William McGonagall

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta William Topaz McGonagall)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William McGonagall 1900-luvun alulla.

William Topaz McGonagall (1825 tai 183029. syyskuuta 1902) oli Dundeessa asunut skotlantilainen kutoja, runoilija ja näyttelijä. Häntä pidetään usein yhtenä huonoimmista englanninkielisistä runoilijoista kautta aikojen.lähde?

McGonagall työskenteli kutojana, kunnes hän ”huomasi olevansa runoilija” vuonna 1877. Hänen ensimmäinen runonsa oli ”An Address to the Rev. George Gilfillan”, joka oli osoitettu toiselle samaan aikaan vaikuttaneelle kirjailijalle ja runoilijalle. Gilfillan totesi runosta, että ”Shakespeare ei ikinä kirjoittanut mitään tällaista”. Yksi McGonagallin kuuluisimpia runoja on ”The Tay Bridge Disaster”, joka kertoo 75 uhria vaatineesta Tayn rautatiesillan romahtamisesta 28. joulukuuta 1879.

McGonagallin runoja arvosteltiin siitä, että hän ei ymmärtänyt runollisia metaforia eikä runomitan ja rytmin merkitystä.kenen mukaan? Huono rytmitys ja heikot ja harhaanjohtavat kielikuvat osoittautuivat usein pikemminkin koomisiksi. McGonagall lausui runojaan julkisesti, ja luennoi dundeelaisissa pubeissa alkoholin käyttöä vastaan, yleisön heittäessä häntä mädillä kananmunilla ja vihanneksilla. Joidenkin myöhempien arvioiden mukaanlähde tarkemmin? McGonagall ymmärsi runojensa huonouden, ja nämä esitykset olivatkin varhaista performanssitaidetta. McGonagall pyrki myös näyttelemään, mutta joutui maksamaan siitä, että saisi esittää nimiosaa Macbethissä. Esityksessä hän ei suostunut kuolemaan, koska kuvitteli Macduffin näyttelijän ottavan itselleen kaiken kunnian.

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.