiusaa Harrya kiehnäämällä altaassa tämän kyljessä.

Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Myrtti lohduttaa Draco Malfoyta, joka murehtii vessassa lordi Voldemortin hänelle antamaa tehtävää.

Myrtti esiintyy myös Mika Launiksen piirtämässä Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirjan suomenkielisen painoksen kannessa: hän pitelee kustannusyhtiön kylttiä vasemmassa alakulmassa.

Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmässä Myrtti neuvoo Albukselle ja Scorpiukselle salaisen tien järveen, jota kautta hän itsekin kulki turnajaisten aikaan.

Riesu (engl. Peeves) on räyhähenki, joka tekee kepposia ja aiheuttaa sekasortoa Tylypahkassa. Riesu on ollut Tylypahkassa sen perustamisesta lähtien eli vuodesta 993 saakka. Riesun suosikkeja ovat ”ekaluokan enkelit”, mutta myös vanhemmat oppilaat saavat osansa sen kepposista. Tylypahkan vahtimestari Argus Voro onkin usein hakenut lupaa räyhänhengen karkottamiseen koulusta. Riesua hyljeksitään usein muiden haamujen keskuudessa ja ainoa haamu, jota Riesu todellakin pelkää tai kunnioittaa, on Luihuisen tuvan kotikummitus Verinen Paroni. Riesu on perikuva jokerista. Riesu sanoo Harrya Potaksi ja keksii muillekin vastaavanlaisia pilkkanimiä. Harryn toisena kouluvuonna Riesu hajotti Häivytyskaapin, mistä Voro raivostui. Kolmantena vuonna Riesu yritti tukkia oven avaimenreiän purukumilla ja pilkkasi Lupinia, kunnes Lupin loitsi purukumin lentämään Riesun nenään. Neljäntenä vuonna Riesu heitti vesi-ilmapalloja oppilaiden niskaan heidän saapuessa Tylypahkaan.

Erityisen riehunnan Riesu aloittaa Fred ja George Weasleyn yllytyksestä poikien paetessa Tylypahkasta jouduttuaan lopullisesti vihoihin Pimennon kanssa:

»Näytä tuolle taivaan merkit meidän puolesta, Riesu!»

Riesu ajoikin lukuvuoden lopussa Pimennon pois linnasta hutkimalla tätä McGarmiwan kävelykepillä. Kuudentena vuonna Riesu irvaili Harrylle tämän pyydettyä Lunaa mukaansa Kuhnusarvion juhliin. Harry myöhemmin käytti kielilukkoloitsua Riesuun vaimentaakseen tämän.

Myöhemmin Tylypahkan taistelussa Riesu osoittautuu yhdeksi parhaimmista aseista torjumaan kuolonsyöjiä: se viskoo yrmyliinin palkoja näiden niskaan ja vähät välittää tappokirouksista joita suorastaan satelee sitä kohti, koska kiroukset eivät tepsi häneen. Harryn kukistettua Voldemortin Riesu lauloi ylistyslaulun Harrysta.

Basiliski on Hämäkäkin mukaan linnassa syntynyt hirviö, jota hämähäkit pelkäävät. Salazar Luihuisen rakentamaa Salaisuuksien kammiota kutsutaan hirviön kodiksi. Suuri, käärmemäinen basiliski tappaa katseellaan. Jos kuitenkin sattuu näkemään basiliskin katseesta vain heijastuksen (esimerkiksi kameran tai peilin kautta), niin ei kuole vaan kangistuu, josta voi parantua alruunamehun avulla.

Luihuisen perillinen Tom Valedro alias lordi Voldemort käytti basiliskia tappamaan jästisyntyisiä oppilaita avattuaan Salaisuuksien kammion. Käärme tappoi tytön, joka tunnetaan nykyään kummituksena nimeltä Murjottava Myrtti. Kammion avasi uudelleen viisikymmentä vuotta myöhemmin Ginny Weasley, joka oli silloin Voldemortin vallan alaisena tämän kouluaikaisen päiväkirjan (joka myöhemmin osoittautui hirnyrkiksi) kautta. Silloin basiliskin ei onnistunut tappaa ketään; kuusi henkilöä tosin kangistui. Basiliskilla on pitkät terävät myrkkyhampaat jotka tappavat uhrin parissa minuutissa. Harry Potter tappoi basiliskin lukuvuoden lopussa.

 1. Lisa Bunker: HPL: B (Wizards, Witches and Beings) 1.1.2008. Harry Potter Lexicon. Arkistoitu 6.8.2008. Viitattu 7.8.2008. (englanniksi)
 2. Rowling 2008, s. 20.
 3. Rowling 2008, s. 25.
 4. Rowling 2006, s. 78.
 5. Rowling 2006, s. 72.
 6. Rowling 2006, s. 179.
 7. Rowling 2006, s. 685–686.
 8. Lisa Waite Bunker: The Crouch Family 6.10.2007. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
 9. Lisa Waite Bunker: Minerva McGonagall 25.1.2008. Harry Potter Lexicon. Arkistoitu 9.6.2008. Viitattu 6.8.2008. (englanniksi)
 10. Lisa Waite Bunker: Professor Quirinus Quirrell 9.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Arkistoitu 21.6.2008. Viitattu 26.7.2008. (englanniksi)
 11. Lisa Waite Bunker: Nearly Headless Nick (Sir Nicholas de Mimsy-Porpington) 9.1.2008. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 9.2.2008. (englanniksi)
 12. Rowling 2004, s. 718–721
 13. Rowling 2004, s. 725